logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

O expoziţie dedicată primilor ani din activitatea pictorului Jackson Pollock va fi vernisată la Paris

Image

Muzeul Picasso din Paris va prezenta începând de marţi o expoziţie dedicată primilor ani din activitatea unui maestru al picturii americane, Jackson Pollock (1912-1956), marcaţi de influenţa exercitată de Pablo Picasso şi de artiştii muralişti mexicani, informează AFP.

Această primă expoziţie organizată în Franţa după 2008, dedicată acestui reprezentant al expresionismului abstract şi triumfului artei americane după cel de-Al Doilea Război Mondial, conţine "aproximativ 100 de opere, dintre care 40 de pânze majore venite în principal din Statele Unite" şi, mai ales, de la MoMA din New York, a declarat Joanne Snrech, curatoarea expoziţiei.

Intitulată "Jackson Pollock, primii ani (1934-1947)", expoziţia prezintă începuturile carierei artistului, marcaţi de influenţa regionalismului - o artă apropiată de teritorii îndepărtate de marile oraşe -, de Picasso şi de muraliştii mexicani, până la primele sale lucrări de tip "drippings", stropi de vopsea care au revoluţionat felul de a picta.

Fratele mai mare

"Picasso a contat enorm pentru Pollock şi pentru o întreagă generaţie de artişti. Ei nu s-au întâlnit niciodată, dar fratele mai mare al lui Jackson Pollock, Charles (care era tot pictor - n.red.), i-a trimis reviste în care erau reproduse lucrări ale lui Picasso. El a fost primul intermediar între arta modernă şi fratele său mai mic, căruia i-a oferit un fel de 'picior în prag'", a declarat curatoarea expoziţiei.

O expoziţie din 1939, intitulată "Picasso: 40 de ani a artei sale", vernisată la MoMA din New York şi care a inclus celebra lucrare "Guernica", pare să fie evenimentul care a avut "cea mai mare influenţă" asupra activităţii lui Jackson Pollock, a subliniat Joanne Snrech.

Prima parte a expoziţiei prezintă desene şi tablouri realizate de Jackson Pollock, care reiau motivul măştii şi pe cel al taurului, iar asemănarea lor cu creaţiile lui Picasso este tulburătoare.

O serie de desene ale artistului american, care suferea de tulburare bipolară şi era alcoolic, create pentru psihologul său pentru a fi utilizate ca suport terapeutic, reprezintă o altă mărturie uimitoare a influenţei maestrului spaniol.

Născut în 1912 în Wyoming, un stat rural din vestul Statelor Unite, Jackson Pollock provenea dintr-o familie modestă cu cinci copii şi "foarte politizată", a precizat curatoarea expoziţiei pariziene.

S-a mutat la New York în 1930 şi a descoperit acolo un creuzet artistic efervescent, care îl va ajuta să îşi lanseze cariera după o pregătire academică la Art Student League, unde profesorul său, Thomas Bart Benton, l-a inspirat să adopte o utilizare ritmică a vopselei.

Muralişti mexicani

Charles şi Jackson au călătorit apoi împreună prin Statele Unite pentru a observa marile cicluri de fresce ale muraliştilor mexicani: Diego Rivera, David Alfaro Siqueiros şi Jose Clemente Orozco.

Acei artişti mexicani au beneficiat la începutul anilor 1930 de numeroase comenzi în Statele Unite, unde au trăit pentru o vreme şi unde au deţinut uneori ateliere, aşa cum a fost cazul lui Siqueiros, alături de care Jackson Pollock a lucrat în primăvara anului 1936.

În ianuarie 1941, o altă expoziţie la MoMA dedicată artelor native americane l-a influenţat, de asemenea, pe Jackson Pollock: peste 1.000 de tablouri şi obiecte de artă au fost atunci prezentate, demonstraţii de picturi pe nisip au fost realizate de artişti Navajo, iar un totem gigantic a fost sculptat şi ridicat în faţa clădirii. Pictorul a început atunci să lucreze pe sol, incluzând astfel motive totemice şi şamanice în operele sale.

