Ministerul Finanțelor a atras aproape 452 milioane euro prin a doua ofertă de titluri de stat Fidelis

Ministerul Finanțelor (MF) a atras peste 1,4 miliarde lei și, respectiv, 168 milioane euro, valori însumând peste 2,2 miliarde lei (aproape 452 milioane euro), prin a două oferta primară de vânzare de titluri de stat pentru populație (Fidelis) derulată în acest an prin sistemele Bursei de Valori București (BVB).
'A două emisiune de titluri de stat Fidelis din acest an reconfirmă interesul investitorilor pentru acest tip de instrumente, modalitatea facilă de subscriere, dobânda avantajoasă și predictibilitatea lansării acestor emisiuni fiind elemente definitorii în luarea unei decizii de învestire. Prin lansarea lunară a emisiunilor în cadrul programului Fidelis, Ministerul Finanțelor reafirmă angajamentul pentru dezvoltarea acestui program, investitorii persoane fizice devenind un partener prin asigurarea resurselor financiare necesare dezvoltării Statului Român, beneficiind în același timp de siguranță investiției realizate și condiții financiare avantajoase. Ne bucură în mod deosebit rezultatele înregistrate pe tranșă destinată donatorilor de sânge, un instrument financiar având atașată și o componentă de politică socială, respectiv sprijinirea unor persoane aflate într-un moment dificil', a declarat viceprim-ministru și ministru al Finanțelor, Tanczos Barna, citat într-un comunicat postat pe site-ul bursei.
La rândul său, Radu Hanga, președintele Consiliului de Administrație al BVB a precizat că emisiunile de titluri de stat Fidelis consolidează legătură dintre Stat și piață de capital, oferind investitorilor oportunități de investiții sigure și atractive.
'Garantate de stat, aceste titluri prezintă un risc scăzut și sunt utile pentru diversificarea portofoliilor, mai ales în perioade de incertitudine. Un avantaj major este scutirea de impozit a câștigurilor pentru persoanele fizice, ceea ce le sporește atractivitatea. Prin cele 22 de oferte lansate din august 2020, Ministerul Finanțelor a atras aproape 10 miliarde de euro de la populație, ceea ce reflectă încrederea investitorilor. Programul Fidelis continuă să fie un instrument cheie pentru creșterea pieței de capital din România și felicităm Ministerul Finanțelor, Consorțiul de intermediere și partenerul Rock FM pentru succesul de care se bucură programul Fidelis de la o ediție la altă, inclusiv pentru componentă socială a tranșei pentru investitorii donatori, unde s-au plasat în total peste 58.000 de ordine din decembrie 2022 și până în prezent', a transmis președintele Consiliului de Administrație al BVB.
În opinia directorului general al BVB, Adrian Tănase, listarea titlurilor de stat Fidelis reprezintă un reper important pentru piață de capital din România, aceste instrumente oferind investitorilor oportunități atractive și sigure și, totodată, contribuie la stabilirea unor standarde de referință pentru emitenții de obligațiuni corporative și municipale, precum și pentru companiile care doresc să se listeze.
'Fidelis este un benchmark valoros în setarea prețurilor de finanțare, facilitând astfel accesul la capital și promovând transparență și eficientă în piață. Prin aceste emisiuni, Ministerul Finanțelor demonstrează angajamentul Statului de a susține dezvoltarea pieței de capital și de a oferi investitorilor oportunitatea de diversificare a portofoliilor. Suntem încrezători că programul Fidelis va continuă să atragă interesul investitorilor și să contribuie la creșterea pieței de capital din România, oferind un exemplu de succes pentru viitoarele emisiuni de obligațiuni și listari de companii', a afirmat Adrian Tănase.
Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat Fidelis a fost intermediată de sindicatul format din Consorțiul este format din BT Capital Partners (Lead Manager), Alpha Bank România, Banca Comercială Română, BRD - Groupe Societe Generale și TradeVille (Sindicat de intermediere) și Banca Transilvania, Libra Internet Bank (Grup de distribuție). De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumpărate și prin 10 participanți eligibili.
