Vinuri, uleiuri şi cosmetice: Vizitatorii unei expoziţii pariziene sunt invitaţi să descopere aromele Antichităţii

Ce gust avea vinul galo-roman? Cum miroseau parfumurile din Grecia Antică? O expoziţie retrospectivă organizată la Paris îi invită pe vizitatori să descopere şi să savureze aromele Antichităţii, graţie eforturilor depuse de un arheolog de la College de France, informează vineri AFP.
Timp de aproape 50 de ani, Jean-Pierre Brun s-a dedicat studierii tehnicilor şi economiilor din Antichitate, efectuând săpături în cartierele artizanilor din Pompeii, interesându-se de viticultura din Galia şi reconstituind chimia parfumurilor din Grecia Antică.
"Este o arheologie foarte diferită de ceea ce au făcut colegii lui înaintea sa", constând nu doar în a cerceta "marea istorie a Imperiului Roman", ci şi "viaţa de zi cu zi a clasei de mijloc", a explicat istoricul Julien Auber de Lapierre, curatorul acestei expoziţii, care le propune vizitatorilor o călătorie prin intermediul unor situri arheologice situate în Italia, Grecia, Franţa şi în deşertul oriental egiptean.
Amfore, dopuri de plută, lămpi cu ulei şi vase de parfum - Muzeul Luvru a împrumutat o serie de obiecte pentru această expoziţie - precum şi prese de vin, crame şi nave de transport, expuse sub forma unor machete, i-au oferit cercetătorului francez informaţii preţioase despre aceste produse.
Pe de altă parte, parfumurile, care aveau o mare varietate de întrebuinţări - cosmetice, pentru masaj, îngrijiri medicale, parfumarea lenjeriei şi a băncilor din centrele balneare -, au rămas mult timp învăluite în mister.
Desigur, existau reţetele lui Dioscorides, medicul şi farmacologul grec din secolul I d.Hr. "Însă totul era puţin cam abstract", a declarat curatorul expoziţiei.
Analizând sedimentele găsite pe fundul unor vase de parfum şi colaborând cu un chimist specializat, arheologul francez a putut să recreeze unul dintre acele uleiuri parfumate, rhodinon, pe care vizitatorii expoziţiei sunt invitaţi să îl miroasă.
"Aveai nevoie de ulei de măsline verde, de o rădăcină de bază - calamus, un fel de trestie uşor parfumată - care servea drept fixativ, şi de trandafiri de Damasc. Această combinaţie trebuia amestecată manual în borcane mari, al căror interior era acoperit cu miere, iar mâinile trebuiau să fie acoperite şi ele cu miere", a detaliat Julien Auber de Lapierre.
Reţele comerciale
Un alt produs major, vinul, consumat atât de aristocraţie, cât şi de clasele muncitoare, era "foarte diferit" de cel pe care îl cunoaştem în zilele noastre.
"Era lăsat destul de puţin să se învechească, ceea ce îi dădea un gust destul de aspru. Vinurile erau 'îndoite' în mod regulat cu apă sau erau condimentate puternic pentru a sparge această asprime. Semănau puţin cu un vin fiert", a explicat curatorul expoziţiei.
Dincolo de aromele redescoperite, vinurile, uleiurile şi parfumurile spun povestea vitalităţii economice a unei lumi mediteraneene dominate de agricultură şi deja foarte strâns conectată de la o regiune la alta.
"Reţelele comerciale erau extrem de dense. Avem mereu tendinţa de a crede că în secolul al XXI-lea trăim într-o lume interconectată, dar acest lucru se întâmpla deja în acele perioade", a adăugat Julien Auber de Lapierre.
Descoperirea în sudul Franţei a unor vile agricole "capabile să producă câteva mii de hectolitri pe an" a arătat că viticultura nu era doar "o producţie de amatori destinată consumului local, ci şi exportului", notează curatorul expoziţiei.
Şi în acest caz, amforele "vorbesc fără a fi nevoie de text". Unele dintre ele, cu formele şi semnele lor caracteristice, au călătorit din Tunisia în Peninsula Italică.
Altele au fost descoperite la marginea lumii antice, în Germania sau în deşertul egiptean, unde garnizoanele romane păzeau rutele comerciale către subcontinentul indian, iar cioburile lor erau folosite pentru schimbul de mesaje de la o fortăreaţă la alta, de exemplu despre disputele dintre soldaţi.
"Este vorba despre 'mica istorie', dar care contribuie la a reda viaţa şi o anumită umanitate acestor rute ale caravanelor", spune Julien Auber de Lapierre.
Expoziţia cu acces gratuit "Vinuri, uleiuri şi parfumuri. O călătorie arheologică în jurul Mediteranei antice", poate fi vizitată în perioada 28 octombrie - 31 ianuarie. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Simona Tatu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SUA: Richard Chamberlain, vedeta serialelor 'Shogun' și 'Pasărea Spin', a murit la vârsta de 90 de ani
Actorul american Richard Chamberlain, cunoscut mai ales pentru cariera sa de televiziune din Statele Unite, a murit la vârsta de 90 de ani, au informat duminică media americane, citate de AFP. Richard Chamberlain, care a devenit celebru datorită rolului său din serialul 'Dr. Kildare' la începutul anilor 1960, a murit s&acir
Filmul ''In the Lost Lands'', o călătorie fantastică în viitor imaginată de George R.R. Martin
Regizorul englez Paul W.S. Anderson consideră că fanii serialelor TV ''Game of Thrones'' și ''House of the Dragon'', universuri create de scriitorul George R.R. Martin, își vor putea satisface apetitul pentru povești fantasy grație filmului ''In the Lost Lands'', relatează Reuters. Filmul &
VIDEO Stella McCartney etalează costume feminine într-un decor office la Săptămâna Modei de la Paris
Creatoarea de modă Stella McCartney și-a prezentat miercuri, într-o clădire de birouri din Paris, colecția pentru iarna 2025, o serie de costume feminine alcătuite din pantaloni cu talie joasă și jachete cu umeri largi alături de ținute de seară strălucitoare, informează Reuters.
