Protezarea minim-invazivă a șoldului după standarde germane, acum și în România
.jpeg)
Domnul Doctor Bădărău Alexandru, chirurg ortoped-traumatolog s-a decis să revină în țară după 13 ani de experiență profesională germană, să trateze pacienții de acasă ca și în Occident.
Începând cu luna aprilie 2024, acesta efectuează operații de protezare de șold printr-o tehnică nouă în Brașov, prin abord antero-lateral minim invaziv.
Domnul Bădărău Alexandru este singurul doctor ortoped din România certificat de EndoCert Germania ca fiind Operator Senior Principal (Senior Hauptoperateur) în operația de protezare a șoldului și cu dublă specializare medicală in chirurgia ortopedică specială.
După cei 6 ani de rezidențiat încheiați cu examenul de specialitate în douã clinici cu rulaj operator foarte mare și cazuisticã vastã în Germania, acesta a practicat întregul spectru al artroplastiilor primare și de revizie minim-invazive ale șoldului și genunchiului.
Dr. Bădărău a ocupat în ultimii 2 ani funcția de Șef de secție în Spitalul academic al Universității de medicină din Bochum PROSELIS, St. Elisabeth Hospital Herten, Germania.
În cadrul activității sale, Dr. Bădărău deține o amplă experiență în implantarea unei proteze de șold. Este adeptul chirurgiei minim-invazive cu incizie scurtă la piele, folosind abordul antero-lateral, fără lezarea ligamentelor, tendoanelor și mușchilor, permițând astfel o recuperare postoperatorie rapidă (Fast-Track Recovery).
Ce înseamnă înlocuirea articulației șoldului prin Tehnica minim-invazivă?
Operația de protezare a șoldului efectuată prin abordul clasic, necesitã incizii de 15-20 cm. Principalul dezavantaj al acestei tehnici este necesitatea de a leza sau deteriora structurile moi și musculatura. Adesea, acest lucru duce la sângerări sau la probleme de vindecare a plăgii în zona operației.
Dr. Bădărău utilizează cu succes abordul minim-invaziv antero-lateral Watson-Jones sau ALMIS (engl.: anterolateral minimal invasive surgery). Musculatura nu mai este tăiată sau deteriorată pentru a obține accesul și vizibilitatea necesare înlocuirii articulației, ci sunt folosite depãrtãtoare speciale pentru a împinge musculatura la o parte. Astfel, operația se poate efectua printr-o mică incizie cutanată de circa 5-8 cm și fără traume musculare, protejând țesuturile.
Care sunt avantajele abordului minim invaziv antero-lateral?
- incizia micã a pielii
- mai puține dureri pentru pacient
- o vindecare mai rapidă
- un risc mai mic de infecție
- mobilizarea imediatã dupã intervenție și începerea fiziokinetoterapiei
- pierdere mai micã de sânge
Care este prognosticul după Protezarea șoldului prin tehnica minim invazivă și recuperarea lui?
- dacã operația este efectuată de către un chirurg supraspecializat în protezarea șoldului prin tehnica minim invazivã, se desfășoară de obicei fără complicații majore
- chiar în ziua intervenției, pacienții pot și trebuie să fie mobilizați
- mersul independent cu ajutorul cârjelor este de obicei posibil foarte devreme. În primele 2-3 săptămâni, pacientul depinde inițial de aceste dispozitive de sprijin.
Ce tipuri de proteze de șold există?
Proteza de șold este formată din mai multe piese interschimbabile, după cum urmează:
- Cupa: ancorarea în cupa osoasă a bazinului, numită acetabul sau cotil
- Inlay-ul cupei: se instalează în cupă și permite mișcarea articulației, fiind în contact cu capul protezei
- Capul: se instalează pe tijă, permite mișcarea articulației, fiind în contact cu inlay-ul cupei
- Tija: ancorarea în interiorul osului femur
Cupa este din titan și are o suprafață poroasă, care permite fixarea și “creșterea” în osul bazinului (acetabul) imediat după implantare.
