logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Bodea (CRE): Asistăm la o deteriorare sensibilă a consumului de energie electrică în România; prin electrificare și dezvoltare tehnologică, acesta va crește în 5 ani

Imagine din galeria Agerpres

Asistăm la o deteriorare sensibilă a consumului de energie electrică în România, însă electrificarea și managementul datelor, inteligența artificială vor duce la o creștere a acestui consum în următorii cinci ani, a afirmat, marți, președintele Centrului Român al Energiei (CRE), Corneliu Bodea, la un eveniment de specialitate.

'Ce se întâmplă cu consumul din România? Deoarece dacă ar fi să fim, încă o dată, pragmatici și să ne uităm la ceea ce se întâmplă de fapt, asistăm la o deteriorare a consumului în România care este sensibilă. N-aș spune că este catastrofală, dar este sensibilă. Iată, numai în primele trei luni ale anului, din niște date pe care le-am verificat ieri, primele două luni, că suntem deja în a treia lună, consumul de energie electrică față de aceeași perioadă anului anterior pare că a scăzut cu 1,8%. Dar, dacă ar fi să ne uităm la o perioadă mai lungă de timp, să zicem, luăm un an de referință, 2018, scăderea consumului de energie electrică în România pare să fi depășit 10%, comparativ cu 2024. Și sigur că atunci ne punem întrebarea, investim în capacități? De ce investim în capacități? De unde să asigurăm aceste nevoi, de unde vine această nevoie? Desigur că putem lua în considerare și faptul că noi în ultimii an importăm, suntem importatori net. Deci, iată că există prima zonă de unde putem lua, în a înlocui importul cu producția autohtonă', a spus Bodea, care este și directorul general al ADREM.

El s-a declarat optimist în ceea ce privește consumul de energie și a încurajat investitorii să continue să investească în România, întrucât electrificarea va duce la creșterea consumului în următorii 5 ani.

'Eu sunt foarte optimist în ceea ce privește evoluția consumului de energie electrică și am să vă dau câteva argumente - și asta ar trebui să constituie un incentive, o încurajare a investitorilor să continuă investițiile. În primul rând, ne referim la fenomenul electrificării. Atât Clean Industrial Deal, cât și raportul Draghi, la care din ce în ce mai mult facem referire și care par să fi devenit noile documente de căpătâi ale țărilor membre ale Uniunii Europene, plasează electrificarea ca fiind una din principalele metode de a avansa și de a ajunge într-o zonă a competitivității în Uniunea Europeană. Deci, electrificarea, care înseamnă atât transformarea în zona de transport, dar și cu precădere, cred eu, ceea ce înseamnă mutarea din termia care astăzi este bazată pe alte forme de energie - gaz, sau alte forme - petrol și să nu uităm masa lemnoasă, biomasa, care este atât de larg folosită în România, mutarea dintre aceste forme de energie în energie electrică înseamnă electrificare și va aduce o creștere a consumului de energie electrică semnificativă, după părerea mea, în următorii 5 ani', a susținut Bodea.

În opinia sa, dezvoltarea tehnologică a omenirii constituie o altă sursă de creștere a consumului de energie.

'Nu avem numai electrificarea ca sursă a creșterii de consum, există și ceea ce astăzi pare să avem ca principală dezvoltare tehnologică a omenirii, și anume managementul datelor, centrele de date, inteligența artificială. Este deja cunoscut faptul că toată această zonă de manipulare de date, care va deveni esențială pentru dezvoltarea sistemelor de inteligență artificială, consumă enorm de multă energie electrică și, de aceea, eu cred că va fi unul din elementele care vor conduce la creșterea consumului în perioada următoare, cu atât mai mult în România, unde noi beneficiem de o situație, să recunoaștem, cu totul și cu totul specială și să celebrăm cu ocazia asta și lucrurile bune care se întâmplă în țara noastră. Știți foarte bine, viteza de internet, infrastructura de fibra optică sunt extrem de dezvoltate și moderne în România, dar și wireless-ul este foarte bine dezvoltat și la niște costuri extrem de competitive. De aceea, eu cred că avem motive să răspundem investitorilor care astăzi se pregătesc să-și continue sau să înceapă investiții în energie regenerabilă în România', a arătat el.

Președintele CRE a transmis că și-ar dori să vadă o politică dusă coerent de Guvern în această zonă și măcar la nivel de mesaj să se implice premierul Marcel Ciolacu.

