Kamel Daoud, un cronicar al Algeriei, exilat prin ''forţa împrejurărilor''

Scriitorul franco-algerian Kamel Daoud, care a câştigat luni, la vârsta de 54 de ani, prestigiosul premiu Goncourt, este un cronicar critic al Algeriei, cu un mod liber de exprimare care l-a obligat în cele din urmă să îşi părăsească oraşul natal, Oran, şi să se mute fără prea mare tragere de inimă la Paris, informează AFP.
"Houris" (editura Gallimard), romanul său recompensat cu premiul Goncourt pe anul 2024, nu a putut fi nici măcar exportat în Algeria, cu atât mai puţin să fie tradus în arabă.
Aşa cum scrie şi autorul în romanul său, legea algeriană interzice orice evocare într-o carte a evenimentelor sângeroase din timpul "deceniului negru", numele sub care este cunoscut războiul civil purtat între puterea politică şi islamiştii din Algeria între anii 1992 şi 2002.
Omagiu adus Franţei
După ce a câştigat luni premiul Goncourt, Kamel Daoud i-a adus un omagiu Franţei, "o ţară care îi apără pe scriitori" şi care i-a redat "libertatea de a scrie".
"Ştiu că ne place să ne batem joc de francezi, dar pentru mine, această ţară este un loc primitor pentru scriitori, pentru scris şi pentru tot ceea ce vine din alte părţi", a declarat el în timp ce se afla în Salonul Goncourt din Paris. "Întotdeauna ai nevoie de trei lucruri pentru a scrie: o masă, un scaun şi o ţară. Eu le am pe toate trei", a adăugat el.
A spus despre "Houris" că este "o carte pe fiecare algerian poate să o povestească".
"Nu cred că mai poţi interzice o carte în zilele noastre. Cartea circulă oricum, într-un fel sau în altul", a declarat Kamel Daoud, negând totuşi că doreşte să le sfideze pe autorităţile algeriene. "Nu sfidez pe nimeni. Eu vorbesc despre ceea ce reprezintă dreptul meu, despre anii care mi-au fost furaţi", a mai spus el.
Într-o declaraţie pentru AFP, editorul său, Antoine Gallimard, a calificat drept "nefericit" faptul că romanul "Houris" nu poate fi găsit în Algeria. "Dar cred că oamenii din Algeria sunt suficient de puternici pentru a găsi alte modalităţi de a citi o carte", a adăugat el.
"În Algeria, sunt atacat pentru că nu sunt nici comunist, nici de-colonialist convins, nici antifrancez", a declarat în luna august Kamel Daoud, un "exilat prin forţa împrejurărilor", pentru Le Point, revista franceză la care lucrează ca editorialist.
Eticheta de trădător
A primit cetăţenia franceză şi a făcut următoarea declaraţie, referindu-se la poetul Guillaume Apollinaire, născut polonez şi naturalizat chiar în timpul Primului Război Mondial: "Am sindromul Apollinaire, sunt mai francez decât francezii".
În ochii unei mari părţi a opiniei publice şi a intelectualităţii algeriene, Kamel Daoud nu se poate desprinde de eticheta de "trădător" al ţării sale.
În schimb, mulţi dintre algerieni îi admiră stilul de a scrie, cunoaşterea istoriei ţării sale şi încăpăţânarea cu care continuă să pună întrebări care supără. Începând cu editorul Sofiane Hadjadj, de la editura Barzakh, care i-a publicat în 2013 romanul "Meursault, contre-enquete".
"A inventat un mod propriu de a scrie", declara acel editor în momentul succesului fulminant al acestui roman, remarcat apoi de editura Actes Sud.
Lansat în Franţa în 3.000 de exemplare în mai 2014, această carte, o relectură a intrigii din "Străinul" lui Albert Camus, a fost una dintre senzaţiile literare ale anului, cu peste 100.000 de exemplare vândute. Finalist al premiului Goncourt, a câştigat în cele din urmă Premiul Goncourt al Liceenilor, printre alte trofee şi distincţii.