'Emisiunile de titluri de stat în cadrul programului Fidelis continuă să fie recepționate pozitiv de către investitorii de retail atrași de posibilitatea de a-și proteja și crește economiile într-un mod sigur și transparent, precum și de oportunitățile de diversificare a portofoliilor de investiții. Suntem încrezători că titlurile de stat Fidelis vor continuă să fie o opțiune de investiție de încredere și în viitor, atât pe piață primară, cât și pe cea secundară', a declarat Nicoleta Ruxandescu, director Unitatea de Investiții și Piețe de Capital din cadrul Alpha Bank România.
În cadrul acestei oferte, derulată în perioada 7 - 14 martie, românii au plasat peste 24.600 ordine de subscriere, atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât și pentru cele în euro.
BVB oferă și câteva informații despre titlurile de stat.
'Dacă au fost subscrise printr-o banca sau societate de brokeraj, fără a semna un contract de prestări servicii de investiții financiare, titlurile de stat sunt înregistrate în evidențele Depozitarului Central în numele deținătorului. În cazul în care titlurile de stat au fost cumpărate în baza unui contract de prestări servicii de investiții financiare, printr-o banca sau societate de brokeraj autorizată să tranzacționeze la Bursă de Valori București, titlurile de stat sunt în contul de tranzacționare al deținătorului', transmit BVB.
Titlurile de stat pot fi păstrate până la maturitate sau deținătorii le pot vinde sau pot să cumpere și altele în orice ședința de tranzacționare la BVB, printr-unul dintre intermediarii autorizați (banca sau societate de brokeraj) să tranzacționeze la BVB.
Dacă deținătorii doresc să păstreze titlurile de stat, aceștia au două opțiuni: vor primi dobânda anual, iar la maturitate li se va returna principalul într-un cont bancar transmis Depozitarului Central, în cazul în care subscrierea a fost făcută printr-o banca sau societate de brokeraj, fără a semna un contract de prestări servicii de investiții financiare; pot deschide un cont de tranzacționare la o banca sau societate de brokeraj, prin semnarea unui contract de prestări servicii de investiții financiare și pot transferă titlurile de stat de la Depozitarul Central în acest cont de tranzacționare. În acest caz deținătorii vor avea titlurile de stat în contul de investiții în care vor primi cuponul anual, iar la maturitate li se va returna principalul.
BVB mai precizează că pentru a putea cumpără sau vinde, investitorii trebuie să aibă un cont de tranzacționare la o banca sau societate de brokeraj. Lista intermediarilor autorizați să tranzactioneze la BVB fiind disponibilă pe site-ul bursei.
Nu în ultimul rând, prețul curent al titlurilor poate fi verificat în orice moment pe site-ul Bursei de Valori București. AGERPRES/(AS - editor: Mariana Nica, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
INS: Producția de cărbune a scăzut cu 4,1% în primele două luni din 2025; importurile s-au redus cu 84,1%
Producția de cărbune a României s-a cifrat în primele două luni din 2025 la 330.600 tone echivalent petrol (tep), fiind cu 4,1% mai mică (minus 14.100 tep) față de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de cărbune au fost, în perioada men
ROMATSA plătește peste 19 milioane lei pentru pază și servicii de curățenie
Regia Autonomă ''Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian'' - ROMATSA organizează două licitații deschise, una pentru pază și monitorizare la sediile instituției, cu o valoare totală a contractului de 9,1 milioane lei și una pentru servicii de curățenie, cu o valoare a contractului de 11 milioane lei, fără TVA, potrivit unui anunț de
Șeful Salvamont Maramureș: Anul trecut am salvat 153 de cetățeni ucraineni; e tragic ce se întâmplă în țara vecină
Salvamont Maramureș a avut anul trecut 360 de intervenții și a salvat 477 de persoane, Maramureșul fiind din punct de vedere turistic un județ sigur, a transmis șeful salvatorilor, Dan Benga, la o întâlnire cu jurnaliști și tur-operatori. Din total, 71 de acțiuni de salvare s-au desfășurat în munți, în urma cărora au fo
Conturile Spotify pot fi monetizate fraudulos prin numeroase canale obscure (Eset)
Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase care pot fi monetizate prin multiple canale, inclusiv pe dark web sau, din ce în ce mai des, în rețelele obscure ale Telegram, avertizează experții Eset. Potrivit unui articol publicat pe blogul din România al producătorului de soluții antivirus, platforma de streaming mu
