Bodea (CRE): Asistăm la o deteriorare sensibilă a consumului de energie electrică în România; prin electrificare și dezvoltare tehnologică, acesta va crește în 5 ani

Asistăm la o deteriorare sensibilă a consumului de energie electrică în România, însă electrificarea și managementul datelor, inteligența artificială vor duce la o creștere a acestui consum în următorii cinci ani, a afirmat, marți, președintele Centrului Român al Energiei (CRE), Corneliu Bodea, la un eveniment de specialitate.
'Ce se întâmplă cu consumul din România? Deoarece dacă ar fi să fim, încă o dată, pragmatici și să ne uităm la ceea ce se întâmplă de fapt, asistăm la o deteriorare a consumului în România care este sensibilă. N-aș spune că este catastrofală, dar este sensibilă. Iată, numai în primele trei luni ale anului, din niște date pe care le-am verificat ieri, primele două luni, că suntem deja în a treia lună, consumul de energie electrică față de aceeași perioadă anului anterior pare că a scăzut cu 1,8%. Dar, dacă ar fi să ne uităm la o perioadă mai lungă de timp, să zicem, luăm un an de referință, 2018, scăderea consumului de energie electrică în România pare să fi depășit 10%, comparativ cu 2024. Și sigur că atunci ne punem întrebarea, investim în capacități? De ce investim în capacități? De unde să asigurăm aceste nevoi, de unde vine această nevoie? Desigur că putem lua în considerare și faptul că noi în ultimii an importăm, suntem importatori net. Deci, iată că există prima zonă de unde putem lua, în a înlocui importul cu producția autohtonă', a spus Bodea, care este și directorul general al ADREM.
El s-a declarat optimist în ceea ce privește consumul de energie și a încurajat investitorii să continue să investească în România, întrucât electrificarea va duce la creșterea consumului în următorii 5 ani.
'Eu sunt foarte optimist în ceea ce privește evoluția consumului de energie electrică și am să vă dau câteva argumente - și asta ar trebui să constituie un incentive, o încurajare a investitorilor să continuă investițiile. În primul rând, ne referim la fenomenul electrificării. Atât Clean Industrial Deal, cât și raportul Draghi, la care din ce în ce mai mult facem referire și care par să fi devenit noile documente de căpătâi ale țărilor membre ale Uniunii Europene, plasează electrificarea ca fiind una din principalele metode de a avansa și de a ajunge într-o zonă a competitivității în Uniunea Europeană. Deci, electrificarea, care înseamnă atât transformarea în zona de transport, dar și cu precădere, cred eu, ceea ce înseamnă mutarea din termia care astăzi este bazată pe alte forme de energie - gaz, sau alte forme - petrol și să nu uităm masa lemnoasă, biomasa, care este atât de larg folosită în România, mutarea dintre aceste forme de energie în energie electrică înseamnă electrificare și va aduce o creștere a consumului de energie electrică semnificativă, după părerea mea, în următorii 5 ani', a susținut Bodea.
În opinia sa, dezvoltarea tehnologică a omenirii constituie o altă sursă de creștere a consumului de energie.
'Nu avem numai electrificarea ca sursă a creșterii de consum, există și ceea ce astăzi pare să avem ca principală dezvoltare tehnologică a omenirii, și anume managementul datelor, centrele de date, inteligența artificială. Este deja cunoscut faptul că toată această zonă de manipulare de date, care va deveni esențială pentru dezvoltarea sistemelor de inteligență artificială, consumă enorm de multă energie electrică și, de aceea, eu cred că va fi unul din elementele care vor conduce la creșterea consumului în perioada următoare, cu atât mai mult în România, unde noi beneficiem de o situație, să recunoaștem, cu totul și cu totul specială și să celebrăm cu ocazia asta și lucrurile bune care se întâmplă în țara noastră. Știți foarte bine, viteza de internet, infrastructura de fibra optică sunt extrem de dezvoltate și moderne în România, dar și wireless-ul este foarte bine dezvoltat și la niște costuri extrem de competitive. De aceea, eu cred că avem motive să răspundem investitorilor care astăzi se pregătesc să-și continue sau să înceapă investiții în energie regenerabilă în România', a arătat el.
Președintele CRE a transmis că și-ar dori să vadă o politică dusă coerent de Guvern în această zonă și măcar la nivel de mesaj să se implice premierul Marcel Ciolacu.
