Polonia: Partidul naţionalist la putere PiS face din drepturile LGBT un câmp de luptă electoral (Reuters)

Partidul naţionalist la putere în Polonia, PiS, şi-a propus să limiteze declinul popularităţii sale înainte de două alegeri-cheie în acest an cu avertismente că sprijinul opoziţiei pentru educaţia sexuală şi drepturile LGBT este o ameninţare la adresa culturii poloneze şi ar trebui blocat ori de câte ori este posibil, notează vineri Reuters.
Astfel, partidul Dreptate şi Justiţie (PiS) a condamnat o nouă programă şcolară de educaţie sexuală în capitala Varşovia condusă de opoziţie, numind-o încălcare a tradiţiei valorilor catolice de către liberalismul occidental.
PiS vizează drepturile LGBT în încercarea de a inversa scăderea popularităţii sale pe fondul unor acuzaţii de corupţie împotriva autorităţilor de reglementare financiară şi semne de întrebare despre afacerile şefului partidului Jaroslaw Kaczynski, printre altele.
Coaliţia Europeană poloneză, un grup de partide de opoziţie, a întrecut PiS cu două puncte înaintea alegerilor din mai pentru Parlamentul European, potrivit unui nou sondaj de opinie. Alegerile parlamentare vor urma în toamnă.
Programa de învăţământ ce include persoanele LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transgender) aprobată la Varşovia este menită să-i înveţe pe elevi despre orientare sexuală, discriminare şi sănătate reproductivă, în conformitate cu standardele stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Politicieni conservatori, lideri romano-catolici şi comentatori susţin că astfel de lecţii îi vor lipsi pe părinţi de dreptul de a decide cum ar trebui educaţi copiii lor şi copiii îşi vor descoperi sexualitatea prea devreme.
"Întregul mecanism social de pregătire a unei persoane tinere, mai întâi copil şi apoi tânăr, pentru roluri viitoare ca femeie şi bărbat pentru a începe o familie, pentru rolul de mamă şi tată, este pus la îndoială. Ar putea fi distrus", a declarat Kaczynski sâmbătă la o convenţie a partidului PiS.
El a adăugat că, dacă opoziţia ar avea câştig de cauză la viitoarele alegeri, "ar continua acest atac asupra familiilor şi copiiilor" şi a cerut alegătorilor să ajute PiS pentru a nu se ajunge la astfel de rezultate.
Peste jumătate dintre polonezi cred că homosexualitatea nu este normală, dar poate fi tolerată, în timp ce un sfert consideră că nu ar trebui tolerată deloc, potrivit unui sondaj efectuat la sfârşitul anului 2017 de către CBOS.
Polonia rămâne una dintre cele mai religioase ţări ale Europei. Aproximativ 90% din populaţia de 38 de milioane de locuitori se declară catolici şi circa 12 milioane participă la serviciul religios în fiecare duminică. Dar în timp ce PiS este popular în oraşele mici şi zonele rurale din Polonia, el atrage mult mai puţini susţinători în oraşe mai mari precum Varşovia.
Unii analişti afirmă că decizia PiS de a îndrepta atenţia spre chestiuni legate de LGBT într-un an electoral este o strategie de a se baza pe frica de necunoscut pentru a câştiga voturi într-un moment în care sprijinul pentru acest partid scade puternic printre alegătorii tineri şi din mediul urban.
"Ceea ce face partidul de guvernământ nu este o discuţie normală despre drepturile LGBT. Prin anumite conotaţii, legând acest lucru de o aşa-numită ameninţare la adresa copiilor, politicienii încearcă să creeze o atmosferă de frică", a declarat sociologul Malgorzata Fuszara miercuri ziarului Rzeczpospolita.
Tactica a funcţionat anterior pentru PiS, declară analiştii, notând cum în 2015 partidul a folosit retorica antimigranţi pentru a obţine sprijin înaintea înfrângerii electorale a Platformei Civice de centru-stânga la guvernare.
"Aici ei se joacă cu frica la fel cum au făcut-o cu migraţia. Numai că de data aceasta nu este împotriva migranţilor şi ţărilor islamice, ci împotriva extinderii valorilor occidentale", a declarat Aleksander Smolar de la Fundaţia Stefan Batory.
