Rusia îşi dezvoltă relaţiile cu Cuba, dar fără intenţia de a o subvenţiona ca pe timpul URSS

Rusia îşi avansează pionii în Cuba, amintind de epoca sovietică, dar fără intenţia de a subvenţiona insula, susţin mai mulţi experţi, citaţi vineri de AFP.
Raul Castro, prim-secretar al Partidului Comunist cubanez, a primit miercuri cea mai înaltă distincţie a Partidului Comunist rus, Ordinul Lenin. Primind decoraţia, fostul preşedinte a subliniat "relaţiile istorice" între cele două ţări, "care astăzi se întăresc şi se reînnoiesc".
Apropierea nu este nouă, dar se accentuează pe fondul sancţiunilor Washingtonului împotriva Cubei, acuzată că susţine din punct de vedere militar guvernul venezuelean al lui Nicolas Maduro, alt aliat al Moscovei.
"Această politică izolează SUA de Cuba şi deschide poarta unei prezenţe mai mari a Chinei şi Rusiei pe insulă", apreciază Ric Herrero, director al Grupului de studii asupra Cubei, care reuneşte cubanezi americani ce susţin deschiderea economică şi politică.
"Revenirea" ruşilor este un simbol puternic într-o ţară care s-a aflat timp de trei decenii sub aripa protectoare a URSS.
Pe străzile Havanei, se văd încă puţine indicii ale acestei reveniri, în afara valului de noi taxiuri, maşini Lada de ultima generaţie şi microbuze Gaz.
Dar nimeni nu uită epoca URSS: "în Cuba avem în continuare amintiri bune despre Rusia", căci "ei ne susţineau în toate", spune Luis Corredera Rodriguez, de 82 de ani, care joacă domino cu prieteni pe un trotuar.
"Este aproape un triunghi amoros între SUA, Cuba şi Rusia, o relaţie veche şi încărcată emoţional", remarcă Scott B. MacDonald, economist la think-tank-ul american CSIS (Centrul de studii strategice internaţionale), care evocă "un nou război rece în Caraibe".
"La sfârşitul Uniunii Sovietice, Moscova susţinea economia cubaneză cu 4 miliarde de dolari anual", de unde şi prăbuşirea acesteia după destrămarea URSS în 1990, continuă el.
Rusiei, în prezent al treilea partener comercial al Cubei după Uniunea Europeană şi China, "îi place ideea de a reîncălzi această relaţie. Dar oare mai vrea ea să cheltuiască 4 miliarde de dolari anual pentru a menţine în viaţă economia Cubei?"
În mod curios, ambasadorii europeni pe insulă l-au invitat cu puţin timp în urmă pe omologul lor rus la reuniunea lor lunară. Acesta le-a detaliat colaborarea între Havana şi Moscova, cu voinţa de a o extinde, potrivit câtorva participanţi.
După schimburi comerciale de 350 milioane de euro în 2018, investiţiile ruseşti vor permite creşterea cu 20% a producţiei de energie cubaneză şi modernizarea celor 14 avioane ale companiei aeriene naţionale Cubana, a asigurat ambasadorul rus.
Un împrumut de 38 milioane de euro pentru modernizarea industriei militare cubaneze, 1 miliard pentru renovarea căilor ferate, acorduri în domeniile nuclear civil şi securităţii cibernetice indică faptul că "există o creştere indubitabilă a activităţii", notează Ric Herrero.
"Aceasta face parte mai degrabă dintr-un efort mai larg al Rusiei pentru a destabiliza SUA decât de a crea un satelit sovietic la mai puţin de 200 km de coastele americane, ca în timpul Războiului rece", mai spune acelaşi expert.
La Moscova, Nikolai Kalaşnikov, consilier la Institutul pentru America Latină de pe lângă Academia de Ştiinţe a Rusiei, are o poziţie similară.