Declaraţiile făcute la televiziunea franceză i-au adus atunci lui Kamel Daoud o diatribă din partea unui imam salafist, care ar fi fost o fatwa dacă autorul ei ar fi avut legitimitatea de a o emite. Un tribunal l-a condamnat pe acel imam în 2016 pentru "ameninţări cu moartea", înainte ca o curte de apel să claseze cazul.
Integritate
Fiu al unui jandarm, Kamel Daoud s-a născut la Mostaganem, în nord-vestul Algeriei, în iunie 1970, fiind cel mai mare dintre cei şase fraţi ai săi. A fost crescut de bunicii lui într-un sat în care a devenit imam în adolescenţă, croindu-şi drum printre islamişti, înainte să se îndepărteze de religie.
Singurul dintre fraţii lui care a făcut studii superioare, de litere, s-a orientat apoi spre jurnalism, lucrând mai întâi la Detective, versiunea algeriană a unei reviste franceze de fapt divers, apoi la marele cotidian francofon Le Quotidien d'Oran.
După cum a explicat în timpul promovării romanului "Houris", mai multe posturi de jurnalist s-au eliberat după asasinate. Meseria era periculoasă şi foarte delicată: trebuia sa dai detalii despre masacre pe care unii şi alţii voiau să le ascundă, să le minimalizeze sau să le exagereze.
Reputaţia sa de integritate provine din acea perioadă, urmată de articole şi rubrici în care a denunţat tot ceea ce măcina societatea algeriană: corupţie, ipocrizie religioasă, proastă gestionare din partea puterii, violenţă, arhaism şi inegalitate.
Devenit tatăl al doi copii, a renunţat la jurnalism în 2016, în favoarea literaturii.
Acest lucru s-a întâmplat după o dezbatere aprinsă, în Franţa şi în afara ei, cu privire la denunţarea sa în cotidianul Le Monde a "mizeriei sexuale din lumea arabo-musulmană, a relaţiei bolnave cu femeile, cu corpul şi cu dorinţa". Unii l-au acuzat de perpetuarea unui clişeu rasist.
"Am dreptul să gândesc şi să îmi apăr ideile", a reacţionat el într-un interviu pentru AFP în 2017. "Nu fiecare algerian trebuie să fie pe aceeaşi lungime de undă cu mine", a adăugat el. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Simona Tatu, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SUA: Richard Chamberlain, vedeta serialelor 'Shogun' și 'Pasărea Spin', a murit la vârsta de 90 de ani
Actorul american Richard Chamberlain, cunoscut mai ales pentru cariera sa de televiziune din Statele Unite, a murit la vârsta de 90 de ani, au informat duminică media americane, citate de AFP. Richard Chamberlain, care a devenit celebru datorită rolului său din serialul 'Dr. Kildare' la începutul anilor 1960, a murit s&acir
Filmul ''In the Lost Lands'', o călătorie fantastică în viitor imaginată de George R.R. Martin
Regizorul englez Paul W.S. Anderson consideră că fanii serialelor TV ''Game of Thrones'' și ''House of the Dragon'', universuri create de scriitorul George R.R. Martin, își vor putea satisface apetitul pentru povești fantasy grație filmului ''In the Lost Lands'', relatează Reuters. Filmul &
VIDEO Stella McCartney etalează costume feminine într-un decor office la Săptămâna Modei de la Paris
Creatoarea de modă Stella McCartney și-a prezentat miercuri, într-o clădire de birouri din Paris, colecția pentru iarna 2025, o serie de costume feminine alcătuite din pantaloni cu talie joasă și jachete cu umeri largi alături de ținute de seară strălucitoare, informează Reuters.
