#europarlamentare2019/Coaliţia Angelei Merkel, în criză după eşecul din alegerile pentru Parlamentul European

Scorurile istoric reduse înregistrate de partidele din coaliţia de centru-dreapta a cancelarei Angela Merkel la alegerile pentru Parlamentul European de duminică relansează semnele de întrebare cu privire la şansele de supravieţuire ale guvernului german, cu câteva luni înainte de alegerile regionale, comentează AFP.
Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi aliatul său bavarez Uniunea Creştin-Socială (CSU) au obţinut 28% din voturi, cel mai scăzut scor din istoria sa, chiar dacă rămâne în continuare pe primul loc. Partenerul său social-democrat la guvernare a obţinut 15,5% din sufragii, fiind depăşit de Verzi cu 20%, de asemenea un record.
Aceste rezultate slăbesc şi mai mult guvernul care de la alegerile legislative din 2017 trece din criză în criză, ceea ce a forţat-o la sfârşitul anului 2018 pe Angela Merkel să părăsească conducerea partidului său, CDU.
Acest rezultat "poate fi interpretat ca un semnal de alarmă, o palmă sau o lovitură sub centură", a comentat duminică publicaţia Suddeutsche Zeitung.
Altă veste proastă pentru partidele tradiţionale a fost că formaţiunea de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) s-a ancorat mai ferm în peisajul politic cu noul său record la europene (10,5%).
Aceste rezultate riscă în special să relanseze în cadrul social democraţilor din SPD dezbaterea asupra necesităţii unei cotituri spre stânga şi eventual să treacă în opoziţie.
"Va exista o nouă dezbatere asupra oportunităţii de a rămâne în marea coaliţie" GroKo (Grosse Koalition, adica Marea Coaliţie politică dintre CDU/CSU/SPD), prezice Die Welt.
Katja Kipping, personalitate marcantă a partidului stângii radicale Die Linke, a făcut şi ea un pronostic: "GroKo este mic acum şi nu va dura".
SPD a prevăzut să rezolve problema în septembrie, la jumătatea legislaturii. Dar de câteva zile presa germană semnalează lupte interne pentru îndepărtarea şefei partidului, Andrea Nahles, favorabilă până acum unei menţineri la guvernare.
CDU aproape că i-a rugat pe social-democraţi să nu se retragă din guvern. Coaliţia "trebuie să continue, trebuie ca stabilitatea să domnească în ţară", a subliniat secretarul general al conservatorilor, Paul Ziemiak.
Noua şefă a creştin-democraţilor din CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, succesoarea cancelarului, încearcă să salveze aparenţele, asigurând că partidul şi-a atins obiectivul plasându-se în fruntea clasamentului duminică seara.
Dar dincolo de europene, partidul său se teme de înfrângeri electorale în septembrie şi în octombrie, când trei scrutine regionale sunt prevăzute în fosta Germanie de Est, bastioane ale AfD, unde acest partid speră să înregistreze succese susceptibile să o constrângă pe Angela Merkel să se retragă înainte de terminarea mandatului său în 2021.
O implozie a coaliţiei cancelarului apare deci ca un risc real şi nicio majoritate alternativă evidentă nu există. S-ar putea chiar să aibă loc alegeri anticipate.
Până în prezent, lidera germană a sfidat totuşi toate pronosticurile şi căderea sa este departe de a fi o certitudine.
Potrivit sondajelor de referinţă Deutschlandtrend şi Politbarometer din ultimele luni, între 60% şi 70% dintre germani vor ca ea să rămână, deşi guvernul său nu a înregistrat decât 38% de opinii favorabile.
Conducerile formaţiunilor de centru-dreapta şi SPD se vor reuni luni, mai întâi separat, iar apoi împreună pentru a încerca să tragă concluzii din alegeri.
O lecţie majoră a scrutinului era totuşi evidentă pentru toţi duminică în Germania: mobilizarea electoratului pe tema urgenţei climatice, în timp ce guvernul german şi-a ratat obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră şi întârzie în continuare să contureze o strategie clară.
