logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Galeria Orientală din Muzeul Național de Artă al României: Un dialog între națiuni și exemplu de diplomație culturală

Image

 

„JTI este singura companie premiată de Ministerul Afacerilor Externe, pentru promovarea moștenirii și culturii japoneze în România. Acest proiect a început în 2008, și a fost nevoie de câțiva oameni din JTI, din Minister, Ambasade, Muzeu, Prietenii MNAR, ca să-l vedem la linia de sosire. A implicat de-a lungul anilor cinci directori generali ai companiei. Este însă un om care a unit toate aceste eforturi de la început și până la final, o colegă și o bună prietenă, Gilda Lazăr”, a declarat Alexander Pitchka, General Manager JTI Romania, Moldova și Bulgaria, la evenimentul de deschidere a Galeriei Orientale, care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute în cadul Muzeului Național de Artă al României (MNAR).

 

 

 

 

 

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova și Bulgaria, a completat: „Într-adevăr, sunt singura de aici care am fost martor la întreaga istorie. Dar acest sfârșit este de fapt un început, pentru că se inaugurează Galeria de Artă Orientală. Am intrat în acest proiect în 2008. N-a fost simplu de lucrat sub presiune, alături de adevărați Samurai. A existat, însă, foarte multă voință și, ulterior, cooperare. Cred că este un caz rar, în care actualul Ministru al culturii, fostul Ministru și alții, care nu sunt de față, au impulsionat lucrurile într-o continuitate solidară, fără sincope. Și cred că este unicul caz în care, dată fiind importanța proiectului, trei Ambasadori ai Japoniei se află în același timp într-o țară. Conform protocolului nipon, asta nu se poate. Dar foștii Ambasadori Kisaburo Ishii și Hiroshi Ueda au venit special la București pentru acest eveniment. Nu pot decât să mă bucur că, în sfârșit, Căsuța de ceai, inaugurată în 2018, cu prilejul vizitei premierului Japoniei, Shinzo Abe, va deveni cu adevărat funcțională. Acesta a fost gândul dlui Ishii de la început, ca ea să găzduiască ceremonii ale ceaiului. Ceea ce s-a întâmplat din când în când, dar Căsuța era pierdută în tot acest spațiu. În sfârșit, ea nu mai e singură și va deveni perla coroanei, pentru că este ultima încăpere în care se ajunge dupa vizitarea Galeriei. Sper ca, prin acest eveniment, relațiile dintre România și Japonia să se consolideze și mai mult, îmbogățite de frumusețea Galeriei și de simplitatea Căsuței de ceai, un simbol tradițional al diplomației culturale”.

 

 

 

Situată la etajul al treilea al sediului central din Calea Victoriei, alături de Galeria de Artă Decorativă Europeană, Galeria de Artă Orientală include aproape 600 de obiecte provenite din Japonia, Azerbaidjan, Bulgaria, China, Daghestan, Egipt, Grecia, India, Iran, Siria, Turcia, Turkmenistan, Uzbekistan, selectate din cel mai important şi mai valoros patrimoniu de artă orientală şi extrem orientală din ţară, administrat de MNAR.

 

„Acest moment e cel al unui cuvânt respectat, al unui angajament. În primele zile de mandat am avut privilegiul să discut cu E S Ambasadorul Japoniei de la momentul respectiv, care mi-a spus ca există un proiect al unei Galerii de Artă Orientală, despre care se vorbește de mult timp, dar că este nevoie să punem piciorul pe accelerație să-l realizăm. Împreună cu dl director al MNAR am făcut un plan. A fost însă nevoie de mulți oameni, și mulțumesc Gildei Lazăr, care a impulsionat strângerea de fonduri private. Această expoziție este finanțată jumătate prin fonduri private. Galeria e cu adevărat impresionantă. Mă bucur că suntem în prezența atâtor amabsadori. Cel mai constant impuls l-am primit din partea Ambasadei Japoniei, dar a fost un efort și o preocupare solidară a țărilor reprezentate aici. Patrimoniul MNAR mai are multe piese valoroase, în timp vom continua să îmbogățim și să reîmprospătăm această expoziție. Multumim tutror celor care au pus suflet. Aceată Galerie poate fi pe viitor un dialog cu alte națiuni, pe care să-l păstrăm și să-l valorizam cu fiecare ocazie”, a precizat Raluca Turcan, Ministrul Culturii.

