logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Peste 40% dintre copiii de grădiniță testați într-o campanie de screening au probleme de vedere

Image
  • Din aproape 1.400 de copii testați de specialiștii Rețelei de oftalmologie „Dr. Holhoș” în cadrul unei campanii de screening oftalmologic gratuit, 512 au fost depistați cu probleme de vedere
  • În cele mai multe cazuri, copiii nu văd aproape (au hipermetropie), dar au fost puse și multe diagnostice de astigmatism și miopie
  • Identificarea problemelor de vedere la vârste mici este importantă deoarece acestea sunt în mare parte corectabile
  • Campania de screening oftalmologic gratuit a copiilor, derulată de clinicile „Dr. Holhoș”, a ajuns în acest an la cea de-a cincea ediție și s-a desfășurat în 21 de unități școlare din județele Alba și Cluj. În anul școlar 2024-2025, campania va fi extinsă la județele Sibiu și Mureș

Alba, 31 mai 2024. Campania derulată de Rețeaua de oftalmologie „Dr. Holhoș” s-a desfășurat în prima parte a acestui an în 21 de unități școlare din județele Alba și Cluj, pe un număr de 1.396 de copii. Aceștia au fost testați de personal calificat pentru a identifica posibile probleme de vedere care pot apărea în copilăria timpurie, de la ambliopie (așa-numitul sindrom de „ochi leneș”) la strabism, astigmatism, miopie, hipermetropie sau altele. Majoritatea copiilor testați sunt înscriși la grădinițe aflate în orașe (1.208), în vreme ce 188 frecventează grădinițe din mediul rural.

În cursul campaniei de screening au fost depistate 512 de cazuri de defecte de vedere, reprezentând 42% din numărul total al copiilor testați. Aproape 38% din copiii din mediul rural au fost depistați cu probleme de vedere. În condițiile accesului limitat al populației rurale la servicii de oftalmologie, este extrem de important ca astfel de campanii de screening să fie derulate periodic pentru a identifica astfel de probleme, deoarece la pacienții de vârste mici majoritatea sunt corectabile.

Astfel, au fost depistate 83 de cazuri de miopie, 177 de cazuri de hipermetropie, 93 de cazuri de astigmatism, 11 cazuri de astigmatism miopic, 141 de cazuri de hipermetropie cu astigmatism și 7 cazuri de strabism.

 

 

Importanța consultului oftalmologic la copii

„Foarte puțini oameni, chiar și dintre cei mai educați, sunt conștienți de importanța consultului oftalmologic la copiii de vârstă mică”, spune dr. Teodor Holhoș, fondatorul rețelei de clinici care îi poartă numele. „Nu este neapărat vina părinților, pentru că în spațiul public se vorbește rar despre acest subiect. Din păcate, la vârsta de 2-5 ani, un copil, chiar dacă are o problemă de vedere, nu își dă seama că nu vede bine sau nu știe să se exprime. Părinții sunt de obicei aceia care observă anumite semne: micuțul ține obiectele aproape ca să le vadă, sau mijește ochii, sau își acoperă un ochi, ochii nu se mișcă perfect în tandem, coordonarea mână-ochi nu e bună, adică nu are o îndemânare normală la jocuri cu mingea, și așa mai departe. Însă uneori defectul de vedere nu este atât de pronunțat, iar părinții, dacă nu sunt foarte atenți, îl identifică prea târziu ca să îl mai putem corecta. Așa se poate întâmpla la ambliopie, de exemplu. De aici și importanța controalelor la vârstă mică.”

Dacă defecte de vedere precum viciile de refracție – ca miopia, astigmatismul etc. – sunt corectabile la orice vârstă, ambliopia netratată la timp rămâne permanentă aproximativ după vârsta de 7 ani. Pe de altă parte, tratamentul defectelor de vedere la copii este aproape întotdeauna noninvaziv, implicând portul ochelarilor (sau, în cazul ambliopiei, a unui ocluzor care acoperă un singur ochi).

