Salman Rushdie condamnă ''o cenzură absurdă'' după rescrierea cărţilor lui Roald Dahl

Mai multe personalităţi din domeniul literaturii, inclusiv Salman Rushdie, au respins ideea potrivit căreia cărţile pentru copii ale scriitorului Roald Dahl trebuie să fie rescrise pentru a se putea adresa unui public modern, informează DPA.
Scriitorul Salman Rushdie a declarat că editarea cărţilor lui Roald Dahl reprezintă "o cenzură absurdă", în timp ce alte voci din industria editorială au afirmat că editorilor implicaţi în această iniţiativă ar trebui să le fie ruşine.
Reprezentanţii Roald Dahl Story Company şi cei ai editurii Puffin Books au confirmat că au efectuat o revizuire a romanelor clasice publicate de Roald Dahl pentru a se asigura că toţi copii se pot bucura de ele.
Acest fapt echivalează cu eliminarea sau rescrierea paragrafelor ce ar putea fi considerate ofensatoare, precum referirile la greutatea corporală, sănătatea mintală, violenţă, gen şi rasă.
Reacţionând după un articol publicat de Daily Telegraph despre aceste modificări, scriitorul Salman Rushdie, recompensat cu premiul Booker, a făcut următoarea declaraţie pe Twitter: "Roald Dahl nu a fost un înger, dar aceasta este o cenzură absurdă".
"Editurii Puffin Books şi Fundaţiei Dahl ar trebui să le fie ruşine", adăugat celebrul scriitor britanic de origine indiană.
Unele dintre reeditări ar include eliminarea cuvântului "gras" din fiecare carte. Personajul Augustus Gloop din romanul "Charlie and the Chocolate Factory" a fost descris, în schimb, prin cuvântul "enorm".
Printre personalităţile literare care au criticat modificările aduse romanelor clasice scrise de Roald Dahl se află şi Suzanne Nossel, CEO-ul PEN America, o comunitate de peste 7.000 de scriitori care militează în favoarea libertăţii de exprimare.
Suzanne Nossel a scris pe Twitter că este "alarmată" de articolele despre aceste modificări, avertizând că puterea de a rescrie cărţi ar putea să devină în curând un factor abuziv.
"În mijlocul unor lupte aprige împotriva interzicerii cărţilor şi a restricţiilor asupra ceea ce poate fi predat şi citit, editarea selectivă, efectuată pentru a face ca lucrări literare să devină conforme faţă de anumite sensibilităţi, ar putea reprezenta o nouă armă periculoasă. Cei care ar putea să laude anumite editări ale operei lui Dahl ar trebui să se gândească la felul în care puterea de a rescrie cărţi ar putea să cadă în mâinile unora care nu le împărtăşesc valorile şi sensibilităţile", a adăugat ea.
Articolele despre modificările aduse operelor venerate ale lui Roald Dahl au venit ca un şoc pentru mulţi care erau încă din copilărie mari admiratori ai scriitorului britanic.
Laura Hackett, editor adjunct şi consilier literar al săptămânalului Sunday Times, a declarat că va păstra copiile originale ale romanelor lui Roald Dahl pentru copiii ei, "pentru ca ei să se bucure de ele în toată gloria lor, răutăcioasă şi plină de culoare".
"Editorilor de la Puffin Books ar trebui să le fie ruşine de operaţia ratată pe care au efectuat-o asupra unora dintre cele mai bune cărţi din literatura pentru copii din Marea Britanie", a adăugat ea.
Roald Dahl Story Company susţine că procesul de revizuire este în desfăşurare încă din 2020 şi că orice modificare este "mică şi realizată cu mare atenţie".
Reprezentanţii săi au colaborat cu cei de la Puffin Books şi Inclusive Minds, un colectiv de persoane care militează pentru incluziune şi accesibilitate în literatura pentru copii.
"Vrem să ne asigurăm că minunatele poveşti şi personaje ale lui Roald Dahl vor continua să fie apreciate de toţi copiii din zilele noastre. Atunci când sunt publicate noi reeditări ale unor cărţi scrise cu mulţi ani în urmă, nu este neobişnuit să se revizuiască limbajul şi să fie actualizate alte detalii, inclusiv coperta cărţii şi aspectul paginii. Pe parcursul acestui proces, principiul nostru călăuzitor a fost acela de a menţine intrigile, personajele şi spiritul lor ascuţit şi ireverenţios din textul original", a declarat un purtător de cuvânt de la Roald Dahl Story Company.
Roald Dahl a murit în 1990 la vârsta de 74 de ani, însă a continuat să ocupe şi după aceea poziţii fruntaşe în topul celor mai apreciaţi scriitori din Regatul Unit. Totuşi, el rămâne o personalitate controversată din cauza declaraţiilor antisemite pe care le-a făcut pe parcursul vieţii sale.
În 2020, familia scriitorului a prezentat scuze publice, declarând că recunoaşte "durerea îndelungată şi uşor de înţeles care a fost cauzată de declaraţiile antisemite făcute de Roald Dahl". AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Ana Alecu, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Filmul ''In the Lost Lands'', o călătorie fantastică în viitor imaginată de George R.R. Martin
Regizorul englez Paul W.S. Anderson consideră că fanii serialelor TV ''Game of Thrones'' și ''House of the Dragon'', universuri create de scriitorul George R.R. Martin, își vor putea satisface apetitul pentru povești fantasy grație filmului ''In the Lost Lands'', relatează Reuters. Filmul &
VIDEO Stella McCartney etalează costume feminine într-un decor office la Săptămâna Modei de la Paris
Creatoarea de modă Stella McCartney și-a prezentat miercuri, într-o clădire de birouri din Paris, colecția pentru iarna 2025, o serie de costume feminine alcătuite din pantaloni cu talie joasă și jachete cu umeri largi alături de ținute de seară strălucitoare, informează Reuters.