 

 

 

Sălile dedicate artei din Japonia prezintă obiecte definitorii ale culturii nipone din sec. XVII-XX, din epocile Edo, Meiji şi Taisho: picturi pe mătase şi hârtie, sculpturi, vase din bronz, ceramică, piese din fildeş expus alături de celebrele armuri de samurai de tip tosei gusoku. Xilogravura policromă, una dintre creaţiile majore ale artei în epoca Edo, este ilustrată prin opere importante ale unor maeştri activi la finele secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea, printre care Utamaro, Hokusai, Hiroshige, Kunisada şi Kuniyoshi. Prezentarea acestei secţiuni se încheie cu o construcţie unică în ţară, camera pentru Ceremonia ceaiului.


„Este o mare mândrie și onoare să fiu aici, la această inaugurare. Vreau să împărtașesc cu dvs bucuria de a fi ajuns să finalizăm acest proiect. Ziua de astăzi marchează finalul unei călătorii extraordinare, care celebrează frumusețea și diversitatea artei orientale. Deschiderea acestei Galerii a fost așteptată îndelung.  Așa ca sunt foarte nerăbdator s-o explorez, începând cu Japonia, China, Coreea, șamd. Este o oportunitate fabuloasă de a explora ceea ce arta orientală are mai bun de oferit. Printre obiectele de tezaur din această galerie avem plăcerea să vedem tradiționala Căsuță de ceai japoneză. Este unul dintre simbolurile culturii japoneze și sper că vizitatorii români se vor bucura de ea și va deveni un spațiu în care vor putea simți tradiția japoneză. Mulțumesc sincer tuturor celor care au contribuit la acest proiect, inclusiv miniștrilor, ambasadorilor țărilor implicate, oficialilor Ministerului Culturii, staff-ului muzeului, directorilor, curatorilor, Asociației prietenilor muzeului, sponsorilor. Ați adus o viziune la viață, iar eforturile vă vor fi apreciate de toți cei care vor vizita această Galerie. Ceremonia de azi e mai mult decât specială. Voi explora această Galerie cu inima  deschisă și ca și cum aș simți o minune. Fie ca ea să consolideze prietenia între România și popoarele asiatice”, a declarat Katae Takashi, Ambasadorul Japoniei.

 

 

 

Foștii Ambasadori ai Japoniei, sosiți special în România pentru inaugurare, au fost invitați, în calitate de susținători ai ideii unei Galerii Orientale, să-și exprime gândurile și emoțiile.

 

„A trecut ceva timp de când Gilda mi-a cerut să începem proiectul unei Căsuțe de ceai. Este foarte rar ca o Căsuță ceremonială să se afle într-un Muzeu Național. Este ceva unic. În Japonia, nu multe muzee au acest tip de expoziții interactive. Acum, după România, câteva muzee foarte prestigioase din Japonia au introdus Căsuțe de ceai în spațiul expozițional. Astfel, MNAR este un fel de pionier. Acest proiect magnific a fost finalizat datorită oamenilor, cei ai muzeului, ai iubitorilor de cultură orientală. Sper ca pe viitor Căsuța de ceai să devină un mare pod între Japonia și România”, a spus Kisaburo Ishii, fost Ambasadar al Japoniei între 2015-2018.

 

Hiroshi Ueda, fost Ambasador al Japoniei până în ianuarie 2024, și-a exprimat la rândul său sentimentul de bucurie profundă:  „Sunt atât de fericit astăzi pentru că încă de când am devenit Ambasador la București mi-am dorit ca această zi să devină realitate. Sunt sigur că această Galerie va consolida relațiile dintre România și țările asiatice și în special cu Japonia. Multumesc JTI și Gildei. Am vrut să văd cu ochii mei această expoziție”.

 

Lucian Romașcanu, fost Ministru al Culturii, prezent la deschidere, și-a amintit momentul inaugurării Căsuței de ceremonia ceaiului, în 2018:  „Sunt fericit să fiu astăzi aici din nou. Am reușit dacă nu să avem o continuitate politică, să mergem înainte cu proiectele importante. În ultima zi de mandat, am participat la inaugurarea Căsuței de ceai, împreuna cu dna Akie Abe, cu ocazia vizitei premierului Shinzo Abe. Mulțumesc Ralucăi Turcan că a preluat acest proiect și l-a finalizat. Am amintiri extrem de frumoase, felicitari dnei Raluca Turcan, felicitări prietenilor muzeului, felicitări Gilda.”