 

 

Campania se extinde în Sibiu și Mureș

Începând din următorul an școlar, 2024-2025, aria de acoperire a campaniei de screening pentru preșcolari se va extinde și în celelalte județe unde funcționează clinicile din rețea, respectiv Sibiu și Mureș, astfel încât mai mulți copii să aibă șansa de a identifica la timp posibile probleme de vedere. „Aș vrea să le fac o recomandare tuturor părinților,” spune dr. Teodor Holhoș. „Atunci când screeningul identifică o problemă, evident că se impune un consult realizat de un medic specialist, ca să vedem cât de severă este problema și să prescriem un tratament adecvat. Însă chiar și atunci când totul pare în regulă, recomandarea de specialitate este ca părinții să meargă neapărat cu copilul la un consult oftalmologic cel puțin o dată în primii ani de viață, pentru că unele probleme oftalmologice, cum sunt cataracta sau glaucomul, nu se pot depista la screening.”

De asemenea, o altă recomandare generală, pentru toți părinții de copii de vârstă mică, este evitarea expunerii la ecrane cu lumină artificială precum telefonul sau tableta. Din cauza diagonalei mici și a rezoluției înalte, aceste ecrane îi obligă pe copii să privească de aproape, ceea ce reprezintă un efort suplimentar pentru ochi. Dat fiind că ochii unui copil sunt în curs de dezvoltare, utilizarea ecranelor implică astfel un risc crescut ca micii pacienți să dezvolte defecte de vedere precum miopia. „Din punctul meu de vedere, ca oftalmolog, utilizarea ecranelor de către copii trebuie să fie limitată – preferabil deloc la vârste foarte mici, de până la trei ani, iar la vârsta preșcolară cel mult un sfert sau o jumătate de oră de privit fără pauză și nu mai mult de o oră pe zi cu totul. Pauzele sunt obligatorii”, mai spune dr. Teodor Holhoș.

 

***

Clinicile „Dr. Holhoș” reprezintă cea mai mare rețea privată de clinici de oftalmologie din România, cu șase unități deschise în Alba Iulia, Sibiu, Mediaș, Turda, Cluj-Napoca și Târgu Mureș, la care se adaugă 13 cabinete de optică medicală care funcționează în localități din județele Alba, Sibiu, Cluj și Mureș. Este, de asemenea, singura rețea de clinici de oftalmologie din țară care deține două unități (la Târgu Mureș și Cluj-Napoca) unde se realizează operația SMILE Pro, cea mai rapidă și mai sigură intervenție chirurgicală cu laser din lume pentru corecția miopiei sau a astigmatismului miopic. În clinicile „Dr. Holhoș”, toate intervențiile chirurgicale, inclusiv SMILE Pro, sunt realizate personal de către dr. Teodor Holhoș, pe bază de programare. Cu o activitate de peste 20 de ani în oftalmologie și peste 25.000 de operații realizate până în prezent, dr. Teodor Holhoș este unul dintre cei mai experimentați specialiști în chirurgia refractivă din România, fiind primul care a realizat în Transilvania operația SMILE Pro.

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Business OTS

Vocea ta, vizibilitatea ta: articolele tale, în lumina reflectoarelor!

09-05-2025 08:51

THE HARDEST GENERATION AJUNGE ÎN LOS ANGELES: BRANDUL ROMÂNESC FONDAT DE LIL K. CARTER SE VINDE ACUM PE CELEBRUL MELROSE BOULEVARD

  Los Angeles / București — În aprilie 2025, visul devine realitate: The Hardest Generation (THG), brandul românesc de streetwear fondat de Lil K. Carter, își face debutul pe scena modei din Los Angeles printr-un corner exclusiv în magazinul NED’s Melrose, situat pe celebrul Melrose Boulevard – un epicentru global al modei urbane și al creativității alternative. Fondat în 2019, când Lil

08-05-2025 15:32

Concelex implementează semnătura electronică calificată de la certSIGN: un pas major spre accelerarea transformării digitale

  certSIGN, unul dintre principalii furnizori de servicii de încredere din România, anunță colaborarea cu Concelex, companie cu peste 30 de ani de experiență în domeniul construcțiilor, în procesul către un viitor digital, prin implementarea soluției de semnătură electronică calificată. Adoptarea semnăturii electronice calificate certSIGN reprezintă un pilon esențial în strategia de transformare digitală a companiei, vizând optimizarea relațiilor cu partenerii și subcontractorii, creșterea eficienței operaționale și accelerarea proceselor decizionale.

