SUA/ Incendiile de vegetație devorează Los Angeles; vilele unor vedete au fost mistuite de flăcări

Incendiile de vegetație active în Los Angeles au continuat să distrugă joi case și autovehicule, forțând evacuarea a zeci de mii de locuitori, transmite AFP.
'Flăcările ne-au mistuit toate visele, după ani petrecuți aici', a declarat unul dintre locuitori, William Gonzales, din spatele unei măști negre, în fața casei sale reduse la cenușă situată în zona Altadena, la nord de Los Angeles. 'Am pierdut aproape tot', a adăugat el.
Peste 130.000 de persoane au fugit din calea mai multor incendii active în cel de-al doilea oraș ca mărime din Statele Unite, alimentate de vântul puternic.
Cel puțin cinci persoane au murit în timp ce flăcările amenință Hollywood-ul, celebrul centru al cinematografiei americane.
Vântul are 'forța unui uragan' și alimentează incendiile în contextul 'condițiilor extreme de secetă', a declarat primarul Karen Bass în cadrul unui briefing de presă, miercuri seară.
Rafalele, cu viteze de până la 160 km/h, erau în scădere joi dimineață, dar se prognozează că vor crește din nou în intensitate în cursul serii, a avertizat Serviciul Național de Meteorologie (NWS) al SUA.
Flăcările, care s-au propagat cu viteza fulgerului începând de marți, au cuprins cartierul luxos Pacific Palisades, unde se află casele multor celebrități și unde 6.500 de hectare au fost arse și peste 1.000 de clădiri au fost distruse.
Miercuri seara, flăcările au început să devoreze dealurile de la Hollywood, la doar câteva sute de metri de celebrele Hollywood Boulevard și Chinese Theater.
- Biden la fața locului -
Incendiile s-au multiplicat în suburbiile de la nord de Los Angeles, adesea în doar câteva minute, stârnind temeri cu privire la existența mai multor victime.
'Nu avem suficienți pompieri în comitatul Los Angeles pentru a face față acestei situații', a declarat miercuri șeful local al pompierilor, Anthony Marrone.
'Peste 7.500' de pompieri, unii sosiți din alte state americane, luptă cu aceste 'incendii fără precedent din Los Angeles', a declarat guvernatorul Californiei Gavin Newsom.
Una dintre cele cinci victime a fost un locuitor din Altadena, Victor Shaw, care și-a apărat casa de flăcări până la final. 'Se pare că a încercat să salveze casa pe care o aveau părinții lui de aproape 55 de ani', a declarat pentru KTLA prietenul lui, Al Tanner, care l-a găsit mort, cu un furtun de grădină în mână.
Californienii au fost îndemnați de oficiali să economisească apa după ce trei rezervoare care alimentează hidranți de incendiu au fost secate în urma luptei împotriva flăcărilor din Pacific Palisades.
Președintele ales Donald Trump a răspândit informații false pe rețeaua sa socială Truth Social, susținând că statul California rămâne fără apă din cauza politicilor de mediu ale democraților, care ar devia apa de ploaie pentru a proteja un 'pește inutil', notează AFP.
În realitate, cea mai mare parte a apei folosite de Los Angeles provine din fluviul Colorado și este utilizată în primul rând de industria agricolă.
Președintele Joe Biden, care mai are câteva zile în fruntea țării, se deplasează în California. După ce a deblocat un ajutor federal pentru a stimula stingerea incendiilor, el și-a anulat o călătorie planificată pentru joi în Italia, conform Casei Albe.
Vânturile Santa Ana reprezintă o caracteristică clasică a toamnelor și iernilor din California, însă săptămâna aceasta ele au atins o intensitate nemaivăzută din 2011, potrivit meteorologilor.
Un adevărat coșmar pentru pompieri, deoarece ultimii doi ani din California, foarte ploioși, au creat o vegetație luxuriantă, acum uscată de o iarnă anormal de secetoasă.
Oamenii de știință subliniază în mod constant că schimbările climatice cresc frecvența evenimentelor meteorologice extreme.
- Hollywood-ul, afectat -
În orașul divertismentului, incendiile perturbă industria filmului - mai multe filmări și seriale fiind oprite temporar, iar parcul tematic Universal Studios Hollywood, închis.
