logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Neamț: Parcul Natural Vânători-Neamț, locul în care te poți plimba printre zeci de zimbri aflați în libertate

Image

La circa 50 de kilometri de municipiul Piatra-Neamț, într-un cadru natural care îți taie respirația prin frumusețea și unicitatea lui, zimbrul pășește din nou maiestuos, așa cum o făcea în urmă cu peste 150 ani, în pădurile Neamțului.

Cele aproape 30.000 hectare ale Parcului Natural Vânători-Neamț sunt deja în 'stăpânirea' a peste 80 de exemplare: masculi, femele și pui.

Peste 70 de zimbri sunt în libertate, în țarcul de aclimatizare desfășurat pe 180 hectare sunt alte zece exemplare, iar la grădina zoologică a parcului, încă șase zimbri.

Pentru cei dornici de experiențe unice, conducerea parcului pune la dispoziție incursiuni în adâncul rezervației, în cadrul cărora întâlnirea cu exemplare ce pot ajunge și la 900 kilograme rămâne o amintire de neuitat.

 


Foto: (c) Gabriel Apetrii / AGERPRES



Inginerul Sebastian Cătănoiu, directorul Parcului Natural 'Vânători-Neamț', a explicat, pentru AGERPRES, că rangerii care ghidează astfel de tururi cunosc foarte bine zonele în care pot fi văzuți zimbrii în cadrul lor natural, așa cum trăiau până la mijlocul secolului al XIX-lea, când au fost semnalate ultimele exemplare în libertate.

'Zimbrul a existat în fauna României până acum vreo 200 ani, există dovezi istorice. Există și partea colocvială, povestită, potrivit căreia ar fi existat până în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, pe catena estică Neamț - Suceava. Sunt povești, sunt amintiri, lucruri spuse, dar nu dovedite. Zimbrul a dispărut prima dată în Ardeal, odată cu marșul civilizației, cu împărțirea pământurilor, cu culturile mari. Oarecum a intrat în conflict cu civilizația umană și a supraviețuit mai mult în zonele sălbatice, împădurite, acolo unde contactele au fost mai rare. Poate aceasta este și diferența între zimbru și bour. Bourul a fost asociat cu zonele deschise, de câmpie, de podiș jos și cu siguranță conflictele au fost mult mai dese. Și ca specie, bourul era un animal violent și atunci dispariția este în jurul anului 1600. Zimbrul, dacă a fost o specie forestieră, mai timidă, a reușit să supraviețuiască cel puțin până în a doua jumătate a secolului al XIX-lea în țara noastră', a declarat, pentru AGERPRES, inginerul Sebastian Cătănoiu.

 



Zimbrilor au reapărut în România în 1958, odată cu înființarea rezervației de la Hațeg, apoi, zece ani mai târziu, a rezervației de la Vânători-Neamț.

Directorul Parcului Natural Vânători-Neamț a punctat că acestea au fost nucleele în care au existat zimbri în condiții de semilibertate.

Începând cu anul 1999 au început programe de training cu specialiști din Polonia, fiind construit unui țarc de aclimatizare la Vânători-Neamț, pe 180 hectare, dotat cu hrănitori, adăpători și depozite de furaje.

Odată făcuți acești pași, a început procesul de repopulare a zonei cu zimbri aduși din străinătate, pentru că animalele aflate în grădinile zoologice din România erau înrudite și nu putea fi creată o linie genetică diversificată.

 



Potrivit inginerului Cătănoiu, primii zimbri au fost aduși la Vânători-Neamț în 2003. Au fost puși în semilibertate și astfel au avut contact cu diferite specii de plante lemnoase și ierboase, dar și cu alte animale sălbatice din parc.

'Cele 180 de hectare din țarcul de aclimatizare reprezintă un melanj foarte atrăgător din punct de vedere al speciei. Nu este doar pădure, sunt și pajiști și pășuni, arborete de diferite vârste și compoziții, relieful este accidentat cu pante și văioage. Odată ce au stat în țarcul de aclimatizare, știu către care specie să se îndrepte, cum să se aclimatizeze', a explicat directorul parcului.

Primii zimbri au pășit în libertate, în afara țarcului de aclimatizare, începând cu 2012 și nu mică a fost surpriza conducerii parcului când, în același an, a apărut primul pui fătat în libertate.

De atunci și până acum, animalele se pot mișca în libertate și nu de puține ori au fost semnalate exemplare care au depășit cu mult teritoriul parcului.

'Animalele sunt libere să se miște în orice direcție, iar unul dintre masculi a trecut pe la coada lacului Izvorul Muntelui spre Ceahlău. Există o legendă care spune că un zimbru alb apare pe Ceahlău, iar acest zimbru mascul care a trecut pe la coada lacului parcă ar fi venit să îndeplinească această legendă', a povestit inginerul Sebastian Cătănoiu.

Alte exemplare au ajuns în curtea Mănăstirii Neamț sau a Mănăstirii Petru Vodă, un exemplar a fost văzut la Râșca - Suceava, un altul a ajuns în apropiere de Piatra-Neamț, iar un exemplar a luat-o pe câmpuri și a ajuns în localitatea Petricani.

