Cum a cucerit cultura sud-coreeană întreaga planetă

Filmele sale câştigă premii Oscar, serialele ei TV şi starurile curentului muzical K-pop fac înconjurul lumii, iar una dintre scriitoarele sale tocmai a câştigat premiul Nobel pentru literatură. "Cum a reuşit Coreea de Sud să se impună ca o putere culturală?" se întreabă vineri jurnaliştii de la AFP.
Originea fenomenului "Hallyu"
De la sfârşitul anilor 1990 încoace, filmele coreene şi starurile K-pop au câştigat în popularitate în ţările asiatice vecine, cum ar fi Japonia şi China. Aşa s-a născut "Hallyu", sau valul cultural sud-coreean. Acesta s-a răspândit în ţările occidentale odată cu cântecul antrenant "Gangnam Style", lansat de Psy în anul 2012.
Pe parcursul deceniului care a urmat, "Babyshark", un cântec pentru copii devenit viral, a doborât recordul de vizualizări pe YouTube, superstarurile K-pop din grupul BTS au urcat pe primul loc în topurile muzicale din lumea întreagă, filmul "Parasite" al regizorului Bong Joon-ho a fost recompensat la Hollywood cu patru premii Oscar, iar "Squid Game" a devenit cel mai vizionat serial non-anglofon difuzat pe platforma de streaming Netflix.
Exporturile sud-coreene de bunuri culturale reprezentau aproape 12 miliarde de euro în 2022, mai mult decât cele generate de aparatele electrocasnice sau de maşinile electrice. Acestea au fost produse în principal de jocuri video, precum "Battlegrounds Mobile", care este extrem de popular în India şi Pakistan. Obiectivul Guvernului de la Seul este de a ajunge la aproximativ 23 de miliarde de euro până în 2027.
Un trecut turbulent
Regizorul premiat cu Oscar Bong Joon-ho explică succesul cultural al Coreei de Sud prin "perioadele dramatice" traversate de locuitorii acestei ţări din Asia, care au cunoscut, după Războiul din Coreea (1950-1953), o dictatură militară, o transformare economică radicală şi o tranziţie democratică.
Aceste "evenimente extreme" contribuie la "o abundenţă de inspiraţie şi stimulare" pentru creatori, a spus el. "Este un loc atât de dinamic şi turbulent", a adăugat regizorul sud-coreean.
"K-literatura" a fost premiată
Scriitoarea Han Kang, recompensată joi cu premiul Nobel pentru literatură pe anul 2024, s-a ilustrat tocmai prin opere care se inspiră din istoria contemporană a ţării sale.
Romanciera de 53 de ani, lăudată de juriul Nobel pentru "proza sa poetică intensă, care confruntă traumele istorice şi expune fragilitatea vieţii umane", a declarat că a fost profund marcată de ceea ce a aflat despre masacrul comis în 1980 în oraşul ei natal, Gwangju. La acea vreme, dictatura militară reprimase violent o revoltă împotriva loviturii de stat care tocmai avusese loc.
Scriitoarea Han Kang a povestit că tatăl ei i-a arătat fotografii cu cadavrele victimelor şi cu populaţia care s-a mobilizat pentru a dona sânge pentru răniţi. Acele scene au fost o sursă de inspiraţie pentru romanul său "Human Acts".
Deşi mulţi autori sud-coreeni au abordat în operele lor trecutul traumatizant al ţării în care s-au născut, Han Kang a creat "propria estetică literară, care este izbitoare", a declarat Oh Hyung-yup, profesor de literatură la Universitatea din Coreea.
Femei pioniere
Coreea de Sud este una dintre ţările bogate în care lucrează cel mai mic procent de femei din populaţia activă, însă ele se află în fruntea succesului cultural al ţării asiatice.
Romanul "The Vegetarian", de Han Kang, este considerat un text de pionierat al eco-feminismului. Iar volumul "Kim Ji-young, Born 1982" al scriitoarei Cho Nam-Joo, ce prezintă povestea unei femei căsătorite care alege să nu mai lucreze pentru a-şi creşte copilul, s-a bucurat de un succes răsunător pe plan internaţional.
Sprijin public şi "consum de alcool"
Deşi Guvernul de la Seul a investit sume considerabile pentru a susţine sectorul cultural, anumiţi experţi subliniază că statul sud-coreean a împiedicat uneori succesul acestuia.
În timpul mandatului preşedintei Park Geun-hye (2013-2017), scriitoarea Han Kang a fost inclusă pe o "listă neagră" de peste 9.000 de artişti pentru că a criticat Guvernul.
În pofida acestui fapt, unele iniţiative au dat rezultate, cum ar fi crearea în 1996 a unui organism public care promovează literatura coreeană în străinătate şi formează traducători (LTI Korea).
Literatura coreeană a beneficiat, de asemenea, de pe urma fenomenului muzical K-pop. Atunci când un membru al trupei BTS a fost văzut citind o carte de dezvoltare personală, sute de mii de copii ale acelei cărţi au fost vândute.
