Anul European al Căilor Ferate/Gări în care nu regreţi dacă ai pierdut trenul: Antwerpen-Centraal
Situată în Koningin Astridplein, o piaţă din centrul oraşului belgian Antwerp, a doua regiune metropolitană ca mărime din Belgia, după Bruxelles, Antwerpen-Centraal, cu aspect de catedrală, este deseori menţionată pe listele cu cele mai frumoase gări din lume, mărturie a succesului caracterului său eclectic, care a dăinuit de-a lungul deceniilor.
Inaugurată la 11 august 1905 pe locul fostei gări centrale din Antwerp - Gara Borgerhout, o clădire din lemn ridicată în 1836 - Antwerpen-Centraal a fost multă vreme un punct terminus pentru toate trenurile, încărcate cu pasageri şi mărfuri, care intrau în Antwerp. Acest lucru s-a schimbat, însă, începând de la 23 martie 2007, dată la care gara a devenit o staţie feroviară de tranzit, ceea ce a mărit considerabil numărul călătorilor care trec anual pragul clădirii istorice, o bijuterie arhitecturală supranumită ''catedrala de pe calea ferată'', potrivit blogului Eurail.
Clădirea, pavată cu piatră şi marmură şi prevăzută cu o vastă cupolă deasupra sălii de aşteptare, a fost ridicată în perioada 1895-1905 şi impresionează prin aspectul său impunător, ce îmbină numeroase stiluri arhitecturale, într-un melanj ce conferă construcţiei un caracter aparte, unic printre gările lumii.
Arhitectul belgian Louis Delacenserie (de la Censerie) - 1838-1909 - este cel care a proiectat gara căreia i-a imprimat stilul său caracteristic, eclectic, ce lasă să se întrevadă elemente neobaroce, ajutat de asistentul său, arhitectul şi pictorul belgian Charles Poupaert.
Vastul dom original, din oţel şi sticlă, a fost proiectat de renumitul inginer constructor belgian Clement van Bogaert, împreună cu asistentul său, Edouard de Rudder.
Jan Van Asperen, arhitect belgian cu origini olandeze, a fost cel care a proiectat viaductul de la intrarea în Antwerpen-Centraal, o succesiune de poduri şi arcade oarbe, cărora li se adaugă turnuri şi alte elemente de decor.
Gara centrală din Antwerp are peste douăzeci de tipuri de marmură şi piatră, la ridicarea clădirii opulente nefiind făcute economii, după cum menţionează blogul Companiei Naţionale de Căi Ferate din Belgia (SNCB). De altfel, când regele Leopold al II-lea al Belgiei (1835-1909) a văzut gara, cu ocazia inaugurării din 1905, a fost impresionat. ''Este o gară mică şi frumoasă'', a spus acesta, potrivit Deutsche Welle.
Domul gării are 185 de metri lungime şi o înălţime de peste 40 de metri, necesară la acea vreme pentru răspândirea fumului de la locomotive.
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, cupola a fost avariată de impactul bombelor care au afectat zona însă, potrivit SNCB, structura clădirii a rămas intactă.
Gara a fost închisă timp de câteva luni, în 1986, pentru lucrări de renovare a acoperişului şi la faţada clădirii. În vederea reducerii greutăţii acoperişului şi pentru evitarea amplasării unor stâlpi suplimentari de susţinere, sticla a fost înlocuită cu folii de policarbonat, mai uşoare.
În 1998 au început lucrările de modernizare a clădirii, pentru transformarea gării dintr-un punct terminus într-o staţie de tranzit. Un tunel a fost realizat sub gară pentru a permite trenurilor de mare viteză să circule prin Antwerpen-Centraal fără să mai nevoie să se întoarcă şi să ocolească oraşul pe calea ferată de centură, ca înainte. Proiectul a fost finalizat în 2007.
Gara, cu elemente moderne în partea de jos şi stil clasic în zona superioară, este împărţită pe patru niveluri şi cuprinde 14 linii de cale ferată. La două niveluri sub pământ, la 18 metri adâncime, patru zone de tranzit conduc spre cele două linii ale tunelului, utilizate de trenurile de mare viteză şi de serviciile rapide locale spre nord. La următorul nivel, la 7 metri adâncime, se află patru linii terminus, dispuse în perechi de câte două. La parter sunt casele de bilete şi spaţiile comerciale, iar la etaj se află gara iniţială, cu şase linii terminus, dispuse în două grupuri de câte trei, separate de o deschidere centrală, cu vedere spre nivelurile inferioare, pentru a permite pătrunderea luminii naturale şi circularea aerului şi a se evita astfel utilizarea în exces a sistemelor de iluminat şi de ventilaţie, potrivit Railway Technology.