La rândul lor, episcopii polonezi au afirmat într-un comunicat că programul de educaţie sexuală de la Varşovia ar submina democraţia prin limitarea drepturilor părinteşti şi erodarea libertăţii de exprimare, în timp ce copiii ar fi instruiţi în moduri contrare tradiţiei poloneze.
PiS îşi foloseşte mandatul electoral pentru a întări valorile catolice, cu promisiunea de "a ridica Polonia din genunchi" în lupta sa împotriva unei presupuse impuneri din partea unor ţări precum Germania şi Franţa a unui mod de viaţă mai laic, mai liberal.
"Nu vrem ca familiile să fie înlocuite de o nouă structură socială. Nu vrem ca statul, specialiştii sau experţii să fie singurii care să decidă cum ne creştem copiii", a declarat Zdzislaw Krasnodebski, un aliat al PiS în Parlamentul European.
Şcolile poloneze nu oferă în prezent oficial educaţie sexuală, în schimb îi învaţă pe elevi cum să se pregătească pentru "viaţa de familie".
Polonia ocupă penultimul loc între cele 28 de state din Uniunea Europeană când vine vorba despre egalitate şi nediscriminare, potrivit Rainbow Europe, o organizaţie legată de ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association).
Căsătoriile gay sunt ilegale în Polonia şi parteneriatul între homosexuali nu este legal recunoscut.
PiS s-a concentrat mult timp pe consolidarea familiei tradiţionale alcătuite dintr-o mamă, tată şi copii prin intermediul unor programe de cheltuieli sociale precum "500+", care acordă 500 de zloţi (131 de dolari) pe lună de copil pentru familiile cu mai mult de un copil. AGERPRES/(AS - autor: Sorin Calciu, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Conflict India-Pakistan: SUA se oferă să medieze și îndeamnă la restabilirea unei comunicări directe pentru a evita 'o eroare de calcul'
Pakistanul a lovit sâmbătă India, după ce New Delhi a lansat mai multe rachete asupra unor baze aeriene pakistaneze, într-una dintre cele mai grave confruntări între cele două puteri nucleare care a făcut deja circa 50 de morți în rândul civililor, informează agențiile internaționale de presă. Țările membre ale G7
Macron, Merz, Starmer și Tusk au sosit la Kiev pentru a sprijini#Ucraina și a cere Moscovei un armistițiu necondiționat și durabil
Emmanuel Macron, Friedrich Merz, Keir Starmer și Donald Tusk au sosit sâmbătă dimineața la Kiev, pentru a-și arăta sprijinul pentru Ucraina și a cere Moscovei, în mod concertat cu SUA, un 'armistițiu complet' de 30 de zile, informează agențiile internaționale de presă. Această vizită a liderilor francez, german, britanic și
Donald Trump a semnat un decret care propune migranților ilegali zboruri gratuite în străinătate
Donald Trump, al cărui program de expulzări masive de imigranți ilegali este contracarat de justiție, a anunțat vineri că a semnat un decret pentru a-i încuraja pe unii să se 'auto-expulzeze' din SUA, propunându-le zboruri gratuite în străinătate, informează sâmbătă AFP. 'Facilităm la maxim plecarea străinil
Șeful juntei birmane a avut o primă întrevedere cu președintele Chinei, la Moscova
Șeful juntei militare birmane a avut o întrevedere cu președintele chinez Xi Jinping, prima sa întrevedere la cel mai înalt nivel cu un reprezentant al Beijingului în calitate de lider al Myanmarului, după lovitura de stat din 2021, a anunțat sâmbătă o media oficială, informează AFP. Generalul Min Aung Hlaing și X
Premierul slovac s-a întâlnit cu Putin ignorând criticile europene
Premierul slovac Robert Fico și-a afișat vineri seară proximitatea cu președintele rus Vladimir Putin la Kremlin, în ciuda criticilor din partea Uniunii Europene care l-a sfătuit insistent să nu călătorească la Moscova, notează AFP. Fico, cunoscut pentru pozițiile sale pro-ruse, i-a spus gazdei sale că nu a avut 'nicio problemă'
Ecuador: 11 militari uciși de o disidență a fostei gherilei FARC
Membri ai unui grup disident al fostei gherile columbiene FARC au ucis vineri 11 militari ecuadorieni care desfășurau o operațiune împotriva unei mine ilegale în pădurea amazoniană, potrivit armatei ecuadoriene, relatează AFP. 'Sunt 11 militari morți și unul rănit', a indicat armata într-un comunicat. Parchetul ecuado
