logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Stocklosa (CCIB): Una din problemele economice ale României o constituie deficitul cronic al balanței comerciale

Imagine din galeria Agerpres

Una din problemele economice ale României o constituie deficitul cronic al balanței comerciale, 30 de miliarde de euro în primele 10 luni ale anului trecut, deficit care nu poate fi acoperit cu surplusul balanței din comerțul cu servicii, a declarat, joi, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), Iuliu Stocklosa, la o conferință de specialitate.

'Susținerea prin toate mijloacele și pe termen lung a exportatorilor, îndeosebi a celor cu grad înalt de prelucrare, respectiv cu valoare adăugată mare, trebuie să constituie o prioritate strategică. Una din problemele economice ale României o constituie deficitul cronic al balanței comerciale, 30 de miliarde de euro în primele 10 luni (din 2024 - n. r.), deficit care nu poate fi acoperit cu surplusul balanței din comerțul cu servicii. Creșterea constantă a exporturilor de bunuri contribuie nu numai la ameliorarea deficitului acestor balanțe, la diminuarea presiunii pe cursul valutar, ci și la creșterea organică a Produsului Intern Brut', a afirmat președintele CCIB.

Acesta a precizat că instituția pe care o conduce a dezvoltat relații foarte bune cu membrii corpului diplomatic acreditat în România, cu diplomații români în străinătate, cu personalul ce activează în cadrul birourilor de promovare comercială economică, cu cele 115 organizații camerale partenere din lume și cu membrii Consiliului de Export, organism la ale cărui lucrări CCIB are statut de invitat permanent.

'Datorită acestui sistem complex de relații constituit de-a lungul timpului, CCIB vine în sprijinul firmelor interesate de extinderea pe piețe externe cu instrumente și acțiuni utile și eficiente. Ne concentrăm pe susținerea internaționalizării afacerilor companiilor românești, acordând o atenție sporită spațiului extracomunitar', a spus Iuliu Stocklosa.

Potrivit acestuia, Camera de Comerț se concentrează în special pe Africa de Nord, cu accent pe zona maghrebiană, dar și pe Orientul Mijlociu, zona Caucaziană și Asia Centrală. Toate aceste regiuni oferă oportunități economice de cooperare și investiționale semnificative, îndeosebi în industriile energetică, auto, chimie, petrochimie, materiale de construcție, agricultură, turism, tehnologia informației și comunicații.

Stocklosa susține că un avantaj al României îl constituie buna reputație a specialiștilor români în spațiile respective, îndeosebi în domeniul industrial.

În sprijinul oamenilor de afaceri și al exportatorilor români, CCIB organizează, sistematic, o serie de evenimente, cum ar fi Ziua Oportunităților de Afaceri, oferind antreprenorilor posibilitatea de a se întâlni într-un cadru organizat cu ambasadori sau atașați economici ai țărilor partenere, dar și cu factori decizionali din Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT), Ministerul de Externe și Agenția Română de Investiții și Comerț Exterior (ARICE), pentru a afla informații valoroase și utile privind tendințele în comerțul exterior, cadrul juridic bilateral și accesul la piețele cu potențial, participarea la licitații pe proiecte, oportunități de afaceri și investiționale și stimulente acordate exportatorilor.

Președintele CCIB a menționat că nu este neglijată nici dezvoltarea relațiilor economice și de cooperare cu țările din Balcani și cu cele reprezentate de Federația Camerelor Dunărene, al cărei membru fondator este.

'Concomitent cu dezvoltarea activității de export, consider că este necesară stimularea investițiilor în domenii care oferă oportunități certe din fonduri private, dar și din proiecte finanțate prin diverse programe europene, îndeosebi prin PNRR. Gestionate cu atenție, fondurile europene pot fi o șansă pentru România de a-și rezolva vulnerabilitățile sistemice și de a trece de la o creștere economică bazată pe consum la una bazată pe investiții și pe dezvoltarea infrastructurii în afaceri. În plus, PNRR oferă șansa de a corecta decalajul de competitivitate între companiile românești și cele din vestul Europei, datorită fondurilor disponibile pentru digitalizare, retehnologizare, automatizare, robotizare, dar și prin măsuri dedicate cercetării/dezvoltării și inovării', a transmis Stocklosa.

