Franţa/ O familie spoliată de nazişti a donat două tablouri Muzeului Luvru

Două naturi moarte din secolul al XVII-lea, spoliate în timpul Ocupaţiei naziste din Franţa şi expuse la Muzeul Luvru din Paris începând din anii 1950 întrucât proprietarii lor nu au putut fi găsiţi în acea perioadă, au fost restituite celor 48 de moştenitori ai unei familii evreieşti, care au decis apoi să le doneze celui mai vizitat muzeu din lume, informează AFP.
O mare parte dintre moştenitori, precum şi copiii şi nepoţii lor, s-au reunit marţi în faţa celor două tablouri, "Nature morte au jambon", de Floris van Schooten, şi "Mets, fruits et verre sur une table", de Peter Binoit, pictate cel mai probabil în 1630, respectiv în 1620.
Aceste opere de artă vor fi expuse în faţa publicului de la Luvru începând de miercuri, alături de documente istorice despre familia care le-a deţinut.
"Este o datorie de aducere aminte faţă de familia mea, jefuită şi persecutată, a cărei istorie le vorbeşte generaţiilor actuale", a declarat unul dintre moştenitori, Marion, care a dorit să îşi păstreze anonimatul.
Ea spune că a fost "punctul de contact pentru toate demersurile care au dus în cele din urmă la acest deznodământ după multă muncă şi multă energie consumată".
Expunerea celor două lucrări "stă mărturie pentru un ansamblu, bogat şi interesant, de oameni care au devenit cetăţeni francezi cu drepturi depline după Revoluţia Franceză şi care au avut destine foarte diferite, unii fiind deportaţi şi care s-au luptat până la capăt, iar alţii care au rezistat, s-au ascuns şi au scăpat".
Pentru Laurence Des Cars, preşedinta-directoare a Muzeului Luvru, acţiunea de marţi reprezintă "un apel pentru a nu uita niciodată, un angajament de a transmite amintirile mai departe şi un îndemn constant la acţiune", a declarat ea într-un comunicat.
Genealogie
Cele două tablouri, a căror provenienţă nu era cunoscută, au fost mult timp prezente în sălile de pictură nordică de la Luvru şi au avut statutul "Muzee naţionale recuperare" (MNR) - opere spoliate şi nerestituite după Al Doilea Război Mondial şi încredinţate unor mari muzee naţionale.
Moştenitorii familiei Javal, din care cinci membri au fost deportaţi şi asasinaţi la Auschwitz, au putut fi regăsiţi de curând datorită unor demersuri întreprinse de cercetători de la Ministerul Culturii din Franţa, Arhivele Naţionale şi Comisia pentru indemnizarea victimelor actelor de spoliere (CIVS), cu ajutorul unor experţi în genealogie.
"Cercetările proactive ne-au permis să înţelegem că cele două tablouri, considerate de organizaţia de jefuire nazistă Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg (ERR) ca făcând parte din colecţia C Juralides D, aparţineau în realitate Mathildei Javal, a cărei vilă de pe Bulevardul Tour-Maubourg din arondismentul 7 din Paris a fost ocupată şi golită în 1944", a precizat Ministerul francez al Culturii într-un comunicat.
Scrisoare
Mathilde Javal, fiica lui Emile şi Marie-Anna Javal şi sora lui Alice şi Jeanne, a cerut în mod oficial restituirea operelor de artă către familia sa după încheierea războiului, în 1945, aşa cum stă mărturie o scrisoare ce a permis "întoarcerea pe firul istoriei", potrivit reprezentanţilor Muzeului Luvru, şi care este prezentată în cadrul expoziţiei.
Tablourile, spoliate în 1944 dintr-o locuinţă familială, nu au putut fi restituite după aducerea lor din Germania, întrucât proprietarii lor legitimi nu erau cunoscuţi. Două erori apărute în ortografia numelui Javal şi în adresa lui Mathilde, ultima ocupantă a imobilului, au stârnit la rândul lor confuzie, potrivit specialiştilor de la Muzeul Luvru.
Printr-o convenţie din 2015 încheiată cu Ministerul Culturii, Genealogistes de France, organizaţia naţională reprezentativă a profesioniştilor din domeniul genealogiei, a acceptat să realizeze în regim de gratuitate cercetările necesare pentru identificarea moştenitorilor în viaţă ai celor şase proprietari de opere de artă cu statutul "MNR", inclusiv familia Javal.
Între 1940 şi 1945, aproximativ 100.000 de bunuri culturale au fost spoliate în Franţa, în principal de la familii evreieşti, de regimul nazist şi de Guvernul de la Vichy sau au fost vândute sub constrângere. Multe dintre ele au fost transferate în Germania.
După război, circa 60.000 de opere de artă au fost retrimise în Franţa, dintre care 45.000 au fost restituite proprietarilor lor de Comisia de recuperare artistică, a cărei activitate a încetat în 1949. Dintre cele 15.000 rămase, aproximativ 13.000 au fost vândute de statul francez şi 2.200 încredinţate spre păstrare unor muzee naţionale. Acestea din urmă reprezintă aşa-numitele opere "MNR" şi nu aparţin colecţiilor naţionale.
