Conflictele armate, riscurile de mediu și dezinformare - principalele amenințări la nivel mondial, în 2025 (raport)
Conflictele între state, riscurile de mediu și dezinformarea sunt principalele amenințări pe termen scurt la nivel mondial, conform celei de-a 20-a ediții a Global Risks Report, publicația World Economic Forum.
Datele publicate miercuri arată că aproape un sfert dintre respondenți au menționat conflictul armat drept cea mai gravă amenințare a anului 2025, în timp ce dezinformarea și manipularea se mențin printre cele mai mari riscuri pe termen scurt pentru al doilea an consecutiv. Alte riscuri importante pe termen scurt includ evenimentele meteorologice extreme, polarizarea socială, spionajul și războiul cibernetic.
De asemenea, riscurile de mediu domină perspectiva pe termen lung, clasamentele pentru următorii 10 ani fiind conduse de evenimente meteorologice extreme, pierderea biodiversității și colapsul ecosistemelor, schimbări critice ale sistemelor terestre și deficitul de resurse naturale.
Totodată, poluarea, al cincilea risc de mediu în Top 10, este percepută și ca un risc major pe termen scurt. În același timp, clasarea sa pe locul șase pe termen scurt reflectă recunoașterea în creștere a impactului grav asupra sănătății și ecosistemelor cauzat de o gamă largă de poluanți din aer, apă și sol. În ansamblu, evenimentele meteorologice extreme sunt evidențiate ca riscuri imediate, pe termen scurt și lung.
Pe termen lung, riscurile tehnologice legate de dezinformare, manipulare și efecte negative din utilizarea tehnologiilor AI completează acest peisaj sumbru.
Raportul de specialitate, bazat pe opiniile a peste 900 de experți în riscuri globale, factori de decizie și lideri din mediul de afaceri, oferă o perspectivă sumbră asupra deceniului următor.
Astfel, respondenții sunt mult mai puțin optimiști cu privire la perspectivele globale pe termen lung comparativ cu cele pe termen scurt. Aproape două treimi anticipează un peisaj global turbulent sau tumultuos până în 2035, cauzat în special de intensificarea provocărilor de mediu, tehnologice și sociale.
Peste jumătate dintre respondenți așteaptă instabilitate într-un interval de doi ani, reflectând clivajul extins în zona cooperării internaționale. Previziunile pe termen lung indică provocări și mai mari, pe măsură ce mecanismele de cooperare se confruntă cu presiuni tot mai mari. Riscurile sociale precum inegalitatea și polarizarea socială apar proeminent atât în clasamentele riscurilor pe termen scurt, cât și pe termen lung. Creșterea preocupărilor legate de activitățile economice ilicite, datoriile tot mai mari și concentrarea resurselor strategice evidențiază vulnerabilități care ar putea destabiliza economia globală în anii următori. Toate aceste probleme riscă să accentueze instabilitatea internă și să erodeze încrederea în guvernanță, complicând și mai mult eforturile de abordare a provocărilor globale.
Potrivit sursei citate, toate cele 33 de riscuri incluse în clasament înregistrează o creștere a severității pe termen lung, reflectând preocupările respondenților cu privire la frecvența sau intensitatea mai ridicată a acestor riscuri pe măsură ce deceniul următor se desfășoară.
Pe măsură ce decalajele se adâncesc și fragmentarea remodelează peisajele geopolitice și economice, necesitatea unei cooperări globale eficiente este mai urgentă ca niciodată. Totuși, cu 64% dintre experți anticipând o ordine globală fragmentată marcată de competiția între puteri mari și mijlocii, multilateralismul se confruntă cu presiuni semnificative.
''Deceniul următor reprezintă un moment crucial pentru liderii globali de a naviga printre riscuri complexe și interconectate și de a aborda limitările structurilor de guvernanță existente. Pentru a preveni o spirală descendentă a instabilității - și pentru a reconstrui încrederea, a spori reziliența și a asigura un viitor durabil și incluziv pentru toți - națiunile trebuie să prioritizeze dialogul, să întărească legăturile internaționale și să creeze condiții pentru o colaborare reînnoită'', se menționează în document.
Global Risks Report este publicația emblematică a World Economic Forum dedicată riscurilor globale, aflată acum la cea de-a 20-a ediție. Produs de Global Risks Initiative în cadrul World Economic Forum, raportul valorifică perspectivele oferite de Global Risks Perception Survey, care reunește opiniile a peste 900 de lideri globali din mediul de afaceri, guvernamental, academic și societatea civilă.
