În California, continuă lupta împotriva celui mai mare incendiu al anului

Aproape 4.900 de pompieri din statul american California, sprijiniţi de 33 de elicoptere, 400 de autospeciale şi numeroase avioane Canadair, au continuat luni lupta lor înverşunată împotriva celui mai mare incendiu din acest an, care a mistuit deja o suprafaţă mai mare decât cea a oraşului Los Angeles, relatează marţi AFP.
Incendiul "Park Fire" este activ începând de miercuri în nordul Californiei, într-o regiune rurală aflată la trei ore de mers cu maşina la nord-est de San Francisco.
Acest incendiu a devastat aproape 1.500 de kilometri pătraţi, potrivit agenţiei de pompieri CalFire, devenind astfel unul dintre cele mai mari din istoria Californiei.
Deocamdată nu au fost înregistrate victime, iar pompierii au beneficiat weekendul trecut de o uşoară scădere a temperaturilor, ceea ce le-a permis să facă unele progrese. Incendiul este sub control în procent de 12%.
Însă, peste 26.000 de persoane erau vizate în continuare de ordine de evacuare, luni după-amiază, potrivit unui purtător de cuvânt al CalFire.
Autorităţile au făcut apel la prudenţă în faţa unei situaţii care s-ar putea agrava în orice moment. "Acest incendiu este extrem de instabil şi de imprevizibil", a insistat şeriful comitatului Tehama, Dave Kain, în timpul unei conferinţe de presă de luni. "Am văzut multe locuri pe care le credeam că sunt în siguranţă şi care s-au reaprins", a spus el.
Acest mega-incendiu, care a distrus peste o sută de clădiri, este impresionant - în primele 48 de ore a înaintat cu viteza unui om aflat în mers şi a generat nori spectaculoşi de fum, precum şi un fel de tornadă de foc.
- Valuri de căldură -
Propagarea rapidă a flăcărilor a fost posibilă în special din cauza valurilor de căldură repetate, care au afectat California şi vestul american de la începutul lunii iunie.
"Vegetaţia (...) este încă super, super uscată, după o lună de căldură record", a explicat duminică Daniel Swain, specialist în evenimente extreme la Universitatea UCLA.
Şi, în timp ce poalele munţilor Sierra Nevada ard în mod regulat, pădurile specifice pe care acest incendiu le atacă în prezent sunt "locuri în care nu a mai avut loc un incendiu de zeci de ani", a adăugat el. Aşadar, acest incendiu are combustibil din plin.
În pofida mijloacelor faraonice desfăşurate de California, un stat expert în combaterea incendiilor, "tehnologia rămâne insuficientă pentru a face faţă unui incendiu de asemenea amploare", potrivit autorităţilor americane.
Noul incendiu uriaş de pădure reînvie amintiri sumbre: oraşul Paradise, unde 85 de persoane au murit în 2018, în cel mai devastator incendiu din istoria Californiei, se află la doar câteva zeci de kilometri distanţă de flăcări. Alertele locale au fost ridicate luni după-amiază, însă situaţia rămâne sub supraveghere.
În satele împădurite vizate de ordinele de evacuare, unii locuitori aleg încă să rămână până în ultimul moment. La fel ca Justin Freese, care îşi desfăşura furtunele în jurul casei sale cu două etaje, izolată în pădure. "Sunt pregătit, dar nu sunt prost", a declarat acest tânăr de 40 de ani pentru cotidianul The New York Times. "Dacă e un zid de flăcări de 30 de metri n-o să rămân acolo să fiu carbonizat", a adăugat el.
- Sute de incendii în SUA -
Acest incendiu este de origine criminală, potrivit autorităţilor. Suspectul, un bărbat de 42 de ani cu antecedente penale extinse, s-a prezentat luni în instanţă pentru a fi pus oficial sub acuzare. El a fost văzut miercuri în timp ce împingea "într-o râpă o maşină care ardea", potrivit Parchetului local.
SUA se confruntă în prezent cu aproximativ 100 de incendii de proporţii, potrivit Centrului Naţional Interagenţii pentru Incendii. Acestea devastează în principal vestul ţării şi în special statul Oregon, unde un pilot de avion pentru stingerea incendiilor a murit săptămâna trecută.
Fumul degajat a determinat serviciile meteorologice americane să emită alerte pentru calitatea scăzută a aerului, în multe zone din regiune.
În California, un alt incendiu, activ în centrul statului, a devastat aproape complet micul sat Havilah, în weekend, fără a provoca victime. Locul era cunoscut drept un avanpost al minerilor, o rămăşiţă din perioada goanei după aur.
