UE/China: Macron, Merkel şi Juncker încearcă să demonstreze unitatea europeană în faţa preşedintelui chinez Xi Jinping

Trei dintre cei mai importanţi lideri ai Uniunii Europene, preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel şi şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se întâlnesc marţi la Paris cu preşedintele chinez Xi Jinping într-o încercare de a-i prezenta o comunitate europeană unită în marile dosare internaţionale, comentează France Presse.
'Opţiunea evidentă şi raţiunea secolului al XXI-lea este aici, într-un parteneriat eurochinez puternic, definit pe baze clare, exigente şi ambiţioase', a declarat luni Emmanuel Macron în finalul întâlnirii cu omologul său chinez la Palatul Elysee, lansând un apel la o Europă 'unită' în jurul 'unei strategii coerente în dialogul cu China'.
Miza acestei reuniuni de marţi dimineaţă (înainte de viitorul summit UE-China la 9 aprilie la Bruxelles) este dublă pentru bătrânul continent: de a se poziţiona în faţa Chinei ca un interlocutor credibil în încercarea de a o convinge să-şi canalizeze ambiţiile economice şi diplomatice spre regulile multilateralismului, iar, pe de altă parte, să încerce să unifice o Europă divizată în faţa apetitului Beijingului, pe care Comisia Europeană îl califică drept 'un rival sistemic'.
'Este necesar să consolidăm unitatea europenilor în raport cu marile puteri precum China sau Statele Unite. Pentru aceasta, vom acţiona în cadrul cuplului franco-german şi la nivelul UE', a concluzionat o sursă de la preşedinţia franceză, adăugând că trebuie de asemenea de 'construit cu China o agendă pozitivă, în special în domeniul climatului, în cadrul unui multilateralism în criză'.
UE se simte prinsă între un Donald Trump şi abordarea sa contractuală în relaţiile internaţionale, pe de o parte, şi expansiunea chineză, pe de altă parte, prin proiectul său de 'Noul Drum al Mătăsii' şi investiţiile sale masive în aproape întreaga lume şi în Europa, ca în Italia, ultima ţară care s-a lăsat sedusă.
'Lumea traversează mutaţii fără precedent: China, Franţa şi Europa se află toate într-un moment crucial în dezvoltarea lor', a declarat luni după-amiază Xi Jinping, în prima zi a vizitei sale oficiale în Franţa, după ce a trecut prin Italia şi Monaco.
În timp ce Franţa doreşte să pună lupta împotriva schimbărilor climatice în centrul acestei revitalizări a multilateralismului, Xi a declarat: 'Am venit în Franţa cu dorinţa de a munci astfel încât parteneriatul nostru strategic global să fie în prim-planul provocărilor timpurilor noastre'.
De la sosirea lui Donald Trump la Casa Albă, lui Xi Jinping îi place să se prezinte ca un actor clasic în concertul naţiunilor. Liderul comunist a fost chiar aplaudat la forumul din Davos în 2016 de către crema liberalismului economic global.
Cu toate acestea, proiectul său de infrastructură de transport spre Vest, abordarea sa foarte bilaterală, negocierea cu fiecare ţară în parte şi investiţiile sale în active strategice, îngrijorează şi divizează Europa, unde China a investit cel puţin 145 miliarde de euro din 2010.
'Europa are nevoie urgentă de o strategie pentru China, o strategie demnă de acest nume', a declarat duminică comisarul european german Gunther Oettinger, adăugând că vede 'cu îngrijorare că în Italia şi în alte ţări europene infrastructurile importante din punct de vedere strategic, cum ar fi reţelele de electricitate, liniile feroviare de mare viteză sau porturile nu se mai află în mâini europene, ci chineze'.
'Dacă unele ţări consideră că pot face afaceri bune cu chinezii, vor fi surprinse când îşi vor da seama că au devenit dependente', a avertizat ministrul german de externe Heiko Maas.
Dar chinezii susţin dimpotrivă că investiţiile lor în ţările europene sunt favorabile unităţii Uniunii.
'China va sprijini întotdeauna integrarea şi dezvoltarea europeană', a declarat Xi.