08-05-2025 15:25

Poate uleiul de măsline să înlocuiască Ozempicul? Iată ce spun studiile și ce poți face natural pentru slăbit și controlul apetitului

Într-o lume în care Ozempic a devenit tot mai popular pentru scăderea în greutate și controlul glicemiei, mulți se întreabă: există alternative naturale? Unul dintre alimentele cel mai des menționate este uleiul de măsline – dar poate el avea un efect similar cu Ozempic? Răspunsul scurt: Aproape DA. Ozempic (semaglutid) este un medicament care imită hormonul GLP-1, reducând pofta de mâncare și ajutând la slăbit. Uleiul de măsline, în schimb, nu acționează direct pe aceiași receptori, dar contribuie la:             •           reglarea glicemiei,             •        &nbs

08-05-2025 15:23

Gătitul cărnii: rafinament sau uitarea bunului-simț sanitar?

Trăim vremuri în care gastronomia mondială ne învață că o friptură e cu atât mai „sofisticată” cu cât e mai puțin preparată termic. Vedem în farfurii carne aproape crudă, cu mioglobină curgând ca „sângele” – și ni se spune că așa e bine, că așa trebuie. Oare am uitat de ce am început să folosim focul acum mii de ani? Descoperirea focului a fost un salt uriaș pentru omenire. Ne-a oferit siguranță, sănătate și hrană mai ușor de digerat. A mânca o carne gătită complet nu e o rușine, ci o dovadă de respect față de evoluție, față de propriul corp și față de bunul-simț culinar. Sigur, există gusturi și gusturi. Dar când rafinamentul devine un moft care ignoră logica biologică și instinctul

08-05-2025 15:20

Postul Intermitent și Tratamentul Afecțiunilor Cardiace

  Postul intermitent a devenit tot mai popular ca strategie nutrițională pentru scăderea în greutate, îmbunătățirea metabolismului și promovarea longevității. Cu toate acestea, pacienții cu boli cronice, în special cei cu afecțiuni cardiovasculare, trebuie să fie atenți la modul în care acest regim influențează tratamentul medicamentos. Impactul postului intermitent asupra sistemului cardiovascular Poate

08-05-2025 15:19

Parodontoza

Parodontoza, cunoscută medical sub numele de boală parodontală, este o afecțiune inflamatorie cronică a țesuturilor care susțin dinții, gingii, ligamente parodontale și osul alveolar. Netratată, poate duce la pierderea dinților. Cauze Igienă orală precară sau prea agresivă Placa bacteriană și tartrul

08-05-2025 15:17

Postul Intermitent și Tratamentul Afecțiunilor Cardiace

Postul intermitent a devenit tot mai popular ca strategie nutrițională pentru scăderea în greutate, îmbunătățirea metabolismului și promovarea longevității. Cu toate acestea, pacienții cu boli cronice, în special cei cu afecțiuni cardiovasculare, trebuie să fie atenți la modul în care acest regim influențează tratamentul medicamentos. Impactul postului intermitent asupra sistemului cardiovascular Poate reduce tensiunea arterială

08-05-2025 14:00

CONCERT CARITABIL IN MEMORIAM EUGEN SÂRBU

  Fundația FARA și pianista Carmina Sârbu vă invită luni, 9 iunie 2025, ora 19:00, la Ateneul Român, la un concert caritabil de excepție, dedicat memoriei marelui violonist Eugen Sârbu. Evenimentul aduce pe scenă personalități remarcabile ale muzicii clasice, într-o seară încărcată de emoție, speranță și solidaritate. Pianista Carmina Sârbu, Maestrul Gheorghe Zamfir, violoniști remarcabili, studenții lui Eugen Sârbu - Roberto Sechi (Italia), Pietro Genova Gaia (Italia), Anna Dorothea Mutterer (Germania), Radu Ropotan (Ro

08-05-2025 13:52

Alege responsabil: cum contribuie produsele noastre handmade la salvarea câinilor

