VIDEO Peter Brook, gigantul care a schimbat pentru totdeauna imaginea teatrului

Peter Brook, decedat sâmbătă la vârsta de 97 de ani, a fost alături de Konstantin Stanislavski unul dintre cei mai influenţi regizori din secolul al XX-lea, căruia spectatorii din lumea întreagă îi datorează teatrul cunoscut în zilele noastre, informează AFP.
Acest maestru al teatrului, născut în Marea Britanie, dar care şi-a desfăşurat o mare parte a carierei sale artistice în Franţa, a reinventat arta punerii în scenă renunţând la formele tradiţionale şi revenind la elementele sale fundamentale: un actor în faţa publicului său.
Comparat adeseori cu Stanislavski (1863-1938), care a revoluţionat jocul actoricesc, Peter Brook a fost teoreticianul "spaţiului gol", un fel de "Biblie" a industriei teatrale, publicată în premieră în anul 1968.
"Pot să iau orice spaţiu gol şi să îl consider o scenă. Cineva traversează acel spaţiu gol în timp ce altcineva îl priveşte, iar acest lucru este suficient pentru ca actul teatral să înceapă", declara celebrul regizor britanic, iar cuvintele lui au devenit un veritabil "manifest" al teatrului alternativ şi experimental.
Spectacolul său cel mai cunoscut este "Mahabharata" - o epopee de nouă ore inspirată din mitologia hindusă -, a cărui premieră a avut loc în 1985 şi care a fost adaptat apoi într-un film pentru marele ecran, lansat în 1989.
Peter Brook a creat foarte mult în Franţa, unde s-a mutat la începutul anilor 1970 şi unde a înfiinţat Centrul Internaţional de Cercetări Teatrale, în sediul unui fost teatru parizian ce urma să fie demolat şi care a devenit astfel Theatre des Bouffes du Nord.
"Eliberarea imaginaţiei"
Născut la Londra pe 21 martie 1925, Peter Brook, fiul unor imigranţi lituanieni de origine evreiască, a regizat primul lui spectacol la vârsta de 17 ani.
Deşi visa să lucreze în cinematografie, s-a orientat foarte repede către teatru. La 20 de ani, absolvent de Oxford, era deja regizor profesionist şi, doi ani mai târziu, producţiile sale puse în scenă la Stratford-upon-Avon, oraşul natal al lui Shakespeare, au stârnit entuziasm în rândul publicului. La 30 de ani, regiza deja spectacole care se bucurau de un imens succes pe Broadway.
Pentru Royal Shakespeare Company (RSC), a pus în scenă numeroase texte ale "Bardului", pe care Peter Brook îl considera "filtrul prin care trece experienţa de viaţă".
Spectacolul său "Marat/Sade" i-a fascinat pe spectatorii de la Londra şi New York, aducându-i totodată un premiu Tony în 1966.
La sfârşitul anilor 1960 şi după ce a regizat 40 de spectacole de mare succes alături cele mai mari nume din industria teatrului - de la Laurence Olivier la Orson Welles -, Peter Brook a spus că a "epuizat posibilităţile teatrului convenţional" şi s-a lansat într-o perioadă experimentală.
Pentru mulţi specialişti, surprinzătoarea sa producţie "Visul unei nopţi de vară", pusă în scenă în 1970 pentru RSC într-un gimnaziu sub forma unui cub alb, a reprezentat un moment de cotitură.
Acel spectacol a determinat-o pe actriţa Helen Mirren să renunţe la începutul unei cariere populare pentru a se alătura unei companii înfiinţate la Paris, unde, încă de la început, regizorul britanic a anunţat că dorea să lucreze cu actori proveniţi din diverse culturi.
În acea căutare neobosită a autenticităţii, Peter Brook a călătorit în Africa, Iran şi Statele Unite şi a regizat spectacole experimentale bazate pe "decondiţionarea" actorului în raport cu spectatorul.
A adus din călătoriile sale elemente care au stat la baza unor spectacole de antologie, precum "Les Iks" (1975), "The Conference of the Birds" (1979) şi "Mahabharata" (1985).