 

 

„Inaugurăm Galeria de Artă Orientală, un proiect în care au fost implicate atât resurse publice, cât și din domeniul privat. În consecință, putem vorbi despre un adevărat proiect comunitar, expresia unei solidarități pentru artă și cultură și a muncii tenace pe care echipa de specialiști a muzeului a realizat-o pe parcursul a câțiva ani. În spațiul pe care îl vedeți nu era mai nimic, era într-o stare de degradare ca urmare a cutremurului din 1986.”, a adăugat Călin Stegerean, Directorul MNAR.

 

„Este o mare onoare pentru mine să fiu în seara aceasta alături de dvs. Suntem într-un moment magic, la deschiderea acestei Galerii, la care se lucrează de 16 ani. Felicităm generațiile de oameni din cadrul MNAR care au lucrat la acest proiect. Mulțumesc tuturor companiilor și celor care s-au implicat”, a spus la rândul său Veronica Savanciuc, preşedinta Asociaţiei "Prietenii MNAR".

 

 

 

Realizarea acestei noi expoziţii permanente din cadrul MNAR, fără rival în România, este rodul unui efort comun în care au fost implicaţi pe de o parte muzeografii, conservatorii, restauratorii, tehnicienii şi personalul de conducere din cadrul muzeului, pe de altă parte o serie de parteneri, sponsori şi donatori care s-au alăturat în timp proiectului: Asociaţia "Prietenii MNAR", JTI, BRD Groupe Societe Generale, Camelia Şucu, Raiffeisen BANK, Coca-Cola România, Romcar, Banca Comercială Română, Tomini Trading, TNT România, Solmar Trading Group, Soft Medica, Romtelecom, Unilever, Veronica Savanciuc, ITH Management Office, CitiBank România, Leadership Development România, Banca Naţională a României, Topo Capital Corporation, Domeniile Sâmbureşti, AQUA Carpatica.


Galeria de Artă Decorativă Europeană şi Galeria de Artă Orientală au fost concepute ca o entitate expoziţională dedicată artelor decorative care va fi gestionată de Secţia de Artă Decorativă Europeană şi Orientală şi pot fi vizitate în baza unui bilet unic de intrare, începând cu data de 22 noiembrie 2022.
 

Program de vizitare: miercuri-vineri, orele 10-18, sâmbătă-duminică 11-19, luni şi marţi închis. În prima miercuri din lună intrarea este gratuită.

 

 

 

jti.com

 

 

 

 

 

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Business OTS

Vocea ta, vizibilitatea ta: articolele tale, în lumina reflectoarelor!

16-05-2025 15:28

Dialog strategic și soluții performante pentru viitorul retailului românesc

București, 14 mai 2025   COMUNICAT DE PRESĂ Magister, partener la Interactiv Brașov 2025 Dialog strategic și soluții performante pentru viitorul retailului românesc  

16-05-2025 15:06

O instalație din cabluri reciclate, semnată de celebra artistă Anetta Mona Chișa, transformă Piața Unirii. Marlene Herberth: „Este o îmbinare manifest între meșteșugul tradițional al fierăritului și tehnologie”

Prima săptămână a Romanian Creative Week, cel mai mare festival dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană și eveniment cultural strategic desemnat de Ministerul Culturii, propune publicului o experiență culturală diversă, care reunește evenimente îndrăznețe și în premieră. Piața Unirii găzduiește o instalație inovativă, realizată din deșeuri tehnologice ce capătă forma unui dom traversabil, în timp ce locații emblematice din Iași, precum Muzeul Metropolitan și Palatul Culturii, devin centre efervescente ale creației contemporane.

16-05-2025 13:25

COMUNICAT DE PRESĂ - Societatea VADIA IMPEX SRL

  COMUNICAT DE PRESĂ “PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!” „Apel de proiecte gestionat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României”  

16-05-2025 13:01

Lansare proiect - Nova Foam Trade SRL

  16.05.2025, Municipiul Pitesti   Comunicat de presa lansare proiect   Denumirea beneficiarului: Nova Foam Trade SRL Tit

16-05-2025 12:19

Vizita delegației Hong Kong Trade Development Council la sediul Uniunii Naționale a Patronatului Român (UNPR)

  COMUNICAT DE PRESĂ București, 15 mai 2025   Vizita delegației Hong Kong Trade Development Council la sediul Uniunii Naționale a Patronatului Român (UNPR) În data de 15 mai 2025, Uniunea Națională a Patronatului Român (UNPR) a avut onoarea de a primi la sediul său vizita domnului Chris Lo, Director Regional pentru Europa, Asia Centrală și Israel î