Tija se poate ancora în osul femur în două moduri: necimentat sau cimentat.
Tijele necimentate se implantează cel mai des, pentru că oferă o fixare de lungă durată. Acestea sunt fabricate din titan și au o suprafață poroasă, care permite fixarea și “creșterea” osului imediat după implantare.
După lungime, tijele necimentate sunt de mai multe tipuri:
- Tija scurtă - cea mai des implantatã în Europa de Vest la pacienții cu vârsta sub 70 de ani și care este folosită în România și de Dr. Bădărău.
- Tija de lungime normală - implantul standard în România.
Capul și Inlay-ul pot fi din următoarele materiale:
- ceramică-ceramică;
- ceramică-polietilenă cu vitamina E;
- ceramică-polietilenă crosslinkată;
- metal-polietilenă.
Principala cauză a eșecului unei proteze pe termen lung este desprinderea acesteia de pe os din cauza particulelor de uzură ale Inlay-ului, așa numita Boalã de particule. Uzura (particulele de uzură) apare întotdeauna. Cu cât un pacient este mai activ, cu atât este mai mare rata de uzură.
Capul și Inlay-ul ceramică-ceramică au rate de uzură foarte mici datorită proprietăților materialului și sunt astfel ideale pentru pacienții cu vârsta sub 70 de ani.
În plus, avantajele ceramicii includ biocompatibilitatea bună, lipsa eliberării de particule de polietilenă, duritatea materialului și rezistența la zgârieturi.
O alternativă de cap și Inlay, mai ales pentru persoanele foarte active, cu rate de uzură la fel de mici, este perechea ceramică-polietilenă cu vitamina E. Aceasta prezintă rate de uzură la fel de mici ca și ceramică-ceramică.
Domnul Doctor Bădărău folosește exclusiv cuplul ceramică-ceramică sau ceramică-polietilenă cu vitamina E.
Aveți întrebări despre tehnica minim invazivă?
Dr. Alexandru Bãdãrãu este bucuros să vă informeze și să vă consilieze în detaliu, într-o discuție personală.
Pentru mai multe informații și programări la consult, puteți vizita site-ul www.drbadarau.ro
SEO POWER
AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.
AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.
Business OTS
Vocea ta, vizibilitatea ta: articolele tale, în lumina reflectoarelor!
Conferință & Expoziție în cadrul Romanian Design Week 2025
Cortina Elysium, în parteneriat cu biroul de arhitectură conceptuală Phenomena Laboratory, anunță cu entuziasm lansarea oficială a proiectului „Feelings – Shapes of Emotions”, un eveniment integrat în programul RDW Design GO!, parte din Romanian Design Week 2025. Acesta marchează o premieră absolută în arhitectura rezidențială din România, prin integrarea emoției ca element fundamental al construcției spațiului locuit. Colaborarea deschide un nou capitol în arhitectura rezidențială de lux: de
Vaccinarea pisicii: care sunt vaccinurile obligatorii și cele opționale
Sursa foto Shutterstock, descarca foto de aici, ALT text: medic vaccineaza pisica Vaccinarea pisicii este o parte esențială a îngrijirii sănătoase a companionului tău felin. Aceasta ajută la protejarea pisicii împotriva unor boli grave, care pot fi contagioase și care îi pot pune viața în pericol. În continuare, vom explora vaccinurile obligatorii pe care pisica ta ar trebui să le primească, dar și vaccinurile opționale, în funcție de stilul de viață al pisicii și riscurile specifice.
Ce te învață cărțile de dezvoltare personală
Cărțile de dezvoltare personală ne oferă strategii validate științific pentru îmbunătățirea vieții în mai multe domenii, de la formarea obiceiurilor și productivitate până la reziliență emoțională și succes profesional. Datele arată că piața literaturii de auto-ajutor a crescut cu 176% din 2013, oferind instrumente practice care combină psihologia, neuroștiința și înțelepciunea tradițională pentru transformare personală. Ce te învață cărțile de dezvoltare personală? Formarea unei mentalități de creștere poate îmbunătăți rezultatele academice și profesionale cu 25% Tehnicile de formare a obiceiurilor precum "stivuirea obiceiurilor" cresc r
De ce iubesc femeile din întreaga lume esențele și serurile coreene?