  Într-o lume în care fiecare alegere poate avea un impact real asupra comunității, cumpărăturile conștiente devin un gest de solidaritate și iubire față de cei mai vulnerabili. La ROLDA, credem că fiecare cadou oferit sau primit poate avea o semnificație profundă: aceea de a sprijini animalele fără adăpost și de a construi comunități mai puternice. Majoritatea cadourilor disponibile în magazinul nostru online sunt realizate manual, cu pasiune și dăruire, de către artizani locali din România. Aceste creații nu sunt doar obiecte frumoase, ci și simboluri ale compasiunii și speranței, rezultate din munca artiștilor care împărtășesc cu noi dragostea pentru animale. Cumpărând de la ROLDA, nu investești doar &ic

08-05-2025 13:20

Ce sunt profilele decorative și unde se utilizează?

Într-o lume a construcțiilor și a amenajărilor în continuă schimbare, detaliile fac diferența. Dincolo de structura solidă a unei clădiri sau de mobilierul practic al unei locuințe, estetica joacă un rol important în modul în care percepem un spațiu. Printre elementele care contribuie vizual și funcțional la designul arhitectural se numără și profilele decorative.   Ce sunt profilele decorative și unde sunt folosite? Profilele decorative desemnează ansamblul elementelor ornamentale folosite pentru a îmbogăți estetic spațiile interioare și exterioare ale unei construcții. Acestea sunt fabricate din polist

08-05-2025 13:08

Quantum Robotics reprezintă România la Michiana Premier Event – o competiție internațională de elită în domeniul roboticii

  Comunicat de presa: București, mai 2025 Echipa Quantum Robotics de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București (ICHB) a fost invitată să participe la Michiana Premier Event (SUA), una dintre cele mai prestigioase competiții internaționale de robotică pentru liceeni. “Este o nouă etapă importantă pentru echipa noastră, care a obținut deja rezultate remarcabile la nivel național și internațional.” - Eric Stoicescu, Team Leader al echipei Quantum Robotic

08-05-2025 12:29

Analiză Storia: Creșteri de până la 29% pentru chiriile din luna aprilie, într-un context în care euro atinge un nou record istoric, de 5,0991 lei

Chiriile solicitate de proprietari în luna aprilie au rămas relativ stabile față de luna martie (+1%), dar comparativ cu aprilie 2024 se observă o tendință generală de creștere (+7%). Conform unei analize realizată de Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX, cele mai mari creșteri față de anul trecut sunt vizibile în orașe precum Oradea, Cluj-Napoca și Iași. Această evoluție vine într-un context economic marcat de atingerea unui nou prag istoric al cursului euro în luna mai, ceea ce poate avea implicații directe asupra costurilor de locuire pentru cei care plătesc chiria în lei în perioada următoare. De exemplu, la data de 7 mai 2025, la un curs de 5,0991 lei/euro (comunicat de BNR), o chirie de 500 euro înseamnă 2.549,55 lei. Anul trecut, ac

08-05-2025 11:45

Laborator artistic la Romanian Creative Week: zeci de filme-cult și concerte neconvenționale la Iași

Romanian Creative Week (RCW), cel mai amplu eveniment dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană, propune publicului din Iași, în ediția aniversară, noi forme de expresie artistică. Timp de aproape două săptămâni, în perioada 14 – 25 mai, RCW combină filmul de autor, muzica emergentă și reflecția critică asupra culturii contemporane într-un program divers, dedicat tuturor celor care trăiesc prin și pentru creativitate.   Publicul este invitat să descopere o selecție curatorială de filme-cult, să danseze în mijlocul orașului pe ritmurile unor tineri artiști și să se bucure de o atmosferă vibrantă, în care arta contemporană devine parte d

08-05-2025 11:36

Târgul de Carieră Feroviară în România revine în iunie: tot mai multe companii confirmă prezența

  Cea de-a X-a ediție a Târgului de Carieră Feroviară în România, organizat de platforma Carieră Feroviară în România (CFiR), va avea loc în perioada 4–13 iunie 2025, într-un format hibrid: fizic și online. 4–5 iunie – București, Hotel MyContinental, lângă Gara de Nord 11–13 iunie – online, prin intermediul platformei Zoom Târgul este dedicat tuturor c

08-05-2025 08:21

Premieră națională la Oradea: PESA aduce primul tren RE-R pentru România!