16-05-2025 11:47

Cum să faci față cheltuielilor neprevăzute fără stres

  În viața de zi cu zi, cheltuielile neprevăzute pot apărea atunci când te aștepți mai puțin, punând presiune pe bugetul tău personal. Indiferent dacă este vorba de o defecțiune a mașinii, o problemă de sănătate sau alte situații neașteptate, gestionarea acestor provocări fără a acumula stres poate părea dificilă. Însă există strategii eficiente care te pot ajuta să treci peste aceste momente fără să îți consumi toate resursele emoționale și financiare. Află cum să planifici din timp și ce soluții rapide poți implementa pentru a-ți proteja stabilitatea financiară, asigurându-te astfel că ești pregătit să faci față oricăror cheltuieli surprinzătoare cu calm și încredere.  

16-05-2025 11:21

Premieră națională: Mircea Cantor, câștigătorul premiului Duchamp, curatorul unei splendide expoziții la Iași, la Romanian Creative Week

Numeroase expoziții inedite marchează ediția aniversară a Romanian Creative Week, cel mai amplu eveniment dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană, care se desfășoară la Iași până pe data de 25 mai. Publicul este invitat la vernisaje spectaculoase, conferințe cu idei provocatoare și o serie de evenimente artistice și culturale care transformă orașul într-un veritabil epicentru al creativității contemporane. „Inima” festivalului este reprezentată de instalația

16-05-2025 11:06

Mii de români sunt așteptați la Noaptea Muzeelor 2025

  Aflată la a XXI-a ediție în România, Noaptea Muzeelor 2025 este pentru prima dată susținută și de Ministerul Culturii Acces gratuit în peste 70 de muzee, galerii și instituții culturale, în seara de 17 mai 2025 În București, Noaptea Muzeelor 2025 vine cu experiențe culturale spectaculoase, de la patrimoniu artistic de milioane de euro, până la incu

16-05-2025 10:28

Speakeri de top, premieră de material rulant și parteneriate strategice te așteaptă! | Conferința de Operatorie Feroviară & Material Rulant, Oradea

    Explorând Viitorul Feroviar: Conferinţele Club Feroviar - Operatorie Feroviară & Material Rulant    Vino să iei parte la o ediție specială a Conferinței de Operatorie Feroviară & Material Rulant, care aduce împreună liderii industriei feroviare, autorități, operatori și furnizori de tehnologie într-un oraș cu investiții strategice în transportul feroviar.  

16-05-2025 09:44

ARGY și WILLY WILLIAM – headlineri internaționali la WAVES FESTIVAL 2025

COMUNICAT DE PRESĂ Băile 1 Mai, Bihor | 14.05.2025   ARGY și WILLY WILLIAM – headlineri internaționali la WAVES FESTIVAL 2025. Bihorul devine epicentrul muzicii europene!

15-05-2025 15:25

Aderarea României la spațiul Schengen: Oportunități pentru sectorul industrial și spațiile de producție

  La 1 ianuarie 2025, România a devenit membru cu drepturi depline al spațiului Schengen. Această integrare strategică are efecte profunde asupra economiei românești, în special asupra sectorului industrial, logistic și imobiliar. Una dintre cele mai vizibile consecințe este creșterea cererii pentru spații moderne, precum orice hală de închiriat, adaptată noilor nevoi de producție și distribuție rapidă în spațiul european.  

15-05-2025 14:14

Cum arată un apartament de lux într-o vilă neoromânească de acum 100 de ani, scos la vânzare pe Storia cu 550.000 de euro

Un apartament într-o vilă în stil neoromânesc, ce datează din prima parte a secolului XX din cartierul evreiesc, se vinde cu 550.000 euro pe Storia, platforma de

15-05-2025 13:40

Intră în cercul solidarITății! Donează echipamente IT pentru educația digitală

    15 mai 2025 – București ECOTIC și Ateliere Fără Frontiere lansează o nouă ediție a campaniei naționale „Intră în cercul solidarITății!”, un program național de colectare și pregătire pentru reutilizare a echipamentelor IT destinate școlilor care au nevoie de sprijin în dotarea digitală. Donează ec

15-05-2025 13:21

ROMBAT sărbătorește 45 de ani de inovație și performanță în industria bateriilor auto și inaugurează o linie de producție de ultimă generație pentru baterii Heavy Duty EFB