Regizorul filmului "Parasite", Bong Joon-ho, a explicat creativitatea sud-coreeană într-un mod mai surprinzător: "Trăim într-o ţară dependentă de muncă. Oamenii muncesc prea mult. Şi, în acelaşi timp, bem prea mult. Aşa că, în fiecare seară, au loc sesiuni intense de consum de alcool şi totul devine foarte extrem". AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SUA: Richard Chamberlain, vedeta serialelor 'Shogun' și 'Pasărea Spin', a murit la vârsta de 90 de ani
Actorul american Richard Chamberlain, cunoscut mai ales pentru cariera sa de televiziune din Statele Unite, a murit la vârsta de 90 de ani, au informat duminică media americane, citate de AFP. Richard Chamberlain, care a devenit celebru datorită rolului său din serialul 'Dr. Kildare' la începutul anilor 1960, a murit s&acir
Filmul ''In the Lost Lands'', o călătorie fantastică în viitor imaginată de George R.R. Martin
Regizorul englez Paul W.S. Anderson consideră că fanii serialelor TV ''Game of Thrones'' și ''House of the Dragon'', universuri create de scriitorul George R.R. Martin, își vor putea satisface apetitul pentru povești fantasy grație filmului ''In the Lost Lands'', relatează Reuters. Filmul &
VIDEO Stella McCartney etalează costume feminine într-un decor office la Săptămâna Modei de la Paris
Creatoarea de modă Stella McCartney și-a prezentat miercuri, într-o clădire de birouri din Paris, colecția pentru iarna 2025, o serie de costume feminine alcătuite din pantaloni cu talie joasă și jachete cu umeri largi alături de ținute de seară strălucitoare, informează Reuters.
Adrien Brody a doborât recordul pentru cel mai lung discurs la Oscaruri
Adrien Brody a susținut duminică seară cel mai lung discurs din istoria premiilor Oscar, doborând un record vechi de peste 80 de ani cu monologul pe care l-a susținut pe scena galei după ce a câștigat trofeul pentru cel mai bun actor, informează AFP. Protagonistul filmului 'The Brutalist' a promis de mai multe ori că discursul său va fi scu
Oscar 2025: Audiența galei din acest an, dominată de filmul ''Anora, a fost de 18 milioane de telespectatori
Gala premiilor Oscar din acest an, dominată de filmul independent ''Anora'', care a fost recompensat cu cinci trofee, a fost urmărită de circa 18,1 milioane de telespectatori americani la televiziune și î
VIDEO OSCAR 2025: Mikey Madison a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal
Mikey Madison a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol principal datorită interpretării sale din filmul 'Anora', în cadrul celei de-a 97-a gale organizate de Academia de film americană, duminică seară, la Los Angeles, informează agențiile de presă internaționale. La această categorie au concurat act
VIDEO OSCAR 2025: Sean Baker, recompensat cu premiul pentru regie
Cineastul american Sean Baker a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună regie cu filmul 'Anora' la cea de-a 97-a gală de decernare a premiilor Academiei de film americane, organizată duminică seară la Los Angeles, relatează agențiile de presă internaționale. La această categorie au fost nominalizați regizorii Jacques Audiard (
VIDEO OSCAR 2025: Adrien Brody, desemnat cel mai bun actor în rol principal
Adrien Brody a fost recompensat duminică seară, la Los Angeles, cu premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal la cea de-a 97-a gală de decernare a trofeelor atribuite de Academia de film americană, grație interpretării sale din lungmetrajul 'The Brutalist', relatează agențiile de presă internaționale. La această cate
VIDEO OSCAR 2025: 'I'm Still Here', desemnat cel mai bun lungmetraj internațional
Filmul brazilian 'I'm Still Here', regizat de Walter Salles, a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj internațional la cea de-a 97-a gală de decernare a premiilor Academiei de film americane, organizată duminică seară la Los Angeles, informează agențiile de presă internaționale. Lungmetrajul 'I'm Still H
VIDEO OSCAR 2025: Zoe Saldana a câștigat premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin
Zoe Saldana a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar, duminică seară, la Los Angeles, în cadrul celei de-a 97-a gale de decernare a premiilor Academiei de film americane, datorită interpretării sale din lungmetrajul 'Emilia Perez', informează agențiile de presă internaționale. Acesta este p
VIDEO OSCAR 2025: 'Flow' a câștigat premiul pentru cel mai bun lungmetraj de animație
Filmul independent 'Flow' a fost desemnat cel mai bun lungmetraj de animație la cea de-a 97-a gală a premiilor Oscar, organizată duminică seară la Los Angeles, obținând astfel prima victorie pentru Letonia și pentru regizorul său, Gints Zilbalodis, la premiile decernate de Academia de film americană, informează agențiile de presă internaționale.
VIDEO LIVE UPDATE Cea de-a 97-a ediție a galei Premiilor Oscar
Cea de-a 97-a ediţie a ceremoniei de decernare a Premiilor Oscar se desfăşoară la Teatrul Dolby, din Hollywood, Los Angeles, prilej cu care Academia Americană a Artelor și Științelor Filmului va premia, în cadrul a 23 de categorii, cele mai reușite producții cinematografice ale anului 2024, conform oscars.org. G
VIDEO OSCAR 2025: Kieran Culkin, desemnat cel mai bun actor în rol secundar
Kieran Culkin a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar datorită interpretării sale din filmul 'A Real Pain', în cadrul celei de-a 97-a gale organizate de Academia de film americană, duminică seară, la Los Angeles, informează Reuters. Acesta este primul premiu Oscar din cariera actorului Kieran
VIDEO Premiile Cesar 2025: Filmul 'Emilia Perez', marele câștigător al galei, cu șapte trofee
Lungmetrajul muzical 'Emilia Perez', regizat de Jacques Audiard, a fost marele câștigător al galei de decernare a premiilor Cesar 2025, organizată vineri seară în sala de spectacole Olympia din Paris, unde această peliculă s-a impus la șapte categorii de premii, inclusiv la categoria principală, 'cel mai bun film', informează revista Varie
Premiile Cesar 2025: Lista completă a trofeelor decernate la cea de-a 50-a ediție
Prezentăm mai jos lista completă a trofeelor atribuite la cea de-a 50-a ediție a galei de decernare a premiilor Cesar, organizată vineri seară în sala de spectacole Olympia din Paris. Cel mai bun film - 'Emilia Perez' Cea mai bună actriță în rol principal - Hafsia Herzi ('Borgo') Cel ma