logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Incendiile din Los Angeles, semn al unui urbanism neadaptat la provocările climatice (arhitect)

Image

Incendiile catastrofale din Los Angeles, exacerbate de efectele schimbărilor climatice, pun mai puțin sub semnul întrebării recursul sistematic la case pe structură din lemn cât extinderea urbană necontrolată a acestui oraș conceput pentru automobile, conform declarațiilor pentru AFP ale arhitectului și urbanistului Nicolas Michelin.

În timp ce lunile lungi de secetă din 2024 și vântul care a bătut în rafale de până la 160 km/h sunt în mare măsură responsabile pentru amploarea dezastrului, proliferarea locuințelor în zonele vulnerabile la incendii nu a făcut decât să agraveze situația, consideră Nicolas Michelin, implicat în tranziția ecologică a arhitecturii.

El a subliniat necesitatea îngropării liniilor electrice aeriene ''extrem de vechi'' situate în apropierea vegetației, pentru a preveni izbucnirea incendiilor și a precizat că Los Angeles este în primul rând arhetipul un oraș ''scos din context''.

''În SUA, ca și în Europa, am construit multe orașe fără legătură cu mediul, spunându-ne 'locul este frumos, îmi voi pune casa acolo, clădirea mea aici', dar fără să se țină cont de topografie, de vânturi, de soare sau de istoria locului'', a comentat arhitectul care susține o planificare urbană ''cu măsură''.

La Los Angeles, extinderea urbană din al doilea oraș ca mărime din Statele Unite a adus casele mai aproape unele de altele, eliminând barierele naturale din calea incendiilor ce au consumat hectare în zonele cu risc ridicat.

Multe locuințe cuprinse de flăcări, situate pe versanții unor dealuri, au fost inaccesibile serviciilor de pompieri și salvare.

''Considerăm că terenul este la dispoziția noastră, așa că ne extindem, și construim drumuri de fiecare dată pentru a ajunge acolo, în timp ce locul este cel care face proiectul, iar proiectul este cel care face regulile'', a adăugat Nicolas Michelin, fondator al agenției ANMA.

Multă vreme, în Statele Unite, ca și în Europa, arhitecții au avut tendința de a realiza proiecte ''care se impun asupra mediului lor'', amintește el, adăugând că este vorba de moștenirea arhitectului și urbanistului Le Corbusier, un simbol al modernității care este în prezent sever testat de efectele încălzirii globale.

Urbanismul de ''prevenție urbană'' promovat de Nicolas Michelin se aplică tuturor riscurilor naturale, în special inundațiilor. La Valencia, scena tragicelor inundații de la sfârșitul lunii octombrie care au făcut 231 de morți, 'râul a fost deviat ca să nu inunde centrul orașului, punând peste tot asfalt și baraje și am văzut rezultatul', amintește.

Pe lângă planificarea urbană, tipul de arhitectură ridică și el întrebări. În Statele Unite, utilizarea masivă a lemnului, folosit pentru 93% din casele noi construite în 2023, potrivit Asociației Naționale a Constructorilor de Case (NAHB), pare să fie unul dintre factorii agravanți ai incendiilor din Los Angeles.

''Aceasta este o problemă reală, dar nu pune sub semnul întrebării construcțiile din lemn în general, în măsura în care putem încapsula lemnul cu plăci de ipsos sau fibrociment pentru a-l proteja de foc'', subliniază arhitectul, care susține că nu este un fan al ''buncărelor de beton''.

Conform acestuia, riscul este mai puțin legat de materialele folosite, cât de alegerea unui loc nepotrivit, cum ar fi ''la marginea unei păduri'' sau ''în mijlocul vegetației''.

În fața provocării creșterii în densitate a zonelor rezidențiale, construirea până la limita maximă permisă de documentele de urbanism poate prezenta și riscuri. ''Proprietarul vrea să obțină cât mai mulți bani din vânzarea terenului său, iar dezvoltatorul vrea la rândul său să profite la maxim și astfel ajungem la proiecte care sunt încă deconectate, prea mari, prea dolofane'', a observat el.

''Trebuie să ne reconectăm cu natura, să construim mai puțin (...) și să acceptăm în anumite locuri să nu mai construim, având în vedere noua situație climatică'', a concluzionat el. AGERPRES/(AS - editor: Codruț Bălu, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 548

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Planeta 20-04-2025 15:23

Indonezia/ Erupție a vulcanului Marapi

Vulcanul Marapi, situat în regențele Agam și Tanah Datar din provincia indoneziană Sumatra de Vest, a erupt din nou, sâmbătă, aruncând cenușă vulcanică până la 1.000 de metri deasupra vârfului său, transmite duminică agenția VNA. Centrul indonezian de vulcanologie și atenuarea riscurilor geologice (PVMBG) a raport

Planeta 20-04-2025 12:40

Circa 15% dintre terenurile arabile ale lumii sunt contaminate cu metale grele (studiu)

Între 14% și 17% dintre terenurile arabile ale lumii sunt contaminate cu cel puțin o substanță din categoria metalelor grele, o poluare ce prezintă un risc pentru sănătatea a până la 1,4 miliarde de oameni, au avertizat săptămâna aceasta oamenii de știință, transmite AFP. Un

Planeta 20-04-2025 11:58

Australia/ Valuri uriașe pe coasta de est; 6 persoane au murit înecate

Un pescar aflat pe stânci și-a pierdut viața duminică, în apropiere de Sydney, după ce a fost luat de ape, ridicând la șase numărul persoanelor înecate în weekendul de Paște din Australia, unde coasta de est a fost lovit de valuri uriașe, transmite AFP. Serviciile de urgență au încercat să salveze două perso

