Bodea (CRE): Asistăm la o deteriorare sensibilă a consumului de energie electrică în România; prin electrificare și dezvoltare tehnologică, acesta va crește în 5 ani

Asistăm la o deteriorare sensibilă a consumului de energie electrică în România, însă electrificarea și managementul datelor, inteligența artificială vor duce la o creștere a acestui consum în următorii cinci ani, a afirmat, marți, președintele Centrului Român al Energiei (CRE), Corneliu Bodea, la un eveniment de specialitate.
'Ce se întâmplă cu consumul din România? Deoarece dacă ar fi să fim, încă o dată, pragmatici și să ne uităm la ceea ce se întâmplă de fapt, asistăm la o deteriorare a consumului în România care este sensibilă. N-aș spune că este catastrofală, dar este sensibilă. Iată, numai în primele trei luni ale anului, din niște date pe care le-am verificat ieri, primele două luni, că suntem deja în a treia lună, consumul de energie electrică față de aceeași perioadă anului anterior pare că a scăzut cu 1,8%. Dar, dacă ar fi să ne uităm la o perioadă mai lungă de timp, să zicem, luăm un an de referință, 2018, scăderea consumului de energie electrică în România pare să fi depășit 10%, comparativ cu 2024. Și sigur că atunci ne punem întrebarea, investim în capacități? De ce investim în capacități? De unde să asigurăm aceste nevoi, de unde vine această nevoie? Desigur că putem lua în considerare și faptul că noi în ultimii an importăm, suntem importatori net. Deci, iată că există prima zonă de unde putem lua, în a înlocui importul cu producția autohtonă', a spus Bodea, care este și directorul general al ADREM.
El s-a declarat optimist în ceea ce privește consumul de energie și a încurajat investitorii să continue să investească în România, întrucât electrificarea va duce la creșterea consumului în următorii 5 ani.
'Eu sunt foarte optimist în ceea ce privește evoluția consumului de energie electrică și am să vă dau câteva argumente - și asta ar trebui să constituie un incentive, o încurajare a investitorilor să continuă investițiile. În primul rând, ne referim la fenomenul electrificării. Atât Clean Industrial Deal, cât și raportul Draghi, la care din ce în ce mai mult facem referire și care par să fi devenit noile documente de căpătâi ale țărilor membre ale Uniunii Europene, plasează electrificarea ca fiind una din principalele metode de a avansa și de a ajunge într-o zonă a competitivității în Uniunea Europeană. Deci, electrificarea, care înseamnă atât transformarea în zona de transport, dar și cu precădere, cred eu, ceea ce înseamnă mutarea din termia care astăzi este bazată pe alte forme de energie - gaz, sau alte forme - petrol și să nu uităm masa lemnoasă, biomasa, care este atât de larg folosită în România, mutarea dintre aceste forme de energie în energie electrică înseamnă electrificare și va aduce o creștere a consumului de energie electrică semnificativă, după părerea mea, în următorii 5 ani', a susținut Bodea.
În opinia sa, dezvoltarea tehnologică a omenirii constituie o altă sursă de creștere a consumului de energie.
'Nu avem numai electrificarea ca sursă a creșterii de consum, există și ceea ce astăzi pare să avem ca principală dezvoltare tehnologică a omenirii, și anume managementul datelor, centrele de date, inteligența artificială. Este deja cunoscut faptul că toată această zonă de manipulare de date, care va deveni esențială pentru dezvoltarea sistemelor de inteligență artificială, consumă enorm de multă energie electrică și, de aceea, eu cred că va fi unul din elementele care vor conduce la creșterea consumului în perioada următoare, cu atât mai mult în România, unde noi beneficiem de o situație, să recunoaștem, cu totul și cu totul specială și să celebrăm cu ocazia asta și lucrurile bune care se întâmplă în țara noastră. Știți foarte bine, viteza de internet, infrastructura de fibra optică sunt extrem de dezvoltate și moderne în România, dar și wireless-ul este foarte bine dezvoltat și la niște costuri extrem de competitive. De aceea, eu cred că avem motive să răspundem investitorilor care astăzi se pregătesc să-și continue sau să înceapă investiții în energie regenerabilă în România', a arătat el.
Președintele CRE a transmis că și-ar dori să vadă o politică dusă coerent de Guvern în această zonă și măcar la nivel de mesaj să se implice premierul Marcel Ciolacu.