Industria cosmeticelor coreene a revoluționat modul în care ne îngrijim pielea, iar esențele și serurile sunt considerate inima acestei rutine. Aceste produse au devenit esențiale pentru femeile din întreaga lume datorită efectelor lor rapide și vizibile, formulării avansate și ingredientelor naturale care hrănesc și repară pielea. În acest articol, vom explora motivele pentru care esențele și serurile coreene sunt atât de iubite și cum pot transforma complet rutina ta de îngrijire a pielii. Industria cosmeticelor coreene a revoluționat modul în care ne îngrijim pielea, iar esențele și serurile sunt considerate inima acestei rutine. Aceste produse au devenit esențiale pentru femeile din &i
Chirurgia viitorului, acum. CLERU15 – congres internațional de chirurgie robotică urologică la Sibiu
Sesiuni live interactive și două operații HoLEP, realizate pro bono, alături de experți internaționali Cea de-a XV-a ediție a CLERU15 - Simpozion de urologie oncologică minim invazivă MedLife, un reper în educația medicală din domeniul chirurgiei urologice minim-invazive din România, va avea loc în perioada 22–24 mai 2025, la Sibiu. Evenimentul de top, cu o tradiție de 15 ani și un format complex, este susținut în acest an și găzduit de Spitalul MedLife Polisano și
Campus Media TV câștigă tot mai mult teren în preferințele ascultătorilor: Digi FM, cea mai mare creștere de audiență la nivel național
Cel mai recent studiu SAR 2025, realizat de Mercury Research și Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) în intervalul 13 ianuarie – 27 aprilie 2025, aduce vești excelente pentru Campus Media TV, parte a Grupului DIGI, care are în componență stațiile radio Digi FM, PRO FM, Dance FM și Digi24 FM. Digi FM înregistrează cel mai spectaculos avans dintre toate posturile radio din țară, cu o performanță de peste 1,28 milioane de români care aleg zilnic frecvențele sale. Este o majorare a cifrei de audiență cu peste 172.000 ascultători față de aceeași perioadă a a
Pașii esențiali în instalarea corectă a unei piscine spa exterioare
Imaginează-ți o seară liniștită, în care, după o zi agitată de muncă, te relaxezi cu o sesiune de spa. Nu trebuie să mergi neapărat la salon sau să aloci constant buget pentru a te destinde - ci te poți bucura de experiență chiar la tine acasă. Instalarea unei piscine exterioare este o investiție valoroasă în confortul personal, dar și în momentele petrecute alături de cei dragi. Însă, pentru a accesa toate beneficiile pe care le prezintă, e esențial ca montajul să fie realizat corect. Ce trebuie să ai în vedere pentru a instala o piscină jacuzzi exterior
Ce rasă de câine de buzunar are curaj de lup și ego de elefant?
Există câini atât de mici încât pot încăpea într-o poșetă, dar care nu se tem nici măcar de pașii grei ai unui Saint Bernard. Unii au fost crescuți pentru companie, dar în timp au căpătat o atitudine care contrastează complet cu statura lor delicată. Când vorbim despre un "curaj de lup", nu exagerăm - e aproape sfidător ce reușesc să facă acești câini. Un temperament care sfidează dimensiunea Dacă ar fi să alegem o rasă care să întrunească combinația explozivă dintre mărime minusculă și personalitate colosală, Yorkshire Terrierul iese fără dubii în față. Originar din nordul Angliei, acest câ
Romanian Creative Week transformă Grădinile Palas într-un cinema în aer liber. Zeci de spectacole de dans și de muzică, la Iași
Romanian Creative Week (RCW), cel mai amplu eveniment din Uniunea Europeană dedicat industriilor creative, continuă la Iași cu secțiuni de film, dans și muzică. Publicul este invitat să descopere povești puternice, de iubire, de luptă, de regăsire, în spații intime, surprinzătoare sau efervescente. De la filme-cult și cinema experimental, la spectacole coregrafice contemporane și petreceri concept, RCW propune o experiență artistică vie, colectivă, care pulsează în ritmul comunității.
