logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

Vişan (ARAM): Dorim ca actul de implementare a Directivei privind produsele de unică folosinţă din plastic să fie previzibil

Imagine din galeria Agerpres

Producătorii şi-ar dori să aibă loc consultări cu toţi factorii implicaţi în ceea ce priveşte implementarea Directivei privind produsele de unică folosinţă din plastic, iar actul de implementare să fie previzibil, cu termene clare, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, Alin Vişan, preşedintele Asociaţiei Române pentru Ambalaje şi Mediu (ARAM)

"Implementare Directivei produselor de unică folosinţă, din perspectiva noastră, a producătorilor, ne-am dori să aibă loc consultări cu toţi factorii implicaţi, cu atât mai mult cu cât schimbările acestea afectează domenii multiple şi impactul este foarte mare. Prin aceste consultări ne dorim să ne convingem că actul de implementare va fi previzibil, cu termene clare şi se va ţine cont de impactul asupra industriei. Nu credem că o să fie un proces uşor pentru că, chiar din textul Directivei, rămân unele aspecte insuficient clarificate, anumite definiţii care nu sunt clare, inclusiv după ce am văzut că au apărut şi orientările Comisiei. Un singur exemplu aş vrea să vă dau, cum sunt paharele pentru băuturi - acestea nu sunt considerate recipiente pentru băuturi. Şi nu e la fel de clar în cazul fiecărui ambalaj dacă se încadrează într-o categorie sau alta", a afirmat Vişan la conferinţa organizată de Pria Events.

El a adăugat că "este puţin probabil" ca aceste probleme să fie rezolvate prin măsurile din legislaţia naţională şi ar fi bine ca aceste măsuri aplicate la nivel european să nu afecteze buna funcţionare a pieţei unice sau să impună cerinţe şi obligaţii diferite la nivelul statelor membre.

Referindu-se la Directivă, preşedintele ARAM a subliniat că, în partea A, referitoare la reducerea consumului în cazul paharelor de băuturi şi recipientelor pentru alimente, este bine că sunt prevăzute măsuri prin care să fie redus consumul de produse din plastic de unică folosinţă, dar la fel de importantă este şi implicarea autorităţilor pentru a spijini apariţia acestor alternative reutilizabile, cum ar fi crearea cadrului cadrului legal necesar sau introducerea unor facilităţi fiscale specifice.

În ceea ce priveşte restricţiile privind introducerea pe piaţă, el a semnalat că sunt importante măsurile tranzitorii, care ar trebui să fie clare şi precise, să se ştie ce se întâmplă cu stocurile de produse aflate deja pe lanţul comercial, ce se întâmplă cu stocurile aflate la producător care nu au fost încă introduse pe piaţă.

"Un termen previzibil şi clar de transpunere, de tranziţie, ar ajuta toţi actorii de pe lanţ, producătorii şi comercianţii, să previzioneze în fel acesta atât stocurile cât şi afacerea lor. Trebuie să fie un termen rezonabil. Măcar un termen de 4-6 luni credem că ar fi rezonabil. Directiva vorbeşte despre interzicerea punerii în piaţă, dar odată ce produsele sunt puse în piaţă, vândute de producători către comercianţi, aceste stocuri ar trebui să se epuizeze natural, fără un termen. Acesta este spirtul Directivei şi avem speranţa că va fi preluat la fel şi în legislaţia naţională. Un termen de tranziţie ar trebui să se refere la producţia, respectiv stocurile existente la producător, cele care sunt deja în fluxul comercial ar trebui să poată fi comercializate până la epuizare", a punctat Alin Vişan.

Acesta a mai semnalat că, în partea C, referitoare la recipientele pentru băuturi, există obligaţia de a avea capacele ataşate de sticlă, cu termen de implementare 2024, dar nu există standarde armonizate.

"Pare un termen lung, însă nici până în acest moment nu sunt adoptate standardele armonizate la nivelul Uniunii care să stabilească şi condiţiile în care dopurile şi capacele rămân ataşate. Avem nevoie de această decizie a organismului european pentru a aplica cât mai rapid aceste modifică pe linia de producţie. Nu se pot face peste noapte", a mai menţionat preşedintele ARAM

Tot în partea C, care vorbeşte despre conţinutul minim de plastic reciclat, a mai spus el, reprezentanţii mai multor industrii europene au tras un semnal de alarmă prin care cer accelerarea procedurii de evaluare asigurate de către EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară) pentru materialele plastice reciclate care sunt destinate să intre în contact cu produsele alimentare.

"Este nevoie şi de publicarea de către Comisia Europeană a listei proceselor autorizate pentru reciclarea materialelor plastice. Sunt două procese importante în aşteptare. Fără finalizarea acestora nu ar exista cadrul legal pentru ca reciclarea să poate oferi siguranţa necesară utilizării materialelor obţinute în urma reciclării", a precizat reprezentantul producătorilor.

