Stocklosa (CCIB): Una din problemele economice ale României o constituie deficitul cronic al balanței comerciale

Una din problemele economice ale României o constituie deficitul cronic al balanței comerciale, 30 de miliarde de euro în primele 10 luni ale anului trecut, deficit care nu poate fi acoperit cu surplusul balanței din comerțul cu servicii, a declarat, joi, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), Iuliu Stocklosa, la o conferință de specialitate.
'Susținerea prin toate mijloacele și pe termen lung a exportatorilor, îndeosebi a celor cu grad înalt de prelucrare, respectiv cu valoare adăugată mare, trebuie să constituie o prioritate strategică. Una din problemele economice ale României o constituie deficitul cronic al balanței comerciale, 30 de miliarde de euro în primele 10 luni (din 2024 - n. r.), deficit care nu poate fi acoperit cu surplusul balanței din comerțul cu servicii. Creșterea constantă a exporturilor de bunuri contribuie nu numai la ameliorarea deficitului acestor balanțe, la diminuarea presiunii pe cursul valutar, ci și la creșterea organică a Produsului Intern Brut', a afirmat președintele CCIB.
Acesta a precizat că instituția pe care o conduce a dezvoltat relații foarte bune cu membrii corpului diplomatic acreditat în România, cu diplomații români în străinătate, cu personalul ce activează în cadrul birourilor de promovare comercială economică, cu cele 115 organizații camerale partenere din lume și cu membrii Consiliului de Export, organism la ale cărui lucrări CCIB are statut de invitat permanent.
'Datorită acestui sistem complex de relații constituit de-a lungul timpului, CCIB vine în sprijinul firmelor interesate de extinderea pe piețe externe cu instrumente și acțiuni utile și eficiente. Ne concentrăm pe susținerea internaționalizării afacerilor companiilor românești, acordând o atenție sporită spațiului extracomunitar', a spus Iuliu Stocklosa.
Potrivit acestuia, Camera de Comerț se concentrează în special pe Africa de Nord, cu accent pe zona maghrebiană, dar și pe Orientul Mijlociu, zona Caucaziană și Asia Centrală. Toate aceste regiuni oferă oportunități economice de cooperare și investiționale semnificative, îndeosebi în industriile energetică, auto, chimie, petrochimie, materiale de construcție, agricultură, turism, tehnologia informației și comunicații.
Stocklosa susține că un avantaj al României îl constituie buna reputație a specialiștilor români în spațiile respective, îndeosebi în domeniul industrial.
În sprijinul oamenilor de afaceri și al exportatorilor români, CCIB organizează, sistematic, o serie de evenimente, cum ar fi Ziua Oportunităților de Afaceri, oferind antreprenorilor posibilitatea de a se întâlni într-un cadru organizat cu ambasadori sau atașați economici ai țărilor partenere, dar și cu factori decizionali din Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT), Ministerul de Externe și Agenția Română de Investiții și Comerț Exterior (ARICE), pentru a afla informații valoroase și utile privind tendințele în comerțul exterior, cadrul juridic bilateral și accesul la piețele cu potențial, participarea la licitații pe proiecte, oportunități de afaceri și investiționale și stimulente acordate exportatorilor.
Președintele CCIB a menționat că nu este neglijată nici dezvoltarea relațiilor economice și de cooperare cu țările din Balcani și cu cele reprezentate de Federația Camerelor Dunărene, al cărei membru fondator este.
'Concomitent cu dezvoltarea activității de export, consider că este necesară stimularea investițiilor în domenii care oferă oportunități certe din fonduri private, dar și din proiecte finanțate prin diverse programe europene, îndeosebi prin PNRR. Gestionate cu atenție, fondurile europene pot fi o șansă pentru România de a-și rezolva vulnerabilitățile sistemice și de a trece de la o creștere economică bazată pe consum la una bazată pe investiții și pe dezvoltarea infrastructurii în afaceri. În plus, PNRR oferă șansa de a corecta decalajul de competitivitate între companiile românești și cele din vestul Europei, datorită fondurilor disponibile pentru digitalizare, retehnologizare, automatizare, robotizare, dar și prin măsuri dedicate cercetării/dezvoltării și inovării', a transmis Stocklosa.
Președintele CCIB a precizat, de asemenea, că Bucureștiul deține 19% din exporturile naționale, iar importurile au ajuns undeva la 35%.
'Deci, balanța comercială a Bucureștiului este negativă și trebuie neapărat să găsim soluții ca zona Capitalei să îmbunătățească această balanță', consideră șeful CCIB.
Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv au organizat, joi, Forumul diplomației comerciale și al exportatorilor, ediția a IV-a, o dezbatere autentică și constructivă despre exporturi și companiile exportatoare, care a analizat atât oportunitățile, cât și provocările acestora. AGERPRES/(A - redactor: Cristian Anghelache, editor: Oana Tilică, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Aproape jumătate dintre români spun că ceea ce cumpără în prezent reprezintă strictul necesar (studiu)
În proporție de 46%, românii consideră că ceea ce cumpără în prezent este strictul necesar pentru a-și asigura supraviețuirea, relevă un studiu Reveal Marketing Research dat joi publicității. Potrivit cercetării, inflația ridicată i-a determinat pe români să prioritizeze cheltuielile pentru acoperirea nevoilor de bază.