Dentist Holiday - clinica stomatologică din București unde e disponibil implantul MegaGen AnyRidge
Implantul dentar trebuie realizat cu maximă precizie și cu profesionalism. Nu ai găsit încă o clinică în București care să respecte aceste aspecte? Probabil pentru că nu ai descoperit până acum Dentist Holiday. Află mai multe despre implantul dentar MegaGen AnyRidge și decide împreună cu medicul tău specialist dacă ți se potrivește și ție. Ce inovații aduce implantul dentar MegaGen AnyRidge? Trăind într-o societate în continuă schimbare care urmărește să dezvolte cât mai mult orice aspect, nici medicina sto
Primăria Orașului Corabia va avea un parc fotovoltaic finanțat prin Fondul pentru Modernizare
comunicat de presă La data de 25 aprilie 2025 a fost încheiat contractul de finanțare pentru proiectul „ÎNFIINȚARE CAPACITĂȚI NOI DE PRODUCERE A ENERGIEI ELECTRICE PENTRU AUTOCONSUM ÎN ORAȘUL CORABIA” între Ministerul Energiei, în calitate de Autoritate Națională de Implementare și Gestionare a fondurilor alocate României prin Fondul pentru Modernizare și Primăria Orașului Corabia, în calitate de Beneficiar. Codul SMIS al proiectului este 315365. Proiectul „ÎNFIINȚARE CAPACITĂȚI NOI DE PRODUCERE A ENERGIEI ELECTRICE PENTRU AUTOCONSUM ÎN ORAȘUL CORABIA” are o valoare totală de 4.745.327,03 lei din care 4.167.170,98 lei sunt sume nerambursabile (grant) finanțate din Fondul pentru Mode
Citadina 98 S.A. Galati integrează sustenabilitatea în centrul activității sale
Citadina 98 S.A. Galati integrează sustenabilitatea în centrul activității sale, adoptând soluții inovatoare și responsabile pentru a construi infrastructură durabilă, adaptată nevoilor prezentului și respectuoasă față de mediul înconjurător. Angajamentul Citadina 98 S.A. pentru sustenabilitate: construim durabil pentru viitor Pentru Citadina 98 S.A., sustenabilitatea nu este doar un obiectiv de business, ci o parte esențială a filozofiei care ghidează fiecare proiect. Într-un domeniu dominat de presiunea termenelor, exigențele tehnice și cerințele de eficiență, compania reușește să mențină echilibrul între dezvoltare și protecția mediului, investind constant în tehnologii prietenoase cu natura ș
Comunicat de presă AGRARIAN: Tehnologia edge computing pentru o agricultură durabilă și competitivă
Proiectul finanțat de UE, AGRARIAN (Infrastructura Spațiu-Aer-Sol pentru Ultimul Kilometru & Mediu Distribuit Programabil și Dinamic pentru Agricultura la Margine), a fost lansat oficial în ianuarie 2024, în cadrul apelului HORIZON-CL6-2023-GOVERNANCE-01. Această inițiativă inovatoare și amplă își propune să revoluționeze infrastructura digitală din agricultură prin valorificarea tehnologiilor open-source și edge computing, pentru a spori durabilitatea, eficiența și competitivitatea în acest sector. AGRARIAN dezvoltă o platformă digitală deschisă și extrem de dinamică (Nivel de Pregătire Tehnologică 5-7), care permite reutilizarea, compunerea și orchestrarea fără probleme a soluțiilor digitale personalizate. Prin integrarea conectivității inteligente, refactorizării automate a software-ului și a uno
Roadshow-ul de conferințe Business Evolution ajunge pentru prima dată la Miercurea-Ciuc “Finanțare. Digitalizare. Management eficient.”
