Dan Drăgan: Majoritatea capacităților de producție din surse regenerabile va trebui să ia în calcul instalarea unor capacități de stocare

Majoritatea capacităților de producție din surse regenerabile va trebui să ia în calcul în viitor instalarea unor capacități de stocare, în acest sens urmând o nouă licitație de 150 de milioane de euro, continuarea stocării în baterii pentru producători independenți, a declarat, marți, Dan Drăgan, expert în energie și fost secretar de stat în ministerul de resort.
'Foarte importantă în tot acest ansamblu vine partea de stocare și cred că majoritatea capacităților de producție din surse regenerabile vor trebui să ia în calcul în viitor instalarea unor capacități de stocare. Aici avem deja la acest moment, prin finanțarea care a fost prin PNRR, aproape 1,6 GWh contractați. Este licitația care a fost lansată, de aproximativ 150 milioane de euro, și închisă în august anul trecut. Cred că se va ajunge undeva între 2,5 și 3 GWh contracte ce vor fi semnate și urmează (...) o nouă licitație de 150 de milioane de euro pentru stocare, continuarea stocării în baterii pentru producători independenți', a spus Drăgan, la o conferință de specialitate.
El a subliniat că, în prezent, sunt peste 200.000 de prosumatori, cu aproape 2,5 GW instalați, ceea ce a dus la o scădere a prețurilor pe piețele spot prin faptul că aceștia au adus un surplus de energie în rețea.
'Aș vrea doar să notez câteva aspecte. Unul principal, că probabil ajungem la 200.000 de prosumatori curând, aproape 2,5 GW instalați, ceea ce înseamnă foarte mult și, totodată, sunt convins că aceste capacități, acești prosumatori vor aduce și un surplus de energie în piață, nu doar prin producție, dar și prin faptul că nu vor consuma în anumite momente din rețea. Vedem acest lucru, vedem o evoluție descendentă a prețurilor pe piețele spot, ceea ce este îmbucurător pentru toți consumatorii, având în vedere ceea ce a fost menționat mai devreme, nu doar o energie sigură, dar și accesibilă, și totodată, dacă se poate, cât mai verde', a susținut fostul secretar de stat în Ministerul Energiei.
Potrivit acestuia, sunt în implementare proiecte ce însumează aproximativ 5 GW, dorindu-se dezvoltarea pieței de energie regenerabilă în România.
'Avem în continuare, din ce am văzut, multe proiecte în dezvoltare. Sunt aproximativ 5 GW în acest moment, proiecte care au autorizațiile de înființare de la ANRE, ceea ce nu poate decât să ne bucure, având în vedere că ne dorim dezvoltarea acestei piețe în România. Dacă ne uităm la strategia pe termen lung, Planul Național Integrat de Energie și Schimbări Climatice și Strategia Energetică, țintele pe care România și le-a propus, de minimum 10 - 15 GW instalați în energie regenerabilă, înseamnă că multe proiecte trebuie realizate. Dacă mă uit înapoi puțin, acum câțiva ani, sumele alocate în acel moment, care acum sunt în implementare sau urmează apeluri pentru producția din surse regenerabile, reprezintă aproximativ 2 miliarde de euro, o sumă semnificativă care s-a dus direct pe CAPEX. A fost și partea de OPEX, a fost cea luată în calcul, a fost prima licitație de CFD derulată anul trecut, cu 1,5 GW - 500 pe solar, 1 GW pe eolian - o licitație cu rezultate remarcabile și cu siguranță cred că investitorii, cei care dezvoltă și finanțează proiecte în acest domeniu, se uită inclusiv la următoarea licitație care este așteptată în cursul acestui an. Doar prin schema de CFD se urmărește atingerea unei capacități instalate de aproximativ 5 GW', a explicat specialistul în energie.
Acesta a remarcat o creștere puternică pe partea de contracte bilaterale, ceea ce, în opinia sa, denotă că 'există interes pentru această energie regenerabilă, că există forme comerciale agreate între producători și agregatori sau furnizorii trader de electricitate'.
De asemenea, Drăgan a făcut referire la centralele de la Iernut și Mintia, care sunt așteptate a fi puse în funcțiune anul acesta.