Clădirea cuprinde săli de aşteptare, spaţii comerciale şi pentru luat masa şi găzduieşte de asemenea unele evenimente, precum concerte, cum este cazul sălii spaţioase şi impresionante de la intrare, supranumită ''Catedrala''. De asemenea, în gară au fost păstrate şi unele obiecte vechi, utilizate în trecut în gară şi scoase din uz, ce pot fi admirate de călători ca într-un muzeu.
În 2011, gării i-a fost acordat prestigiosul premiu Europa Nostra acordat de Uniunea Europeană, cea mai înaltă distincţie din Europa în domeniul patrimoniului, pentru ''excepţionala realizare a transformării unui terminal feroviar - tipic pentru arhitectura feroviară a secolului al XIX-lea - într-o staţie de tranzit - o necesitate stringentă în secolul al XXI-lea - redând în acelaşi timp monumentalei gări feroviare fosta glorie''.
***
Anul European al Căilor Ferate 2021 este o iniţiativă propusă de Comisia Europeană în luna martie 2020 şi adoptată de Parlamentul European şi de Consiliu în decembrie acelaşi an, ca parte din eforturile UE de implementare a Pactului verde european, ce va permite economiei blocului să devină durabilă prin realizarea neutralităţii climatice până în 2050.
În UE transportul feroviar produce sub 0,5 % din emisiile de gaze cu efect de seră generate de transporturi, reprezentând una dintre cele mai durabile forme de transport de marfă şi de călători. Printre alte beneficii, căile ferate sunt, de asemenea, excepţional de sigure şi conectează oameni şi întreprinderi din întreaga UE prin intermediul reţelei transeuropene de transport (TEN-T). În pofida acestor avantaje, numai aproximativ 7 % dintre călători şi 11 % din volumul de mărfuri circulă pe calea ferată, semnalează Comisia Europeană.
Anul European al Căilor Ferate are drept scop să promoveze transportul feroviar ca mod de transport durabil, inovator şi sigur. "Mobilitatea noastră viitoare trebuie să fie durabilă, sigură, confortabilă şi accesibilă din punct de vedere financiar. Transportul feroviar ne oferă toate acestea şi chiar mai mult! Anul European al Căilor Ferate ne dă posibilitatea de a redescoperi acest mod de transport'', a declarat Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi, citată într-un comunicat al Comisiei Europene.
Pentru această iniţiativă a fost ales 2021 pentru că va fi primul an complet în care normele convenite în cadrul celui de al patrulea pachet feroviar (finalizarea spaţiului feroviar unic european) vor fi puse în aplicare în întreaga UE. De asemenea, 2021 marchează mai multe aniversări importante pentru transportul feroviar: cea de a 20-a aniversare a primului pachet feroviar, cea de a 175-a aniversare a primei legături feroviare dintre două capitale ale UE (Paris-Bruxelles), precum şi 40 ani de TGV (tren de mare viteză) şi 30 ani de ICE (Intercity-Express). Festivalul internaţional de artă EUROPALIA a ales căile ferate ca temă pentru 2021. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Sursa foto: www.reizen-met-de-trein.nl
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Următorul album al cântăreței Lady Gaga, 'Mayhem', va fi lansat pe 7 martie
Cântăreața americană Lady Gaga a dezvăluit că cel de-al șaptelea album de studio al ei, care se va intitula cel mai probabil 'Mayhem', va fi lansat pe 7 martie. Anunțul a fost făcut prin intermediul unor panouri publicitare care au fost amplasate în timpul nopții de duminică spre luni în orașele New York și Las Vegas, informează revista Variety.