Nominalizările la Oscar au fost amânate cu două zile până la 19 ianuarie.
Mai multe vedete de la Hollywood se numără printre zecile de mii de persoane care au primit ordin de evacuare.
Casele unor celebrități, precum Laeticia Hallyday, Anthony Hopkins și Paris Hilton, au fost reduse la cenușă.
'Am pierdut totul... N-a mai rămas nimic. Am văzut casa noastră în flăcări, neputincioasă în fața flăcărilor care au luat totul', a scris joi văduva cântărețului Johnny Hallyday pe Instagram, într-o postare care arată flăcările care devorează cartierul rezidențial Pacific Palisades.
'Nu era doar o casă... Era refugiul nostru, renașterea noastră după haosul doliului. (...) Dar, mai presus de toate, ne-a ajutat să ne revenim, să ne reclădim după absența inimaginabilă a soțului meu', a mărturisit văduva starului rock decedat în decembrie 2017.
Cuplul de actori Adam Brody și Leighton Meester, precum și actrița Anna Faris ('Scary Movie'), actorul și regizorul Billy Crystal și cântăreața Fergie, fostă membră a trupei Black Eyed Peas, și-au văzut, de asemenea, vilele distruse de flăcări, potrivit TMZ.
Miliardara Paris Hilton a anunțat că și-a pierdut vila de pe malul mării din Malibu. 'Am inima zdrobită după ce am aflat ce s-a întâmplat cu casa mea pe care am văzut-o arzând în direct la televizor', a scris pe Instagram moștenitoarea lanțului hotelier Hilton.
Casa actorului Anthony Hopkins a fost, de asemenea, devastată, potrivit unei fotografii obținute de revista americană Page Six.
Cântărețul francez Patrick Bruel, proprietarul unei reședințe în zona afectată, a declarat miercuri că 'în acest moment este imposibil să știm dacă locuința este încă în picioare'. El a precizat că 'nu era nimeni în casă, iar copiii sunt în siguranță'.
Odată cu distrugerea acestor vile, incendiul ar putea fi cel mai scump înregistrat vreodată - prejudiciul fiind estimat de către AccuWeather la 57 de miliarde de dolari. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Ana Alecu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
India/ Cel puțin trei morți în urma inundațiilor din Jammu și Cașmir
Cel puțin trei persoane, inclusiv doi copii, și-au pierdut viața în urma inundațiilor și alunecărilor de teren care au afectat zona Ramban din regiunea Jammu și Cașmir, controlată de India, au anunțat duminică autoritățile, transmite agenția Xinhua. Numeroase case și alte proprietăți au fost fie luate de ape, fie puternic deteriorate de
Indonezia/ Erupție a vulcanului Marapi
Vulcanul Marapi, situat în regențele Agam și Tanah Datar din provincia indoneziană Sumatra de Vest, a erupt din nou, sâmbătă, aruncând cenușă vulcanică până la 1.000 de metri deasupra vârfului său, transmite duminică agenția VNA. Centrul indonezian de vulcanologie și atenuarea riscurilor geologice (PVMBG) a raport
Circa 15% dintre terenurile arabile ale lumii sunt contaminate cu metale grele (studiu)
Între 14% și 17% dintre terenurile arabile ale lumii sunt contaminate cu cel puțin o substanță din categoria metalelor grele, o poluare ce prezintă un risc pentru sănătatea a până la 1,4 miliarde de oameni, au avertizat săptămâna aceasta oamenii de știință, transmite AFP. Un
Australia/ Valuri uriașe pe coasta de est; 6 persoane au murit înecate
Un pescar aflat pe stânci și-a pierdut viața duminică, în apropiere de Sydney, după ce a fost luat de ape, ridicând la șase numărul persoanelor înecate în weekendul de Paște din Australia, unde coasta de est a fost lovit de valuri uriașe, transmite AFP. Serviciile de urgență au încercat să salveze două perso
Cercetătorii australieni anunță al șaselea episod de albire masivă care afectează Marea Barieră de Corali
Oamenii de știință australieni au raportat cel de-al șaselea episod de albire masivă la Marea Barieră de Corali petrecut după 2016, informează Xinhua. Într-un raport publicat miercuri seară, cercetători din mai multe agenții ale guvernului federal a anunțat că celebrul recif a fost afectat de ''un eveniment extins de albire'&
Trafic perturbat și risc de inundații și avalanșă în nordul Italiei și în sudul Elveției
Mai multe râuri din nordul Italiei au ieșit din matcă în urma ploilor abundente din regiune, autoritățile suspendând circulația în unele zone din apropierea cursurilor de apă, transmit joi agențiile DPA și AFP. Regiunea Piemont din nord-vest, cu capitala la Torino, a fost grav afectată, fiind lansate apeluri către popul
Europa s-a confruntat cu inundații istorice în 2024, spun oamenii de știință
Europa s-a confruntat anul trecut cu cele mai extinse inundații din 2013, 30% din rețeaua hidrografică a continentului fiind afectată de inundații semnificative pe fundalul schimbărilor climatice cauzate de arderea combustibililor fosili, care au continuat să determine ploi torențiale și alte evenimente meteo extreme, au precizat marți oamenii de știință, informează Reuters.
