SUA/ Incendiile de vegetație devorează Los Angeles; vilele unor vedete au fost mistuite de flăcări

Incendiile de vegetație active în Los Angeles au continuat să distrugă joi case și autovehicule, forțând evacuarea a zeci de mii de locuitori, transmite AFP.
'Flăcările ne-au mistuit toate visele, după ani petrecuți aici', a declarat unul dintre locuitori, William Gonzales, din spatele unei măști negre, în fața casei sale reduse la cenușă situată în zona Altadena, la nord de Los Angeles. 'Am pierdut aproape tot', a adăugat el.
Peste 130.000 de persoane au fugit din calea mai multor incendii active în cel de-al doilea oraș ca mărime din Statele Unite, alimentate de vântul puternic.
Cel puțin cinci persoane au murit în timp ce flăcările amenință Hollywood-ul, celebrul centru al cinematografiei americane.
Vântul are 'forța unui uragan' și alimentează incendiile în contextul 'condițiilor extreme de secetă', a declarat primarul Karen Bass în cadrul unui briefing de presă, miercuri seară.
Rafalele, cu viteze de până la 160 km/h, erau în scădere joi dimineață, dar se prognozează că vor crește din nou în intensitate în cursul serii, a avertizat Serviciul Național de Meteorologie (NWS) al SUA.
Flăcările, care s-au propagat cu viteza fulgerului începând de marți, au cuprins cartierul luxos Pacific Palisades, unde se află casele multor celebrități și unde 6.500 de hectare au fost arse și peste 1.000 de clădiri au fost distruse.
Miercuri seara, flăcările au început să devoreze dealurile de la Hollywood, la doar câteva sute de metri de celebrele Hollywood Boulevard și Chinese Theater.
- Biden la fața locului -
Incendiile s-au multiplicat în suburbiile de la nord de Los Angeles, adesea în doar câteva minute, stârnind temeri cu privire la existența mai multor victime.
'Nu avem suficienți pompieri în comitatul Los Angeles pentru a face față acestei situații', a declarat miercuri șeful local al pompierilor, Anthony Marrone.
'Peste 7.500' de pompieri, unii sosiți din alte state americane, luptă cu aceste 'incendii fără precedent din Los Angeles', a declarat guvernatorul Californiei Gavin Newsom.
Una dintre cele cinci victime a fost un locuitor din Altadena, Victor Shaw, care și-a apărat casa de flăcări până la final. 'Se pare că a încercat să salveze casa pe care o aveau părinții lui de aproape 55 de ani', a declarat pentru KTLA prietenul lui, Al Tanner, care l-a găsit mort, cu un furtun de grădină în mână.
Californienii au fost îndemnați de oficiali să economisească apa după ce trei rezervoare care alimentează hidranți de incendiu au fost secate în urma luptei împotriva flăcărilor din Pacific Palisades.
Președintele ales Donald Trump a răspândit informații false pe rețeaua sa socială Truth Social, susținând că statul California rămâne fără apă din cauza politicilor de mediu ale democraților, care ar devia apa de ploaie pentru a proteja un 'pește inutil', notează AFP.
În realitate, cea mai mare parte a apei folosite de Los Angeles provine din fluviul Colorado și este utilizată în primul rând de industria agricolă.
Președintele Joe Biden, care mai are câteva zile în fruntea țării, se deplasează în California. După ce a deblocat un ajutor federal pentru a stimula stingerea incendiilor, el și-a anulat o călătorie planificată pentru joi în Italia, conform Casei Albe.
Vânturile Santa Ana reprezintă o caracteristică clasică a toamnelor și iernilor din California, însă săptămâna aceasta ele au atins o intensitate nemaivăzută din 2011, potrivit meteorologilor.
Un adevărat coșmar pentru pompieri, deoarece ultimii doi ani din California, foarte ploioși, au creat o vegetație luxuriantă, acum uscată de o iarnă anormal de secetoasă.
Oamenii de știință subliniază în mod constant că schimbările climatice cresc frecvența evenimentelor meteorologice extreme.
- Hollywood-ul, afectat -
În orașul divertismentului, incendiile perturbă industria filmului - mai multe filmări și seriale fiind oprite temporar, iar parcul tematic Universal Studios Hollywood, închis.
Nominalizările la Oscar au fost amânate cu două zile până la 19 ianuarie.