Valurile de căldură recurente reprezintă un indicator al încălzirii globale asociate cu schimbările climatice, susţin oamenii de ştiinţă. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Florin Bădescu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Încălzirea apei Atlanticului de Nord semnalează că am putea avea o vară fierbinte în Europa (studiu)
Europa ar putea trece anul acesta printr-o vară excepțional de călduroasă, conform unui studiu bazat pe modele computerizate, publicat joi de Institutul german Max Planck pentru Meteorologie (MPI-M), transmite DPA. Valurile de căldură din Europa sunt deseori precedate de încălzirea Atlanticului de Nord, care se acumulează în preala
Masa de gheață antarctică a crescut pentru prima oară după ultimele decenii de scădere accelerată
În cazul a cel puțin patru ghețari majori din regiunea Wilkes Land-Queen Mary Land din estul Antarcticii datele satelitare arată că s-a înregistrat o inversare a procesului de pierdere accelerată de masă prin care au trecut în perioada 2011 - 2020, aceștia înregistrând creșteri record ale masei de gheață în perioada 2021 - 2023, co
Anglia traversează cea mai secetoasă primăvară din 1956
Anglia traversează cea mai secetoasă primăvară din ultimii 69 de ani, a anunțat Agenția britanică pentru mediu, stârnind temeri cu privire la o posibilă secetă în lunile următoare, informează AFP. 'Perioada februarie-aprilie a fost cea mai uscată din 1956', a indicat un raport al agenției guvernamentale dat publicității mar
VIDEO/Un cutremur puternic cu magnitudinea 6,1 în largul coastelor Greciei
Un cutremur puternic cu magnitudinea de 6,1 a lovit Grecia miercuri dimineață devreme, epicentrul fiind situat în mare, la 15 kilometri de insula Kasos, în sudul Mării Egee, potrivit Institutului american de geofizică (USGS), relatează AFP. Seismul s-a produs la o adâncime de 78 de kilometri în jurul orei locale 01.51 (
BTA: Apicultorii avertizează cu privire la mortalitatea alarmant de ridicată a albinelor
Apicultorii au avertizat cu privire la o rată alarmant de mare a mortalității albinelor din Bulgaria de la începutul primăverii, în cadrul unei conferințe de presă organizată marți de BTA. Mihail Mihailov, președintele Uniunii Apicultorilor din Bulgaria și al Sindicatului Unit al Apicultorilor din Bulgaria a declarat că primele inf
Cutremur cu magnitudinea 4,4, resimțit la Napoli; nu există răniți sau pagube materiale
Un cutremur cu magnitudinea 4,4 a zguduit, marți la prânz, zona Campi Flegrei (Câmpiile Flegree) de lângă Napoli, unde a fost resimțit inclusiv în centrul istoric al acestui oraș portuar din sudul Italiei. Seismul nu a provocat victime sau pagube materiale, transmite AFP. Cutremurul, produs la o adâncime de trei k
Bananele, în pericol pe fondul creșterii temperaturilor
Bananele sunt din ce în ce mai amenințate pe fondul schimbărilor climatice, fermierii afirmând că vremea extremă le 'omoară' culturile, conform unui raport citat luni de DPA/PA Media. O analiză a organizației neguvernamentale britanice Christian Aid, făcută publică luni, arată că temperaturile în creștere și dăunători
Intemperii în Bangladesh/ Cel puțin 14 decese din cauza fulgerelor și a copacilor căzuți în timpul unei furtuni
Cel puțin 14 persoane au murit duminică în diferite părți ale Bangladeshului în urma fulgerelor și a copacilor căzuți în timpul unei furtuni, informează luni Xinhua. Potrivit unor surse locale, majoritatea victimelor lucrau pe câmp atunci când o furtună tropicală s-a abătut duminică după-amiază asupra a șase distr
Danemarca: Copenhaga îi va recompensa pe turiștii respectuoși cu mediul înconjurător
Oficiul pentru turism din Copenhaga a anunțat luni că va oferi avantaje turiștilor respectuoși cu mediul, în special celor care sosesc cu trenul în capitala Regatului Danemarcei, informează AFP. Inițiativa, denumită CopenPay și testată la o scară mai mică în 2024, 'vizează să sensibilizeze turiștii să călătorească în mod mai respons
Cutremur de 5,9 grade în zona celei mai populate insule din Vanuatu
Un seism cu magnitudinea 5,9 grade s-a produs duminică în arhipelagul Vanuatu din Pacificul de Sud. Nu au fost raportate pagube materiale imediate și nu a fost emisă alertă de tsunami, transmite agenția EFE. Cutremurul s-a produs la ora locală 22:22 (11:22 GMT), potrivit Serviciului geologic al Statelor Unite (USGS), care monitorizează a
Indonezia/ Cutremur cu magnitudinea 6 în zona insulei Sumatra (GFZ)
Un seism cu magnitudinea 6 s-a produs duminică în nordul insulei Sumatra din Indonezia, a anunțat Centrul german de cercetare în geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 89 de kilometri, a indicat GFZ. Arhipelagul indonezian este situat pe așa-numitul ''Cerc de Foc al
Iran/ Un nor de praf obligă milioane de iranieni să rămână în case
Un nor dens de praf care a cuprins marți o mare parte din vestul Iranului a determinat autoritățile să închidă local școli și să ceară unui număr de circa 13 milioane de locuitori să rămână în case, potrivit televiziunii de stat, informează AFP. Provinciile Lorestan, Ilam, Kermanshah, Kurdistan (vest), Zanjan (nord-vest), Bushehr (sud
Un seism s-a produs în largul coastei estice a Taiwanului, nu au fost raportate pagube imediate
Un seism cu magnitudinea 5,9 s-a produs luni în largul coastei estice a Taiwanului, a anunțat Administrația meteorologică locală, însă nu au fost raportate pagube imediate, informează Reuters. Seismul a zgâlțit pentru scurt timp clădirile din capitala Taipei. Cutremurul s-a produs la o distanță de circa 30 de kilometri în largul insulei
Mexic/ Cutremur cu magnitudinea 6,2 în regiunea Chiapas (GFZ)
Un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs luni în regiunea Chiapas din Mexic, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 269 de kilometri, a precizat GFZ. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Purgaru, editor online: Gabriela Badea) * Sursa foto
Peste 25% din numărul total al fulgerelor care au lovit Germania în 2024 s-au produs în Bavaria
Peste 209.000 de fulgere au fost înregistrate în Germania anul trecut, landul sudic Bavaria fiind lovit de cele mai multe fulgere, conform datelor serviciului de monitorizare a fulgerelor Aldis/Blids, transmite luni DPA. Deși anul 2024 a fost unul relativ calm în ceea ce privește activitatea fulgerelor, sistemele de monitoriz