Adrien Brody a doborât recordul pentru cel mai lung discurs la Oscaruri
Adrien Brody a susținut duminică seară cel mai lung discurs din istoria premiilor Oscar, doborând un record vechi de peste 80 de ani cu monologul pe care l-a susținut pe scena galei după ce a câștigat trofeul pentru cel mai bun actor, informează AFP. Protagonistul filmului 'The Brutalist' a promis de mai multe ori că discursul său va fi scu
Oscar 2025: Audiența galei din acest an, dominată de filmul ''Anora, a fost de 18 milioane de telespectatori
Gala premiilor Oscar din acest an, dominată de filmul independent ''Anora'', care a fost recompensat cu cinci trofee, a fost urmărită de circa 18,1 milioane de telespectatori americani la televiziune și î
VIDEO OSCAR 2025: Mikey Madison a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal
Mikey Madison a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol principal datorită interpretării sale din filmul 'Anora', în cadrul celei de-a 97-a gale organizate de Academia de film americană, duminică seară, la Los Angeles, informează agențiile de presă internaționale. La această categorie au concurat act
VIDEO OSCAR 2025: Sean Baker, recompensat cu premiul pentru regie
Cineastul american Sean Baker a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună regie cu filmul 'Anora' la cea de-a 97-a gală de decernare a premiilor Academiei de film americane, organizată duminică seară la Los Angeles, relatează agențiile de presă internaționale. La această categorie au fost nominalizați regizorii Jacques Audiard (
VIDEO OSCAR 2025: Adrien Brody, desemnat cel mai bun actor în rol principal
Adrien Brody a fost recompensat duminică seară, la Los Angeles, cu premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal la cea de-a 97-a gală de decernare a trofeelor atribuite de Academia de film americană, grație interpretării sale din lungmetrajul 'The Brutalist', relatează agențiile de presă internaționale. La această cate
VIDEO OSCAR 2025: 'I'm Still Here', desemnat cel mai bun lungmetraj internațional
Filmul brazilian 'I'm Still Here', regizat de Walter Salles, a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj internațional la cea de-a 97-a gală de decernare a premiilor Academiei de film americane, organizată duminică seară la Los Angeles, informează agențiile de presă internaționale. Lungmetrajul 'I'm Still H
VIDEO OSCAR 2025: Zoe Saldana a câștigat premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin
Zoe Saldana a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar, duminică seară, la Los Angeles, în cadrul celei de-a 97-a gale de decernare a premiilor Academiei de film americane, datorită interpretării sale din lungmetrajul 'Emilia Perez', informează agențiile de presă internaționale. Acesta este p
VIDEO OSCAR 2025: 'Flow' a câștigat premiul pentru cel mai bun lungmetraj de animație
Filmul independent 'Flow' a fost desemnat cel mai bun lungmetraj de animație la cea de-a 97-a gală a premiilor Oscar, organizată duminică seară la Los Angeles, obținând astfel prima victorie pentru Letonia și pentru regizorul său, Gints Zilbalodis, la premiile decernate de Academia de film americană, informează agențiile de presă internaționale.
VIDEO LIVE UPDATE Cea de-a 97-a ediție a galei Premiilor Oscar
Cea de-a 97-a ediţie a ceremoniei de decernare a Premiilor Oscar se desfăşoară la Teatrul Dolby, din Hollywood, Los Angeles, prilej cu care Academia Americană a Artelor și Științelor Filmului va premia, în cadrul a 23 de categorii, cele mai reușite producții cinematografice ale anului 2024, conform oscars.org. G
VIDEO OSCAR 2025: Kieran Culkin, desemnat cel mai bun actor în rol secundar
Kieran Culkin a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar datorită interpretării sale din filmul 'A Real Pain', în cadrul celei de-a 97-a gale organizate de Academia de film americană, duminică seară, la Los Angeles, informează Reuters. Acesta este primul premiu Oscar din cariera actorului Kieran
VIDEO Premiile Cesar 2025: Filmul 'Emilia Perez', marele câștigător al galei, cu șapte trofee
Lungmetrajul muzical 'Emilia Perez', regizat de Jacques Audiard, a fost marele câștigător al galei de decernare a premiilor Cesar 2025, organizată vineri seară în sala de spectacole Olympia din Paris, unde această peliculă s-a impus la șapte categorii de premii, inclusiv la categoria principală, 'cel mai bun film', informează revista Varie
Premiile Cesar 2025: Lista completă a trofeelor decernate la cea de-a 50-a ediție
Prezentăm mai jos lista completă a trofeelor atribuite la cea de-a 50-a ediție a galei de decernare a premiilor Cesar, organizată vineri seară în sala de spectacole Olympia din Paris. Cel mai bun film - 'Emilia Perez' Cea mai bună actriță în rol principal - Hafsia Herzi ('Borgo') Cel ma