Reuniunea Anuală 2025 a World Economic Forum, care se va desfășura la Davos-Klosters în perioada 20-24 ianuarie, va reuni lideri globali sub tema ''Collaboration for the Intelligent Age''. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Mariana Nica, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
BTA: Bulgaria ocupă locul opt în topul țărilor UE exportatoare de produse aerospațiale
Uniunea Europeană (UE) a exportat anul trecut produse aerospațiale, inclusiv sateliți, vehicule suborbitale și de lansare a navelor spațiale în valoare de 1,217 miliarde de euro, arată datele publicate de Eurostat, transmite BTA. Exporturile de produse aerospațiale ale Bulgariei s-au cifrat la 5,6 milioane de euro în 2024, în creștere semnifi
Numărul vizitatorilor străini în SUA a scăzut cu 12% în martie față de aceeași perioadă a anului trecut
Washington, 19 apr /Agerpres/ - În luna martie au fost cu aproape 12% mai puțini vizitatori din străinătate în Statele Unite, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, a raportat vineri Washington Post, informează sâmbătă dpa. Numărul vizitatorilor din Germania a scăzut și mai semnificativ în luna martie, cu 28%, se arată în
Volkswagen vorbește despre mutarea producției Audi în SUA pentru a evita taxele vamale
Concernul Volkswagen ar putea muta o parte din producția mărcii Audi în Statele Unite pentru a scăpa de taxele vamale americane, a declarat directorul general al producătorului auto german într-un interviu publicat vineri în care a făcut cunoscut că este în discuții cu administrația Trump, notează AFP. Volkswagen dorește să facă 'to
Raiffeisen Bank neagă că a oprit procedurile pentru vânzarea subsidiarei din Rusia
Raiffeisen Bank International, cea mai mare bancă occidentală care continuă să opereze în Rusia, a transmis vineri că procedurile pentru vânzarea subsidiarei sale rusești continuă, dezmințind un articol apărut în presă conform căruia grupul bancar austriac a oprit demersurile de vânzare a subsidiarei rusești, transmite Reuters. Raiffeis
O treime din breșele de securitate au implicat ransomware, în 2024 (raport)
O treime dintre toate breșele de securitate descoperite la nivel mondial, în 2024, au implicat atacuri de tip ransomware sau alte metode de extorcare, relevă un raport Verizon, citat într-un articol de specialitate, publicat recent pe blogul din România al producătorului de soluții antivirus, Eset. Conform aceluiași document, în perioad
BTA: Stațiunea Pamporovo a raportat unul dintre cele mai de succes sezoane de schi
Una dintre cele mai renumite stațiuni de schi din Bulgaria a înregistrat unul dintre cele mai de succes sezoane în cursul iernii trecute. Fluxul de turiști la Pamporovo, în Munții Rodopi, a crescut cu 25% prin comparație cu anul anul anterior, conform managerului pentru relații publice al stațiunii, Alexandra Țankova. Această creștere
Avioanele Boeing se întorc din China în SUA în contextul războiului tarifelor
Un avion Boeing care luna trecută a ajuns la un centru de finalizare din China, s-a reîntors în SUA, arată datele de zbor de vineri, o dovadă că cel puțin o companie aeriană chineză a încetat să mai intre în posesia avioanelor comandate anterior producătorului american din cauza tarifelor impuse de președintele Donald Trump, transmite Reuters.
Ungaria a detectat al cincilea focar de febră aftoasă și sacrifică tot mai multe bovine
Autoritățile ungare au detectat un nou focar de febră aftoasă la o fermă din localitatea Rabapordany, în apropierea granițelor cu Austria și Slovacia, unde vor fi sacrificate 600 de bovine, a anunțat joi ministrul ungar al agriculturii, Istvan Nagy, relatează agenția EFE. ''Autoritățile au prelevat probe de îndată ce a apăr
FMI se așteaptă la o 'revizuire semnificativă' a perspectivelor de creștere, dar nu la o recesiune globală
Intensificarea tensiunilor comerciale și modificările de amploare în sistemul comercial mondial vor declanșa o înrăutățire a previziunilor economice ale Fondului Monetar Internațional (FMI), dar cu toate acestea nu se preconizează o recesiune globală, a declarat joi directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, transmite Reuters.
Trump amenință că va încerca să îl demită pe șeful Rezervei Federale
Președintele SUA, Donald Trump a spus joi că încetarea mandatului șefului Rezervei Federale, Jerome Powell 'nu poate veni suficient de repede', și în paralel a cerut Băncii Centrale a SUA să reducă dobânda de referință, transmite Reuters. Într-o postare pe platforma de social media Truth Social, Trump și-a reite
BCE a decis o nouă reducere a dobânzii, pentru a ajuta economia să facă față politicii comerciale haotice a SUA
Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, o nouă reducere a dobânzii de referință cu 25 puncte de bază, cea de a șaptea reducere a dobânzilor adoptată de BCE începând din luna iunie 2024, încercând să sprijine o economie a zonei euro care se confruntă deja cu probleme și care va avea de suferit de pe urma tarifelor americane, tr
Hyundai suspendă, din nou, producția automobilelor electrice în Coreea de Sud din cauza cererii slabe
Constructorul auto sud-coreean Hyundai Motor Co. va suspenda, temporar, producția anumitor modele electrice la principala sa uzină din Coreea de Sud, din cauza încetinirii cererii pe piețele externe precum și a tarifelor americane, a anunțat joi agenția de presă Yonhap citând surse din industria auto. Potrivit Yonhap, producătorul
BTA: O nouă organizație își propune să conecteze companiile din Balcani
Fondatorul Balkan eCommerce Summit, Nikola Ilchev, a anunțat în mod oficial înființarea Balkan Business Club, o organizație care își propune să conecteze companiile din Balcani, apărută din nevoia unor parteneriate mai extinse, transmite BTA. Potrivit lui Nikola Ilchev, noua organizație este o prelungire naturală a Balkan eCo
Prețul ouălor a crescut ușor în UE în ultimele 12 luni
Prețul ouălor în Uniunea Europeană era, în medie, cu 6,7% mai mare în luna martie 2025 decât în luna martie 2024, arată datele publicate joi de Eurostat. În rândul statelor membre, cele mai mare creșteri ale prețurilor la ouă au fost înregistrate în Cehia, creștere de 46% în luna martie 2025 comparati
Cehia a devenit complet independentă de petrolul rusesc
Cehia a devenit complet independentă de livrările de petrol rusesc, pentru prima dată în istorie, au anunțat joi oficialii guvernamentali de la Praga, după finalizarea lucrărilor de creștere a capacității oleoductului TAL care vine din Vest, transmite Reuters. Grație lucrărilor de modernizare, oleoductul Transalpine Pipeline (TAL), care începe &ici