O specie de furnică agresivă se răspândește în nordul Germaniei
O specie de furnică agresivă se răspândește din ce în ce mai mult în nordul Germaniei și amenință să distrugă liniile de curent electric și conexiunile la internet, informează DPA. Furnicile din specia invazivă Tapinoma magnum, originară din regiunea mediteraneană, se răspândesc până în nordul Germaniei, la Köln și Hano
BTA: Ministrul Turismului și Președinta Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism discută modalități de parteneriat strategic
Ministrul Turismului Miroslav Borshosh s-s întâlnit joi cu Julia Simpson, președinta și CEO al Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism (WTTC). WTTC este cea mai mare organizație internațională reprezentând sectorul privat al turismului, cu peste 200 de lideri la nivel mondial de companii între membrii săi. C
Indonezia/ Cutremur cu magnitudinea 5,9 în sudul provinciei Papua de Vest (GFZ)
Un cutremur cu magnitudinea 5,9 s-a produs joi în zona coastei sudice a provinciei Papua de Vest din Indonezia, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, a precizat GFZ. Arhipelagul indonezian este situat pe așa-numitul '&
Cererea de energie electrică pentru centrele de date se va dubla până în 2030, din cauza AI (IEA)
Consumul de energie electrică al centrelor de date urmează să se dubleze până la orizontul anilor 2030 din cauza necesarului în creștere legat de dezvoltarea inteligenței artificiale (AI), transmite într-un nou raport, publicat joi, Agenția Internațională pentru Energie (IEA), care semnalează noi provocări pentru securitatea energetică, dar și pentr
Eforturile de refacere a coralilor afectați de albire sunt insuficiente (studiu)
Recifele de corali din întreaga lume se confruntă cu albirea în masă, care duce la moartea lor, odată cu accelerarea schimbărilor climatice, iar un nou studiu a constatat că demersurile realizate pentru refacerea acestor ecosisteme sunt insuficiente pentru a le asigura supraviețuirea, transmite agenția Xinhua. Cercetarea a evidenți
Compromis european pentru înăsprirea legii privind poluarea cu microplastice
Comisia Europeană, europarlamentarii și statele membre au ajuns marți seară la un compromis pentru a înăspri legislația împotriva poluării cu microplastice care invadează râurile, plajele și oceanele, transmite AFP. Acest acord ar trebui să permită adoptarea definitivă a unui nou regulament în termen de câteva lun
Myanmar/ Aproape 100 de replici în 11 zile, după cutremurul devastator
Un număr total de 98 de replici au fost resimțite în Myanmar după cutremurul devastator care a lovit regiunea la 28 martie, a anunțat marți Departamentul de meteorologie și hidrologie al țării, transmite agenția Xinhua. Magnitudinea acestor seisme a variat de la 2,8 la 7,5. Bilanțul victimelor cutremurului cu magnitudinea
Școli închise și localnici evacuați din cauza erupției vulcanului Kanlaon din Filipine
Vulcanul Kanlaon din centrul Filipinelor a erupt marți dimineață, aruncând în atmosferă nori de gaze și cenușă vulcanică și determinând autoritățile să închidă școlile și să demareze procedurile de evacuare ale localnicilor, transmit DPA și EFE. Erupția s-a produs în craterul din vârful vulcanului Kanlaon la