APCE: România a înregistrat în prima zi de Paște cel mai scăzut consum energetic din ultima perioadă
România a înregistrat în prima zi de Paște cel mai scăzut consum energetic din ultima perioadă, cu un minim istoric de doar 2.500 MW și un mix energetic dominat de surse curate, a anunțat Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (APCE), care citează datele furnizate de Transelectrica. De asemenea
Programul a opt linii de transport în comun va fi prelungit luni seara pentru meciul Dinamo - Universitatea Craiova
Programul a opt linii de transport în comun va fi prelungit luni pentru preluarea spectatorilor meciului Dinamo - Universitatea Craiova, iar liniile 86, 90, 104 și 143 ar putea fi deviate, potrivit unei informări a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). Liniile 1, 10, 40, 55, 86, 90, 10
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în ianuarie 2025
Numărul firmelor dizolvate a scăzut cu 8,73%, în ianuarie 2025, până la 3.564, față de 3.905 în anul anterior, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele mai multe dizolvări au fost înregistrate în București, respectiv 617 de firme (număr în scăde
Producția de țiței a României a scăzut cu 7, 6% în primele două luni din 2025; importurile s-au majorat cu aproape 10%
România a produs, în primele două luni din 2025, o cantitate de țiței de 415.400 tone echivalent petrol (tep), cu 34.000 tep mai mică (-7,6%) față de cea din perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de țiței au totalizat, în ianuarie-februarie 20
Bursa de la București a câștigat peste 7 miliarde lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de Valori București (BVB) a câștigat 7,16 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 2%, în această săptămână, iar valoarea tranzacțiilor cu acțiuni s-a diminuat cu 139,7 milioane de lei (-38,97%), în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capitalizar
CONAF: Forumul Național De Vocație Antreprenoare ajunge la Iași, pe 25 aprilie
Forumul Național De Vocație Antreprenoare, inițiativa Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), continuă cu cea de-a patra ediție, la Palatul Culturii din Iași, se arată într-un comunicat al CONAF transmis, vineri, AGERPRES. Prin acest forum itinerant, CONAF oferă comunității antreprenoriale un cadru de dialog, un set de instrumente
ROMPAN: Sectorul de panificație va avea 165 de milioane de euro pentru investiții în modernizarea și înființarea de unități noi
Sectorul de panificație din România va avea la dispoziție 165 de milioane de euro, din fonduri europene, pentru investiții în modernizarea și înființarea de unități noi, iar primele proiecte ar putea fi depuse începând cu luna iunie, a declarat pentru AGERPRES președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panif
CNAB a recepționat noi lucrări de modernizare a Aeroportului Henri Coandă
Compania Națională Aeroporturi București anunță că, joi, 17 aprilie, au fost recepționate noi lucrări de modernizare prevăzute în cadrul fazei a treia din proiectul de sistematizare a suprafeței de mișcare a Aeroportului Henri Coandă. Potrivit unui comunicat al CNAB, investiția a vizat lucrări de amploare la mai multe obiective și face parte din strategi
Poșta Română a finalizat distribuirea pensiilor, cât și livrarea anticipată a prestațiilor sociale aferente lunii aprilie
Poșta Română a finalizat, înaintea Sărbătorilor de Paște, distribuirea prestațiilor sociale aferente lunii aprilie, operatorul precizând că a efectuat atât plata pensiilor, cât și livrarea anticipată a alocațiilor, indemnizațiilor și altor ajutoare sociale. Un sprijin suplimentar în această lună l-a reprezentat ajuto
Producția de gaze a scăzut cu aproape 2% în primele două luni; importurile s-au majorat cu 23% (INS)
Producția de gaze naturale utilizabile a României a fost, în primele două luni din 2025, de 1,26 milioane tone echivalent petrol, cu 23.800 tep sub cea din perioada similară a anului trecut (minus 1,9%), conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Pe de altă parte, în primele două luni din acest an, import
Boloș anunță oportunități de finanțare din fonduri europene pentru sănătate publică, servicii sociale și microîntreprinderi
Cele mai importante oportunități de finanțare din fonduri europene acoperă domenii esențiale precum sănătate publică, servicii sociale și susținerea micilor afaceri locale, a anunțat, joi, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'Nu lăsăm informația să se piardă: azi vă prezint cele mai importante oportunități de fin