'Ţările care duc lipsă de un impuls economic, cum ar fi Portugalia, Italia sau Grecia, sunt marginalizate în integrarea economică regională. Cooperarea cu China le va ajuta să-şi recâştige vitalitatea economică şi să-şi facă auzită vocea în afacerile regionale', notează ziarul chinez de limbă engleză Global Times. AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci; editor: Gabriela Ionescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Starmer și Macron au discutat telefonic despre războiul din #Ucraina, situația din Fâșia Gaza și migrație
Premierul britanic Keir Starmer și președintele francez Emmanuel Macron au discutat luni, într-o convorbire telefonică, despre războiul din Ucraina, situația din Fâșia Gaza și migrație, a anunțat cabinetul șefului executivului de la Londra, relatează Reuters și DPA. ''Referitor la situația din Ucraina, liderii au discutat d
Președintele sirian efectuează miercuri, la Paris, prima sa vizită în Europa
Președintele sirian Ahmad al-Sharaa, la putere după căderea lui Bashar al-Assad în decembrie, va fi primit miercuri, la Paris, de șeful statului francez, Emmanuel Macron, în prima sa vizită în Europa, a anunțat marți Palatul Elysee, relatează AFP. Președintele francez 'va reafirma susținerea Franței pentru construcția une
Noua Zeelandă: Prim-ministrul dorește să interzică accesul la rețelele sociale pentru copiii sub 16 ani
Premierul Noii Zeelande Christopher Luxon a propus marți interzicerea accesului la rețelele sociale pentru copiii sub 16 ani, la câteva luni după ce Australia a adoptat restricții similare, printre cele mai drastice din lume, notează AFP. Proiectul de lege prezentat de Christopher Luxon, care urmează să fie înaintat partenerilor să
SUA: Administrația Trump vrea să priveze Universitatea Harvard de finanțare federală
Administrația Donald Trump dorește să priveze de finanțare federală Universitatea Harvard, angajată într-un conflict deschis cu președintele american, conform unei scrisori a secretarului pentru educație, Linda McMahon, trimisă luni președintelui prestigioasei instituții de învățământ, relatează AFP. 'Harvard nu ar trebui
Siria: Televiziunea de stat emite din nou pentru prima dată de la căderea lui Assad
Televiziunea națională siriană și-a reluat emisiunile luni pentru o perioadă test, la aproape cinci luni de la înlăturarea lui Bashar al-Assad, o relansare întârziată de sancțiunile internaționale și de echipamentele învechite, notează AFP. După ce autoritățile islamiste au ajuns la putere în decembrie, media de s
VIDEO/Onoruri militare pentru Scholz, 'cancelarul momentului de cotitură' pentru armata germană
Cancelarul în exercițiu Olaf Scholz, care îi va preda marți postul lui Friedrich Merz, va rămâne 'cancelarul momentului de cotitură' pentru armata germană, a cărei modernizare a inițiat-o, a salutat luni seară ministrul apărării Boris Pistorius, în cursul unei ceremonii militare pentru plecarea sa, notează AFP.
SUA: Șeful Pentagonului ordonă o reducere cu 20% a numărului celor mai înalți gradați
Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a ordonat luni o reducere cu cel puțin 20% a numărului de generali și amirali de patru stele în serviciu, conform unui memoriu, citat de AFP. De la intrarea în funcție la sfârșitul lunii ianuarie, administrația Donald Trump afirmă că dorește să alinieze forțele armate la priorită
Peru: Guvernul anunță măsuri de urgență după uciderea a 13 angajați ai unei mine
Președinta peruană Dina Boluarte a anunțat luni o serie de măsuri de urgență în provincia Pataz, în nordul Peru, în urma descoperirii, în ziua precedentă, a corpurilor a 13 angajați ai unei companii miniere răpiți, notează AFP. Mineritul, motorul economic al Peru, se află în centrul tensiunilor în această pr
Yemen: Israelul anunță că a lovit infrastructuri ale rebelilor houthi din Hodeida
Armata israeliană a anunțat luni seara că a lansat atacuri aeriene asupra unor infrastructuri ale rebelilor houthi din Hodeida, sudul Yemenului, la o zi după un atac cu rachete asupra aeroportului internațional din Tel Aviv revendicat de acești rebeli aliați ai Iranului, relatează AFP. Loviturile au fost efectuate 'ca răspuns la atacurile
Ofensiva din Gaza va include strămutarea 'majorității' locuitorilor (armata israeliană)
Noua campanie militară din Fâșia Gaza anunțată luni va necesita strămutarea 'majorității' palestinienilor din acest teritoriu, a declarat generalul de brigadă Effi Defrin, purtător de cuvânt al armatei israeliene, relatează AFP. 'Operațiunea include un atac pe scara largă (și) deplasarea majorității populației din Fâșia Gaza'
BTA: Aproximativ 270 de militari bulgari participă la cinci operațiuni NATO și trei UE
Aproximativ 270 de militari din forțele armate îndeplinesc sarcini în cinci operațiuni NATO și trei operațiuni UE. Acest lucru a fost anunțat de Ministerul Apărării. Tradiționala videoconferință cu contingentele militare bulgare care participă la operațiuni în afara țării a avut loc luni. 'În ajunul Zilei Vitejiei ș
Trump afirmă că vrea să 'lucreze' cu Erdogan pentru a pune capăt războiului din #Ucraina
Președintele american Donald Trump a declarat că a avut luni o conversație telefonică 'foarte productivă' cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, pe care l-a invitat în vizită în Statele Unite, și a afirmat că dorește să lucreze cu acesta pentru 'a pune capăt războiului ridicol, însă mortal, dintre Rusia și Ucraina', relatează AFP și EFE.
Franța: Macron îl primește pe liderul Turkmenistanului, țară cu mari resurse de gaz, pentru semnarea unor acorduri
Președintele francez Emmanuel Macron îl primește luni pe Gurbangulî Berdîmuhamedov, liderul de facto al Turkmenistanului, în vederea semnării mai multor acorduri cu acest stat, unul din cele mai izolate și mai autoritare din lume, dar cu imense zăcăminte de gaz, transmite AFP. 'Liderul național al poporului turkmen', tatăl preșe
Secretarul general al ONU a lansat un apel către India și Pakistan să se 'îndepărteze de prăpastie'
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și-a exprimat îngrijorarea luni față de tensiunile între India și Pakistan, afirmând că acestea au atins 'cel mai înalt nivel din ultimii ani' și le-a îndemnat 'să se îndepărteze de prăpastie', potrivit AFP. 'Este esențial, în special la această oră criti
Viktor Orban cere limitarea prerogativelor instituțiilor UE
Premierul conservator ungar Viktor Orban a reafirmat luni că nu urmărește nicidecum ieșirea țării sale din UE, ci dorește restrângerea competențelor Uniunii Europene și în acest scop să 'ocupe' Bruxelles-ul pentru a-l transforma într-un 'centru de coordonare' al țărilor membre, relatează agenția EFE. 'Vom ocupa UE și o vom