'Da, există un context pozitiv, da, există consum care să preia această producție. Desigur că ne-am dori aici ca, atât Parlamentul României, prin zona legislativă, cât și Guvernul - sau cu precădere Guvernul - să conducă o politică coerentă în sensul electrificării, a acestei direcții a electrificării în România. Măcar la nivel de mesaj aș dori să văd premierul României să vorbească despre electrificare, să spună cât de importantă este electrificarea. Și al doilea aspect, tot pragmatic, se referă la infrastructura de transport și distribuție, un alt element care poate să joace rolul de barieră în calea dezvoltării sistemelor de energie regenerabilă sau de facilitator al dezvoltării acestor sisteme. Știm foarte bine - și o să vă dau un exemplu - cât de important este să punem, a fost la nivel de slogan această sintagmă folosită în trecut, astăzi o facem practic, să punem consumatorul în centrul sistemelor energetice, pentru că tradițional această industrie venea din zona în care producătorul se afla. Iată că, și nu este o veste bună, mai ales pentru investitorii în soluții regenerabile, ca producătorii să fie în centrul acestui sistem, acestui ecosistem, ci mai degrabă consumatorul', a menționat Corneliu Bodea.

El a dat exemplul Danemarcei, care și-a redus cu 12% consumul de vârf prin facturarea energiei la un preț diferit pentru acest interval de timp.

'Danemarca a reușit să mute 12% din consumul de vârf în alte zone de consum, alte zone orare, numai prin asigurarea capacității de a factura la un preț diferit energia în acel interval de timp. 12%, toți experții în sisteme energetice știu că este enorm, poate să rezolve problema unei țări în anumite momente. Asta este posibil exclusiv prin creșterea investițiilor în infrastructura de transport, dar cu precădere în infrastructura de distribuție și, mai ales, creșterea investițiilor în zona de inteligență a rețelei. Noi va trebui să învățăm să utilizăm energia și rețelele într-un mod care să fie aliniat cu momentele optime de producție. Consumul va trebui să se întâmple la acele momente în care, și eu cred că ăsta este și modul elegant de a rezolva celebra trilemă a energiei, lansată de Consiliul Mondial al Energiei, și anume - affordability (accesibilitatea n.r.), de asemenea security (securitatea n.r.) și energia verde, pentru că asta ar trebui să stea la baza modelelor inteligente de consum: să consumăm cât mai multe energie verde, la prețurile cele mai bune și să o facem într-un mod, într-un climat de siguranță. Energia regenerabilă nu este scumpă, energia regenerabilă devine scumpă din cauza modului în care noi învățăm să o folosim astăzi, din cauza modului în care sistemele noastre energetice astăzi sunt pregătite să funcționeze', a concluzionat șeful ADREM.

O mie de reprezentanți ai companiilor de producție, dezvoltare și investiții în energie solară participă, la București, pe 18 și 19 martie, la Solar Energy Bucharest Summit, expoziție tehnologică și de business dedicată industriei solare, domeniu în care se estimează că investițiile vor ajunge la 2,5 miliarde de euro până în 2030.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor evenimentului, ƒ˜Solar Energy Bucharest Summit se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Ministerului Energiei, iar expoziția va da prilejul unui maraton de discuții susținute de 40 de speakeri, desfășurat pe parcursul celor două zile. AGERPRES/(A - redactor: Oana Tilică, editor: Mariana Nica, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 235

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 09-05-2025 20:52

Tanczos: Avem nevoie în cel mai scurt timp de un guvern responsabil și reforme pentru restabilirea echilibrului macroeconomic

Riscul politic generat de rezultatul alegerilor poate afecta indicatorii economici și este nevoie în cel mai scurt timp posibil de formarea unui guvern responsabil și reforme imediate pentru a restabili echilibrul macroeconomic, consideră ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'Vedem semne de ameliorare a condițiilor de piață: cursul l

Economic 09-05-2025 18:22

ANPDCA: 8.074 de copii aveau, la finele lunii decembrie 2024, ambii părinți plecați la muncă în străinătate

Numărul total al copiilor din România care aveau ambii părinți plecați la muncă în străinătate era, la sfârșitul lunii decembrie 2024, de 8.074, cu 821 mai puțini comparativ cu situația de la finele lunii septembrie 2024, conform datelor centralizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA).

Economic 09-05-2025 18:20

RetuRO avertizează asupra unor tentative de fraudare a sistemului de către un număr restrâns de comercianți

RetuRO SGR, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), a intensificat recent măsurile de monitorizare și control, în urma identificării unor tentative de fraudare a sistemului de către un număr restrâns de comercianți. 'Este vorba despre 11 comercianți contractați, pentru care există suspiciuni rezonabile de compor

Economic 09-05-2025 18:04

Unitatea 2 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată din 11 mai

Unitatea 2 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată începând cu data de 11 mai iar desincronizarea de la Sistemul Energetic Național va avea loc la ora 11:00, a anunțat vineri SN Nuclearelectrica. 'Opririle planificate reprezintă proiecte complexe, inițiate cu 24 de luni anterior datei planificate, av&aci

Economic 09-05-2025 16:36

Prezidențiale2025/IMM România le-a solicitat celor doi candidați la funcția de președinte prezentarea viziunii lor economice

IMM România a solicitat prezentarea viziunii economice din partea celor doi candidați la funcția de președinte, care este importantă pentru antreprenori și are la bază dezvoltarea dialogului cu decidenții politici în scopul consolidării mediului de afaceri, conform unui comunicat al confederației patronale, remis, vineri, AGERPRES.