'Nu în ultimul rând, mă uit la capacitățile pe gaz care vor asigura o echilibrare foarte bună și în condiții de sustenabilitate și emisii scăzute, deoarece noile centrale care vor fi puse în funcțiune anul acesta, cum este așteptată centrala de la Iernut și cea de la Mintia, cu siguranță vor aduce un plus de stabilitate sistemului energetic național. Nu mai vorbim de toate celelalte motoare termice sau pe gaz care sunt instalate. Cred că în acest moment aproximativ 500 de MW sunt în construcție suplimentar față de cele instalate. Am observat și capacități de stocare care au fost realizate fără o schemă suport. Sunt, dacă nu mă înșel, peste 300 de MWh în acest moment instalați în sistem care funcționează. Deci, cred că România reprezintă un pol de stabilitate și sunt convins că, în cadrul Parlamentului, reprezentanții tuturor partidelor vor avea în continuare aceeași poziție constructivă de dezvoltare a acestui segment de piață. Și toate aceste lucruri se vor întoarce către consumatorul final', a concluzionat Dan Drăgan.
O mie de reprezentanți ai companiilor de producție, dezvoltare și investiții în energie solară participă, la București, pe 18 și 19 martie, la Solar Energy Bucharest Summit, expoziție tehnologică și de business dedicată industriei solare, domeniu în care se estimează că investițiile vor ajunge la 2,5 miliarde de euro până în 2030.
Potrivit unui comunicat al organizatorilor evenimentului, ƒ˜Solar Energy Bucharest Summit se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Ministerului Energiei, iar expoziția va da prilejul unui maraton de discuții susținute de 40 de speakeri, desfășurat pe parcursul celor două zile.
Astfel, autorități, experți, asociații din industrie, dezvoltatori de proiecte și producători de echipamente vor analiza în detaliu sectorul energiei solare și al surselor regenerabile, identificând direcțiile necesare pentru accelerarea dezvoltării energiei solare în România.
La standurile celor 50 de companii expozante, participanții vor putea interacționa cu reprezentanți ai acestora, având oportunitatea de a stabili relații de colaborare și de a discuta pe larg despre cele mai recente produse și servicii din acest sector aflat în plină expansiune.
România dispune în prezent de o capacitate de aproximativ 4.500 MW de panouri solare și, conform planurilor guvernamentale, aceasta ar trebui să ajungă la circa 8.500 MW până în 2030, ceea ce presupune investiții totale de aproape 2,5 miliarde de euro. Acest obiectiv va necesita investiții anuale de aproximativ 500 de milioane de euro pentru dezvoltarea parcurilor solare, instalarea panourilor solare în ferme, fabrici, depozite sau pe clădiri rezidențiale. Practic, este vorba de investiții de peste 1 milion de euro pe zi până în 2030. În prezent, costul dezvoltării unui MW de panouri solare este de aproximativ 600.000 de euro. AGERPRES/(A - redactor: Oana Tilică, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Hackerii utlizează kituri specifice pentrru a crea instantaneu pagini de phishing cu aspect credibil (expert)
Phishing-ul rămâne o amenințare deosebit de tenace în peisajul securității cibernetice, iar atacatorii apelează la kituri dedicate care generează automat astfel de pagini web înșelătoare, susțin experții Eset, într-un articol de specialitate publicat recent pe blogul din România. 'O metodă care a devenit tot m
ANM: Procesele de dezvoltare ale culturilor de primăvară se vor desfășura mai lent în zonele depresionare în nord și centru (agrometeo)
Ritmurile de vegetație la speciile de câmp și pomi-viticole vor avea o evoluție în general normală pe majoritatea suprafețelor agricole, pe parcursul următoarelor zile, iar în zonele depresionare din nordul și centrul țării procesele de creștere și dezvoltare ale culturilor de primăvară se vor desfășura ușor mai lent, potrivit prognozei agrometeorol
CNPP: 11.637 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2025
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2025, de 11.637 persoane, în creștere cu 35 persoane comparativ cu luna anterioară, din care 7.871 de beneficiari cu pensie din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat - BASS (contributivitate), conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Cei
INS: Producția de țiței a României a scăzut cu 7,4% în primul trimestru din 2025; importurile s-au majorat cu 28,5%
