Impunătoarea colonadă a Bazilicii lui Traian renaşte la Roma

Impunătoarea colonadă a Bazilicii lui Traian din Roma, situată în forumul dedicat acestui împărat roman, la mică distanţă de Colosseum, a fost restaurată parţial datorită unui oligarh rus care este vizat în prezent de sancţiunile occidentale, informează AFP.
În timp ce majoritatea lucrărilor întreprinse la Roma pentru dezgroparea ruinelor antice îi obligă pe turişti să se aplece, reconstrucţia colonadei corintice pe două niveluri îi invită să privească spre cer, la o înălţime de peste 23 de metri.
"Dacă vizitatorii nu percep înălţimea monumentelor, nu înţeleg semnificaţia arhitecturii", a declarat pentru AFP Claudio Parisi Presicce, curatorul-şef al patrimoniului cultural al Romei, cu ocazia unui tur al sitului.
Bazilica Ulpia - o clădire fără vocaţie religioasă la acea vreme - este piesa centrală a Forumului lui Traian, cel mai mare şi totodată ultimul dintre forumurile imperiale, numit după Marcus Ulpius Traianus, împărat al Imperiului Roman între anii 98 d.Hr. şi 117 d.Hr.
Inaugurată în secolul al II-lea d.Hr., bazilica s-a prăbuşit în mare parte în perioada Evului Mediu, dar a fost scoasă la lumină prin săpături arheologice la începutul secolului al XIX-lea şi în anii 1930.
Actualul proiect, care a început în 2021, a permis identificarea a trei coloane de marmură verde care fuseseră lăsate "într-un colţ" timp de aproape un secol, fără nicio legătură cu fundaţiile lor, a explicat Claudio Parisi Presicce.
Binefăcător sancţionat
Proiectul a fost finanţat printr-o donaţie de 1,5 milioane de euro în 2015 din partea oligarhului rus de origine uzbecă Alisher Usmanov.
El a fost sancţionat de Uniunea Europeană şi de Statele Unite după ce Rusia a invadat Ucraina la începutul anului 2022, fiind acuzat de Trezoreria americană că este un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin.
Anul trecut, Forbes a estimat averea sa la 14,4 miliarde de dolari, acumulată prin afaceri în industria metalurgică şi minieră.
Numit "Cel mai generos donator" în lista Sunday Times a filantropilor bogaţi în 2021, după ce a donat 4,2 miliarde de dolari în scopuri caritabile în ultimii 20 de ani, Alisher Usmanov este un italofil care a făcut deja mai multe donaţii în beneficiul Romei.
Când a fost întrebat despre acest lucru, Claudio Parisi Presicce a declarat că finanţarea oferită de Alisher Usmanov a fost convenită înainte de sancţiunile occidentale, iar patrimoniul antic al Romei, susţine el, este "universal".
Vastele campanii militare ale împăratului Traian, inclusiv cea care a dus la exterminarea aproape completă a poporului dac de pe teritoriul actual al României, i-au permis Romei să îşi extindă şi mai mult graniţele.
Cele două războaie sângeroase ale sale împotriva dacilor sunt reprezentate într-un basorelief în spirală pe Columna lui Traian, situată chiar la nord de bazilică şi ridicată pentru a glorifica victoriile şi prăzile de război ale împăratului.
Traian "a construit un monument folosind cele mai preţioase materiale disponibile la acea vreme", a analizat Claudio Parisi Presicce, cum ar fi marmura colorată extrasă din Egipt, Asia şi Africa.
Bazilica, ce adăpostea instanţe civile şi penale şi alte birouri administrative, era formată din cinci culoare centrale separate prin rânduri de coloane.
150 de proiecte arheologice
Proiectată de celebrul arhitect Apolodor din Damasc, bazilica avea un acoperiş din ţiglă de bronz, în timp ce statui ale prizonierilor daci şi fresce reprezentând armele legiunilor învingătoare îi împodobeau faţada.
Săpăturile anterioare au scos la iveală forumul şi rămăşiţele bazilicii, dar deşi pilonii masivi de granit care se întindeau de-a lungul bazilicii au fost restauraţi şi reasamblaţi, colonadei îi lipsea în continuare cel de-al doilea etaj.
Acest lucru a fost realizat în prezent: segmente din marmura originală a frizei de la etaj, conservate în antrepozite sau muzee, au fost recreate în răşină, precum şi părţi dispărute de-a lungul secolelor şi care conţineau mai puţine detalii.
Acest lucru îi permite privitorului să vadă diferenţa dintre piesele originale şi replici, o practică obişnuită în restaurarea patrimoniului, ilustrând natura reversibilă a lucrării.
Ultimele etape ale proiectului constau în recrearea scării sudice a bazilicii, încorporând plăci antice de marmură galbenă descoperite pe şantier.