'Da, există un context pozitiv, da, există consum care să preia această producție. Desigur că ne-am dori aici ca, atât Parlamentul României, prin zona legislativă, cât și Guvernul - sau cu precădere Guvernul - să conducă o politică coerentă în sensul electrificării, a acestei direcții a electrificării în România. Măcar la nivel de mesaj aș dori să văd premierul României să vorbească despre electrificare, să spună cât de importantă este electrificarea. Și al doilea aspect, tot pragmatic, se referă la infrastructura de transport și distribuție, un alt element care poate să joace rolul de barieră în calea dezvoltării sistemelor de energie regenerabilă sau de facilitator al dezvoltării acestor sisteme. Știm foarte bine - și o să vă dau un exemplu - cât de important este să punem, a fost la nivel de slogan această sintagmă folosită în trecut, astăzi o facem practic, să punem consumatorul în centrul sistemelor energetice, pentru că tradițional această industrie venea din zona în care producătorul se afla. Iată că, și nu este o veste bună, mai ales pentru investitorii în soluții regenerabile, ca producătorii să fie în centrul acestui sistem, acestui ecosistem, ci mai degrabă consumatorul', a menționat Corneliu Bodea.
El a dat exemplul Danemarcei, care și-a redus cu 12% consumul de vârf prin facturarea energiei la un preț diferit pentru acest interval de timp.
'Danemarca a reușit să mute 12% din consumul de vârf în alte zone de consum, alte zone orare, numai prin asigurarea capacității de a factura la un preț diferit energia în acel interval de timp. 12%, toți experții în sisteme energetice știu că este enorm, poate să rezolve problema unei țări în anumite momente. Asta este posibil exclusiv prin creșterea investițiilor în infrastructura de transport, dar cu precădere în infrastructura de distribuție și, mai ales, creșterea investițiilor în zona de inteligență a rețelei. Noi va trebui să învățăm să utilizăm energia și rețelele într-un mod care să fie aliniat cu momentele optime de producție. Consumul va trebui să se întâmple la acele momente în care, și eu cred că ăsta este și modul elegant de a rezolva celebra trilemă a energiei, lansată de Consiliul Mondial al Energiei, și anume - affordability (accesibilitatea n.r.), de asemenea security (securitatea n.r.) și energia verde, pentru că asta ar trebui să stea la baza modelelor inteligente de consum: să consumăm cât mai multe energie verde, la prețurile cele mai bune și să o facem într-un mod, într-un climat de siguranță. Energia regenerabilă nu este scumpă, energia regenerabilă devine scumpă din cauza modului în care noi învățăm să o folosim astăzi, din cauza modului în care sistemele noastre energetice astăzi sunt pregătite să funcționeze', a concluzionat șeful ADREM.
O mie de reprezentanți ai companiilor de producție, dezvoltare și investiții în energie solară participă, la București, pe 18 și 19 martie, la Solar Energy Bucharest Summit, expoziție tehnologică și de business dedicată industriei solare, domeniu în care se estimează că investițiile vor ajunge la 2,5 miliarde de euro până în 2030.
Potrivit unui comunicat al organizatorilor evenimentului, ƒ˜Solar Energy Bucharest Summit se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Ministerului Energiei, iar expoziția va da prilejul unui maraton de discuții susținute de 40 de speakeri, desfășurat pe parcursul celor două zile. AGERPRES/(A - redactor: Oana Tilică, editor: Mariana Nica, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
CONAF: Forumul Național De Vocație Antreprenoare ajunge la Iași, pe 25 aprilie
Forumul Național De Vocație Antreprenoare, inițiativa Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), continuă cu cea de-a patra ediție, la Palatul Culturii din Iași, se arată într-un comunicat al CONAF transmis, vineri, AGERPRES. Prin acest forum itinerant, CONAF oferă comunității antreprenoriale un cadru de dialog, un set de instrumente
ROMPAN: Sectorul de panificație va avea 165 de milioane de euro pentru investiții în modernizarea și înființarea de unități noi
Sectorul de panificație din România va avea la dispoziție 165 de milioane de euro, din fonduri europene, pentru investiții în modernizarea și înființarea de unități noi, iar primele proiecte ar putea fi depuse începând cu luna iunie, a declarat pentru AGERPRES președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panif
CNAB a recepționat noi lucrări de modernizare a Aeroportului Henri Coandă
Compania Națională Aeroporturi București anunță că, joi, 17 aprilie, au fost recepționate noi lucrări de modernizare prevăzute în cadrul fazei a treia din proiectul de sistematizare a suprafeței de mișcare a Aeroportului Henri Coandă. Potrivit unui comunicat al CNAB, investiția a vizat lucrări de amploare la mai multe obiective și face parte din strategi
Poșta Română a finalizat distribuirea pensiilor, cât și livrarea anticipată a prestațiilor sociale aferente lunii aprilie