România a produs, în primele trei luni din 2025, o cantitate de țiței de 631.700 tone echivalent petrol (tep), cu 50.300 tep mai mică (-7,4%) față de cea din perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). În schimb, importurile de țiței au totalizat, în ianu
Reportul la tragerea Joker depășește 3,7 milioane de euro
Reportul la tragerea Joker la categoria I a ajuns la peste 18,93 milioane de lei (peste 3,7 milioane de euro), informează Loteria Română. Duminică, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după ce la tragerile loto de joi Loteria Română a acordat peste 22.800 de câștiguri î
INS: Producția de cărbune a scăzut cu 2,2% în trimestrul I 2025; importurile s-au redus cu 50,5%
Producția de cărbune a României s-a cifrat în primele trei luni din 2025 la 505.000 tone echivalent petrol (tep), fiind cu 2,2% mai mică (minus 11.200 tep) față de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de cărbune au fost, în perioada men
Bitdefender: Escrocherie deepfake cu candidații la Președinție
Producătorul global de soluții de securitate informatică Bitdefender avertizează asupra unei noi escrocherii online care folosește tehnologia deepfake pentru a crea videoclipuri false cu figuri politice cunoscute, în preajma alegerilor prezidențiale din România. 'Aceste clipuri generate cu ajutorul inteligenței artificiale &ici
Greenpeace, despre cererea de chemare în judecată formulată de Romgaz: Nu am primit nicio înștiințare de plată
Greenpeace România transmite că nu a primit nicio înștiințare de plată privind cheltuielile de judecată către Romgaz, că nu este în incapacitatea de plată și că acest dosar este doar o încercare de intimidare. Aceste precizări vin în urma anunțului de vineri al ministrului Energiei, Sebastian Burduja, conform căro
Control operativ al ANPC la depozitele Antrefrig din sectorul 2; amenzi de 207.000 lei
Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au efectuat vineri un control operativ la depozitele Antrefrig din sectorul 2 și au aplicat, în urma deficiențelor constatate, amenzi în valoare de 207.000 lei, informează ANPC printr-un comunicat.
TPBI prelungește programul mai multor linii, pentru transportul spectatorilor meciului FCSB - Universitatea Craiova
Liniile 1, 4, 10, 40, 55, 86, 90, 104 și 311 vor avea un program de circulație prelungit în seara zilei de sâmbătă, 17 mai, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal FCSB - Universitatea Craiova, programat de la ora 20:00, pe Arena Națională, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucu
O schemă frauduloasă de colectare a datelor personale și bancare utilizează identitatea brandului Notino (DNSC)
O tentativă de fraudă care folosește numele brandului Notino este în desfășurare în mediul online, iar această schemă este menită să colecteze datele personale și bancare ale utilizatorilor, atenționează Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-o
Experții DNSC avertizează asupra unui risc cu impact ridicat de malware livrat prin Google Calendar
Un malware este livrat prin intermediul invitațiilor din Google Calendar care conțin linkuri către fișiere sau pagini controlate de către hackeri, avertizează experții Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-un articol postat, vineri, pe site-ul instituției. 'Cercetătorii în securitate cibernetică de
BNR: Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025
Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025, pe fondul unor efecte de bază și al expirării schemei de plafonare a prețului la energia electrică, dar va descrește apoi, timp de patru trimestre, potrivit unui comunicat de presă al Băncii Naționale a României. În ședința de
Prezidențiale2025 / Boloș: Am votat astăzi la Bruxelles pentru calea europeană a României
Ministrul Investițiile și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a transmis că a votat vineri, la Bruxelles, pentru calea europeană a României, deoarece Uniunea Europeană, 'cu toate rigiditățile ei', ne-a împins să facem reforme necesare pentru țară. 'Am votat astăzi la Bruxelles. Din inima Europei, pentru calea europeană
BNR: Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală
Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală, iar în ultima perioadă, ieșirile de capital au crescut semnificativ, sub diverse forme, se arată într-un comunicat al Băncii Naționale a României. Potrivit BNR, aceste schimbări au avut un im