"Suntem categoric împotriva politicii americane legate de Cuba. La fel cum şi cubanezii sunt împotriva sancţiunilor americane împotriva Rusiei", subliniază el, precizând că pentru ruşi cubanezii sunt "tovarăşi".
Dar "în prezent, relaţiile se construiesc pe o bază pragmatică, fără dimensiunea ideologică din epoca sovietică", conform acestuia.
Insula socialistă, ameninţată de pierderea sprijinului petrolier al Venezuelei, este în căutare mai ales de suport financiar.
"Avem nevoie de petrol, bineînţeles", explică Santiago Perez, director adjunct al Centrului cubanez de cercetare în politică internaţională. Apoi, "Cuba are nevoie să exporte şi Rusia este o piaţă de 143 milioane" de locuitori.
Potrivit lui, această relaţie este de interes "mutual", deoarece "pentru Rusia, Cuba este un actor important în termeni de putere morală" pentru a contrabalansa Washingtonul: "relaţia cu Rusia ne este vitală în prezent, dar cred că şi pentru ei de asemenea". AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci; editor: Sorin Popescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Omanul anunță un acord de încetare a focului între rebelii houthi și SUA
Rebelii houthi din Yemen și Statele Unite au convenit asupra unei încetări a focului, a anunțat marți ministrul de externe din Oman, Badr al-Busaidi, la scurt timp după ce Donald Trump a anunțat încetarea atacurilor americane împotriva acestor insurgenți susținuți de Iran, relatează AFP. 'În urma discuțiilor și cont
#Ucraina: Cel puțin trei morți și 11 răniți într-un atac rusesc cu rachetă balistică asupra orașului Sumî
Cel puțin trei persoane și-au pierdut viața și 11 au fost rănite marți într-un atac rusesc cu rachetă balistică asupra orașului Sumî, nord-estul Ucrainei, au anunțat autoritățile, adăugând că printre victime se află și copii, relatează AFP. Potrivit primelor informații, inamicul a lovit infrastructuri civile din districtul Sumî cu o rac
Germania: Miniștrii noului guvern al cancelarului Merz, învestiți oficial în funcție
Președintele german Frank-Walter Steinmeier a procedat marți seara la învestirea oficială a celor 17 miniștri din guvernul noului cancelar Friedrich Merz, ales în funcție din a doua &icir
BTA: Stindarde sacre, steaguri militare binecuvântate de Ziua Vitejiei și Ziua Forțelor Armate din Bulgaria
O ceremonie de binecuvântare a steagurilor militare și a stindardelor sacre a avut loc, marți, pe 6 mai, marcând Ziua Vitejiei și Ziua Forțelor Armate în Piața Sf. Alexandru Nevski, lângă Monumentul Soldatului Necunoscut. Președintele și comandantul șef al Forțelor Armate Rumen Radev au participat la ceremonie și au pri
Trump anunță că rebelii houthi au 'capitulat' și că bombardamentele americane în Yemen vor înceta
Președintele american Donald Trump a anunțat marți că rebelii houthi au 'capitulat' și a promis că atacurile aeriene americane din Yemen vor înceta 'cu efect imediat', relatează AFP. 'Houthi au anunțat (...) că nu mai vor să lupte. Pur și simplu nu mai vor să lupte. Și noi vom respecta asta. Vom opri bombardamentele, iar ei au
Meloni îi transmite lui Merz: Relațiile între Italia și Germania, 'fundamentale' pentru 'relansarea competitivității' în UE
Șefa guvernului italian Giorgia Meloni l-a felicitat marți pe noul cancelar conservator german Friedrich Merz, calificând drept 'fundamentală' cooperarea între țările lor, pri
Aderarea Ucrainei la UE nu va fi 'o afacere bună', consideră Viktor Orban
Aderarea Ucrainei la UE nu va fi 'o afacere bună', a afirmat marți premierul ungar Viktor Orban, conform căruia Ucraina nu va aduce vreo valoare adăugată Uniunii Europene, ci o va falimenta, relatează agenția MTI. Reacționând unor comentarii făcute mai devreme la o conferință de presă de președintele Partidului Popular European (PPE), germanul Ma