Expoziţia de la Paris prezintă şi influenţa asupra artistului a personalităţilor europene exilate în Statele Unite în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi, mai ales, influenţa suprarealiştilor: automatismul - cheia creaţiei artistice în opinia lor - a fost preluat de Pollock în întreaga sa creaţie ulterioară.

O sală este dedicată întâlnirii pe care pictorul american a avut-o în 1942 cu colecţionara şi filantroapa Peggy Guggenheim, care deţinea o galerie la New York, unde expunea bogata colecţie a avangardiştilor europeni alături de creaţiile unor artişti emergenţi, prin care se număra şi Jackson Pollock. "A fost un moment de cotitură în cariera sa", a declarat Joanne Snrech.

În 1944, MoMA i-a cumpărat prima lucrare, "She-Wolf", care este prezentată în expoziţia de la Paris.

Ultima sală din traseul de vizitare este dedicată evoluţiei sale spre "drippings", o multitudine de stropi de vopsea, care amintesc adeseori de caligrafie şi care l-au făcut celebru în întreaga lume. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 32

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Life 30-03-2025 22:44

SUA: Richard Chamberlain, vedeta serialelor 'Shogun' și 'Pasărea Spin', a murit la vârsta de 90 de ani

Actorul american Richard Chamberlain, cunoscut mai ales pentru cariera sa de televiziune din Statele Unite, a murit la vârsta de 90 de ani, au informat duminică media americane, citate de AFP. Richard Chamberlain, care a devenit celebru datorită rolului său din serialul 'Dr. Kildare' la începutul anilor 1960, a murit s&acir

Life 06-03-2025 12:47

Filmul ''In the Lost Lands'', o călătorie fantastică în viitor imaginată de George R.R. Martin

Regizorul englez Paul W.S. Anderson consideră că fanii serialelor TV ''Game of Thrones'' și ''House of the Dragon'', universuri create de scriitorul George R.R. Martin, își vor putea satisface apetitul pentru povești fantasy grație filmului ''In the Lost Lands'', relatează Reuters. Filmul &

Life 06-03-2025 10:55

VIDEO Stella McCartney etalează costume feminine într-un decor office la Săptămâna Modei de la Paris

Creatoarea de modă Stella McCartney și-a prezentat miercuri, într-o clădire de birouri din Paris, colecția pentru iarna 2025, o serie de costume feminine alcătuite din pantaloni cu talie joasă și jachete cu umeri largi alături de ținute de seară strălucitoare, informează Reuters.

Life 04-03-2025 09:56

Adrien Brody a doborât recordul pentru cel mai lung discurs la Oscaruri

Adrien Brody a susținut duminică seară cel mai lung discurs din istoria premiilor Oscar, doborând un record vechi de peste 80 de ani cu monologul pe care l-a susținut pe scena galei după ce a câștigat trofeul pentru cel mai bun actor, informează AFP. Protagonistul filmului 'The Brutalist' a promis de mai multe ori că discursul său va fi scu

Life 04-03-2025 09:34

Oscar 2025: Audiența galei din acest an, dominată de filmul ''Anora, a fost de 18 milioane de telespectatori

Gala premiilor Oscar din acest an, dominată de filmul independent ''Anora'', care a fost recompensat cu cinci trofee, a fost urmărită de circa 18,1 milioane de telespectatori americani la televiziune și î

Life 03-03-2025 05:46

VIDEO OSCAR 2025: Mikey Madison a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal

Mikey Madison a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol principal datorită interpretării sale din filmul 'Anora', în cadrul celei de-a 97-a gale organizate de Academia de film americană, duminică seară, la Los Angeles, informează agențiile de presă internaționale. La această categorie au concurat act