'Da, există un context pozitiv, da, există consum care să preia această producție. Desigur că ne-am dori aici ca, atât Parlamentul României, prin zona legislativă, cât și Guvernul - sau cu precădere Guvernul - să conducă o politică coerentă în sensul electrificării, a acestei direcții a electrificării în România. Măcar la nivel de mesaj aș dori să văd premierul României să vorbească despre electrificare, să spună cât de importantă este electrificarea. Și al doilea aspect, tot pragmatic, se referă la infrastructura de transport și distribuție, un alt element care poate să joace rolul de barieră în calea dezvoltării sistemelor de energie regenerabilă sau de facilitator al dezvoltării acestor sisteme. Știm foarte bine - și o să vă dau un exemplu - cât de important este să punem, a fost la nivel de slogan această sintagmă folosită în trecut, astăzi o facem practic, să punem consumatorul în centrul sistemelor energetice, pentru că tradițional această industrie venea din zona în care producătorul se afla. Iată că, și nu este o veste bună, mai ales pentru investitorii în soluții regenerabile, ca producătorii să fie în centrul acestui sistem, acestui ecosistem, ci mai degrabă consumatorul', a menționat Corneliu Bodea.
El a dat exemplul Danemarcei, care și-a redus cu 12% consumul de vârf prin facturarea energiei la un preț diferit pentru acest interval de timp.
'Danemarca a reușit să mute 12% din consumul de vârf în alte zone de consum, alte zone orare, numai prin asigurarea capacității de a factura la un preț diferit energia în acel interval de timp. 12%, toți experții în sisteme energetice știu că este enorm, poate să rezolve problema unei țări în anumite momente. Asta este posibil exclusiv prin creșterea investițiilor în infrastructura de transport, dar cu precădere în infrastructura de distribuție și, mai ales, creșterea investițiilor în zona de inteligență a rețelei. Noi va trebui să învățăm să utilizăm energia și rețelele într-un mod care să fie aliniat cu momentele optime de producție. Consumul va trebui să se întâmple la acele momente în care, și eu cred că ăsta este și modul elegant de a rezolva celebra trilemă a energiei, lansată de Consiliul Mondial al Energiei, și anume - affordability (accesibilitatea n.r.), de asemenea security (securitatea n.r.) și energia verde, pentru că asta ar trebui să stea la baza modelelor inteligente de consum: să consumăm cât mai multe energie verde, la prețurile cele mai bune și să o facem într-un mod, într-un climat de siguranță. Energia regenerabilă nu este scumpă, energia regenerabilă devine scumpă din cauza modului în care noi învățăm să o folosim astăzi, din cauza modului în care sistemele noastre energetice astăzi sunt pregătite să funcționeze', a concluzionat șeful ADREM.
O mie de reprezentanți ai companiilor de producție, dezvoltare și investiții în energie solară participă, la București, pe 18 și 19 martie, la Solar Energy Bucharest Summit, expoziție tehnologică și de business dedicată industriei solare, domeniu în care se estimează că investițiile vor ajunge la 2,5 miliarde de euro până în 2030.
Potrivit unui comunicat al organizatorilor evenimentului, ƒ˜Solar Energy Bucharest Summit se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Ministerului Energiei, iar expoziția va da prilejul unui maraton de discuții susținute de 40 de speakeri, desfășurat pe parcursul celor două zile. AGERPRES/(A - redactor: Oana Tilică, editor: Mariana Nica, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Burduja: Am trecut cu bine de perioada cea mai dificilă pentru SEN; totul a fost gestionat impecabil
România a trecut cu bine de perioada cea mai dificilă pentru Sistemul Energetic Național (SEN) - prima și a doua zi de Paște, totul fiind gestionat impecabil atât din punct de vedere al echilibrului, cât și al tensiunilor din rețele electrice de transport și distribuție, a anunțat luni ministrul Energiei, Sebastian Burduja. &
INS: Producția de cărbune a scăzut cu 4,1% în primele două luni din 2025; importurile s-au redus cu 84,1%
Producția de cărbune a României s-a cifrat în primele două luni din 2025 la 330.600 tone echivalent petrol (tep), fiind cu 4,1% mai mică (minus 14.100 tep) față de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de cărbune au fost, în perioada men
ROMATSA plătește peste 19 milioane lei pentru pază și servicii de curățenie
Regia Autonomă ''Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian'' - ROMATSA organizează două licitații deschise, una pentru pază și monitorizare la sediile instituției, cu o valoare totală a contractului de 9,1 milioane lei și una pentru servicii de curățenie, cu o valoare a contractului de 11 milioane lei, fără TVA, potrivit unui anunț de
Șeful Salvamont Maramureș: Anul trecut am salvat 153 de cetățeni ucraineni; e tragic ce se întâmplă în țara vecină