Au fost situații când localnicii s-au trezit cu zimbrii pe ulițele satelor, veniți fie pentru a căuta hrană, fie pentru a se adăposti în zilele cu ger și viscol.

În general a fost vorba de masculi, pentru că aceștia sunt solitari și mai îndrăzneți, spune inginerul Cătănoiu.

Directorul parcului a adăugat că niciuna din întâlniri nu s-a soldat cu evenimente negative, asta și pentru că oamenii au știut să fie precauți.

'Articole științifice vorbesc de patru zimbri la 1.000 hectare, iar cum parcul are 30.000 hectare, ar însemna spre 120 capacitatea de suport. Acestea sunt socotelile noastre, dar de care nu știu animalele. Parcul nu are o delimitare fizică în teren și atunci zimbrii au explorat mai bine de 60.000 hectare. (...) În relația cu orice animal sălbatic trebuie să existe o rezervă. Având în vedere și dimensiunile unui zimbru, cel mai bine este de păstrat distanța. Deci nu trebuie apropiat sau pus într-o situație dificilă. Un zimbru mascul ajunge până la 900 kilograme, iar femela la circa 600 kilograme', a explicat Sebastian Cătănoiu.

 



Iubitorii de natură și adrenalină pot participa, contra sumei de 50 lei de persoană, la 'Bison Safari', o incursiune, la pas, în lumea reală și mai ales sălbatică a zimbrilor.

'Un safari se desfășoară în țarcul de aclimatizare. Se pornește de aici, de la centrul de vizitare, se intră în țarc și pe parcursul a două ore se face un tur în care se văd animalele dar, mai important, se vede mediul lor natural și urmările prezenței acestor animale în mediul forestier. Satisfacția maximă este când vezi animalul, dar nu sunt lipsite de interes și urmele pe care acesta le lasă cojind un copac, mâncând din semințiș, îmbăindu-se într-o baltă. Colegii care fac ghidaj știu aceste locuri. Pentru cei care sunt dornici și mai mult de activitate fizică, facem o vizionare pentru zimbrii din libertate. Unele animale au colar gps, dar întâlnirea cu animalul aflat în libertate nu este întru totul garantată. Semnalul de la colarul gps vine o singură dată pe zi și până ajungi acolo animalul poate nu mai este. Dar colarele gps moderne au și facilitate radio și atunci pe baza antenei poți să te apropii cât mai mult, să restrângi perimetrul și poți avea întâlnirea cu zimbrii', a precizat directorul Sebastian Cătănoiu.

 



Pentru cei comozi, mai temători sau care nu fac față efortului, există șase exemplare de zimbri în grădina zoologică a parcului.

Astfel, Parcul Natural Vânători-Neamț este singurul din Europa care are în același spațiu geografic cele trei forme de management ale zimbrului: captivitate, semilibertate și libertate. AGERPRES/(A - redactor: Gabriel Apetrii, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Simona Aruştei)

Sursa foto: Parcul Natural Vânători-Neamț

Afisari: 1029

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 12-04-2025 15:27

Bistrița-Năsăud: Târgul tradițional de Paști al sașilor, Ostermarkt, în centrul istoric al municipiului reședință

Centrul istoric al municipiului Bistrița a devenit, sâmbătă, locul de desfășurare a târgului de Paști al sașilor - Ostermarkt, o tradiție veche de peste 900 de ani, organizat înainte de Florii. Evenimentul a debutat cu o paradă a unor formații de muzică și dansuri tradiționale săsești, maghiare și românești, ca dovadă a

Social 12-04-2025 14:56

Bacău: Accident cu două victime conștiente în comuna Filipești

Pompierii au fost solicitați, sâmbătă, să intervină la un accident rutier produs pe DN2, în comuna Filipești, județul Bacău. Potrivit ISU Bacău, la locul evenimentului s-au deplasat de urgență o autospecială de stingere cu apă și spumă și un echipaj de descarcerare din cadrul Detașamentului de Pompieri Bacău, precum și două ambulan

Social 12-04-2025 14:28

REPORTAJ/Bistrița-Năsăud: Clădirea veche a Colegiului Național 'Liviu Rebreanu', inagurată după consolidarea și modernizarea cu fonduri guvernamentale

Clădirea veche a celei mai prestigioase unități de învățământ din județul Bistrița-Năsăud, Colegiul Național 'Liviu Rebreanu', și-a redeschis porțile sâmbătă, după cinci ani de la începerea lucrărilor de consolidare și modernizare printr-un proiect finanțat de Compania Națională de Investiții. Moștenire a comuni

Social 12-04-2025 13:59

Prahova: O Dacia Lăstun, una dintre puținele funcționale în țară - printre vedetele Retro Paradei Primăverii

Un autoturism Dacia Lăstun, singurul din județ și unul dintre foarte puținele funcționale din țară, a fost una dintre vedetele Retro Paradei Primăverii, eveniment organizat, sâmbătă, la Ploiești, de Retromobil Prahova. 'Avem aici o Dacia 500 zisă și Lăstun, din 1989. Sunt 4-5 funcționale în toată țara, atestate. Aceasta este si

