Metz (AHK România): Relațiile dintre Germania și România se axează tot mai mult pe IT, cercetare-dezvoltare și industria de apărare

Relațiile dintre Germania și România nu se mai limitează la cooperarea în domeniul producției industriale, ci se axează tot mai mult pe IT, cercetare-dezvoltare și industria de apărare, a afirmat directorul general al Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane (AHK România), Sebastian Metz, în cadrul unei întâlniri cu mediul politic și de afaceri din Bavaria.
Potrivit unui comunicat de presă al AHK România, transmis vineri AGERPRES, o delegație formată din aproximativ 20 de reprezentanți ai mediului politic și de afaceri din Bavaria, condusă de secretarul de stat Tobias Gotthardt din Ministerul bavarez pentru Afaceri Economice, Dezvoltare Regională și Energie, efectuează o vizită în România (București și Iași) și în Republica Moldova (Chișinău), în perioada 14-17 mai.
Scopul vizitei constă în consolidarea contactelor de afaceri și explorarea oportunităților de parteneriate cu entități locale relevante, precum și o mai bună înțelegere a mediului de afaceri din România și Republica Moldova. Domeniile de interes sunt: inteligența artificială, utilajele, digitalizarea, start-up-urile și inovarea.
'Relațiile dintre Bavaria și România nu se mai limitează la cooperarea în domeniul producției industriale, ci se axează tot mai mult pe IT, cercetare-dezvoltare sau energie. Industria de apărare oferă, de asemenea, oportunități bune de colaborare. Ne dorim să vedem cât mai multe parteneriate între companiile bavareze și cele românești, bazate pe încredere și cu o viziune pe termen lung', a transmis Metz, citat în comunicat.
La rândul său, secretarul de stat Tobias Gotthardt a subliniat că schimburile comerciale dintre România și Bavaria din ultimii 20 de ani reprezintă o poveste de succes, iar volumul schimburilor comerciale a crescut de cinci ori, ajungând la opt miliarde de euro'. Oficialul a remarcat interesul mare al companiilor bavareze pentru această misiune în România și Republica Moldova, multe dintre cele care însoțesc delegația activând în domenii precum: industria inteligentă, soluțiile inteligente și tehnologii de mediu.
'Suntem cu toții parte a Uniunii Europene, a acestei idei europene, care ne ajută să avem o piață comună puternică, de pe urma căreia beneficiem cu toții (...) Aceasta este o premieră: pentru prima dată, o delegație economică bavareză se află în Republica Moldova. Este un semnal puternic și totodată o promisiune: ne dorim un schimb economic mai intens, ne dorim să consolidăm rolul Moldovei în Europa. Și venim cu energia necesară pentru a realiza acest obiectiv. Sunt multe lucruri de descoperit și multe oportunități de colaborare. Sunt convins că între Bavaria și Moldova va fi un parteneriat puternic', a menționat Tobias Gotthardt.
Totodată, ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, și-a exprimat disponibilitatea de a sprijini mediul de afaceri și a menționat faptul că sectorul energetic din România a trecut printr-o adevărată 'revoluție' în ultimii doi ani.
'Am atras peste 14 miliarde de euro sub formă de granturi din Fondul pentru Modernizare și din Planul Național de Redresare și Reziliență. Este o sumă uriașă care acoperă lucrări de modernizare a rețelei, producția de energie verde, stocarea de energie, producția de hidrogen. Știu că acest subiect (hidrogen) este de interes pentru Bavaria', a subliniat Burduja.
În același timp, companiile au fost invitate de către Ștefan-Radu Oprea, șeful Cancelariei prim-ministrului, să dezvolte legături de afaceri atât în România, cât și în Bavaria.
'România are potențial în domeniul securității cibernetice și în sectorul IT. În plus, vom oferi un sprijin semnificativ pentru industria de apărare. Și dacă ne propunem să cumpărăm produse europene, de ce să nu alegem unele germane? Antreprenorii români caută parteneri de încredere și doresc să dezvolte proiecte comune, inclusiv în cadrul lanțului de aprovizionare al armatei române', a declarat Oprea.
Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Republicii Federale Germania în România, Christian Plate, a susținut că legăturile economice solide dintre Germania și România își au rădăcinile în valorile comune pe care le împărtășesc cele două țări. Acesta a adăugat că aceste relații de succes sunt rezultatul integrării europene a României, evidențiind importanța ca țara să continue pe drumul său pro-european.
'În cadrul vizitei, delegația s-a întâlnit cu mai mulți oficiali români, printre care ministrul Economiei, Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, și primarul municipiului Iași, Mihai Chirica. De asemenea, au avut loc întâlniri de afaceri cu companii germane și românești din București și Iași. La Chișinău, delegația are programate întâlniri cu ministrul Energiei, Dorin Junghietu, și cu cel al Economiei și Digitalizării, Dorina Nistor. Programul include vizite la Universitatea Tehnică din Chișinău, precum și la sediul mai multor companii locale, inclusiv la o cramă', se arată în comunicatul citat.
AHK România este reprezentanța oficială a economiei germane, înființată în 2002, și care numără peste 670 de firme-membre. Prin serviciile pe care le oferă și prin evenimentele pe care le organizează, AHK România susține activ companiile germane la intrarea lor pe piața românească și este totodată partener al firmelor românești interesate de piața germană.
