logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Coronavirus - China întrevede sfârşitul epidemiei, minimalizând avertismentele referitoare la un 'al doilea val'

Image

Cercetători şi experţi în domeniul sănătăţii din China implicaţi în lupta pentru contracararea transmiterii noului coronavirus sunt de părere că cea mai dificilă perioadă a luat sfârşit, minimalizând avertismentele potrivit cărora boala ar putea deveni sezonieră sau că un ''al doilea val'' mai mortal ar putea lovi în a doua parte a anului, informează Reuters.

În timp ce pandemia continuă să se răspândească la nivel global, un număr tot mai mare de ţări se pregătesc pentru scenariul cel mai pesimist, potrivit cărui coronavirusul ar rămâne în circulaţie până cel mai devreme anul viitor.

Experţi în domeniul sănătăţii din China şi-au exprimat convingerea că măsurile stricte de izolare aplicate în ţară au fost suficiente pentru a garanta că epidemia poate fi controlată în totalitate, cel puţin la nivel naţional, într-un interval de mai multe săptămâni.

Deşi rămân precauţi în ceea ce priveşte riscul cazurilor ''importate'' din alte ţări, aceştia susţin că ţara lor ar trebui să poată elimina COVID-19 în acelaşi fel în care a eliminat Sindromul Acut Respirator Sever (SARS) în 2003. SARS a fost în cele din urmă stăvilit după ce guvernul a impus măsuri stricte de depistare şi carantină.

"Din punctul meu de vedere, un al doilea val (de coronavirus), o epidemie locală în China, nu ar trebui să ne îngrijoreze foarte tare", a spus Cao Wei, directoare adjunct în cadrul Departamentului de Boli Infecţioase al Union Medical College Hospital din Beijing.

Aceasta a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că, în timp ce China are nevoie de încă o lună pentru a emite o opinie finală, măsurile existente de prevenţie şi control ar trebui să fie suficiente pentru ca epidemia să se termine pe plan naţional.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), epidemia de coronavirus a atins vârful în China la sfârşitul lui februarie, cu aproximaţie. Zhong Nanshan, un consilier guvernamental care a contribuit la depistarea şi stăvilirea SARS în 2003, a declarat că ''s-ar putea termina până în iunie'' dacă şi celelalte ţări iau măsurile necesare.

Miercuri, pentru prima dată de la izbucnirea epidemiei, nu a fost raportat niciun caz de infectare locală în epicentrul epidemiei, Wuhan. Cu toate acestea, cazurile ''importate'' au atins numărul record de 34, depăşind, pentru cinci zile consecutiv, cazurile de transmitere domestică.

Ian Henderson, director în cadrul Institutului de Bioştiinţă Moleculară la Universitatea Queensland, a spus că măsurile implementate de China pentru controlul epidemiei au fost ''extraordinare'', dar că este posibil să existe un al doilea val, de data aceasta importat.

"Rămâne încă posibilitatea ca, pe măsură ce controalele privind carantina se relaxează în China, unde există încă o populaţie susceptibilă, virusul să izbucnească din nou, dacă nu a fost eradicat în alte regiuni", a spus acesta.

Gao Zhengliang, vice-director al China Cell Biology Institute, a declarat pentru ziarul oficial Youth Daily că ţara sa a îndeplinit ''99 din cei 100 de paşi'' necesari pentru a învinge virusul, deşi a avertizat că, dacă infectările globale scapă de sub control, atunci ''costurile şi sacrificiile făcute de China vor fi minimizate''.

Unii experţi s-au referit la modelele de transmitere a epidemiei de gripă din 1918-1919, care a provocat decesul a peste 50 de milioane de persoane pe parcursul a tei valuri diferite, cel de-al doilea fiind cel mai mortal. Cu toate acestea, Henderson a spus că este important să înţelegem că noul coronavirus este diferit de gripă.

Interconectarea globală înseamnă că, în loc să vină în valuri, noile virusuri se răspândesc şi circulă până când suferă mutaţii sau până când se ajunge la un anumit nivel de imunitate. Un aspect esenţial este perioada de timp în care un pacient infectat anterior rămâne imun.

"Cel mai important lucru de spus este că, în ceea ce priveşte comportamentul acestui virus, avem încă foarte puţine informaţii", a spus Henderson. "Problema care priveşte imunitatea protectoare este dificil de lămurit pentru că, pur şi simplu, nu dispunem de informaţii suficiente".

Au existat şi experţi care au emis ipoteza potrivit căreia COVID-19 ar putea deveni o afecţiune sezonieră permanentă alături de gripa obişnuită.