Mai multe vedete de la Hollywood se numără printre zecile de mii de persoane care au primit ordin de evacuare.
Casele unor celebrități, precum Laeticia Hallyday, Anthony Hopkins și Paris Hilton, au fost reduse la cenușă.
'Am pierdut totul... N-a mai rămas nimic. Am văzut casa noastră în flăcări, neputincioasă în fața flăcărilor care au luat totul', a scris joi văduva cântărețului Johnny Hallyday pe Instagram, într-o postare care arată flăcările care devorează cartierul rezidențial Pacific Palisades.
'Nu era doar o casă... Era refugiul nostru, renașterea noastră după haosul doliului. (...) Dar, mai presus de toate, ne-a ajutat să ne revenim, să ne reclădim după absența inimaginabilă a soțului meu', a mărturisit văduva starului rock decedat în decembrie 2017.
Cuplul de actori Adam Brody și Leighton Meester, precum și actrița Anna Faris ('Scary Movie'), actorul și regizorul Billy Crystal și cântăreața Fergie, fostă membră a trupei Black Eyed Peas, și-au văzut, de asemenea, vilele distruse de flăcări, potrivit TMZ.
Miliardara Paris Hilton a anunțat că și-a pierdut vila de pe malul mării din Malibu. 'Am inima zdrobită după ce am aflat ce s-a întâmplat cu casa mea pe care am văzut-o arzând în direct la televizor', a scris pe Instagram moștenitoarea lanțului hotelier Hilton.
Casa actorului Anthony Hopkins a fost, de asemenea, devastată, potrivit unei fotografii obținute de revista americană Page Six.
Cântărețul francez Patrick Bruel, proprietarul unei reședințe în zona afectată, a declarat miercuri că 'în acest moment este imposibil să știm dacă locuința este încă în picioare'. El a precizat că 'nu era nimeni în casă, iar copiii sunt în siguranță'.
Odată cu distrugerea acestor vile, incendiul ar putea fi cel mai scump înregistrat vreodată - prejudiciul fiind estimat de către AccuWeather la 57 de miliarde de dolari. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Ana Alecu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Danemarca: Copenhaga îi va recompensa pe turiștii respectuoși cu mediul înconjurător
Oficiul pentru turism din Copenhaga a anunțat luni că va oferi avantaje turiștilor respectuoși cu mediul, în special celor care sosesc cu trenul în capitala Regatului Danemarcei, informează AFP. Inițiativa, denumită CopenPay și testată la o scară mai mică în 2024, 'vizează să sensibilizeze turiștii să călătorească în mod mai respons
Cutremur de 5,9 grade în zona celei mai populate insule din Vanuatu
Un seism cu magnitudinea 5,9 grade s-a produs duminică în arhipelagul Vanuatu din Pacificul de Sud. Nu au fost raportate pagube materiale imediate și nu a fost emisă alertă de tsunami, transmite agenția EFE. Cutremurul s-a produs la ora locală 22:22 (11:22 GMT), potrivit Serviciului geologic al Statelor Unite (USGS), care monitorizează a
Indonezia/ Cutremur cu magnitudinea 6 în zona insulei Sumatra (GFZ)
Un seism cu magnitudinea 6 s-a produs duminică în nordul insulei Sumatra din Indonezia, a anunțat Centrul german de cercetare în geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 89 de kilometri, a indicat GFZ. Arhipelagul indonezian este situat pe așa-numitul ''Cerc de Foc al
Iran/ Un nor de praf obligă milioane de iranieni să rămână în case
Un nor dens de praf care a cuprins marți o mare parte din vestul Iranului a determinat autoritățile să închidă local școli și să ceară unui număr de circa 13 milioane de locuitori să rămână în case, potrivit televiziunii de stat, informează AFP. Provinciile Lorestan, Ilam, Kermanshah, Kurdistan (vest), Zanjan (nord-vest), Bushehr (sud
Un seism s-a produs în largul coastei estice a Taiwanului, nu au fost raportate pagube imediate
Un seism cu magnitudinea 5,9 s-a produs luni în largul coastei estice a Taiwanului, a anunțat Administrația meteorologică locală, însă nu au fost raportate pagube imediate, informează Reuters. Seismul a zgâlțit pentru scurt timp clădirile din capitala Taipei. Cutremurul s-a produs la o distanță de circa 30 de kilometri în largul insulei