De la 1 ianuarie 2020, în cadrul AHK România funcționează Centrul de competență pentru Republica Moldova, cu scopul intensificării relațiilor de afaceri între companii din România, Republica Moldova și Germania. AGERPRES/(AS - redactor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bitdefender: Escrocherie deepfake cu candidații la Președinție
Producătorul global de soluții de securitate informatică Bitdefender avertizează asupra unei noi escrocherii online care folosește tehnologia deepfake pentru a crea videoclipuri false cu figuri politice cunoscute, în preajma alegerilor prezidențiale din România. 'Aceste clipuri generate cu ajutorul inteligenței artificiale &ici
Greenpeace, despre cererea de chemare în judecată formulată de Romgaz: Nu am primit nicio înștiințare de plată
Greenpeace România transmite că nu a primit nicio înștiințare de plată privind cheltuielile de judecată către Romgaz, că nu este în incapacitatea de plată și că acest dosar este doar o încercare de intimidare. Aceste precizări vin în urma anunțului de vineri al ministrului Energiei, Sebastian Burduja, conform căro
Control operativ al ANPC la depozitele Antrefrig din sectorul 2; amenzi de 207.000 lei
Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au efectuat vineri un control operativ la depozitele Antrefrig din sectorul 2 și au aplicat, în urma deficiențelor constatate, amenzi în valoare de 207.000 lei, informează ANPC printr-un comunicat.
TPBI prelungește programul mai multor linii, pentru transportul spectatorilor meciului FCSB - Universitatea Craiova
Liniile 1, 4, 10, 40, 55, 86, 90, 104 și 311 vor avea un program de circulație prelungit în seara zilei de sâmbătă, 17 mai, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal FCSB - Universitatea Craiova, programat de la ora 20:00, pe Arena Națională, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucu
O schemă frauduloasă de colectare a datelor personale și bancare utilizează identitatea brandului Notino (DNSC)
O tentativă de fraudă care folosește numele brandului Notino este în desfășurare în mediul online, iar această schemă este menită să colecteze datele personale și bancare ale utilizatorilor, atenționează Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-o
Experții DNSC avertizează asupra unui risc cu impact ridicat de malware livrat prin Google Calendar
Un malware este livrat prin intermediul invitațiilor din Google Calendar care conțin linkuri către fișiere sau pagini controlate de către hackeri, avertizează experții Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-un articol postat, vineri, pe site-ul instituției. 'Cercetătorii în securitate cibernetică de
BNR: Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025
Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025, pe fondul unor efecte de bază și al expirării schemei de plafonare a prețului la energia electrică, dar va descrește apoi, timp de patru trimestre, potrivit unui comunicat de presă al Băncii Naționale a României. În ședința de
Prezidențiale2025 / Boloș: Am votat astăzi la Bruxelles pentru calea europeană a României
Ministrul Investițiile și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a transmis că a votat vineri, la Bruxelles, pentru calea europeană a României, deoarece Uniunea Europeană, 'cu toate rigiditățile ei', ne-a împins să facem reforme necesare pentru țară. 'Am votat astăzi la Bruxelles. Din inima Europei, pentru calea europeană
BNR: Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală
Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală, iar în ultima perioadă, ieșirile de capital au crescut semnificativ, sub diverse forme, se arată într-un comunicat al Băncii Naționale a României. Potrivit BNR, aceste schimbări au avut un im
BNR menține dobânda cheie la 6,50% pe an
Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis, vineri, să mențină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50% pe an, informează banca centrală printr-un comunicat. De asemenea, CA al BNR a hotărât păstrarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% pe an și a ratei
ANCOM: Sectorul de telecomunicații din România a raportat venituri în scădere cu 5%, în 2024
Veniturile sectorului de telecomunicații din România au scăzut, în cursul anului trecut, față de 2023, cu 5%, până la 16,1 miliarde de lei (aproximativ 3,2 miliarde de euro), reiese din datele publicate, vineri, de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Raportul de date statist
Oamenii preferă divertismentul local și spectacolele live însă tehnologia rămâne un element esențial (studiu)
Activitățile locale (48%) și live (46%) reprezintă cele mai frecvente alegeri ale consumatorilor în materie de divertisment la nivel global în ultimul an, iar generațiile mai în vârstă apreciază formatele facilitate de tehnologie într-o măsură comparabilă cu Generația Z, relevă un studiu privind atitudinea consumatorilor în context
Încep lucrările de modernizare la terminalele Aeroportului Internațional Henri Coandă, o investiție de peste 112,4 milioane de lei
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) a transmis vineri ordinul de începere a lucrărilor de modernizare la terminalele Aeroportului Internațional Henri Coandă, o investiție de 112,422 milioane de lei, din fonduri proprii. 'Ca urmare a aprobării proiectului tehnic 'Modernizarea terminalelor și a corpurilor de clădire existente la AIHCB',
Moneda națională continuă să se deprecieze față de euro, cursul ajunge la 5,1033 lei/euro
Moneda națională s-a depreciat vineri în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,1033 lei, în creștere cu 0,01 bani față de cotația precedentă, de 5,1032 lei. Leul a pierdut teren și în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5563 lei, în urcare cu 0,09 bani (+0,02%), comparati
AFM a preluat în administrare șase depozite de deșeuri municipale pentru închidere și ecologizare
Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a preluat în administrare șase depozite neconforme de deșeuri municipale, în vederea închiderii și ecologizării acestora, se arată într-un comunicat de presă al instituției transmis, vineri, AGERPRES. 'Măsura reprezintă un pas esențial pentru îndeplinirea angajamentelor asumate de Rom&