Președintele CCIB a precizat, de asemenea, că Bucureștiul deține 19% din exporturile naționale, iar importurile au ajuns undeva la 35%.

'Deci, balanța comercială a Bucureștiului este negativă și trebuie neapărat să găsim soluții ca zona Capitalei să îmbunătățească această balanță', consideră șeful CCIB.

Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv au organizat, joi, Forumul diplomației comerciale și al exportatorilor, ediția a IV-a, o dezbatere autentică și constructivă despre exporturi și companiile exportatoare, care a analizat atât oportunitățile, cât și provocările acestora. AGERPRES/(A - redactor: Cristian Anghelache, editor: Oana Tilică, editor online: Anda Badea)

Afisari: 285

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 30-04-2025 15:46

PIB-ul global ar putea crește cu încă 15 puncte procentuale până în 2035, datorită inteligenței artificiale (raport)

Inteligența artificială (AI) are potențialul de a crește economia globală cu până la 15 puncte procentuale în următorul deceniu, arată raportul ''Value in Motion'', realizat de PwC la nivel global. Această evoluție ar adăuga efectiv peste un punct procentual la rata anuală de creștere, la egalitate cu creșterea econ

Economic 30-04-2025 15:25

ANAR: O nouă licitație pentru închirierea a 77 de suprafețe de plajă pe următorii zece ani

Un număr de 187 de oferte au fost depuse în cea de-a doua procedură de licitație publică pentru închirierea a 77 de suprafețe de plajă în sezoanele estivale 2025 - 2034, a anunțat Administrația Națională ''Apele Române'' (ANAR), într-un comunicat de presă transmis, miercuri, AGERPRES. Subsectoarele

Economic 30-04-2025 14:49

TPBI prelungește programul mai multor linii, pentru transportul spectatorilor meciului FCSB - Dinamo

Liniile 10, 55, 86, 90, 104 și 311 vor avea un program de circulație prelungit în seara zilei de luni, 5 mai, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal FCSB - Dinamo București, programat de la ora 20:30, pe ''Arena Națională'', iar parcul liniilor de noapte N1 și N10 va fi suplimentat în intervalul orar 2

Economic 30-04-2025 14:41

Angajamentele pentru beneficiarii Pachetului 4 ''Culturi verzi'' - Intervenția DR-02, adaptate la PAC 2023-2027

Angajamentele de plată aflate în derulare din Campania 2024 pentru beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ''Culturi verzi'' se adaptează în anul 2025 la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027, informează miercuri Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Economic 30-04-2025 14:35

Activele nete ale fondurilor de investiții au crescut în luna martie cu 0,9%

Activele nete ale celor 246 de fonduri deschise și închise, locale și străine, au crescut în luna martie cu 0,9% până la nivelul de 49,5 miliarde lei (9,9 miliarde euro), iar intrările nete ale lunii au totalizat 452 milioane lei (90,8 milioane euro), conform unui comunicat al Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF), transmis, miercuri, AGERPR

Economic 30-04-2025 14:33

MIPE finanțează dotarea spitalelor care tratează AVC; un nou apel de proiecte în valoare de 58 de milioane de euro

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) deschide un nou apel de proiecte prin Programul Sănătate 2021-2027, în valoare de 58,496 milioane de euro, destinat unităților sanitare publice care tratează pacienți critici cu patologie vasculară cerebrală acută, potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES. ''Acest ape

Economic 30-04-2025 14:00

Prețurile la biletele de avion pentru minivacanța de 1 Mai, mai mici cu 20%; Londra, Paris și Roma, în topul preferințelor