Circa 68% dintre germani consideră, potrivit unui sondaj recent al televiziunii publice ARD, că s-a făcut prea puţin în domeniul climei.
Partidul ecologist, care s-a apropiat de centru şi formează în regiuni coaliţii atât cu dreapta, cât şi cu stânga, a profitat de aceasta în alegeri, acumulând peste 20% din sufragii.
"Este pentru prima oară când schimbarea climatică joacă un astfel de rol în alegeri", şi-a exprimat satisfacţia Robert Habeck, liderul ecologiştilor.
Acest interes crescut fusese ilustrat vineri, printr-o înregistrare video, de către utilizatori de internet germani, care chemau pe YouTube milioane de abonaţi să voteze împotriva partidelor GroKo din cauza politicilor prea timide cu privire la climat.
Manifestaţiile liceenilor şi studenţilor vineri, în cadrul mişcării ''Zilele de vineri pentru viitor'', câştigă astfel în popularitate, în timp ce partidul Angelei Merkel le cerea să se întoarcă în clase.
Remarcând o anume ruptură între generaţii, analiştii canalului ARD relevă că mai mult de o treime dintre tinerii sub 25 de ani au votat cu Verzii la europene, faţă de 11% pentru centru-dreapta, care a acumulat majoritatea voturilor din partea populaţiei adulte.AGERPRES/(AS-autor:Lilia Traci; editor: Mariana Ionescu, editor online: Daniela Juncu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Guvernul britanic intenționează să restricționeze acordarea de vize cetățenilor dintr-o serie de țări
Guvernul britanic intenționează să restricționeze acordarea de vize cetățenilor dintr-o serie de țări considerați cei mai susceptibili de a rămâne mai mult în Regatul Unit și de a solicita azil, relatează marți dpa, citând presa britanică. Cereri de vize de muncă și studii de la pakistanezi, nigerieni și srilankezi se numără
Parlamentul European instituie un Ordin European de Merit
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Parlamentul European instituie un Ordin European de Merit, prima distincție de acest gen acordată de o instituție a UE, pentru a marca împlinirea a 75 de ani de la Declarația Schuman, considerată momentul fondator al unității europene, conform unui comunicat de presă al legislativului comunitar.
Starmer și Macron au discutat telefonic despre războiul din #Ucraina, situația din Fâșia Gaza și migrație
Premierul britanic Keir Starmer și președintele francez Emmanuel Macron au discutat luni, într-o convorbire telefonică, despre războiul din Ucraina, situația din Fâșia Gaza și migrație, a anunțat cabinetul șefului executivului de la Londra, relatează Reuters și DPA. ''Referitor la situația din Ucraina, liderii au discutat d
Președintele sirian efectuează miercuri, la Paris, prima sa vizită în Europa
Președintele sirian Ahmad al-Sharaa, la putere după căderea lui Bashar al-Assad în decembrie, va fi primit miercuri, la Paris, de șeful statului francez, Emmanuel Macron, în prima sa vizită în Europa, a anunțat marți Palatul Elysee, relatează AFP. Președintele francez 'va reafirma susținerea Franței pentru construcția une
Noua Zeelandă: Prim-ministrul dorește să interzică accesul la rețelele sociale pentru copiii sub 16 ani
Premierul Noii Zeelande Christopher Luxon a propus marți interzicerea accesului la rețelele sociale pentru copiii sub 16 ani, la câteva luni după ce Australia a adoptat restricții similare, printre cele mai drastice din lume, notează AFP. Proiectul de lege prezentat de Christopher Luxon, care urmează să fie înaintat partenerilor să
SUA: Administrația Trump vrea să priveze Universitatea Harvard de finanțare federală
Administrația Donald Trump dorește să priveze de finanțare federală Universitatea Harvard, angajată într-un conflict deschis cu președintele american, conform unei scrisori a secretarului pentru educație, Linda McMahon, trimisă luni președintelui prestigioasei instituții de învățământ, relatează AFP. 'Harvard nu ar trebui
Siria: Televiziunea de stat emite din nou pentru prima dată de la căderea lui Assad
Televiziunea națională siriană și-a reluat emisiunile luni pentru o perioadă test, la aproape cinci luni de la înlăturarea lui Bashar al-Assad, o relansare întârziată de sancțiunile internaționale și de echipamentele învechite, notează AFP. După ce autoritățile islamiste au ajuns la putere în decembrie, media de s
VIDEO/Onoruri militare pentru Scholz, 'cancelarul momentului de cotitură' pentru armata germană
Cancelarul în exercițiu Olaf Scholz, care îi va preda marți postul lui Friedrich Merz, va rămâne 'cancelarul momentului de cotitură' pentru armata germană, a cărei modernizare a inițiat-o, a salutat luni seară ministrul apărării Boris Pistorius, în cursul unei ceremonii militare pentru plecarea sa, notează AFP.