BTA/Contribuția orașului Pernik la Europa modernă este un exemplu de păstrare a tradițiilor, afirmă directorul general al BTA
Contribuția orașului Pernik la Europa modernă este un exemplu de păstrare a tradițiilor, a declarat directorul general al BTA, Kiril Vălcev, vineri în deschiderea conferinței locale din cadrul proiectului BTA 'Europa în Balcani: capacitatea de coeziune' la Clubul Național de Presă al BTA din Pernik. Proiectul își propune să promoveze
Arabia Saudită i-a solicitat compozitorului Hans Zimmer să lucreze la o nouă versiune a imnului său național
Arabia Saudită i-a solicitat compozitorului german Hans Zimmer, recompensat cu două premii Oscar pentru cea mai bună muzică de film, să lucreze la o nouă versiune a imnului său național, a anunțat un înalt responsabil al acestui regat conservator, informează vineri AFP. Hans Zimmer, cunoscut pentru coloanele sonore ale unor producții ca 'The
Charli XCX, marea favorită a BRIT Awards cu albumul său, 'Brat'
Solista britanică Charli XCX, al cărei album 'Brat' a inspirat un adevărat fenomen cultural în cursul verii trecute, a primit joi 5 nominalizări la BRIT Awards, iar legendara formație The Beatles a primit și ea o nominalizare la premiile industriei muzicale britanice, prima după 1977, transmite Reuters. Charli XCX a fost nominali
Directoarea Luvrului atrage atenția asupra deteriorării spațiilor din interiorul muzeului
Infiltrații de apă, probleme de temperatură pentru conservarea lucrărilor... Laurence des Cars, președintă și directoare a Muzeului Luvru din Paris, a tras un semnal de alarmă cu privire la starea celui mai mare muzeu din lume, în speranța de a obține un sprijin financiar adecvat, transmite joi AFP. Într-o notă din 13 ianuarie adre
Oscar 2025/ Filmele 'Emilia Pérez', 'The Brutalist' și 'Wicked', marile favorite la Oscar
Filmele 'Emilia Pérez', 'The Brutalist' și 'Wicked' sunt considerate marile favorite la ediția din acest an a premiilor Oscar, în urma anunțului de joi al nominalizărilor la cele mai prestigioase premii ale industriei cinematografice, transmite CNN. Producția 'Emilia Perez' se anunță marea favorită
O supraviețuitoare a masacrului comis la Festivalul Nova va reprezenta Israelul la Eurovision 2025
O supraviețuitoare a masacrului comis de organizația teroristă Hamas la festivalul muzical Nova, care a reușit să scape cu viață după ce s-a ascuns timp de mai multe ore sub o grămadă de cadavre într-un adăpost antirachetă pe 7 octombrie 2023, va reprezenta Israelul la Eurovision 2025, informează AFP. Yuval Raphael, în vârstă de 24 de ani, a
Salvate din incendiile din Los Angeles, opere ale pictorului Antoine Watteau, expuse la Chantilly
Un colecționar privat franco-american din Los Anegels a reușit să salveze din incendii mai multe tablouri ale pictorului francez Antoine Watteau (1684-1721), pe care le colecționează și care sunt așteptate la Castelul Chantilly, la nord de Paris, cu prilejul unei expoziții, au anunțat miercuri reprezentanții muzeului amenajat în celebrul monument istoric, potrivit AFP.
Jubileu2025/ Roma va organiza o expoziție ''excepțională'' Caravaggio pentru ''Jubileul Speranței''
O expoziție ''de excepție'' dedicată artei lui Caravaggio, maestrul clarobscurului, se va deschide pe 7 martie la Roma, în cadrul manifestărilor culturale pentru turiștii și pelerinii care vor veni în oraș în acest An Sfânt jubiliar, supranumit ''Jubileul Speranței'', transmite miercuri EFE.
BTA: Artiști din 8 țări vor participa la 6Fest la Plovdiv
Cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Arte Stradale 6Fest va prezenta artiști din 8 țări, la Plovdiv, în perioada 24 aprilie - 27 aprilie 2025. Pentru al șaselea an consecutiv, festivalul face parte din Calendarul Cultural al Municipalității Plovdiv, a declarat Katrin Gutman din cadrul departamentului cultural al municipalității.
Republica Moldova se retrage din concursul muzical Eurovision 2025
Republica Moldova se retrage din concursul muzical Eurovision 2025, conform anunțului făcut miercuri de directorul televiziunii naționale, Moldova 1, Corneliu Durnescu, și de șefa Delegației Eurovision Moldova, Daniela Crudu, transmit Radio Chișinău și
Sting amână două concerte din SUA la sfatul medicilor
Solistul britanic Sting, 73 de ani, s-a văzut nevoit să amâne două concerte programate luna aceasta în Statele Unite și apariția sa la o ceremonie de premiere, în urma recomandării medicilor săi, potrivit unui anunț de pe site-ul său oficial, în care nu
'Bolero'-ul lui Ravel: Titularii drepturilor de autor contestă în instanță că Maurice Ravel a fost unicul autor
Moștenitorii decoratorului rus Alexandre Benois și ai lui Maurice Ravel au făcut apel la sfârșitul lunii noiembrie împotriva unei hotărâri judecătorești care stabilește că renumitul compozitor francez a fost singurul autor al celebrului 'Bolero', a declarat marți avocatul moștenitorilor lui Alexandre Benois, confirmând o informație dezvăluită
Filmul 'Joker: Folie a Deux' a primit șapte nominalizări la premiile Zmeura de Aur 2025
Filmul 'Joker: Folie a Deux' a primit marți șapte nominalizări la premiile Zmeura de Aur (Razzie Awards), care ''recompensează'' cele mai neinspirate pelicule și interpretări actoricești, transmite AFP.
Festivalul de Film Sundance, desfășurat în acest an sub spectrul incendiilor din Los Angeles
Numeroase vedete, printre care Jennifer Lopez și Benedict Cumberbatch, își vor prezenta noile producții cinematografice începând de joi la Festivalul de Film Sundance, care se va desfășura anul acesta sub spectrul incendiilor ce devastează în continuare orașul Los Angeles, informează AFP. Incendiile din Los Angeles, car