Schimbările climatice, ''ingredientul'' care a amplificat dezastrele naturale din 2024
![Imagine din galeria Agerpres](https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/7887434.jpg)
De la micul şi fragilul arhipelag Mayotte la puternica Arabie Saudită, de la metropolele europene prospere şi până la mahalalele supraaglomerate din Africa, nicio regiune nu a fost scutită în 2024 de dezastre naturale, aproape toate acestea fiind exacerbate de schimbările climatice, informează vineri AFP.
2024, anul cel mai călduros din istoria înregistrărilor meteorologice, a cunoscut recorduri de temperatură, atât în aer cât şi la suprafaţa mărilor, iar această căldură a reprezentat un fel de "carburant" care a contribuit la intensificarea cicloanelor, a valurilor de caniculă şi a altor fenomene meteorologice extreme din lumea întreagă.
Potrivit reţelei ştiinţifice World Weather Attribution (WWA), devenită instituţia de referinţă în analiza influenţei schimbărilor climatice asupra dezastrelor naturale, aproape toate marile catastrofe naturale studiate în ultimele 12 luni au fost exacerbate de consecinţele emisiilor de gaze cu efect de seră produse de omenire.
"Impacturile încălzirii cauzate de energiile fosile nu au fost niciodată atât de clare, nici atât de devastatoare ca în 2024. Trăim într-o nouă eră periculoasă", a declarat experta în climatologie Frederike Otto, coordonatoarea WWA.
Caniculă
Pericolul mortal al caniculelor a avut un ecou răsunător pe plan internaţional în luna iunie, când peste 1.300 de credincioşi musulmani au murit în timpul Hajjului, pelerinajul de la Mecca, în Arabia Saudită. Temperaturile au atins atunci valoarea de 51,8 grade Celsius.
Niciun continent nu a fost scutit de căldura extremă, a cărei poreclă de "ucigaş tăcut" a fost ilustrată de victimele înregistrate în Thailanda, India şi Statele Unite.
În Mexic, un val de caniculă a fost atât de intens încât maimuţe urlătoare au căzut moarte din copaci, în timp ce în Pakistan milioane de elevi au fost somaţi să rămână în casele lor atunci când temperatura a depăşit pragul de 50 de grade Celsius.
În Grecia, o caniculă precoce, cu peste 40 de grade Celsius încă din luna iunie, a dus la închiderea Acropolei pentru vizitatori şi a alimentat incendii violente, marcând cel mai călduros început de vară observat vreodată în Europa.
Inundaţii
Schimbările climatice nu înseamnă însă doar valuri de caniculă: oceanele mai calde duc la o evaporare mai mare a apei, iar o atmosferă mai caldă reţine mai multă umiditate (cu până la 7% mai mult la fiecare 1 grad Celsius), care provoacă mai multe ploi torenţiale.
În aprilie, Emiratele Arabe Unite au primit echivalentul a doi ani de ploaie într-o singură zi, precipitaţiile inundând zone mari din teritoriul acestui stat deşertic şi paralizând activitatea Aeroportului din Dubai.
Kenya tocmai ieşise dintr-un episod de secetă extremă în momentul în care această ţară din estul Africii s-a confruntat cu cele mai grave inundaţii din ultimele decenii.
În Africa de Vest şi Africa Centrală, patru milioane de persoane au avut nevoie de ajutor umanitar după inundaţii istorice, care au făcut peste 1.500 de morţi, în timp ce Europa - în special Spania - s-a confruntat şi ea cu viituri devastatoare.
Afganistan, Rusia, Brazilia, China, Nepal, Uganda, India, Somalia, Pakistan, Burundi şi Statele Unite nu au fost nici ele scutite de inundaţii în ultimele 12 luni.
Cicloane
Suprafaţa mai caldă a oceanelor a alimentat cu energie cicloanele tropicale, accelerând forţa vânturilor distrugătoare în momentul în care acestea au atins uscatul. Uragane majore, precum Milton, Beryl şi Helene, au devastat Statele Unite şi regiunea Mării Caraibilor, în timpul unui sezon 2024 marcat de o activitate ciclonică superioară mediei multianuale.