  Bistrița, 15.05.2025 – ROMBAT, singurul producător integrat 360° de baterii auto din România, aniversează 45 de ani de activitate neîntreruptă, traversând cu succes toate etapele majore ale istoriei recente, trecând prin perioada comunistă, tranziția post-revoluționară, deschiderea către economia de piață, aderarea României la Uniunea Europeană, integrarea într-un grup internațional și transformarea continuă prin digitalizare, sustenabilitate și extindere globală. Astăzi, R

15-05-2025 13:12

MIRSANU INVESTORS SUMMIT 2025

Jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO organizeaza pe 26 iunie evenimentul MIRSANU INVESTORS SUMMIT 2025 pentru investitori strategici, fonduri de venture capital, fonduri de private equity, asset management, fonduri de pensii, institutii financiare internationale, investitori in real estate si in infrastructura   MIRSANU INVESTORS SUMMIT 2025 Uncertainty navigators. Opportunity makers. Investors. Jurnalul de t

15-05-2025 12:38

Narcisa Calotă, CEC Dental Clinic: Noi, femeile, avem o ambiție aparte în business. Iar faptul că sunt mamă îmi amplifică ambiția și claritatea în decizii

  Pentru Narcisa Calotă, fondatoarea CEC Dental Clinic, antreprenoriatul nu este doar o carieră, ci o formă de responsabilitate asumată cu viziune, disciplină și mult curaj. Este medic și antreprenor, iar mai presus de toate – mamă. Iar această triplă identitate îi definește nu doar stilul de lucru, ci și motivația profundă din spatele fiecărei decizii. „Sunt o fire perseverentă, poate uneori prea precaută, dar tocmai această prudență mă ajută să construiesc solid. Îmi analizez foarte bine deciziile, vreau ca viziunea mea să aibă fundament, nu să fie doar o idee frumoasă fără aplicabilitate”, mărturisește Narcisa

15-05-2025 12:33

Digi Communications N.V. raportează venituri consolidate și alte venituri de 532 milioane de euro

Digi Communications N.V. raportează venituri consolidate și alte venituri de 532 milioane de euro.  Venituri și alte venituri de 553 milioane de euro (incl. vânzarea extraordinară de active).

15-05-2025 12:33

Monocristaline sau policristaline? Cum alegi panourile fotovoltaice potrivite pentru tine

  Pe măsură ce energia solară devine tot mai accesibilă, tot mai mulți români aleg să investească în sisteme fotovoltaice pentru a-și reduce costurile lunare, a-și asigura independența energetică și a contribui activ la protejarea mediului. În acest context, o întrebare apare frecvent în rândul celor interesați: „Ce tip de panouri să aleg – monocristaline sau policristaline?” Răspunsul nu este universal, dar alegerea corectă devine simplă atunci când înțelegi diferențele de bază dintre cele două variante și le corelezi cu spațiul de care dispui, bugetul tău și

15-05-2025 12:31

Ald Autoland deschide porțile pentru un eveniment dedicat pasionaților de mașini: test drive-uri, reduceri exclusive, tombolă și activități pentru toată familia!

COMUNICAT DE PRESĂ   Ald Autoland deschide porțile pentru un eveniment dedicat pasionaților de mașini: test drive-uri, reduceri exclusive, tombolă și activități pentru toată familia! Cluj-Napoca, 14 iunie 2025 – Ald Autoland, cu sprijinul tbi bank, sponsor principal, organizează un eveniment special destinat publicului larg: „Porțile Deschise Ald Autoland”, care va avea loc sâmbătă, 14 iunie 2025

15-05-2025 11:22

Ghid pentru închirierea unui cabinet de psihoterapie

Pentru un psiholog sau psihoterapeut aflat la început de drum ori într-o etapă de reorganizare profesională, găsirea unui spațiu adecvat de lucru poate deveni un obstacol neașteptat. Între nevoia de flexibilitate, bugetul limitat și dorința de a oferi clienților un mediu sigur și profesional, alegerea formei potrivite de închiriere devine o decizie esențială. Acest ghid vine să aducă claritate și repere concrete într-un proces care, deși pare simplu, influențează profund modul în care îți desfășori practica terapeutică zi de zi. Ce să alegi între cumpărare, închiriere full-time și închiriere cu ora? Pentru un psihoterapeut la început de drum sau aflat într-o