Chile: Prima condamnare într-un uriaș scandal politico-judiciar
Un fost șef al poliției a devenit vineri prima persoană condamnată în cazul 'Hermosilla', cel mai mare scandal de corupție de la revenirea la democrație în urmă cu mai bine de trei decenii, care zguduie elita chiliană de la sfârșitul lui 2023, notează AFP. Sergio Munoz, care a condus Poliția de investigații chiliană (
Președintele sârb Vucic îi cere lui Putin gaze naturale la preț redus
Președintele sârb Aleksandar Vucic s-a întâlnit vineri cu Vladimir Putin și i-a cerut să continue livrarea de gaze la un preț redus către Belgrad, un aranjament despre care președintele rus a declarat că îl vor discuta 'cu siguranță', relatează AFP. Serbia negociază în prezent un nou acord multianual pentr
Merz, Starmer, Macron și Tusk cer Rusiei 'să accepte un armistițiu complet și necondiționat de 30 de zile'
Emmanuel Macron, Friedrich Merz, Keir Starmer și Donald Tusk vor merge sâmbătă la Kiev pentru a-și demonstra sprijinul 'de neclintit' pentru Ucraina și, urmând exemplul Statelor Unite, pentru a cere Rusiei un 'armistițiu complet și necondiționat de 30 de zile', potrivit unei declarații comune, citate de AFP. La o zi
Canada: Mark Carney va prezenta marți echipa sa ministerială
Premierul canadian Mark Carney va prezenta marți echipa sa ministerială după ce a câștigat alegerile parlamentare din 28 aprilie cu promisiunea de a face față amenințărilor președintelui american Donald Trump, notează AFP. Învestirea noului guvern este prevăzută la orele 10.30 (14.30 GMT) la Ottawa, &ic
#Ucraina: Macron cere un plan americano-european de încetare a focului și amenință cu 'sancțiuni masive'
Președintele francez Emmanuel Macron a declarat vineri că dorește să ajungă 'în următoarele ore și zile' la un plan comun americano-european de încetare a focului în Ucraina, pentru 30 de zile, cu 'sancțiuni economice masive' în caz de nerespectare, relatează AFP. 'Rușii trebuie să spună da. Nu trei
#Ucraina expulzează doi diplomați ungari, după o decizie similară a Budapestei și arestarea a doi agenți ai Ungariei
Ministerul ucrainean de Externe a anunțat vineri expulzarea a doi diplomați ungari, după ce Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a comunicat mai devreme că a descoperit o rețea de spionaj ungară și că a arestat doi presupuși spioni ai Budapestei, arestări în urma cărora Ungaria a răspuns prin expulzarea a doi diplomați ucraineni despre care afirmă că ar fi de fapt
Președintele brazilian Lula pledează la Kremlin pentru o întărire a 'parteneriatului strategic' cu Rusia
Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a pledat vineri pentru o întărire a 'parteneriatului strategic' dintre țara sa și Rusia, unde a fost primit de omologul Vladimir Putin la Kremlin după ce a asistat la festivitățile de marcare a 80 de ani de la victoria aliată asupra Germaniei naziste, transmit AFP și Reuters. 'Vizita mea aici v
Polonia și Franța își consolidează relațiile în domeniul apărării pe fondul îndoielilor cu privire la sprijinul SUA
Franța și Polonia au semnat vineri la Nancy, în estul Franței, un tratat de consolidare a cooperării între cele două state în materie de apărare, energie nucleară și alte măsuri, într-un semn al întăririi alianțelor dintre națiunile europene pe fondul îngrijorărilor legate de angajamentul SUA față de securitatea Europei și al războiului du
Kremlinul vede un 'act de eroism' în venirea premierului slovac și a președintelui sârb la Moscova de Ziua Victoriei
Kremlinul a descris drept un 'act de eroism' decizia premierului slovac Robert Fico și a președintelui sârb Aleksandar Vucic de a participa vineri la Moscova la ceremoniile de marcare a 80 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste, în pofida obstacolelor care au constat într-un avertisment din partea șefei diplomației UE, Kaja K