Pe parcursul creaţiilor sale - precum "Timon d'Athene" (1974), "Measure for Measure" (1978), "Livada de vişini" (1981), "Furtuna" (1990), "Omul care îşi confunda soţia cu o pălărie" (1993), "Hamlet" (2000) şi "11 and 12" (2009) - regizorul britanic şi-a construit un stil tot mai rafinat şi debarasat de convenţii.
În 1997, când triumfa în Regatul Unit cu "Happy Days", de Samuel Beckett, criticii de teatru au declarat că Peter Brook era "cel mai bun regizor pe care Londra l-a avut vreodată".
După ce coordonat peste 35 de ani teatrul francez Bouffes du Nord, Peter Brook a renunţat la conducerea instituţiei pariziene în 2010, la vârsta de 85 de ani, însă a continuat să monteze până de curând spectacolele pe scena acestui teatru.
"Toată viaţa mea, singurul lucru care a contat, şi de aceea lucrez eu în teatru, este ceea ce trăieşti direct în prezent", declara celebrul regizor într-un interviu pentru AFP.
Pe lângă spectacolele sale de teatru, Peter Brook a regizat şi mai multe opere, precum "Flautul fermecat", şi a regizat zece filme, inclusiv "Moderato Cantabile" (1960) şi "Lord of the Flies" (1963), ambele fiind adaptări ale unor romane.
A fost căsătorit din 1951 cu actriţa Natasha Parry, decedată în 2015 la vârsta de 84 de ani. Cei doi artişti au avut împreună doi copii - actriţa şi regizoarea de teatru Irina Brook şi regizorul de film documentar Simon Brook. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Sursa foto: youngvic.org
Citeşte şi:
Peter Brook, personalitate legendară a industriei teatrale, a murit la vârsta de 97 de ani
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SUA: Richard Chamberlain, vedeta serialelor 'Shogun' și 'Pasărea Spin', a murit la vârsta de 90 de ani
Actorul american Richard Chamberlain, cunoscut mai ales pentru cariera sa de televiziune din Statele Unite, a murit la vârsta de 90 de ani, au informat duminică media americane, citate de AFP. Richard Chamberlain, care a devenit celebru datorită rolului său din serialul 'Dr. Kildare' la începutul anilor 1960, a murit s&acir
Filmul ''In the Lost Lands'', o călătorie fantastică în viitor imaginată de George R.R. Martin
Regizorul englez Paul W.S. Anderson consideră că fanii serialelor TV ''Game of Thrones'' și ''House of the Dragon'', universuri create de scriitorul George R.R. Martin, își vor putea satisface apetitul pentru povești fantasy grație filmului ''In the Lost Lands'', relatează Reuters. Filmul &
VIDEO Stella McCartney etalează costume feminine într-un decor office la Săptămâna Modei de la Paris
Creatoarea de modă Stella McCartney și-a prezentat miercuri, într-o clădire de birouri din Paris, colecția pentru iarna 2025, o serie de costume feminine alcătuite din pantaloni cu talie joasă și jachete cu umeri largi alături de ținute de seară strălucitoare, informează Reuters.