Social 12-04-2025 11:58

Informare de precipitații mixte, vânt, brumă și ninsori în majoritatea regiunilor, până duminică dimineața

O informare meteo de precipitații mixte, polei, intensificări ale vântului, brumă, îngheț la sol și ninsori, mai ales în zona montană, va fi valabilă până duminică dimineața, în cea mai mare parte a țării, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). Astfel, pe tot parcursul zilei de sâmbătă și p&

Social 12-04-2025 10:23

INCDFP: Cutremur de 3,2 grade, produs sâmbătă dimineața în Banat

Un cutremur slab, cu magnitudinea de 3,2 grade, s-a produs sâmbătă dimineața, la ora 8:08, în Banat, județul Timiș, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cutremurul s-a produs la adâncimea de 18,7 km în apropierea următoarelor orașe: 29 km sud-est de Szeg

Social 12-04-2025 07:30

'Străzi deschise', pe Calea Victoriei și bd. Banu Manta - Spectacole, concerte, ateliere și activități sportive

Calea Victoriei și bd. Banu Manta din Sectorul 1 vor deveni pietonale, sâmbătă și duminică, în cadrul programului 'Străzi deschise'. ARCUB anunță un program 'variat' de spectacole, concerte, ateliere și tururi ghidate. 'Primul weekend 'Străzi deschise - București, Promenadă urbană' î

Social 12-04-2025 05:00

Începe Târgul de Paște organizat de PMB în Parcul Regele Mihai I: produse tradiționale, spectacole, ateliere

Târgul de Paște organizat de Primăria Capitalei începe sâmbătă în Parcul Regele Mihai I (Herăstrău) și va găzdui pe parcursul a zece zile demonstrații meșteșugărești, ateliere creative, spectacole de teatru și recitaluri de muzică, iar vizitatorii vor putea, totodată, să cumpere produse culinare tradiționale și de artizanat.

Social 11-04-2025 17:07

Vrancea: Pui de urs îndepărtat de jandarmi din preajma unei școli, la Soveja

Un pui de urs a fost îndepărtat, vineri, de jandarmii montani din spatele unei unități de învățământ din Soveja, fiind alungat în zona împădurită, a informat Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Vrancea.  

Social 11-04-2025 16:12

REPORTAJ/Harghita: Numeroși producători și meșteșugari și-au prezentat produsele la Târgul de Paști de la Miercurea-Ciuc, pe ninsoare și temperaturi scăzute

Numeroși producători și meșteșugari din județele Harghita și Covasna și-au prezentat produsele, vineri, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc, la tradiționalul Târg de Paști, în ciuda vremii foarte neprietenoase, cu temperaturi scăzute și ninsoare viscolită.  

Social 11-04-2025 16:00

Spectacole, concerte, ateliere și sport la 'Străzi deschise', în weekend, pe Calea Victoriei și bd. Banu Manta

Calea Victoriei și bd. Banu Manta din Sectorul 1 vor deveni pietonale, sâmbătă și duminică, în cadrul programului 'Străzi deschise'. ARCUB anunță un program 'variat' de spectacole, concerte, ateliere și tururi ghidate. 'Primul weekend 'Străzi deschise - București, Promenadă urbană' î

Social 11-04-2025 15:04

Bărbat mort într-un accident la limita județelor Cluj și Bihor; a intervenit elicopterul SMURD

Un bărbat a decedat, vineri, într-un accident rutier care a avut loc pe DN 1 E60, la limita județelor Cluj și Bihor.   'Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit în sprijinul pompieri

Social 11-04-2025 14:55

Hunedoara: Târgul Colecționarilor la Deva, în acest weekend

Pasionații de obiecte rare și valoroase din întreaga țară sunt așteptați sâmbătă, la Deva, la o nouă ediție a Târgului Colecționarilor, care se va desfășura în holul mare al Casei de Cultură din municipiu. Colecționari din județul Hunedoara și din întreaga țară vor expune obiecte rare și valoroase, din domenii pre

Social 11-04-2025 14:22

Hunedoara: Prime de Vinerea Mare și Paște pentru angajații Complexului Energetic Valea Jiului

Angajații Complexului Energetic Valea Jiului (CEVJ) vor beneficia de prime în bani cu ocazia Sărbătorilor Pascale, cei 2.300 de mineri și energeticieni din cadrul companiei urmând să primească o sumă de 400 de lei brut pentru Vinerea Mare și 400 de lei brut pentru Paște. 'Primele pentru sărbătoarea de Vinerea Mare și pentru Paș

Administratie 11-04-2025 13:54

Bihor: Sistem video de înaltă rezoluție în Sala ghișeelor din Primăria Oradea

Primăria municipiului Oradea a implementat un nou sistem de supraveghere video în Sala Ghișeelor (Piramida), menit să ofere suportul tehnic adecvat, atât pentru securitatea incintei, cât și pentru orice tip de situații neprevăzute, a informat vineri, într-un comunicat, Biroul de presă al primăriei.