Studii preliminare au sugerat o posibilă corelaţie între epidemie şi modelele climatice. Un studiu ştiinţific publicat săptămâna aceasta de cercetători din Europa precizează că noul coronavirus preferă mediile răcoroase şi uscate, ceea ce ar putea duce la epidemii globale sezoniere ''asemănătoare altor boli respiratorii''.

Cu toate acestea, au fost înregistrate cazuri şi în medii mai calde şi umede în ţări din sud-estul Asiei, inclusiv în Thailanda şi Singapore.

Preşedintele SUA, Donald Trump, s-a numărat printre cei care au sugerat că este posibil ca COVID-19 să dispară de la sine pe măsură ce temperaturile cresc în emisfera nordică.

Cu toate acestea, Marc Lipsitch, expert în boli contagioase la Harvard T.H. Chan School of Public Health, a spus că, deşi vremea mai caldă şi mai umedă ar putea reduce nivelul de contagiune a coronavirusului, ''nu este raţional să ne aşteptăm că doar astfel de scăderi să încetinească transmiterea suficient de mult pentru a exista o reducere semnificativă''.

Gao, de la China Cell Biology Institute, a spus că, având în vedere rata crescută de mortalitate a coronavirusului, relaxarea restricţiilor nu reprezintă o opţiune.

"Restricţiile ferme în ceea ce priveşte coronavirusul trebuie să continue, în niciun caz nu putem permite coexistenţa acestuia alături de oameni, aşa cum se întâmplă în cazul virusului gripal''.AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Dana Purgaru, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 2

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Mondorama 03-01-2025 18:43

SUA sancţionează o întreprindere chineză acuzată de sprijinirea unor piraţi cibernetici

Guvernul american a anunţat vineri că va adopta sancţiuni contra unui grup chinez specializat în securitate cibernetică, pe care îl acuză de sprijin adus unei grupări de infractori cibernetici, Flax Typhoon, acuzată că sabotează companii americane, relatează AFP. Potrivit Departamentului Trezoreriei, Integrity Technology Group, cu

Mondorama 29-12-2024 22:07

VIDEO Condoleanţe din întreaga lume după accidentul aviatic devastator din Coreea de Sud

Lideri din întreaga lume au transmis condoleanţe Coreei de Sud după prăbuşirea unui avion de pasageri la aterizare, accident în care şi-au pierdut viaţa 179 de persoane, fiind cel mai mare dezastru aerian din istoria ţării, relatează AFP.  

Mondorama 29-12-2024 20:08

Accident de avion în Kazahstan: Cutiile negre vor fi trimise în Brazilia pentru investigare

Cutiile negre ale unui avion aparţinând companiei Azerbaijan Airlines care s-a prăbuşit miercuri în Kazahstan şi care ar fi putut fi doborât de o rachetă antiaeriană rusă vor fi trimise în Brazilia pentru investigarea acestui accident care s-a soldat cu 38 de morţi, au anunţat duminică autorităţile kazahe, relatează AFP. "Comisia d

Mondorama 29-12-2024 19:22

Egipt: Turist italian ucis de rechin în Marea Roşie (minister)

Un turist italian a fost ucis şi un altul rănit duminică de un rechin în Marea Roşie, în largul coastei Egiptului, a anunţat o sursă a Ministerului italian de Externe, relatează AFP. Ministerul egiptean al Mediului indicase anterior într-un comunicat că "doi cetăţeni străini au fost atacaţi în regiunea (...) Marsa

Mondorama 28-12-2024 21:52

Turcia: Trei persoane condamnate la închisoare pe viaţă pentru uciderea unei fetiţe de 8 ani, un caz ce a bulversat ţara

Un tribunal turc a condamnat sâmbătă la închisoare pe viaţă trei membri ai familiei unei fetiţe de opt ani al cărei asasinat în provincia Diyarbakir a bulversat ţara, informează AFP. Trupul neînsufleţit al lui Narin Guran, dispărută de 19 zile, a fost găsit în septembrie într-un sac dintr-un râu, la ci

Mondorama 28-12-2024 05:00

VIDEO UPDATE Prăbuşirea unui pod în Brazilia: Bilanţul urcă la zece morţi

Prăbuşirea unui pod din nordul Braziliei în urmă cu şase zile s-a soldat cu cel puţin zece morţi şi şapte dispăruţi, potrivit unui nou bilanţ al Marinei publicat vineri, scrie AFP. Podul Juscelino Kubitschek de Oliveira, principala cale de legătură între statele Maranhao (nord-est) şi Tocantins (nord), s-a prăbuşit duminică, fără s