  Primul tren regional electric construit de PESA Polonia pentru România va fi prezentat în premieră absolută la Oradea, în cadrul Conferinței de Material Rulant, organizată de Club Feroviar în zilele de 21 și 22 mai 2025.  Anunț de ultimă oră pentru industria feroviară din România:   La

07-05-2025 14:52

Enipau: Tradiție, muncă și inovație. Succesul unei afaceri de familie cladita… lemn cu lemn

    Într-o mică localitate din România, langa Dej, o mica afacere de familie născuta din dorința unui tată de a crea un viitor pentru copiii săi, s-a transformat peste ani intr-un nume de referinta in industria lemnului din Romania si nu numai. Secretul? Nu exista unul, dar respectul pentru clienti, seriozitatea si mai ales valorile familiei au facut ca afacerea sa devina tot mai solida de la an la an. Acum, la mai bine de 3 decenii, fiecare membru al familiei are un rol esential in Enipau si, asa cum rar se intampla la noi, povestea de succes va merge mai departe si la a treia generatie. 

07-05-2025 14:46

Calendarul lucrărilor în grădină de la jumătatea lunii mai – ce este cel mai bine să faci în ultima lună a primăverii?

  Luna mai este una dintre cele mai dinamice perioade pentru orice grădinar. De la jumătatea lunii încolo, temperaturile devin stabile, riscul de îngheț dispare în aproape toată țara, iar plantele răspund vizibil la soare, căldură și îngrijire. Este momentul ideal pentru a finaliza plantările de primăvară, a stimula creșterea, a preveni bolile și dăunătorii și a pregăti grădina pentru abundența verii. Iată un ghid detaliat al lucrărilor pe care e bine să le faci în grădină în a doua jumătate a lunii mai, pentru ca tot ce ai plantat (sau urmează să plantezi) să aibă un start excelent. În grădina de legume

07-05-2025 14:44

Principalii pași pentru a deschide un bar la piscină de succes

  Deschiderea unui bar la piscină poate fi o aventură captivantă și profitabilă, oferind experiențe memorabile pentru clienți și o atmosferă de vacanță. Pentru a te asigura că această inițiativă este un succes, trebuie să urmezi câțiva pași cheie care să îți ghideze drumul de la idee la realitate. De la planificare și achiziționarea echipamentelor potrivite, până la crearea unui meniu atrăgător și gestionarea eficientă a operațiunilor, fiecare detaliu contează. În acest articol, vei descoperi sfaturi care te vor ajuta să transformi visul unui bar la piscină într-un loc popular și bine apreciat de toți cei care îi trec pragul. Cuprins

07-05-2025 14:22

Comunicat de presă

Uniunea Națională a Patronatului Român (UNPR), prima confederație patronală națională înființată în România după Revoluție, adresează o invitație oficială candidaților la funcția de Președinte al României, domnul George-Nicolae Simion și domnul Nicușor-Daniel Dan, de a participa la un eveniment public de dialog cu mediul de afaceri.   Evenimentul va avea loc marți, 13 mai 2025, începând cu ora 18:00, la Palatul CCIB (str. Ion Ghica nr. 4, Aula Carol I), pe tema: „Influența Administrației Prezidențiale asupra mediului de afaceri românesc: Mit sau realitate?”

07-05-2025 14:05

Tunisian Cultural Week Opens in Bucharest, Celebrating Diversity and Cultural Exchange

As part of ongoing efforts to promote cultural diplomacy and showcase the richness and diversity of Tunisia’s cultural and civilizational heritage, Mr. Sami Nagga, Ambassador of the Republic of Tunisia to Romania, officially inaugurated the Tunisian Cultural Week on April 26, 2025. The event is being held at the “Dimitrie Gusti” National Village Museum in Bucharest from April 26 to 30, 2025, with the support of the Romanian Ministry of Culture and the participation of a distinguished group of Tunisian artists and creators, including Abderrazak Hammouda, Sadek Touil, Hamda Dniden, Imane Hadidane, Hounaida El Ghoul, Sonya Lakhoua, Rim Ben Abdallah, Tarek Souissi, Selim El Elmi, Syrine Adhadhi, alongside Romanian artist Răzvan Hoinaru.