Noile preferințe ale tinerilor remodelează piața vinului (analiză)

Industria vinului va cunoaște un an dificil, având în vedere o serie de factori, printre care se află 'potențialul' război tarifar, însă generația tânără și noile preferințe ale acesteia vor forța piața să se reinventeze, ceea ce ar asigura redresarea după o perioadă de declin, susține Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB România.
Potrivit unei analize remise luni AGERPRES, consumul de vin a înregistrat un declin constant la nivel mondial în ultimii ani, ceea ce a forțat industria să se adapteze. Vinurile organice, opțiunile non-alcoolice și cele de calitate superioară cunosc acum o cerere tot mai mare, pe măsură ce consumatorii pun tot mai mult accent pe crearea și menținerea unui stil de viață sănătos. Conform unui raport al Organizației Internaționale a Viei și Vinului, se estimează că producția mondială a scăzut cu aproximativ 2% anul trecut, atingând cel mai redus nivel din 1961.
Modificările climatice și fenomenele meteorologice nefavorabile au jucat un rol important în această scădere, în special în Franța, unde scăderea a fost atât de importantă, încât a fost descrisă ca fiind cea care a 'influențat substanțial oferta mondială de vin', spune analistul XTB.
De asemenea, se observă că, în ultima perioadă, noua generație încearcă în mod activ să consume mai puțin alcool. Băuturile precum coniacul și whisky-ul sunt încă rezervate pentru ocazii speciale, iar băuturile precum vinul și berea, care erau adeseori consumate zilnic, sunt preferate tot mai puțin. În acest context, industria caută noi metode pentru a-și face produsele mai interesante. Astfel, atribute precum natural, organic, cu intervenție redusă, vinuri 'artizanale' devin tot mai populare, subliniază analistul citat.
Potrivit unui studiu realizat de firma de cercetare de piață Horizon, dimensiunea pieței vinului organic va înregistra o rată de creștere anuală compusă de 10,3% între 2024 și 2030, Europa generând cele mai mari venituri. Evoluția vine în contextul în care experții speră o revenire a industriei vinurilor fine, după o scădere cu 11% a prețurilor în 2024.
Specialiștii spun că datele demografice ale cumpărătorilor de vinuri fine se schimbă, baby boomerii (născuți între 1946 și 1964) 'părăsind' categoria de public țintă, în timp ce generațiile mai tinere încep să se implice, mai arată Radu Puiu.
Un alt trend observat în rândul consumatorilor este că ei sunt dispuși să cheltuiască mai mult pe o sticlă bună de vin, accentul fiind pus pe calitate și nu pe cantitate. Un alt aspect observat este interesul în creștere pentru sticle mai mici, deoarece oamenii nu mai tind să consume întreaga sticlă de vin într-o singură seară.
La rândul lor, generațiile tinere contribuie la creșterea pentru alt produs al industriei: vinurile cu conținut scăzut sau fără alcool. Generația Z, reprezentativă pentru cei născuți între 1996 și 2012, constituie 45% dintre consumatorii de vin și, într-un contrast puternic cu părinții lor, menționează bunăstarea drept motor al comportamentului lor.
Pe de altă parte, International Wine & Spirit Research a observat că, pe măsură ce piața băuturilor fără alcool trece printr-o 'perioadă transformatoare de creștere', vinul conduce cursa. Organizația se așteaptă ca piața să crească cu o rată de aproximativ 12% între 2023 și 2027, comparativ cu cea de 2% pentru bere și cidru.
Un alt factor de risc pentru industria vinurilor este reprezentat de 'potențialul' război tarifar. Administrația Trump a amenințat că va impune tarife de 200% pentru vinurile, șampaniile și băuturile alcoolice din Europa, iar mișcarea s-ar putea traduce în prețuri mai mari pentru consumatorii de băuturi spirtoase, însă efectul nu se va limita la vinurile și lichiorurile importate.
'Amenințarea lui Donald Trump cu un tarif de 200% pentru băuturile din Franța, Italia și Uniunea Europeană a făcut ca acțiunile companiilor producătoare de spirtoase să scadă, iar factorii de risc încă sunt existenți. În acest sens, actorii din industrie care vor reuși să implementeze variante noi care să fie atractive pentru noua categorie de consumatori vor fi avantajați. Crearea de variante de vinuri fără alcool poate fi una dintre variante', a punctat Radu Puiu.
Firma de cercetare de piață Fact.MR preconizează că piața vinurilor nonalcoolice va crește cu 170%, de la 2,5 miliarde de dolari la aproape 7 miliarde de dolari, în doar 10 ani.
Grupul XTB este un furnizor internațional de produse, servicii și soluții tehnologice de tranzacționare și investiții. Grupul XTB și-a extins activitatea, care acoperă acum peste 20 de piețe majore din Europa, America Latină și Asia, câștigând încrederea a peste un milion de clienți.