Prețurile la biletele de avion pentru minivacanța de 1 Mai au fost cu 20% mai mici, raportat la 2024, românii optând în principal pentru orașele Londra, Paris sau Roma, relevă datele Vola.ro. ''Minivacanța de 1 Mai rămâne și în acest an un reper important î

Economic 30-04-2025 12:32

PIB-ul nominal al României ar putea depăși 700 miliarde de euro în 2034 (raport)

PIB-ul nominal al României ar putea depăși 700 miliarde de euro în 2034 și se poate apropia de 800 de miliarde de euro în 2035, la un ritm de creștere reală de aproximativ 3% anual și o inflație medie similară, potrivit macroeconomiștilor din ING Bank. Aceste estimări ar poziționa România în competiție cu țări precum Austria și Su

Economic 30-04-2025 11:17

AFM a semnat contractul de finanțare pentru realizarea a 26 de fabrici de reciclare, cu bani din PNRR

Contractul de finanțare pentru construirea a 26 de fabrici de reciclare, în valoare de aproape 674,75 milioane de lei, a fost semnat miercuri, a anunțat președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Florin Bănică, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES. 'Am semnat cele 26 de contracte de finanțare care reprezintă ținta asumată

Economic 30-04-2025 11:02

ANAF: Nou program de conformare pentru persoanele care realizează venituri din activității de asistență medicală

Agenția Națională de Administrare Fiscală va desfășura, până la finalul anului, la nivel național, un nou program de conformare, ce se adresează persoanelor fizice înregistrate sub forma cabinetelor medicale individuale (CMI) sau ca persoană fizică independentă (PFI) și care realizează venituri din prestarea activității de asistență medicală (generală ori special

Economic 30-04-2025 11:01

Romgaz a plătit anul trecut către Guvern 3,8 miliarde lei

Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz a plătit în 2024 către Guvernul României o sumă totală de 3,88 miliarde lei, conform unui raport remis, miercuri, Bursei de Valori București. Potrivit sursei citate, impozitele percepute asupra venitului, producției sau profiturilor societăților comerciale, cu excepția impozitelor percepute asupra consum

Economic 30-04-2025 10:52

Incendiile, printre printre principalele amenințări la adresa locuințelor; 67 milioane de lei, despăgubiri plătite de asigurători în 2024

Incendiile rămân printre principalele amenințări la adresa locuințelor din România, membrii UNSAR achitând anul trecut despăgubiri în valoare de 67 milioane lei doar pentru daunele provocate de foc locuințelor asigurate prin polițe facultative, aproape triplu decât în 2021. Potrivit unui comunicat al Uniunii Naționale a Soci

Economic 30-04-2025 10:12

Ratele creditelor ipotecare scad ca pondere în veniturile unui debitor pe termen lung, în ciuda variației dobânzilor (analiză)

Ratele creditelor ipotecare scad ca pondere în veniturile unui debitor pe termen lung, în ciuda variației dobânzilor, care pot ajunge și la câteva puncte procentuale, potrivit unei analize realizate de brokerul online Ipotecare.ro. Datele companiei arată că durata medie de rambursare a u

Economic 30-04-2025 10:07

Angajatorii mici și foarte mici din România au scos la concurs 28.000 de joburi, în primele patru luni (platformă)

Companiile mici și foarte mici din România, cu maximum zece angajați, au postat de la începutul acestui an și până în prezent, 28.000 de locuri de muncă, în creștere cu 10% față de primele patru luni din 2024, arată o analiză publicată, miercuri, de o platformă de recrutare online. Datele centralizate de eJobs relevă faptul că, di

Economic 30-04-2025 10:03

ONRC: 21.006 firme au fost radiate la nivel național în primul trimestru din 2025

Un număr de 21.006 firme au fost radiate la nivel național, în primul trimestru din 2025, cu 16,95% mai puține comparativ cu perioada similară din 2024, conform statisticilor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele mai multe radieri au fost înregistrate în municipiul București, respectiv 3.480 (număr în scădere cu 9,04