Grindeanu: Nu cred că ne permitem un avion care să fie doar la dispoziția președintelui
România nu își permite un avion prezidențial, care să fie doar la dispoziția președintelui și în rest să stea, însă aș fi de acord cu un avion al statului român, a afirmat, joi, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, într-o conferință de presă, prilejuită de semnarea contractului de proiectare și execuție a lotului
STB: Pentru a compensa reducerea temporară a numărului de vehicule, au fost reconfigurate graficele de circulație
Uzura unor tramvaie este o consecință firească a utilizării îndelungate, iar reînnoirea parcului necesită investiții susținute, susțin reprezentanții Societății de Transport București (STB), după ce Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a efectuat un control la depourile de tramvaie și a dispus retragerea temporară a 17 vehicule mai vechi.
Ministrul Muncii, de Ziua Internațională a Francofoniei: România este un stat-far al Francofoniei
Relațiile bilaterale dintre România și Franța sunt mai puternice ca oricând, iar cooperarea în domeniul muncii și securității sociale este o prioritate în cadrul parteneriatului strategic dintre cele două țări, se menționează într-un comunicat al Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale. 'La data de
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 5,91% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut joi la 5,91% pe an, de la 5,92% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul anului trecut, indicele era de 6,21%. Indicele
Piața birourilor din București, la cel mai scăzut nivel de livrări din ultimele două decenii (consultanți)
Piața birourilor din București a înregistrat, anul trecut, cel mai scăzut nivel de livrări din ultimele două decenii, cu un singur proiect major finalizat, iar cererea totală de închiriere s-a diminuat cu 18% față de datele din 2023, relevă o analiză de specialitate, publicată joi. 'Cererea totală de leasing a scăzut anul trecu
Interesul consumatorilor pentru mașinile electrice, pe un trend de scădere în favoarea motoarelor clasice (studiu)
Mașinile cu combustie internă câștigă teren în preferințele consumatorilor de pe mai multe piețe globale, în defavoarea vehiculelor electrice, conform Deloitte 2025 Global Automotive Consumer Study. Cercetarea publicată joi arată că preferințele consumatorilor din Germania indică o creștere de la 49%, în 2024, la 53% în acest an,
O asociere româno-bosniacă va construi cel mai lung lot al Autostrăzii Unirii, Ditrău-Grințieș
O asociere româno-bosniacă va construi cel mai lung lot al Autostrăzii Unirii, Ditrău-Grințieș, de 37,9 kilometri, a anunțat joi ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. 'Am semnat astăzi contractul pentru construcția unui nou lot al al sectorului montan al A8 (Autostrada Unirii). Lotul Ditrău-Grințieș (37,9 km), cel mai lung al acestei autostrăzi
Afacerile din industrie au scăzut, în ianuarie, cu 7,1% față de decembrie și cu 0,4% comparativ cu ianuarie 2024
Cifra de afaceri din industrie, pe total piața internă și piața externă, a scăzut în luna ianuarie 2025, în termeni nominali, atât față de luna decembrie 2024 cu 7,1%, cât și față de luna ianuarie a anului trecut cu 0,4%, arată datele publicate, joi, de Institutul Național de Statistică (INS). Declinul cifrei de afaceri
ANPC a oprit temporar din circulație 23 de tramvaie în urma multiplelor deficiențe constatate
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a oprit temporar din circulație 23 de tramvaie, în urma multiplelor deficiențe constatate în timpul controalelor la mai multe depouri din București. Acțiunile de control au vizat depourile Dudești, Giurgiului, Alexandria, Militari, Colentina și Victoria, în timp ce
ANPC: Amenzi de 259.000 lei și oprirea temporară a activității la 7 operatori economici din Centrul Comercial Agora - Piața Floreasca
Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au aplicat amenzi în valoare de 259.000 de lei și au dispus oprirea temporară a prestării serviciilor la șapte operatori economici din Centrul Comercial Agora - Piața Floreasca. ''Comisarii ANPC, sub coordonarea Președintelui Cristian Popescu Piedone, au desfă
Daraban (CCIR): Continuăm eforturile pentru internaționalizarea business-ului românesc; oportunități de dezvoltare pe piața din Venezuela
Antreprenorii români pot avea oportunități de dezvoltare a afacerilor în Venezuela, a subliniat președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, în cadrul unei discuții cu Jose de Jesus Sojo Reyes, însărcinat cu afaceri al Ambasadei Republicii Bolivariene a Venezuelei în România.
Chiriță (Electrica): Un obiectiv strategic important ar trebui să fie investiția în oameni; suntem la o răscruce critică în sectorul energetic
Unul dintre obiectivele strategice importante ar trebui să fie investiția în oameni, în personalul competent, care să folosească tehnologia, să inoveze și să se adapteze la provocările viitorului, a afirmat, miercuri, directorul general al companiei Electrica, Alexandru Chiriță, la Palatul Parlamentului. ''Unul dintre obiec
Negrescu: Energia trebuie să reprezintă marfa noastră esențială de export în orizontul următorilor 15 ani
Energia trebuie să reprezintă marfa noastră esențială de export în orizontul următorilor 15 ani și cred că toate eforturile noastre, la nivel guvernamental, la nivelul mediului de afaceri, trebuie să conveargă către acest element absolut esențial pentru evoluția economică viitoare, a transmis, miercuri, analistul economic Adrian Negrescu, la Black Sea Forum.
DNSC atenționează asupra tentativelor de fraudă propagate pe WhatsApp
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează utilizatorii cu privire la metodele tot mai frecvente de compromitere a conturilor de WhatsApp, prin solicitarea frauduloasă a codurilor de verificare. ''Dacă ai fost victima unei astfel de înșelătorii sau suspectezi că cineva încearcă să-ți preia contul, tr