Folosind propriile platforme premiate xStation și xStation Mobile, entitățile XTB Group oferă acces la peste 6.000 de instrumente financiare, inclusiv acțiuni reale, ETF-uri și CFD-uri pentru Forex, indici, mărfuri, acțiuni, ETF-uri și criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologie de vârf instituțiilor financiare din întreaga lume. AGERPRES/(AS - redactor: Oana Tilică, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Burduja: Am trecut cu bine de perioada cea mai dificilă pentru SEN; totul a fost gestionat impecabil
România a trecut cu bine de perioada cea mai dificilă pentru Sistemul Energetic Național (SEN) - prima și a doua zi de Paște, totul fiind gestionat impecabil atât din punct de vedere al echilibrului, cât și al tensiunilor din rețele electrice de transport și distribuție, a anunțat luni ministrul Energiei, Sebastian Burduja. &
INS: Producția de cărbune a scăzut cu 4,1% în primele două luni din 2025; importurile s-au redus cu 84,1%
Producția de cărbune a României s-a cifrat în primele două luni din 2025 la 330.600 tone echivalent petrol (tep), fiind cu 4,1% mai mică (minus 14.100 tep) față de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de cărbune au fost, în perioada men
ROMATSA plătește peste 19 milioane lei pentru pază și servicii de curățenie
Regia Autonomă ''Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian'' - ROMATSA organizează două licitații deschise, una pentru pază și monitorizare la sediile instituției, cu o valoare totală a contractului de 9,1 milioane lei și una pentru servicii de curățenie, cu o valoare a contractului de 11 milioane lei, fără TVA, potrivit unui anunț de
Șeful Salvamont Maramureș: Anul trecut am salvat 153 de cetățeni ucraineni; e tragic ce se întâmplă în țara vecină
Salvamont Maramureș a avut anul trecut 360 de intervenții și a salvat 477 de persoane, Maramureșul fiind din punct de vedere turistic un județ sigur, a transmis șeful salvatorilor, Dan Benga, la o întâlnire cu jurnaliști și tur-operatori. Din total, 71 de acțiuni de salvare s-au desfășurat în munți, în urma cărora au fo
Conturile Spotify pot fi monetizate fraudulos prin numeroase canale obscure (Eset)
Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase care pot fi monetizate prin multiple canale, inclusiv pe dark web sau, din ce în ce mai des, în rețelele obscure ale Telegram, avertizează experții Eset. Potrivit unui articol publicat pe blogul din România al producătorului de soluții antivirus, platforma de streaming mu
APCE: România a înregistrat în prima zi de Paște cel mai scăzut consum energetic din ultima perioadă
România a înregistrat în prima zi de Paște cel mai scăzut consum energetic din ultima perioadă, cu un minim istoric de doar 2.500 MW și un mix energetic dominat de surse curate, a anunțat Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (APCE), care citează datele furnizate de Transelectrica. De asemenea
Programul a opt linii de transport în comun va fi prelungit luni seara pentru meciul Dinamo - Universitatea Craiova
Programul a opt linii de transport în comun va fi prelungit luni pentru preluarea spectatorilor meciului Dinamo - Universitatea Craiova, iar liniile 86, 90, 104 și 143 ar putea fi deviate, potrivit unei informări a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). Liniile 1, 10, 40, 55, 86, 90, 10
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în ianuarie 2025
Numărul firmelor dizolvate a scăzut cu 8,73%, în ianuarie 2025, până la 3.564, față de 3.905 în anul anterior, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele mai multe dizolvări au fost înregistrate în București, respectiv 617 de firme (număr în scăde
Producția de țiței a României a scăzut cu 7, 6% în primele două luni din 2025; importurile s-au majorat cu aproape 10%
România a produs, în primele două luni din 2025, o cantitate de țiței de 415.400 tone echivalent petrol (tep), cu 34.000 tep mai mică (-7,6%) față de cea din perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de țiței au totalizat, în ianuarie-februarie 20
Bursa de la București a câștigat peste 7 miliarde lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de Valori București (BVB) a câștigat 7,16 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 2%, în această săptămână, iar valoarea tranzacțiilor cu acțiuni s-a diminuat cu 139,7 milioane de lei (-38,97%), în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capitalizar
CONAF: Forumul Național De Vocație Antreprenoare ajunge la Iași, pe 25 aprilie
Forumul Național De Vocație Antreprenoare, inițiativa Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), continuă cu cea de-a patra ediție, la Palatul Culturii din Iași, se arată într-un comunicat al CONAF transmis, vineri, AGERPRES. Prin acest forum itinerant, CONAF oferă comunității antreprenoriale un cadru de dialog, un set de instrumente
ROMPAN: Sectorul de panificație va avea 165 de milioane de euro pentru investiții în modernizarea și înființarea de unități noi
Sectorul de panificație din România va avea la dispoziție 165 de milioane de euro, din fonduri europene, pentru investiții în modernizarea și înființarea de unități noi, iar primele proiecte ar putea fi depuse începând cu luna iunie, a declarat pentru AGERPRES președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panif
CNAB a recepționat noi lucrări de modernizare a Aeroportului Henri Coandă
Compania Națională Aeroporturi București anunță că, joi, 17 aprilie, au fost recepționate noi lucrări de modernizare prevăzute în cadrul fazei a treia din proiectul de sistematizare a suprafeței de mișcare a Aeroportului Henri Coandă. Potrivit unui comunicat al CNAB, investiția a vizat lucrări de amploare la mai multe obiective și face parte din strategi
Poșta Română a finalizat distribuirea pensiilor, cât și livrarea anticipată a prestațiilor sociale aferente lunii aprilie
Poșta Română a finalizat, înaintea Sărbătorilor de Paște, distribuirea prestațiilor sociale aferente lunii aprilie, operatorul precizând că a efectuat atât plata pensiilor, cât și livrarea anticipată a alocațiilor, indemnizațiilor și altor ajutoare sociale. Un sprijin suplimentar în această lună l-a reprezentat ajuto
Producția de gaze a scăzut cu aproape 2% în primele două luni; importurile s-au majorat cu 23% (INS)
Producția de gaze naturale utilizabile a României a fost, în primele două luni din 2025, de 1,26 milioane tone echivalent petrol, cu 23.800 tep sub cea din perioada similară a anului trecut (minus 1,9%), conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Pe de altă parte, în primele două luni din acest an, import