Rusia afirmă că șansele de pace în #Ucraina vor fi reduse dacă Occidentul continuă să furnizeze arme Kievului
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat marți că șansele de a se ajunge la o soluționare pașnică a conflictului din Ucraina vor fi reduse dacă Occidentul va continua să furnizeze arme Kievului, relatează Reuters. Zaharova a făcut aceste declarații după ce a fost întrebată, în cadrul unei conferințe de p
Israelul a lovit aeroportul și centrale electrice din Sanaa, controlate de rebelii houthi
Aviația israeliană a bombardat marți, pentru a doua zi consecutiv, infrastructuri controlate de rebelii houthi în Yemen, între care aeroportul și centrale electrice din capitala țării Sanaa, la două zile după un atac cu rachete al miliției houthi împotriva principalului aeroport internațional din Israel, relatează AFP. Houthi au reacționat im
Mecanismul de condiționalitate care permite suspendarea fondurilor UE va fi menținut, asigură comisarul european pentru buget
Mecanismul de condiționalitate prin care Comisia Europeană le poate suspenda fondurile europene statelor membre ale UE despre care consideră că încalcă statul de drept trebuie menținut în Cadrul Financiar Multianual, astfel încât bugetul UE să poată fi folosit pentru sprijinirea reformelor naționale menite să consolideze statul de drept, a declarat &i
#Ucraina:Kremlinul reacționează după ce Trump a spus că scăderea prețului petrolului va împinge Rusia la pace
Kremlinul a afirmat marți că interesele Rusiei sunt mai importante decât prețul la petrol, după ce președintele american Donald Trump sugerase cu o zi în urmă că scăderea recentă a prețului la petrol îl va face pe omologul său rus Vladimir Putin mai dispus să încheie o pace cu Ucraina, potrivit EFE, RBK. ru și Reuters. 'Prețul la pe
Friedrich Merz, votat favorabil de Bundestag pentru postul de cancelar german, la a doua încercare
Friedrich Merz a fost votat favorabil de Bundestag marți după-amiază pentru postul de cancelar federal german, la o repetare a votului în camera inferioară a parlamentului după ce guvernul de coaliție format din conservatorii săi și social-democrați nu reușise la prima încercare să obțină majoritatea, relatează Reuters. Însă
Vladimir Putin și Xi Jinping vor discuta la Moscova despre #Ucraina și relațiile dintre Rusia și SUA (Kremlin)
Președintele rus Vladimir Putin și omologul său chinez Xi Jinping vor discuta joi, la Moscova, despre conflictul din Ucraina și relațiile dintre Rusia și Statele Unite, a anunțat marți Kremlinul, relatează AFP. 'Cele mai importante probleme vor fi discutate în cadrul acestei întâlniri între patru ochi: dosarul ucrai
Trump nu ar fi știut de ordinul dat de Hegseth de a suspenda livrările de arme către #Ucraina (anchetă Reuters)
La aproximativ o săptămână după ce Donald Trump și-a început al doilea mandat de președinte, armata americană a emis un ordin pentru trei companii aeriene de transport, operând de la Dover Air Force din Delaware și de la o bază americană din Emiratele Arabe Unite- de a suspenda 11 zboruri cu proiectile de artilerie și alte tipuri de armament destinate Ucrai
Germania: Merz se supune după-amiază unui nou tur de scrutin în Bundestag după eșecul din prima rundă
Liderul conservator german Friedrich Merz va încerca marți după-amiază din nou să devină cancelar al Germaniei, într-un al doilea tur de scrutin în Bundestag, după o primă tentativă eșuată în cursul dimineții, transmit agențiile internaționale de presă. Toate grupurile politice din Bundestag, cu excepția Alternativei pe