Adrien Brody a doborât recordul pentru cel mai lung discurs la Oscaruri
Adrien Brody a susținut duminică seară cel mai lung discurs din istoria premiilor Oscar, doborând un record vechi de peste 80 de ani cu monologul pe care l-a susținut pe scena galei după ce a câștigat trofeul pentru cel mai bun actor, informează AFP. Protagonistul filmului 'The Brutalist' a promis de mai multe ori că discursul său va fi scu
Oscar 2025: Audiența galei din acest an, dominată de filmul ''Anora, a fost de 18 milioane de telespectatori
Gala premiilor Oscar din acest an, dominată de filmul independent ''Anora'', care a fost recompensat cu cinci trofee, a fost urmărită de circa 18,1 milioane de telespectatori americani la televiziune și î
VIDEO OSCAR 2025: Mikey Madison a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal
Mikey Madison a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol principal datorită interpretării sale din filmul 'Anora', în cadrul celei de-a 97-a gale organizate de Academia de film americană, duminică seară, la Los Angeles, informează agențiile de presă internaționale. La această categorie au concurat act
VIDEO OSCAR 2025: Sean Baker, recompensat cu premiul pentru regie
Cineastul american Sean Baker a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună regie cu filmul 'Anora' la cea de-a 97-a gală de decernare a premiilor Academiei de film americane, organizată duminică seară la Los Angeles, relatează agențiile de presă internaționale. La această categorie au fost nominalizați regizorii Jacques Audiard (
VIDEO OSCAR 2025: Adrien Brody, desemnat cel mai bun actor în rol principal
Adrien Brody a fost recompensat duminică seară, la Los Angeles, cu premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal la cea de-a 97-a gală de decernare a trofeelor atribuite de Academia de film americană, grație interpretării sale din lungmetrajul 'The Brutalist', relatează agențiile de presă internaționale. La această cate
VIDEO OSCAR 2025: 'I'm Still Here', desemnat cel mai bun lungmetraj internațional
Filmul brazilian 'I'm Still Here', regizat de Walter Salles, a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj internațional la cea de-a 97-a gală de decernare a premiilor Academiei de film americane, organizată duminică seară la Los Angeles, informează agențiile de presă internaționale. Lungmetrajul 'I'm Still H
VIDEO OSCAR 2025: Zoe Saldana a câștigat premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin
Zoe Saldana a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar, duminică seară, la Los Angeles, în cadrul celei de-a 97-a gale de decernare a premiilor Academiei de film americane, datorită interpretării sale din lungmetrajul 'Emilia Perez', informează agențiile de presă internaționale. Acesta este p
VIDEO OSCAR 2025: 'Flow' a câștigat premiul pentru cel mai bun lungmetraj de animație
Filmul independent 'Flow' a fost desemnat cel mai bun lungmetraj de animație la cea de-a 97-a gală a premiilor Oscar, organizată duminică seară la Los Angeles, obținând astfel prima victorie pentru Letonia și pentru regizorul său, Gints Zilbalodis, la premiile decernate de Academia de film americană, informează agențiile de presă internaționale.
VIDEO LIVE UPDATE Cea de-a 97-a ediție a galei Premiilor Oscar
Cea de-a 97-a ediţie a ceremoniei de decernare a Premiilor Oscar se desfăşoară la Teatrul Dolby, din Hollywood, Los Angeles, prilej cu care Academia Americană a Artelor și Științelor Filmului va premia, în cadrul a 23 de categorii, cele mai reușite producții cinematografice ale anului 2024, conform oscars.org. G
VIDEO OSCAR 2025: Kieran Culkin, desemnat cel mai bun actor în rol secundar
Kieran Culkin a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar datorită interpretării sale din filmul 'A Real Pain', în cadrul celei de-a 97-a gale organizate de Academia de film americană, duminică seară, la Los Angeles, informează Reuters. Acesta este primul premiu Oscar din cariera actorului Kieran
VIDEO Premiile Cesar 2025: Filmul 'Emilia Perez', marele câștigător al galei, cu șapte trofee
Lungmetrajul muzical 'Emilia Perez', regizat de Jacques Audiard, a fost marele câștigător al galei de decernare a premiilor Cesar 2025, organizată vineri seară în sala de spectacole Olympia din Paris, unde această peliculă s-a impus la șapte categorii de premii, inclusiv la categoria principală, 'cel mai bun film', informează revista Varie
Premiile Cesar 2025: Lista completă a trofeelor decernate la cea de-a 50-a ediție
Prezentăm mai jos lista completă a trofeelor atribuite la cea de-a 50-a ediție a galei de decernare a premiilor Cesar, organizată vineri seară în sala de spectacole Olympia din Paris. Cel mai bun film - 'Emilia Perez' Cea mai bună actriță în rol principal - Hafsia Herzi ('Borgo') Cel ma