Mondorama 27-12-2024 23:18

Mexic: Opt morţi şi 27 de răniţi într-un accident rutier

Cel puţin opt persoane au murit şi 27 au fost rănite vineri într-un accident între un autocar şi un camion în sud-estul Mexicului, au raportat autorităţile, notează AFP. Ciocnirea între autobuzul companiei de transport călători A.D.O şi camionul de mărfuri a avut loc vineri dimineaţă devreme în statul Veracruz, între loca

Mondorama 26-12-2024 19:57

Prăbuşirea avionului în Kazahstan: Primele informaţii indică responsabilitatea Rusiei (oficial american)

Primele informaţii despre prăbuşirea unui avion de linie al companiei Azerbaijan Airlines în Kazahstan indică responsabilitatea unui sistem de apărare aeriană rusesc, a declarat joi un oficial american, conform AFP. Declaraţiile oficialului, care a vorbit sub protecţia anonimatului, au venit după relatări ale unor mass-media internaţionale potrivit căror

Mondorama 26-12-2024 18:58

VIDEO Trei morţi într-un accident de autocar într-o zonă turistică din Norvegia

Trei persoane au murit şi alte patru au fost rănite după ce un autocar care transporta "mulţi străini" a ieşit de pe şosea şi a ajuns într-un lac de pe coasta de nord a Norvegiei, a declarat joi poliţia, citată de AFP. "Mulţi dintre pasagerii din autocar sunt cetăţeni străini", a precizat poliţia din comitatul Nordland. Un total de 58

Mondorama 25-12-2024 19:40

VIDEO UPDATE Avion de pasageri prăbuşit în Kazahstan: 38 de morţi (responsabil kazah)

Un număr de 38 de persoane şi-au pierdut viaţa miercuri în prăbuşirea unui avion de linie al companiei Azerbaijan Airlines în Kazahstan, a declarat un vicepremier kazah, citat de presă, relatează AFP. "Situaţia nu este foarte bună, 38 de morţi", a declarat vicepremierul Kanat Bozoumbaiev în cursul unei reuniuni, citat de agenţia de

Mondorama 24-12-2024 19:57

OMS avertizează asupra creşterii alarmante a numărului de cazuri de malarie în Etiopia

Etiopia a raportat 8,4 milioane de cazuri de malarie de la începutul acestui an, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), transmite agenţia Xinhua. "Malaria continuă să reprezinte un risc la adresa sănătăţii publice în Etiopia, (atingând) o proporţie epidemică, cu o medie de peste 300.000 de cazuri de malarie rap

Mondorama 24-12-2024 17:35

Cazurile de deces cauzate de COVID-19, în continuă scădere la cinci ani după izbucnirea pandemiei (OMS)

Cazurile de deces cauzate de COVID-19 sunt în continuă scădere la cinci ani după izbucnirea pandemiei de coronavirus, a declarat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), la Geneva, transmite agenţia DPA. În timp ce, în iunie 2021, un sfert dintre pacienţii spitalizaţi cu coronavirus au decedat, cifra a scăzut în pr

Mondorama 24-12-2024 15:19

Cinci bărbaţi au fost condamnaţi la Amsterdam pentru violenţe împotriva unor suporteri de fotbal israelieni

Tribunalul de la Amsterdam a condamnat marţi cinci bărbaţi pentru fapte de violenţă şi complicitate la violenţă împotriva unor suporteri de fotbal israelieni în noiembrie, în timpul unor atacuri ce au fost calificate drept antisemite de numeroase guverne occidentale, informează AFP. Cei cinci au fost declaraţi vinovaţi de o s

Mondorama 24-12-2024 09:52

Jubileu2025: Papa Francisc va inaugura Anul Sfânt 2025 în Ajunul Crăciunului

Papa Francisc va inaugura marţi seară Anul Sfânt al Bisericii Catolice în Bazilica Sfântul Petru din Roma, informează DPA şi AFP. În cadrul unei ceremonii solemne care va avea loc în Ajunul Crăciunului, suveranul pontif, în vârstă de 88 de ani, va deschide şi va trece prin Poarta Sfântă a Bazilic

Mondorama 24-12-2024 09:10

În Finlanda, elevii sunt învăţaţi să detecteze dezinformarea

În Finlanda, abilităţile necesare pentru a identifica dezinformarea online sunt predate în şcoli, elevii dobândind astfel cunoştinţe cruciale pentru a contracara un pericol în creştere în societăţile actuale, transmite marţi AFP. "Cine a produs conţinutul pe care îl vizionaţi?", "Cine ştie ce este un t