SUA: Șeful Pentagonului ordonă o reducere cu 20% a numărului celor mai înalți gradați
Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a ordonat luni o reducere cu cel puțin 20% a numărului de generali și amirali de patru stele în serviciu, conform unui memoriu, citat de AFP. De la intrarea în funcție la sfârșitul lunii ianuarie, administrația Donald Trump afirmă că dorește să alinieze forțele armate la priorită
Peru: Guvernul anunță măsuri de urgență după uciderea a 13 angajați ai unei mine
Președinta peruană Dina Boluarte a anunțat luni o serie de măsuri de urgență în provincia Pataz, în nordul Peru, în urma descoperirii, în ziua precedentă, a corpurilor a 13 angajați ai unei companii miniere răpiți, notează AFP. Mineritul, motorul economic al Peru, se află în centrul tensiunilor în această pr
Yemen: Israelul anunță că a lovit infrastructuri ale rebelilor houthi din Hodeida
Armata israeliană a anunțat luni seara că a lansat atacuri aeriene asupra unor infrastructuri ale rebelilor houthi din Hodeida, sudul Yemenului, la o zi după un atac cu rachete asupra aeroportului internațional din Tel Aviv revendicat de acești rebeli aliați ai Iranului, relatează AFP. Loviturile au fost efectuate 'ca răspuns la atacurile
Ofensiva din Gaza va include strămutarea 'majorității' locuitorilor (armata israeliană)
Noua campanie militară din Fâșia Gaza anunțată luni va necesita strămutarea 'majorității' palestinienilor din acest teritoriu, a declarat generalul de brigadă Effi Defrin, purtător de cuvânt al armatei israeliene, relatează AFP. 'Operațiunea include un atac pe scara largă (și) deplasarea majorității populației din Fâșia Gaza'
BTA: Aproximativ 270 de militari bulgari participă la cinci operațiuni NATO și trei UE
Aproximativ 270 de militari din forțele armate îndeplinesc sarcini în cinci operațiuni NATO și trei operațiuni UE. Acest lucru a fost anunțat de Ministerul Apărării. Tradiționala videoconferință cu contingentele militare bulgare care participă la operațiuni în afara țării a avut loc luni. 'În ajunul Zilei Vitejiei ș
Trump afirmă că vrea să 'lucreze' cu Erdogan pentru a pune capăt războiului din #Ucraina
Președintele american Donald Trump a declarat că a avut luni o conversație telefonică 'foarte productivă' cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, pe care l-a invitat în vizită în Statele Unite, și a afirmat că dorește să lucreze cu acesta pentru 'a pune capăt războiului ridicol, însă mortal, dintre Rusia și Ucraina', relatează AFP și EFE.
Franța: Macron îl primește pe liderul Turkmenistanului, țară cu mari resurse de gaz, pentru semnarea unor acorduri
Președintele francez Emmanuel Macron îl primește luni pe Gurbangulî Berdîmuhamedov, liderul de facto al Turkmenistanului, în vederea semnării mai multor acorduri cu acest stat, unul din cele mai izolate și mai autoritare din lume, dar cu imense zăcăminte de gaz, transmite AFP. 'Liderul național al poporului turkmen', tatăl preșe