Mexic/ Cutremur cu magnitudinea 6,2 în regiunea Chiapas (GFZ)
Un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs luni în regiunea Chiapas din Mexic, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 269 de kilometri, a precizat GFZ. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Purgaru, editor online: Gabriela Badea) * Sursa foto
Peste 25% din numărul total al fulgerelor care au lovit Germania în 2024 s-au produs în Bavaria
Peste 209.000 de fulgere au fost înregistrate în Germania anul trecut, landul sudic Bavaria fiind lovit de cele mai multe fulgere, conform datelor serviciului de monitorizare a fulgerelor Aldis/Blids, transmite luni DPA. Deși anul 2024 a fost unul relativ calm în ceea ce privește activitatea fulgerelor, sistemele de monitoriz
Cutremur de peste 7 grade în extremitatea sudică a Chile
Un cutremur de 7,5 grade Richter a zguduit vineri dimineața extremitatea sudică a Chile, în regiunea Magallanes, declanșând o alertă de tsunami pentru întreaga coastă, transmit agențiile internaționale de presă. Potrivit informațiilor preliminare publicate de Centrul Seismologic Național (CSN), cutremurul a fost înregis
Regatul Unit/ Record de căldură pentru o zi de 1 mai
Mercurul din termometre a urcat joi până la 29, 3 grade Celsius la Londra, un record în Regatul Unit pentru o zi de 1 mai, după cea mai însorită lună aprilie de la debutul măsurătorilor meteorologice, a indicat Oficiul național de meteorologie, potrivit AFP. Această temperatură inedită a fost înregistrată de Met Office
VIDEO Incendii în Israel: Franța 'solidară' își oferă sprijinul (Macron)
Președintele Emmanuel Macron și-a exprimat joi solidaritatea Franței cu Israelul și a oferit un 'sprijin material' țării în care se confruntă cu mai multe incendii devastatoare care amenință Ierusalimul, notează AFP. 'Solidaritate deplină cu poporul israelian care se confruntă cu incendii teribile',
Satelitul european Biomass a fost plasat cu succes pe orbită
Racheta Vega C ce a fost lansată marți, la ora locală 06:15 (09:15 GMT) de la portul spațial european Kourou din Guyana Franceză, a plasat cu succes pe orbită satelitul Biomass, noua misiune a Agenției Spațiale Europene (ESA) pentru studierea pădurilor, transmite AFP. Satelitul a fost eliberat pe orbită la o altitudine de 666 km la 57 de minut
Vara lui 2024, cea mai caldă pe care a cunoscut-o Laponia în ultimii 2.000 de ani
Vara anului 2024 a fost cea mai caldă înregistrată în Laponia, regiune care acoperă nordul Finlandei, Norvegiei și Suediei, în ultimii 2.000 de ani, a indicat Institutul meteorologic finlandez, care a explicat luni pentru AFP că fenomenul este cauzat de încălzirea climei. 'Temperatura medie a verii trecute în
VIDEO Ecuador: Cel puțin 20 de răniți și pagube materiale după un seism cu magnitudinea 6,3
Un cutremur cu magnitudinea 6,3 grade s-a produs vineri în provincia Esmeraldas, nord-vestul Ecuadorului, cel puțin 20 de persoane fiind rănite și peste 100 de locuințe distruse, potrivit unui bilanț publicat vineri de autorități, relatează AFP și Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 35 de kilometri, în jurul orei
Turcia/ Cutremur cu magnitudinea 4,5, fără răniți sau pagube materiale
Un cutremur cu magnitudinea 4,5 s-a produs în provincia turcă Kutahya, la aproximativ 350 km sud de Istanbul, vineri, la două zile după un puternic seism, cu magnitudinea 6,2. Nu au fost înregistrate persoane rănite sau pagube materiale, însă cutremurul de vineri a stârnit îngrijorare în rândul locuitorilor, transmit agențiil
India/ Un sistem de alertă pentru a preveni atacurile elefanților
În pădurile din centrul Indiei o echipă caută urme ale trecerii elefanților pentru a alimenta un sistem de alertă menit să limiteze incidentele dintre aceste animale și oameni, în urma cărora își pierd viața anual sute de persoane, notează AFP. ''Nu trebuie să facem zgomot pentru a evita orice confruntare'', ș