Economic 09-05-2025 16:08

Societatea Națională a Sării a sistat de luni activitatea de producție și de vizitare la Salina Praid

Societatea Națională a Sării S.A - Salrom a sistat, de luni, activitatea de producție și cea de vizitare la Salina Praid, județul Harghita, unde s-au produs infiltrații în urma ploilor din ultima perioadă. 'Începând cu data de 05.05.2025, la Sucursala Salina Praid s-a sistat activitatea de producție și cea de vizitar

Economic 09-05-2025 15:31

ANCOM: Conținutul generat cu IA, neetichetat clar, se raportează platformelor online unde a fost publicat

Platformele online și motoarele de căutare online ale căror servicii ar putea fi utilizate pentru a crea sau disemina conținut generat de Inteligența Artificială (IA) ar trebui să le ofere utilizatorilor interfețe și instrumente standard, ușor de utilizat, care să le permită să adauge etichete la conținutul generat de această tehnologie, se arată într-un comuni

Economic 09-05-2025 14:55

DNSC a participat la exercițiul NATO de apărare cibenetică Locked Shields 2025

Specialiști din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) au participat, în perioada 5-9 aprilie 2025, la Locked Shields 2025, cel mai complex exercițiu de securitate și apărare cibernetică organizat sub egida NATO și găzduit în premieră la Biblioteca Centrală a Universității Politehnica din București, informează instituția înt

Economic 09-05-2025 14:49

CFA România: Economia românească ar avea extrem de mult de suferit în cazul îndepărtării României de Uniunea Europeană

Economia românească ar avea extrem de mult de suferit în cazul îndepărtării României de Uniunea Europeană, iar fără accesul la fondurile europene, aceasta nu ar mai putea furniza nici pe departe nivelul actual de bunăstare, susțin economiștii Asociației CFA România, într-un material de opinie. 'O lectură

Economic 09-05-2025 14:17

Ivan: Peste 800 de angajați de la șantierul naval din Mangalia vor primi salariile în două tranșe

Peste 800 de angajați activi de la șantierul naval din Mangalia vor primi salariile în două tranșe și am identificat 13 proiecte suplimentare de reparații navale, care vor începe de îndată, pentru a susține redresarea financiară a companiei, a declarat, vineri, pe Facebook, ministrul interimar al Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turis

Economic 09-05-2025 13:57

AFM a validat 121 de dealeri pentru participarea în Programul 'Rabla pentru tractoare'

Lista cu 121 de dealeri validați pentru a participa în cadrul programului 'Rabla pentru tractoare' a fost publicată, vineri, pe site-ul Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). 'Deși în urma etapelor de evaluare și de soluționare a contestațiilor au fost validați mai mulți dealeri, doar 121 au semnat contractele și su

Economic 09-05-2025 13:33

Autoritatea de concurență analizează tranzacția prin care Metlife vrea să preia administratorul de investiții PineBridge

Tranzacția prin care Metlife, Inc. intenționează să preia PineBridge Investments Americas Holdings Limited și, indirect, Digital Cable Systems S.A. și Akta Telecom S.A., este analizată de Consiliul Concurenței, se arată într-un comunicat de presă al instituției, transmis vineri AGERPRES. Conform prevederilor Legii concurenței nr. 21/1996

Economic 09-05-2025 13:24

Ministrul Energiei a semnat un proiect de energie regenerabilă pentru administrația publică din Constanța

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat contractul de finanțare pentru unul dintre cele mai ambițioase proiecte de producere a energiei din surse regenerabile dedicate autoconsumului în sectorul public, realizat cu sprijinul Fondului pentru Modernizare, prin Programul-cheie 1 - Surse regenerabile de energie și stocarea energiei - Sprijinirea investițiil

Economic 09-05-2025 13:17

Moneda națională se apreciază după trei zile de cotații record; cursul coboară la 5,1165 lei/euro

Moneda națională s-a apreciat vineri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,1165 lei, în scădere cu 0,57 bani (-0,11%) față de cotația precedentă, de 5,1222 lei. Pe de altă parte, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5490 lei, în creșter

Economic 09-05-2025 13:07

Boloș: Europa e realitatea care ne pune țara în mișcare: drumuri, școli, spitale, locuri de muncă

Într-un moment în care curentele izolaționiste încearcă să pună ziduri în jurul valorilor noastre, e bine să nu uităm unde am fi fost fără apartenența la UE, fără cele peste 100 de miliarde de euro care au intrat în România, a scris vineri ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, într-o postare pe Facebo