Planeta 17-04-2025 19:21

Cercetătorii australieni anunță al șaselea episod de albire masivă care afectează Marea Barieră de Corali

Oamenii de știință australieni au raportat cel de-al șaselea episod de albire masivă la Marea Barieră de Corali petrecut după 2016, informează Xinhua. Într-un raport publicat miercuri seară, cercetători din mai multe agenții ale guvernului federal a anunțat că celebrul recif a fost afectat de ''un eveniment extins de albire'&

Planeta 17-04-2025 12:45

Trafic perturbat și risc de inundații și avalanșă în nordul Italiei și în sudul Elveției

Mai multe râuri din nordul Italiei au ieșit din matcă în urma ploilor abundente din regiune, autoritățile suspendând circulația în unele zone din apropierea cursurilor de apă, transmit joi agențiile DPA și AFP. Regiunea Piemont din nord-vest, cu capitala la Torino, a fost grav afectată, fiind lansate apeluri către popul

Planeta 15-04-2025 10:11

Europa s-a confruntat cu inundații istorice în 2024, spun oamenii de știință

Europa s-a confruntat anul trecut cu cele mai extinse inundații din 2013, 30% din rețeaua hidrografică a continentului fiind afectată de inundații semnificative pe fundalul schimbărilor climatice cauzate de arderea combustibililor fosili, care au continuat să determine ploi torențiale și alte evenimente meteo extreme, au precizat marți oamenii de știință, informează Reuters.

Planeta 11-04-2025 16:12

O specie de furnică agresivă se răspândește în nordul Germaniei

O specie de furnică agresivă se răspândește din ce în ce mai mult în nordul Germaniei și amenință să distrugă liniile de curent electric și conexiunile la internet, informează DPA. Furnicile din specia invazivă Tapinoma magnum, originară din regiunea mediteraneană, se răspândesc până în nordul Germaniei, la Köln și Hano

Planeta 10-04-2025 18:47

BTA: Ministrul Turismului și Președinta Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism discută modalități de parteneriat strategic

Ministrul Turismului Miroslav Borshosh s-s întâlnit joi cu Julia Simpson, președinta și CEO al Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism (WTTC). WTTC este cea mai mare organizație internațională reprezentând sectorul privat al turismului, cu peste 200 de lideri la nivel mondial de companii între membrii săi. C

Planeta 10-04-2025 11:19

Indonezia/ Cutremur cu magnitudinea 5,9 în sudul provinciei Papua de Vest (GFZ)

Un cutremur cu magnitudinea 5,9 s-a produs joi în zona coastei sudice a provinciei Papua de Vest din Indonezia, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, a precizat GFZ. Arhipelagul indonezian este situat pe așa-numitul '&

Planeta 10-04-2025 10:24

Cererea de energie electrică pentru centrele de date se va dubla până în 2030, din cauza AI (IEA)

Consumul de energie electrică al centrelor de date urmează să se dubleze până la orizontul anilor 2030 din cauza necesarului în creștere legat de dezvoltarea inteligenței artificiale (AI), transmite într-un nou raport, publicat joi, Agenția Internațională pentru Energie (IEA), care semnalează noi provocări pentru securitatea energetică, dar și pentr

Planeta 09-04-2025 13:29

Eforturile de refacere a coralilor afectați de albire sunt insuficiente (studiu)

Recifele de corali din întreaga lume se confruntă cu albirea în masă, care duce la moartea lor, odată cu accelerarea schimbărilor climatice, iar un nou studiu a constatat că demersurile realizate pentru refacerea acestor ecosisteme sunt insuficiente pentru a le asigura supraviețuirea, transmite agenția Xinhua. Cercetarea a evidenți

Planeta 09-04-2025 13:14

Compromis european pentru înăsprirea legii privind poluarea cu microplastice

Comisia Europeană, europarlamentarii și statele membre au ajuns marți seară la un compromis pentru a înăspri legislația împotriva poluării cu microplastice care invadează râurile, plajele și oceanele, transmite AFP. Acest acord ar trebui să permită adoptarea definitivă a unui nou regulament în termen de câteva lun

Planeta 08-04-2025 10:42

Myanmar/ Aproape 100 de replici în 11 zile, după cutremurul devastator

Un număr total de 98 de replici au fost resimțite în Myanmar după cutremurul devastator care a lovit regiunea la 28 martie, a anunțat marți Departamentul de meteorologie și hidrologie al țării, transmite agenția Xinhua. Magnitudinea acestor seisme a variat de la 2,8 la 7,5. Bilanțul victimelor cutremurului cu magnitudinea

Planeta 08-04-2025 09:06

Școli închise și localnici evacuați din cauza erupției vulcanului Kanlaon din Filipine

Vulcanul Kanlaon din centrul Filipinelor a erupt marți dimineață, aruncând în atmosferă nori de gaze și cenușă vulcanică și determinând autoritățile să închidă școlile și să demareze procedurile de evacuare ale localnicilor, transmit DPA și EFE. Erupția s-a produs în craterul din vârful vulcanului Kanlaon la

Planeta 08-04-2025 08:47

Europa a cunoscut cea mai caldă lună martie înregistrată vreodată (Copernicus)

Europa a cunoscut în 2025 cea mai caldă lună martie din istoria înregistrărilor, acest continent având cea mai rapidă rată de încălzire din lume, a anunțat marți observatorul european Copernicus, transmit agențiile AFP, Reuters și DPA. Anomalia puternică de temperatură, care a cruțat Peninsula Iberică și sudul Franței,