Adrien Brody a doborât recordul pentru cel mai lung discurs la Oscaruri
Adrien Brody a susținut duminică seară cel mai lung discurs din istoria premiilor Oscar, doborând un record vechi de peste 80 de ani cu monologul pe care l-a susținut pe scena galei după ce a câștigat trofeul pentru cel mai bun actor, informează AFP. Protagonistul filmului 'The Brutalist' a promis de mai multe ori că discursul său va fi scu
Oscar 2025: Audiența galei din acest an, dominată de filmul ''Anora, a fost de 18 milioane de telespectatori
Gala premiilor Oscar din acest an, dominată de filmul independent ''Anora'', care a fost recompensat cu cinci trofee, a fost urmărită de circa 18,1 milioane de telespectatori americani la televiziune și î
VIDEO OSCAR 2025: Mikey Madison a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal
Mikey Madison a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol principal datorită interpretării sale din filmul 'Anora', în cadrul celei de-a 97-a gale organizate de Academia de film americană, duminică seară, la Los Angeles, informează agențiile de presă internaționale. La această categorie au concurat act
VIDEO OSCAR 2025: Sean Baker, recompensat cu premiul pentru regie
Cineastul american Sean Baker a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună regie cu filmul 'Anora' la cea de-a 97-a gală de decernare a premiilor Academiei de film americane, organizată duminică seară la Los Angeles, relatează agențiile de presă internaționale. La această categorie au fost nominalizați regizorii Jacques Audiard (
VIDEO OSCAR 2025: Adrien Brody, desemnat cel mai bun actor în rol principal
Adrien Brody a fost recompensat duminică seară, la Los Angeles, cu premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal la cea de-a 97-a gală de decernare a trofeelor atribuite de Academia de film americană, grație interpretării sale din lungmetrajul 'The Brutalist', relatează agențiile de presă internaționale. La această cate
VIDEO OSCAR 2025: 'I'm Still Here', desemnat cel mai bun lungmetraj internațional
Filmul brazilian 'I'm Still Here', regizat de Walter Salles, a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj internațional la cea de-a 97-a gală de decernare a premiilor Academiei de film americane, organizată duminică seară la Los Angeles, informează agențiile de presă internaționale. Lungmetrajul 'I'm Still H
VIDEO OSCAR 2025: Zoe Saldana a câștigat premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin
Zoe Saldana a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar, duminică seară, la Los Angeles, în cadrul celei de-a 97-a gale de decernare a premiilor Academiei de film americane, datorită interpretării sale din lungmetrajul 'Emilia Perez', informează agențiile de presă internaționale. Acesta este p
VIDEO OSCAR 2025: 'Flow' a câștigat premiul pentru cel mai bun lungmetraj de animație
Filmul independent 'Flow' a fost desemnat cel mai bun lungmetraj de animație la cea de-a 97-a gală a premiilor Oscar, organizată duminică seară la Los Angeles, obținând astfel prima victorie pentru Letonia și pentru regizorul său, Gints Zilbalodis, la premiile decernate de Academia de film americană, informează agențiile de presă internaționale.
VIDEO LIVE UPDATE Cea de-a 97-a ediție a galei Premiilor Oscar
Cea de-a 97-a ediţie a ceremoniei de decernare a Premiilor Oscar se desfăşoară la Teatrul Dolby, din Hollywood, Los Angeles, prilej cu care Academia Americană a Artelor și Științelor Filmului va premia, în cadrul a 23 de categorii, cele mai reușite producții cinematografice ale anului 2024, conform oscars.org. G
VIDEO OSCAR 2025: Kieran Culkin, desemnat cel mai bun actor în rol secundar
Kieran Culkin a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar datorită interpretării sale din filmul 'A Real Pain', în cadrul celei de-a 97-a gale organizate de Academia de film americană, duminică seară, la Los Angeles, informează Reuters. Acesta este primul premiu Oscar din cariera actorului Kieran
VIDEO Premiile Cesar 2025: Filmul 'Emilia Perez', marele câștigător al galei, cu șapte trofee
Lungmetrajul muzical 'Emilia Perez', regizat de Jacques Audiard, a fost marele câștigător al galei de decernare a premiilor Cesar 2025, organizată vineri seară în sala de spectacole Olympia din Paris, unde această peliculă s-a impus la șapte categorii de premii, inclusiv la categoria principală, 'cel mai bun film', informează revista Varie
Premiile Cesar 2025: Lista completă a trofeelor decernate la cea de-a 50-a ediție
Prezentăm mai jos lista completă a trofeelor atribuite la cea de-a 50-a ediție a galei de decernare a premiilor Cesar, organizată vineri seară în sala de spectacole Olympia din Paris. Cel mai bun film - 'Emilia Perez' Cea mai bună actriță în rol principal - Hafsia Herzi ('Borgo') Cel ma
VIDEO Premiile Cesar 2025: Lungmetrajul 'Emilia Perez', desemnat cel mai bun film
Lungmetrajul 'Emilia Perez', regizat de Jacques Audiard, a câștigat premiul Cesar la categoria 'cel mai bun film', vineri seară, la cea de-a 50-a gală de decernare a celor mai prestigioase trofee atribuite de industria cinematografică franceză, informează postul de televiziune Canal+ pe contul său de pe rețeaua de socializare X.