O altă prevedere a Directivei se referă la recipientele pentru băuturi, la colectarea separată a acestora şi, pentru a putea atinge ţintele de colectare separată pentru sticlele de plastic ARAM consideră că este obligatorie aprobarea cât mai rapid şi în România a sistemului garanţie-returnare, cu respectarea tuturor principiilor acestui sistem care a asigurat succesul său în alte state europene, principii care ar fi: sistemul să fie unic la nivel naţional, obligatoriu pentru toţi comercianţii care vând produse în ambalaje, sistemul să fie deţinut şi operat de către producători, ca industrie responsabilă, împreună cu comercianţii, iar ţintele şi penalităţile să fie stabilite în mod gradual pentru a permite rodarea sistemului de funcţionare, astfel încât până în 2025, când va trebui atins primul prag din Directivă, sistemul să fie pe deplin funcţional.

Referitor la obligaţia acoperirii de către producători a costurilor prevăzute în Directivă, respectiv costurile de colectare şi curăţare a deşeurilor de ambalaje, costurile de raportare a datelor, costurile cu măsurile de sensibilizare, actorii din domeniu îşi doresc să fie evitată dubla impunere şi să existe o fundamentare corectă a acestor costuri şi transparenţă maximă în legătură cu regulile prin care sunt calculate aceste costuri.

Directiva (UE) 2019/904 privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului a fost adoptată în urmă cu doi ani şi prevede zece categorii de produse: beţigaşe de urechi, farfurii şi tacâmuri de unică folosinţă, baloane şi beţe pentru acestea, ambalaje de mâncare, pahare din plastic pentru băuturi, alte ambalaje folosite pentru băuturi, filtre de ţigări, pungi de plastic, ambalaje din plastic, şerveţele umede şi alte produse de igienă din plastic.

La sfârşitul lunii mai a acestui an, Comisia Europeană a publicat orientări referitoare la normele Uniunii Europene (UE) privind produsele din plastic de unică folosinţă şi a adoptat o decizie de punere în aplicare privind monitorizarea şi raportarea echipamentelor de pescuit introduse pe piaţă şi a deşeurilor de echipamente de pescuit colectate.

Un comunicat al Executivului comunitar preciza că aceste norme au ca scop reducerea deşeurilor marine provenite de la produsele din plastic de unică folosinţă şi de la echipamentele de pescuit şi de promovare a tranziţiei către o economie circulară cu modele de afaceri, produse şi materiale inovatoare şi durabile.

În conformitate cu normele UE din 2019 privind produsele din plastic de unică folosinţă, până la data de 3 iulie a acestui an, statele membre trebuia să se asigure că anumite produse din plastic de unică folosinţă nu mai sunt introduse pe piaţa UE. AGERPRES/(AS-autor: Nicoleta Gherasi, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 1

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

24-12-2024 10:20

Vremea va fi închisă şi va ploua însemnat cantitativ în Bucureşti, de Crăciun

Vremea va fi închisă şi va ploua însemnat cantitativ în Bucureşti, în următoarele două zile, iar vântul va avea intensificări cu rafale în general de 55...60 km/h. Potrivit Prognozei speciale pentru Capitală, în intervalul 24 decembrie, ora 10:00 - 25 decembrie, ora 10:00, vremea va fi închisă şi va ploua î

23-12-2024 16:23

Program de guvernare/Ministerul Mediului propune eficientizarea Sistemului de Garanţie-Returnare

Eficientizarea Sistemului de Garanţie-Returnare şi lansarea din 2025 a unui Program naţional de finanţare pentru RVM-uri (automatele de preluare a ambalajelor, n.r.), cu scopul de a crea o mie de puncte noi de colectare pe an, reprezintă una dintre măsurile cuprinse de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) în programul de guvernare propus de coaliţia

23-12-2024 12:03

Prognoză ANM: Vreme închisă în Bucureşti, cu ploi şi vânt până de Crăciun

Vremea va fi închisă în Bucureşti în următoarele zile, temporar va ploua şi vor fi intensificări ale vântului, în timp ce maximele termice nu vor depăşi 9 grade Celsius, informează Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), în prognoza publicată luni, valabilă până în ziua de Crăciun. Astfel,

23-12-2024 11:42

Oltenia şi cea mai mare parte a Munteniei, sub Cod galben de ploi abundente, de marţi până de Crăciun

Zona Olteniei şi cea mai mare parte a Munteniei se vor afla sub o atenţionare Cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ, predominant sub formă de ploaie, până în dimineaţa primei zile de Crăciun. Conform avertizării emise luni de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), în perioada 24 decembrie, ora 2:00 - 25 decembrie, ora

23-12-2024 10:59

ANM: Cod portocaliu şi Cod galben de ninsori şi viscol în aproape jumătate din ţară, până miercuri dimineaţa