Doingbusiness.ro organizează o nouă ediție a conferinței „Business Evolution – Finanțare. Digitalizare. Management eficient” pe 20 mai 2025, la Hotel Fenyo, Miercurea-Ciuc. Evenimentul își propune să reunească antreprenorii și managerii din regiune, cărora le oferă soluții inovatoare și perspective valoroase într-un context economic marcat de provocări și transformări rapide. Totul, într-un format interactiv și orientat spre soluții la îndemâna antreprenorilor. Contextul economic și relevanța evenimentului
Server Axis optimizat cu AI pentru îmbunătățirea supravegherii video, chiar și în scenarii aglomerate
Bucuresti, 19 mai 2025 – Axis Communications anunță lansarea unui server de înregistrare de ultimă generație, conceput special pentru a optimiza aplicațiile de analiză bazate pe inteligență artificială, precum căutarea în text liber în AXIS Camera Station Pro Smart search. Acest server oferă performanțe și eficiență de neegalat în scenarii aglomerate și le oferă clienților instrumentele necesare pentru a valorifica pe deplin potențialul sistemelor lor de supraveghere video.
Verla Academy – inițiativă dedicată educației și dezvoltării profesionale în industria publicitară
Un pas firesc în misiunea Verla este de a susține dezvoltarea continuă a profesiilor din domeniu, oferind produse de calitate, acces la know-how practic, traininguri specializate și surse constante de inspirație. „Verla Academy este mai mult decât un program educațional – este o comunitate de profesioniști pasionați, un loc unde ideile prind contur, iar afacerile cresc prin cunoaștere. Vrem să le oferim clienților noștri un spațiu accesibil, dinamic și relevant, în care pot învăța, experimenta și evolua.” - ne spune Vlad Alexandru Verzea, Director Dezvoltare Verla Verla Academy debutează cu un eveniment de excepți
Jesús Carmona și Manu Masaedo au electrizat publicul la Romanian Creative Week. Începe săptămâna dominată de Fashion și New Media, la Iași
După un prim val de evenimente intense, de la concertele NeMO și competiții de street dance, la spectacole care au emoționat profund publicul, Romanian Creative Week, eveniment cultural strategic desemnat de Ministerul Culturii și cel mai amplu festival dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană, deschide a doua săptămână. Publicul ieșean va descoperi instalații new media, expoziții imersive și show-uri de modă spectaculoase, desfășurate în unele dintre cele mai surprinzătoare locații din Iași.
Târgul Național Imobiliar TNI - ZEB EXPO
Oportunități IMOBILIARE inedite în actualul context politico-economic CUMPĂRĂ, CONSTRUIEȘTE sau RENOVEAZĂ 23-25 mai 2025, Palatul Parlamentului București, 19 mai 2025- Evenimentul definitoriu al pieței imobiliare din România, Târgul Național Imobiliar (TNI) - ZEB EXPO revine în perioada 23–25 mai 2025 cu o nouă ediție spectaculoasă, ce reunește ofe
Vin roboții umanoizi la ASTROFEST 2025 – 24 mai, Parcul Crângași București
ASTROFEST 2025, cel mai mare festival festival de știință, astronomie și explorare a spațiului din România vă așteaptă sâmbăta aceasta în București, în sectorul 6. A XI-a ediție se va desfășura sâmbătă, 24 mai 2025, între orele 10:00 – 22:00. Bucureștenii - și nu numai - sunt invitați
Ce este o mașină electrică și cum se conduce un astfel de automobil?
Într-o eră în care tehnologia și preocupările ecologice se împletesc tot mai strâns, mașinile electrice au devenit o alegere din ce în ce mai populară pentru mulți șoferi. Aceste vehicule oferă o alternativă sustenabilă la modelele tradiționale pe benzină sau motorină, combinând inovația tehnologică cu eficiența energetică. Definiția unei mașini electrice O mașină electrică este un vehicul care utilizează un motor electric pentru a se deplasa, înlocuind motorul cu ardere internă specific vehiculelor convenționale. Acestea funcționează pe baza unui sistem de propulsie alimentat de bater