Aproximativ 150 de proiecte arheologice sunt planificate la Roma până în 2027, în marea lor majoritate finanţate prin fondurile de relansare post-pandemică acordate de Uniunea Europeană. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Simona Tatu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Sursa foto: turismoroma.it
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
BTA: Vizitatorii Pavilionului Bulgariei la EXPO 2025 de la Osaka asociază cel mai adesea Bulgaria cu iaurtul
Vizitatorii pavilionului bulgar la EXPO 2025 în Osaka asociază Bulgaria în principal cu iaurtul, arată un sondaj efectuat de Agenția Bulgară de Știri (BTA) în rândul vizitatorilor pavilionului în primele zile ale expoziției mondiale. Unii dintre ei au auzit de Lactobacillus bulgaricus, bacteria folosită pentru pro
BTA: Cel de-al 19-lea Festival al Berzei Albe va avea loc la Belozem pe 17 mai
Satul Belozem din zona de sud-centru va găzdui cel de-al 19-lea Festival al Berzei Albe pe 17 mai, a declarat marți pentru BTA Elena Uzunova, secretar al Centrului Național Comunitar Prosveta 1909 din Belozem. Deschiderea oficială va avea loc la Parcul Berzei Albe la ora 10.00. Gazdele evenimentului sunt Prosveta 1909, Primăria Belozem, Municipalitatea Rakovsk
SUA: Richard Chamberlain, vedeta serialelor 'Shogun' și 'Pasărea Spin', a murit la vârsta de 90 de ani
Actorul american Richard Chamberlain, cunoscut mai ales pentru cariera sa de televiziune din Statele Unite, a murit la vârsta de 90 de ani, au informat duminică media americane, citate de AFP. Richard Chamberlain, care a devenit celebru datorită rolului său din serialul 'Dr. Kildare' la începutul anilor 1960, a murit s&acir
Filmul ''In the Lost Lands'', o călătorie fantastică în viitor imaginată de George R.R. Martin
Regizorul englez Paul W.S. Anderson consideră că fanii serialelor TV ''Game of Thrones'' și ''House of the Dragon'', universuri create de scriitorul George R.R. Martin, își vor putea satisface apetitul pentru povești fantasy grație filmului ''In the Lost Lands'', relatează Reuters. Filmul &
VIDEO Stella McCartney etalează costume feminine într-un decor office la Săptămâna Modei de la Paris
Creatoarea de modă Stella McCartney și-a prezentat miercuri, într-o clădire de birouri din Paris, colecția pentru iarna 2025, o serie de costume feminine alcătuite din pantaloni cu talie joasă și jachete cu umeri largi alături de ținute de seară strălucitoare, informează Reuters.
Adrien Brody a doborât recordul pentru cel mai lung discurs la Oscaruri
Adrien Brody a susținut duminică seară cel mai lung discurs din istoria premiilor Oscar, doborând un record vechi de peste 80 de ani cu monologul pe care l-a susținut pe scena galei după ce a câștigat trofeul pentru cel mai bun actor, informează AFP. Protagonistul filmului 'The Brutalist' a promis de mai multe ori că discursul său va fi scu
Oscar 2025: Audiența galei din acest an, dominată de filmul ''Anora, a fost de 18 milioane de telespectatori
Gala premiilor Oscar din acest an, dominată de filmul independent ''Anora'', care a fost recompensat cu cinci trofee, a fost urmărită de circa 18,1 milioane de telespectatori americani la televiziune și î
VIDEO OSCAR 2025: Mikey Madison a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal
Mikey Madison a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol principal datorită interpretării sale din filmul 'Anora', în cadrul celei de-a 97-a gale organizate de Academia de film americană, duminică seară, la Los Angeles, informează agențiile de presă internaționale. La această categorie au concurat act
VIDEO OSCAR 2025: Sean Baker, recompensat cu premiul pentru regie
Cineastul american Sean Baker a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună regie cu filmul 'Anora' la cea de-a 97-a gală de decernare a premiilor Academiei de film americane, organizată duminică seară la Los Angeles, relatează agențiile de presă internaționale. La această categorie au fost nominalizați regizorii Jacques Audiard (
VIDEO OSCAR 2025: Adrien Brody, desemnat cel mai bun actor în rol principal
Adrien Brody a fost recompensat duminică seară, la Los Angeles, cu premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal la cea de-a 97-a gală de decernare a trofeelor atribuite de Academia de film americană, grație interpretării sale din lungmetrajul 'The Brutalist', relatează agențiile de presă internaționale. La această cate
VIDEO OSCAR 2025: 'I'm Still Here', desemnat cel mai bun lungmetraj internațional
Filmul brazilian 'I'm Still Here', regizat de Walter Salles, a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj internațional la cea de-a 97-a gală de decernare a premiilor Academiei de film americane, organizată duminică seară la Los Angeles, informează agențiile de presă internaționale. Lungmetrajul 'I'm Still H
VIDEO OSCAR 2025: Zoe Saldana a câștigat premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin
Zoe Saldana a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar, duminică seară, la Los Angeles, în cadrul celei de-a 97-a gale de decernare a premiilor Academiei de film americane, datorită interpretării sale din lungmetrajul 'Emilia Perez', informează agențiile de presă internaționale. Acesta este p
VIDEO OSCAR 2025: 'Flow' a câștigat premiul pentru cel mai bun lungmetraj de animație
Filmul independent 'Flow' a fost desemnat cel mai bun lungmetraj de animație la cea de-a 97-a gală a premiilor Oscar, organizată duminică seară la Los Angeles, obținând astfel prima victorie pentru Letonia și pentru regizorul său, Gints Zilbalodis, la premiile decernate de Academia de film americană, informează agențiile de presă internaționale.
VIDEO LIVE UPDATE Cea de-a 97-a ediție a galei Premiilor Oscar
Cea de-a 97-a ediţie a ceremoniei de decernare a Premiilor Oscar se desfăşoară la Teatrul Dolby, din Hollywood, Los Angeles, prilej cu care Academia Americană a Artelor și Științelor Filmului va premia, în cadrul a 23 de categorii, cele mai reușite producții cinematografice ale anului 2024, conform oscars.org. G
VIDEO OSCAR 2025: Kieran Culkin, desemnat cel mai bun actor în rol secundar
Kieran Culkin a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar datorită interpretării sale din filmul 'A Real Pain', în cadrul celei de-a 97-a gale organizate de Academia de film americană, duminică seară, la Los Angeles, informează Reuters. Acesta este primul premiu Oscar din cariera actorului Kieran