Numai în luna noiembrie, statul Filipine s-a confruntat cu şase furtuni majore, la doar două luni după distrugerile cauzate de taifunul Yagi, care a devastat Asia de Sud-Est.
Ciclonul Chido, care a devastat arhipelagul francez Mayotte în decembrie, ar fi fost mai puţin intens în absenţa schimbărilor climatice, potrivit concluziilor formulate într-un studiu preliminar.
Secete şi incendii
Sub efectul dereglării climatice, anumite regiuni ale lumii devin mai umede, iar altele mai secetoase.
Seceta a afectat sever mai multe regiuni din America, provocând incendii de pădure masive în vestul Statelor Unite, în Canada şi chiar în unele zone din Amazonia, una dintre cele mai umede zone din lume.
Din cauza lunilor succesive de secetă în ţări din sudul Africii, aproximativ 26 de milioane de persoane erau ameninţate cu foametea în decembrie, potrivit Programului Alimentar Mondial (PAM).
Costuri
Fenomenele meteorologice extreme au ucis mii de oameni în 2024 şi au sărăcit şi mai mult anumite populaţii.
Pe plan economic, catastrofele naturale au cauzat pierderi de 310 miliarde de dolari la nivel global, potrivit unei estimări a grupului de asigurări Swiss Re.
Până la 1 noiembrie, Statele Unite au înregistrat de la începutul anului 2024 dezastre meteorologice ale căror distrugeri au depăşit 1 miliard de dolari, potrivit autorităţilor americane.
În Brazilia, seceta a provocat costuri de 2,7 miliarde de dolari pentru sectorul agricol, între iunie şi august. Iar în ceea ce priveşte viticultura, producţia mondială de vin, afectată de intemperii, a atins un nivel minim ce nu a mai fost văzut din 1961, potrivit unei organizaţii profesionale internaţionale. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Grecia/ Două noi seisme, cu magnitudinea peste 4, în largul insulei Santorini
Alte două seisme, fiecare cu magnitudinea 4,1, au zguduit duminică zona situată între insulele Santorini și Amorgos, în regiunea sudică a arhipelagului Cicladelor, au relatat media elene, citate de duminică de agenția EFE. Regiunea este afectată de o serie de sute de cutremure înregistrate în ultimele două săptămâ
UPDATE China/Cel puțin un mort și 28 de dispăruți după o alunecare de teren produsă în provincia Sichuan
O alunecare de teren produsă în provincia Sichuan din sud-vestul Chinei, declanșată de ploile torențiale, s-a soldat cu cel puțin un mort și aproape 30 de persoane dispărute, transmite duminică AFP care citează agenția de stat chineză Xinhua. Alunecarea de teren s-a produs sâmbătă, la ora locală 11:50, în satul Jinping, situa
Cutremur puternic în Marea Caraibilor
Un cutremur cu magnitudinea 7,6 s-a produs sâmbătă în Marea Caraibilor, a anunțat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), provocând o scurtă avertizare de tsunami pentru Cuba, Honduras și Insulele Cayman, transmite France Presse. Cutremurul s-a produs în mijlocul Mării Caraibilor. Centrul de alertă
Cutremur cu magnitudinea 6 în Insulele Fiji
Un cutremur cu magnitudinea 6 a zguduit sudul Insulelor Fiji vineri, la ora locală 22:27, a anunțat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), informează agenția Xinhua. Pe moment nu au fost raportate victime sau pagube. Epicentrul seismului, localizat la o adâncime de 59,2 km, a fost determinat la 23,918
Kârgâzstan: Vidra din Asia Centrală este o specie aproape dispărută
Vidra din Asia Centrală a dispărut sau este aproape dispărută din Kârgâzstan, au anunțat vineri autoritățile și oamenii de știință din această țară, în contextul în care specia menționată, aflată într-un declin continuu în întreaga regiune începând din secolul al XX-lea, a fost o victimă a activităților umane, inf
Prim-ministrul Greciei spune că autoritățile elene monitorizează seismele din Santorini și îndeamnă la calm