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o serie de avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de ninsori abundente, viscol şi vânt puternic în mai mult de jumătate din ţară, inclusiv în zonele montane, valabile până miercuri dimineaţa. Conform prognozei de specialitate, în perioada 23 decembrie, o

23-12-2024 10:54

Tulcea: Munţii Măcinului vor fi monitorizaţi video, printr-un proiect ce vizează creşterea eficacităţii gestionării incendiilor

Parcul Naţional Munţii Măcinului (PNMM) va fi monitorizat video începând de anul viitor, în cadrul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană care vizează creşterea eficacităţii gestionării incendiilor pe fondul schimbărilor climatice şi care reuneşte expertiza a 47 de entităţi, organizaţii şi instituţii, din 13 ţări europene şi Taiwan. Parte

23-12-2024 07:27

Cod galben de ceaţă densă, chiciură şi gheţuş în 13 judeţe, inclusiv în Capitală, luni dimineaţa

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis luni dimineaţa mai multe atenţionări nowcasting Cod galben de ceaţă densă, chiciură şi gheţuş în zone şi localităţi din 13 judeţe, inclusiv în municipiul Bucureşti. Potrivit meteorologilor, până la ora 9:00, în localităţi din judeţele Tulcea, Botoşani şi Neamţ, se va semnala ceaţă, ca

21-12-2024 12:45

Seceta pedologică moderată se va menţine local în sudul şi estul Olteniei (agrometeo)

Conţinutul de apă în sol va înregistra valori scăzute doar local în sudul şi estul Olteniei, în cursul săptămânii viitoare, iar ritmurile vegetative ale culturilor de toamnă se vor desfăşura lent în majoritatea regiunilor agricole, potrivit prognozei agrometeorologice emisă de Administraţia Naţională d

21-12-2024 10:18

Cod galben de ninsori viscolite şi polei pentru judeţele Tulcea, Constanţa, Ialomiţa şi Călăraşi, de sâmbătă seara

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare meteo Cod galben de ninsori viscolite şi polei pentru judeţele Tulcea şi Constanţa, precum şi jumătatea estică a judeţelor Ialomiţa şi Călăraşi, valabilă până duminică dimineaţa. Potrivit meteorologilor, în intervalul 21 decembrie, ora

21-12-2024 01:33

Opt judeţe intră sub atenţionare meteo de vânt puternic; precipitaţii în cea mai mare parte a ţării

Opt judeţe situate în sudul Moldovei, jumătatea estică a Munteniei şi în Dobrogea vor intra în noaptea de vineri spre sâmbătă sub atenţionare meteo Cod galben de vânt puternic, potrivit unei atenţionări emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). Potrivit specialiştilor ANM, în intervalul 21 dece

20-12-2024 07:02

Cod galben de ceaţă densă, chiciură şi gheţuş în peste jumătate din ţară, vineri dimineaţa

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis vineri dimineaţa atenţionări nowcasting Cod galben de ceaţă densă, chiciură şi gheţuş în zone şi localităţi din 30 de judeţe, valabile în următoarele ore. Potrivit meteorologilor, până la ora 9:00, în localităţi din judeţele Olt, Dolj, Caraş-Severin, Arad, Timiş, Hune

19-12-2024 07:24

Cod galben de ceaţă densă şi depuneri de chiciură în localităţi din 16 judeţe, joi dimineaţa

Mai multe localităţi din 16 judeţe sunt vizate joi dimineaţa de atenţionări nowcasting Cod galben de ceaţă şi depuneri de chiciură, valabile în următoarele ore, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM). Astfel, până la ora ora 9:00, în zeci de localităţi din judeţel

18-12-2024 16:07

Adoptarea Codului silvic, salutată de ONG-urile de mediu: Măsuri cu impact sistemic pozitiv în viaţa a milioane de oameni

Adoptarea în Parlament a Codului silvic a fost salutată, miercuri, de mai multe ONG-uri de mediu, care au evidenţiat prevederile privind centurile verzi, accesul nerestricţionat în păd

18-12-2024 15:42

Tulcea: Proiect de refacere a suprafeţei de apă din minidelta Zagăn

Societatea Ornitologică Română (SOR) şi Primăria municipiului Tulcea doresc refacerea luciului de apă din minidelta de la marginea oraşului cunoscută sub numele Zaghen, renaturarea zonei fiind inclusă în proiectul Restoriver, demarat la începutul acestui an. Proiectul derulat de 15 parteneri din şapte state din Europa are ca obiective princip

18-12-2024 14:56

Romsilva a atras 180 de milioane de lei din PNRR pentru corectarea torenţilor, modernizarea pepinierelor şi reîmpăduriri

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în 2024 peste 180 de milioane de lei din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pentru investiţii în lucrări de corectare a torenţilor, modernizarea pepinierelor şi reîmpădurirea suprafeţelor de fond forestier afectate de calamităţi. "Ca şi în alţi ani,