Life 03-03-2025 05:34

VIDEO OSCAR 2025: Sean Baker, recompensat cu premiul pentru regie

Cineastul american Sean Baker a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună regie cu filmul 'Anora' la cea de-a 97-a gală de decernare a premiilor Academiei de film americane, organizată duminică seară la Los Angeles, relatează agențiile de presă internaționale. La această categorie au fost nominalizați regizorii Jacques Audiard (

Life 03-03-2025 05:26

VIDEO OSCAR 2025: Adrien Brody, desemnat cel mai bun actor în rol principal

Adrien Brody a fost recompensat duminică seară, la Los Angeles, cu premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal la cea de-a 97-a gală de decernare a trofeelor atribuite de Academia de film americană, grație interpretării sale din lungmetrajul 'The Brutalist', relatează agențiile de presă internaționale. La această cate

Life 03-03-2025 05:05

VIDEO OSCAR 2025: 'I'm Still Here', desemnat cel mai bun lungmetraj internațional

Filmul brazilian 'I'm Still Here', regizat de Walter Salles, a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj internațional la cea de-a 97-a gală de decernare a premiilor Academiei de film americane, organizată duminică seară la Los Angeles, informează agențiile de presă internaționale. Lungmetrajul 'I'm Still H

Life 03-03-2025 03:55

VIDEO OSCAR 2025: Zoe Saldana a câștigat premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin

Zoe Saldana a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar, duminică seară, la Los Angeles, în cadrul celei de-a 97-a gale de decernare a premiilor Academiei de film americane, datorită interpretării sale din lungmetrajul 'Emilia Perez', informează agențiile de presă internaționale. Acesta este p

Life 03-03-2025 02:54

VIDEO OSCAR 2025: 'Flow' a câștigat premiul pentru cel mai bun lungmetraj de animație

Filmul independent 'Flow' a fost desemnat cel mai bun lungmetraj de animație la cea de-a 97-a gală a premiilor Oscar, organizată duminică seară la Los Angeles, obținând astfel prima victorie pentru Letonia și pentru regizorul său, Gints Zilbalodis, la premiile decernate de Academia de film americană, informează agențiile de presă internaționale.

Life 03-03-2025 02:46

VIDEO LIVE UPDATE Cea de-a 97-a ediție a galei Premiilor Oscar

Cea de-a 97-a ediţie a ceremoniei de decernare a Premiilor Oscar se desfăşoară la Teatrul Dolby, din Hollywood, Los Angeles, prilej cu care Academia Americană a Artelor și Științelor Filmului va premia, în cadrul a 23 de categorii, cele mai reușite producții cinematografice ale anului 2024, conform oscars.org. G

Life 03-03-2025 02:38

VIDEO OSCAR 2025: Kieran Culkin, desemnat cel mai bun actor în rol secundar

Kieran Culkin a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar datorită interpretării sale din filmul 'A Real Pain', în cadrul celei de-a 97-a gale organizate de Academia de film americană, duminică seară, la Los Angeles, informează Reuters. Acesta este primul premiu Oscar din cariera actorului Kieran

Life 01-03-2025 02:24

VIDEO Premiile Cesar 2025: Filmul 'Emilia Perez', marele câștigător al galei, cu șapte trofee

Lungmetrajul muzical 'Emilia Perez', regizat de Jacques Audiard, a fost marele câștigător al galei de decernare a premiilor Cesar 2025, organizată vineri seară în sala de spectacole Olympia din Paris, unde această peliculă s-a impus la șapte categorii de premii, inclusiv la categoria principală, 'cel mai bun film', informează revista Varie

Life 01-03-2025 01:03

Premiile Cesar 2025: Lista completă a trofeelor decernate la cea de-a 50-a ediție

Prezentăm mai jos lista completă a trofeelor atribuite la cea de-a 50-a ediție a galei de decernare a premiilor Cesar, organizată vineri seară în sala de spectacole Olympia din Paris. Cel mai bun film - 'Emilia Perez' Cea mai bună actriță în rol principal - Hafsia Herzi ('Borgo') Cel ma