Poșta Română a finalizat, înaintea Sărbătorilor de Paște, distribuirea prestațiilor sociale aferente lunii aprilie, operatorul precizând că a efectuat atât plata pensiilor, cât și livrarea anticipată a alocațiilor, indemnizațiilor și altor ajutoare sociale. Un sprijin suplimentar în această lună l-a reprezentat ajuto
Producția de gaze a scăzut cu aproape 2% în primele două luni; importurile s-au majorat cu 23% (INS)
Producția de gaze naturale utilizabile a României a fost, în primele două luni din 2025, de 1,26 milioane tone echivalent petrol, cu 23.800 tep sub cea din perioada similară a anului trecut (minus 1,9%), conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Pe de altă parte, în primele două luni din acest an, import
Boloș anunță oportunități de finanțare din fonduri europene pentru sănătate publică, servicii sociale și microîntreprinderi
Cele mai importante oportunități de finanțare din fonduri europene acoperă domenii esențiale precum sănătate publică, servicii sociale și susținerea micilor afaceri locale, a anunțat, joi, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'Nu lăsăm informația să se piardă: azi vă prezint cele mai importante oportunități de fin
CNS Cartel ALFA: Directiva privind salariul minim adecvat reprezintă un colac de salvare pentru milioane de lucrători
Peste 20 de milioane dintre cei mai slab plătiți lucrători din Uniunea Europeană ar putea beneficia de o creștere salarială dacă directiva privind salariul minim adecvat va fi pe deplin implementată în statele membre, susțin reprezentanții CNS 'Cartel ALFA'. 'Directiva privind salariul minim adecvat este o legislație deosebit
OIV: Producția de vin a României a scăzut cu aproximativ 19,8% în 2024, ajungând la 3,7 milioane hectolitri
Din cauza condițiilor climatice dificile, grindină și secetă în perioade critice, producția de vin a României a scăzut cu aproximativ 19,8% în 2024 comparativ cu 2023, ajungând la 3,7 milioane hectolitri, aceasta fiind una dintre cele mai semnificative scăderi procentuale din Uniunea Europeană, arată cel mai recent raport publicat de Organizaț
ANPC va afectua controale la furnizorii de energie electrică, până la jumătatea lunii iunie
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) va desfășura, timp de trei luni, acțiuni de control la nivel național pentru a verifica modul în care sunt respectate prevederile legale privind protecția consumatorilor în procesul de furnizare a energiei electrice. 'În perioada 17 aprilie - 16 iunie 2025, Auto
Iuliu Stocklosa a fost reales președinte al Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București
Adunarea Generală a membrilor Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) l-a reales, joi, în funcția de președinte pe Iuliu Stocklosa. Potrivit unui comunicat al CCIB, Iuliu Stocklosa a fondat, în 1990, compania East Electric, membră a CCIB încă de la înființare. East Electric activează în prin
Maramureșul și Bucovina sunt printre cele mai căutate destinații de către români pentru vacanța de Paște (platformă)
Maramureșul și Bucovina au fost printre cele mai căutate destinații de către turiștii români pentru vacanța de Paște, conform unui studiu realizat de o platformă de rezervări. 'Cu peisaje spectaculoase, tradiții și obiceiuri autentice, cele două regiuni din nordul țării continuă să atragă anual sute de turiști. Aproximativ 41% dintre
Ministerul Finanțelor a împrumutat joi aproape 720 de milioane lei de la bănci
Ministerul Finanțelor (MF) a împrumutat, joi, 719,4 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Suma împrumutată prin emisiunea de certificate de trezorerie cu discont are maturitatea la 11 luni, iar randamentul mediu e
Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025 (studiu)
Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025, relevă un studiu realizat de EY România, care dezvăluie preferințele consumatorilor pentru cheltuielile legate de această perioadă, într-un context marcat de inflație ridicată și instabilitate economică. Potrivit EY România, sondajul evidențiază accentul pus
ANCOM: Platformele online foarte mari au obligația de a atenua riscurile sistemice asupra proceselor electorale
Furnizorii de platforme online și de motoare de căutare online foarte mari au obligația de a evalua și atenua riscurile sistemice identificate, precum diseminarea de conținut ilegal, efectele negative asupra exercitării drepturilor fundamentale și asupra discursului civic sau proceselor electorale, se arată într-un comunicat de presă al Autorității Naționale pentru Adm
ANPC: Cozonaci cu până la 21 de E-uri în marile lanțuri de magazine, compoziție înșelătoare și probleme la declarația nutrițională
Inspectorii pentru protecția consumatorilor au analizat cozonacii puși în vânzare în marile lanțuri de retail din România și atrag atenția asupra aditivării excesive, în condițiile în care au fost identificate până la 21 de E-uri, compoziției înșelătoare cu ingrediente ambigue și problemelor la declarația nutrițională.