Autoritățile din Grecia sunt în alertă și monitorizează activitatea seismică crescută din insula Santorini, a declarat vineri prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis, îndemnând oamenii să rămână calmi și să urmeze recomandările serviciului de protecție civilă, informează Reuters. Grecia a declarat stare de urgență &icir
Amsterdam va interzice circulația ambarcațiunilor de agrement poluante pe canalele sale
Municipalitatea din Amsterdam, capitala Țărilor de Jos, a anunțat că va interzice în curând ambarcațiunile de agrement poluante pe celebrele sale canale turistice din centrul orașului, urmând să fie autorizate doar ambarcațiunile electrice, cele propulsate cu hidrogen și cele cu vâsle, transmite joi AFP. 'Aerul polu
Aproximativ 10.000 de persoane au părăsit insula Santorini; seria de seisme continuă
Alte sute de persoane așteptau să părăsească miercuri insula Santorini din Grecia în timp ce seismele au continuat să zguduie, pentru a șasea zi, populara destinație turistică estivală, transmite Reuters. Circa 10.000 de persoane au plecat cu feriboturile și cu avioanele în ultimele zile, după ce sute de cutremure mici au fost &ici
Obiectivul de a menține încălzirea globală sub 2°C 'este mort', potrivit unui eminent climatolog american
Obiectivul de a menține pe termen lung încălzirea climei globale sub pragul de +2°C în raport cu perioada preindustrială, o limită fixată prin Acordul de la Paris, 'este mort', a declarat marți un eminent climatolog american, citat de AFP. James Hansen, fostul climatolog-șef de la NASA, a publicat în această săptămână alătur
Peste 7.000 de persoane au părăsit insula Santorini din cauza unei serii de seisme 'fără precedent'
Peste 7.000 de persoane au părăsit insula Santorini în ultimele 48 de ore din cauza unei serii de seisme care a continuat și marți, un fenomen fără precedent cunoscut care i-a surprins pe oamenii de știință, transmite AFP. Aproximativ 5.755 de pasageri s-au îmbarcat începând de duminică la bordul feriboturilor care fac
Clima: Odată cu încălzirea, zonele în care căldura este periculoasă se vor extinde
Continuarea încălzirii globale până la +2°C ar însemna o triplare a zonelor lumii în care căldura va fi ocazional periculoasă chiar și pentru persoanele relativ tinere, potrivit unui studiu publicat marți în revista Nature Reviews Earth and Environment, relatează AFP. O echipă de cercetători din Regatul Unit ș
Japonia/ Strat record de 1,2 metri de zăpadă în prefectura Hokkaido
Un sistem de presiune atmosferică scăzută cu evoluție rapidă a adus ninsori record în prefectura Hokkaido din Japonia, orașul Obihiro înregistrând un strat de peste un metru de zăpadă, transmite marți agenția Xinhua. Orașul Obihiro a înregistrat marți, la ora locală 8:00, un strat de zăpadă de 1,2 metri.
Sute de persoane părăsesc insula Santorini după o serie de seisme
Sute de persoane se aflau într-un port din Santorini la primele ore ale zilei de marți pentru a se îmbarca pe un feribot și pentru a ajunge în siguranță la Atena după ce mai multe seisme au fost resimțite în faimoasa insulă turistică din Grecia, informează Reuters. Sute de seisme au fost înregistrate la fiecare câteva minute
Grecia/ Noi seisme pe insula Santorini; unii dintre localnici au dormit în aer liber
Celebra insulă turistică Santorini din Grecia a fost zguduită din nou de replici seismice în noaptea de duminică spre luni, care i-au determinat pe unii dintre localnicii săi cuprinși de teamă să își petreacă noaptea în aer liber sau în automobilele lor, potrivit presei elene, informează AFP. O activitate seismică afect
Un mort și cel puțin o mie de persoane evacuate din cauza incendiilor din Patagonia argentiniană
Un bărbat a murit și cel puțin 1.000 de persoane au fost evacuate din cauza incendiilor de vegetație care au devastat aproximativ 3.000 de hectare în orașul turistic El Bolson din Patagonia argentiniană, au anunțat autoritățile din această țară sud-americană pe parcursul weekendului trecut, informează AFP. 'Astăzi (duminică), ultimii