Adrien Brody a doborât recordul pentru cel mai lung discurs la Oscaruri
Adrien Brody a susținut duminică seară cel mai lung discurs din istoria premiilor Oscar, doborând un record vechi de peste 80 de ani cu monologul pe care l-a susținut pe scena galei după ce a câștigat trofeul pentru cel mai bun actor, informează AFP. Protagonistul filmului 'The Brutalist' a promis de mai multe ori că discursul său va fi scu
Oscar 2025: Audiența galei din acest an, dominată de filmul ''Anora, a fost de 18 milioane de telespectatori
Gala premiilor Oscar din acest an, dominată de filmul independent ''Anora'', care a fost recompensat cu cinci trofee, a fost urmărită de circa 18,1 milioane de telespectatori americani la televiziune și î
VIDEO OSCAR 2025: Mikey Madison a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal
Mikey Madison a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol principal datorită interpretării sale din filmul 'Anora', în cadrul celei de-a 97-a gale organizate de Academia de film americană, duminică seară, la Los Angeles, informează agențiile de presă internaționale. La această categorie au concurat act
VIDEO OSCAR 2025: Sean Baker, recompensat cu premiul pentru regie
Cineastul american Sean Baker a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună regie cu filmul 'Anora' la cea de-a 97-a gală de decernare a premiilor Academiei de film americane, organizată duminică seară la Los Angeles, relatează agențiile de presă internaționale. La această categorie au fost nominalizați regizorii Jacques Audiard (
VIDEO OSCAR 2025: Adrien Brody, desemnat cel mai bun actor în rol principal
Adrien Brody a fost recompensat duminică seară, la Los Angeles, cu premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal la cea de-a 97-a gală de decernare a trofeelor atribuite de Academia de film americană, grație interpretării sale din lungmetrajul 'The Brutalist', relatează agențiile de presă internaționale. La această cate
VIDEO OSCAR 2025: 'I'm Still Here', desemnat cel mai bun lungmetraj internațional
Filmul brazilian 'I'm Still Here', regizat de Walter Salles, a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj internațional la cea de-a 97-a gală de decernare a premiilor Academiei de film americane, organizată duminică seară la Los Angeles, informează agențiile de presă internaționale. Lungmetrajul 'I'm Still H
VIDEO OSCAR 2025: Zoe Saldana a câștigat premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin
Zoe Saldana a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar, duminică seară, la Los Angeles, în cadrul celei de-a 97-a gale de decernare a premiilor Academiei de film americane, datorită interpretării sale din lungmetrajul 'Emilia Perez', informează agențiile de presă internaționale. Acesta este p
VIDEO OSCAR 2025: 'Flow' a câștigat premiul pentru cel mai bun lungmetraj de animație
Filmul independent 'Flow' a fost desemnat cel mai bun lungmetraj de animație la cea de-a 97-a gală a premiilor Oscar, organizată duminică seară la Los Angeles, obținând astfel prima victorie pentru Letonia și pentru regizorul său, Gints Zilbalodis, la premiile decernate de Academia de film americană, informează agențiile de presă internaționale.
VIDEO LIVE UPDATE Cea de-a 97-a ediție a galei Premiilor Oscar
Cea de-a 97-a ediţie a ceremoniei de decernare a Premiilor Oscar se desfăşoară la Teatrul Dolby, din Hollywood, Los Angeles, prilej cu care Academia Americană a Artelor și Științelor Filmului va premia, în cadrul a 23 de categorii, cele mai reușite producții cinematografice ale anului 2024, conform oscars.org. G
VIDEO OSCAR 2025: Kieran Culkin, desemnat cel mai bun actor în rol secundar
Kieran Culkin a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar datorită interpretării sale din filmul 'A Real Pain', în cadrul celei de-a 97-a gale organizate de Academia de film americană, duminică seară, la Los Angeles, informează Reuters. Acesta este primul premiu Oscar din cariera actorului Kieran
VIDEO Premiile Cesar 2025: Filmul 'Emilia Perez', marele câștigător al galei, cu șapte trofee
Lungmetrajul muzical 'Emilia Perez', regizat de Jacques Audiard, a fost marele câștigător al galei de decernare a premiilor Cesar 2025, organizată vineri seară în sala de spectacole Olympia din Paris, unde această peliculă s-a impus la șapte categorii de premii, inclusiv la categoria principală, 'cel mai bun film', informează revista Varie
Premiile Cesar 2025: Lista completă a trofeelor decernate la cea de-a 50-a ediție
Prezentăm mai jos lista completă a trofeelor atribuite la cea de-a 50-a ediție a galei de decernare a premiilor Cesar, organizată vineri seară în sala de spectacole Olympia din Paris. Cel mai bun film - 'Emilia Perez' Cea mai bună actriță în rol principal - Hafsia Herzi ('Borgo') Cel ma