Salvamont Maramureș a avut anul trecut 360 de intervenții și a salvat 477 de persoane, Maramureșul fiind din punct de vedere turistic un județ sigur, a transmis șeful salvatorilor, Dan Benga, la o întâlnire cu jurnaliști și tur-operatori. Din total, 71 de acțiuni de salvare s-au desfășurat în munți, în urma cărora au fo
Conturile Spotify pot fi monetizate fraudulos prin numeroase canale obscure (Eset)
Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase care pot fi monetizate prin multiple canale, inclusiv pe dark web sau, din ce în ce mai des, în rețelele obscure ale Telegram, avertizează experții Eset. Potrivit unui articol publicat pe blogul din România al producătorului de soluții antivirus, platforma de streaming mu
APCE: România a înregistrat în prima zi de Paște cel mai scăzut consum energetic din ultima perioadă
România a înregistrat în prima zi de Paște cel mai scăzut consum energetic din ultima perioadă, cu un minim istoric de doar 2.500 MW și un mix energetic dominat de surse curate, a anunțat Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (APCE), care citează datele furnizate de Transelectrica. De asemenea
Programul a opt linii de transport în comun va fi prelungit luni seara pentru meciul Dinamo - Universitatea Craiova
Programul a opt linii de transport în comun va fi prelungit luni pentru preluarea spectatorilor meciului Dinamo - Universitatea Craiova, iar liniile 86, 90, 104 și 143 ar putea fi deviate, potrivit unei informări a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). Liniile 1, 10, 40, 55, 86, 90, 10
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în ianuarie 2025
Numărul firmelor dizolvate a scăzut cu 8,73%, în ianuarie 2025, până la 3.564, față de 3.905 în anul anterior, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele mai multe dizolvări au fost înregistrate în București, respectiv 617 de firme (număr în scăde
Producția de țiței a României a scăzut cu 7, 6% în primele două luni din 2025; importurile s-au majorat cu aproape 10%
România a produs, în primele două luni din 2025, o cantitate de țiței de 415.400 tone echivalent petrol (tep), cu 34.000 tep mai mică (-7,6%) față de cea din perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de țiței au totalizat, în ianuarie-februarie 20
Bursa de la București a câștigat peste 7 miliarde lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de Valori București (BVB) a câștigat 7,16 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 2%, în această săptămână, iar valoarea tranzacțiilor cu acțiuni s-a diminuat cu 139,7 milioane de lei (-38,97%), în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capitalizar
CONAF: Forumul Național De Vocație Antreprenoare ajunge la Iași, pe 25 aprilie
Forumul Național De Vocație Antreprenoare, inițiativa Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), continuă cu cea de-a patra ediție, la Palatul Culturii din Iași, se arată într-un comunicat al CONAF transmis, vineri, AGERPRES. Prin acest forum itinerant, CONAF oferă comunității antreprenoriale un cadru de dialog, un set de instrumente
ROMPAN: Sectorul de panificație va avea 165 de milioane de euro pentru investiții în modernizarea și înființarea de unități noi
Sectorul de panificație din România va avea la dispoziție 165 de milioane de euro, din fonduri europene, pentru investiții în modernizarea și înființarea de unități noi, iar primele proiecte ar putea fi depuse începând cu luna iunie, a declarat pentru AGERPRES președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panif
CNAB a recepționat noi lucrări de modernizare a Aeroportului Henri Coandă
Compania Națională Aeroporturi București anunță că, joi, 17 aprilie, au fost recepționate noi lucrări de modernizare prevăzute în cadrul fazei a treia din proiectul de sistematizare a suprafeței de mișcare a Aeroportului Henri Coandă. Potrivit unui comunicat al CNAB, investiția a vizat lucrări de amploare la mai multe obiective și face parte din strategi
Poșta Română a finalizat distribuirea pensiilor, cât și livrarea anticipată a prestațiilor sociale aferente lunii aprilie
Poșta Română a finalizat, înaintea Sărbătorilor de Paște, distribuirea prestațiilor sociale aferente lunii aprilie, operatorul precizând că a efectuat atât plata pensiilor, cât și livrarea anticipată a alocațiilor, indemnizațiilor și altor ajutoare sociale. Un sprijin suplimentar în această lună l-a reprezentat ajuto
Producția de gaze a scăzut cu aproape 2% în primele două luni; importurile s-au majorat cu 23% (INS)
Producția de gaze naturale utilizabile a României a fost, în primele două luni din 2025, de 1,26 milioane tone echivalent petrol, cu 23.800 tep sub cea din perioada similară a anului trecut (minus 1,9%), conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Pe de altă parte, în primele două luni din acest an, import