Muzeul Luvru deţine în responsabilitatea sa 1.610 de lucrări "MNR", din care 791 sunt tablouri. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SUA: Richard Chamberlain, vedeta serialelor 'Shogun' și 'Pasărea Spin', a murit la vârsta de 90 de ani
Actorul american Richard Chamberlain, cunoscut mai ales pentru cariera sa de televiziune din Statele Unite, a murit la vârsta de 90 de ani, au informat duminică media americane, citate de AFP. Richard Chamberlain, care a devenit celebru datorită rolului său din serialul 'Dr. Kildare' la începutul anilor 1960, a murit s&acir
Filmul ''In the Lost Lands'', o călătorie fantastică în viitor imaginată de George R.R. Martin
Regizorul englez Paul W.S. Anderson consideră că fanii serialelor TV ''Game of Thrones'' și ''House of the Dragon'', universuri create de scriitorul George R.R. Martin, își vor putea satisface apetitul pentru povești fantasy grație filmului ''In the Lost Lands'', relatează Reuters. Filmul &
VIDEO Stella McCartney etalează costume feminine într-un decor office la Săptămâna Modei de la Paris
Creatoarea de modă Stella McCartney și-a prezentat miercuri, într-o clădire de birouri din Paris, colecția pentru iarna 2025, o serie de costume feminine alcătuite din pantaloni cu talie joasă și jachete cu umeri largi alături de ținute de seară strălucitoare, informează Reuters.
Adrien Brody a doborât recordul pentru cel mai lung discurs la Oscaruri
Adrien Brody a susținut duminică seară cel mai lung discurs din istoria premiilor Oscar, doborând un record vechi de peste 80 de ani cu monologul pe care l-a susținut pe scena galei după ce a câștigat trofeul pentru cel mai bun actor, informează AFP. Protagonistul filmului 'The Brutalist' a promis de mai multe ori că discursul său va fi scu
Oscar 2025: Audiența galei din acest an, dominată de filmul ''Anora, a fost de 18 milioane de telespectatori
Gala premiilor Oscar din acest an, dominată de filmul independent ''Anora'', care a fost recompensat cu cinci trofee, a fost urmărită de circa 18,1 milioane de telespectatori americani la televiziune și î
VIDEO OSCAR 2025: Mikey Madison a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal
Mikey Madison a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol principal datorită interpretării sale din filmul 'Anora', în cadrul celei de-a 97-a gale organizate de Academia de film americană, duminică seară, la Los Angeles, informează agențiile de presă internaționale. La această categorie au concurat act
VIDEO OSCAR 2025: Sean Baker, recompensat cu premiul pentru regie
Cineastul american Sean Baker a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună regie cu filmul 'Anora' la cea de-a 97-a gală de decernare a premiilor Academiei de film americane, organizată duminică seară la Los Angeles, relatează agențiile de presă internaționale. La această categorie au fost nominalizați regizorii Jacques Audiard (
VIDEO OSCAR 2025: Adrien Brody, desemnat cel mai bun actor în rol principal
Adrien Brody a fost recompensat duminică seară, la Los Angeles, cu premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal la cea de-a 97-a gală de decernare a trofeelor atribuite de Academia de film americană, grație interpretării sale din lungmetrajul 'The Brutalist', relatează agențiile de presă internaționale. La această cate
VIDEO OSCAR 2025: 'I'm Still Here', desemnat cel mai bun lungmetraj internațional
Filmul brazilian 'I'm Still Here', regizat de Walter Salles, a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj internațional la cea de-a 97-a gală de decernare a premiilor Academiei de film americane, organizată duminică seară la Los Angeles, informează agențiile de presă internaționale. Lungmetrajul 'I'm Still H
VIDEO OSCAR 2025: Zoe Saldana a câștigat premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin
Zoe Saldana a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar, duminică seară, la Los Angeles, în cadrul celei de-a 97-a gale de decernare a premiilor Academiei de film americane, datorită interpretării sale din lungmetrajul 'Emilia Perez', informează agențiile de presă internaționale. Acesta este p
VIDEO OSCAR 2025: 'Flow' a câștigat premiul pentru cel mai bun lungmetraj de animație
Filmul independent 'Flow' a fost desemnat cel mai bun lungmetraj de animație la cea de-a 97-a gală a premiilor Oscar, organizată duminică seară la Los Angeles, obținând astfel prima victorie pentru Letonia și pentru regizorul său, Gints Zilbalodis, la premiile decernate de Academia de film americană, informează agențiile de presă internaționale.
VIDEO LIVE UPDATE Cea de-a 97-a ediție a galei Premiilor Oscar
Cea de-a 97-a ediţie a ceremoniei de decernare a Premiilor Oscar se desfăşoară la Teatrul Dolby, din Hollywood, Los Angeles, prilej cu care Academia Americană a Artelor și Științelor Filmului va premia, în cadrul a 23 de categorii, cele mai reușite producții cinematografice ale anului 2024, conform oscars.org. G
VIDEO OSCAR 2025: Kieran Culkin, desemnat cel mai bun actor în rol secundar
Kieran Culkin a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar datorită interpretării sale din filmul 'A Real Pain', în cadrul celei de-a 97-a gale organizate de Academia de film americană, duminică seară, la Los Angeles, informează Reuters. Acesta este primul premiu Oscar din cariera actorului Kieran
VIDEO Premiile Cesar 2025: Filmul 'Emilia Perez', marele câștigător al galei, cu șapte trofee
Lungmetrajul muzical 'Emilia Perez', regizat de Jacques Audiard, a fost marele câștigător al galei de decernare a premiilor Cesar 2025, organizată vineri seară în sala de spectacole Olympia din Paris, unde această peliculă s-a impus la șapte categorii de premii, inclusiv la categoria principală, 'cel mai bun film', informează revista Varie
Premiile Cesar 2025: Lista completă a trofeelor decernate la cea de-a 50-a ediție
Prezentăm mai jos lista completă a trofeelor atribuite la cea de-a 50-a ediție a galei de decernare a premiilor Cesar, organizată vineri seară în sala de spectacole Olympia din Paris. Cel mai bun film - 'Emilia Perez' Cea mai bună actriță în rol principal - Hafsia Herzi ('Borgo') Cel ma