Consiliul Concurenței începe dezvoltarea unui nou Registru al ajutoarelor de stat - REGAS 2

Consiliul Concurenței a semnat joi contractul de finanțare pentru dezvoltarea unui nou registru al ajutoarelor de stat - Regas 2, platformă de monitorizare a ajutoarelor de stat acordate din fonduri naționale și europene, informează autoritatea de concurență printr-un comunicat.
'Platforma Regas 1 are 180.000 de utilizatori și a înregistrat peste 280.000 de contracte semnate. Regas 2 va face întreg procesul de monitorizare și acordare a ajutoarelor de stat mai simplu, mai transparent și mai rapid - atât pentru companii, cât și pentru autorități. Vom introducere mecanisme de interoperabilitate care le vor permite instituțiilor conectate la platformă să vorbească aceeași limbă și să schimbe date automatizat. Astfel vom reduce birocrația și vom elimina timpul pierdut în procesul de aprobare', a precizat Bogdan Ivan, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, citat în comunicat.
Acesta a participat la ceremonia de semnare a contractului de finanțare pentru proiectul Regas 2, alături de premierul Marcel Ciolacu, de șeful Cancelariei prim ministrului, Ștefan-Radu Oprea, președintele Autorității pentru Digitalizarea României, Dragoș-Cristian Vlad, directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, Ionel-Sorin Bălan, și de vicepreședintele Consiliului Concurenței, Daniel Picu.
Potrivit reprezentanților Consiliului Concurenței, prin Regas 2 se urmărește utilizarea mai facilă a platformei și reducerea timpului alocat verificărilor condițiilor de eligibilitate a companiilor, care aplică pentru ajutor de stat în cadrul schemelor puse la dispoziție de autoritățile publice. În același timp, va fi îndeplinită și obligația de transparență a ajutoarelor de stat acordate în România, impusă de Comisia Europeană. În plus, va fi realizat un modul de e-learning, prin care utilizatorii să fie informați și instruiți cu privire la domeniul ajutorului de stat.
'Prima varianta a registrului ajutoarelor de stat, Regas 1, și-a dovedit pe deplin utilitatea în cei peste nouă ani de funcționare, însă a venit vremea să trecem într-o nouă etapă. Astfel, Regas 2 va avea funcționalități optimizate și va dezvolta noi servicii atât pentru companii, cât și pentru autorități. În același timp, platforma este importantă pentru asigurarea respectării reglementărilor în domeniul ajutoarele de stat', a precizat Daniel Picu, vicepreședintele Consiliului Concurenței România.
Proiectul Regas 2 - 'Îmbunătățirea mecanismului de control și monitorizare a ajutoarelor de stat în beneficiul autorităților publice, al cetățenilor și al mediului de afaceri' va fi implementat de Consiliul Concurenței, în parteneriat cu Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).
Proiectul este finanțat din fondurile Programului Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027 (PoCIDIF). Contractul de finanțare are o valoare totală de peste 43,386 milioane lei, din care Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) reprezintă 32,517 milioane lei. Durata de implementare este de 30 de luni.
Dezvoltarea registrului ajutoarelor de stat Regas 2 va avea în vedere: optimizarea funcționalităților ca urmare a modificărilor legislative și a mecanismelor de acordare de ajutoare de stat; asigurarea interoperabilității cu MySMIS, sistemul informatic dezvoltat pentru gestionarea asistenței financiare nerambursabile aferente perioadei financiare 2021-2027, și sistemele informatice ale furnizorilor de ajutor de stat din România; integrare cu modul de transparență al ajutoarelor de stat al Comisiei Europene (TAM - Transparency Award Module); asigurarea condițiilor de integrare în cloud-ul guvernamental; o nouă infrastructură hardware și software pentru funcționarea aplicației; migrarea datelor din Regas 1 în noul sistem; dezvoltarea de noi servicii pentru cetățeni și mediul de afaceri, prin care se facilitează accesul la statistici, informații și instruiri privind ajutoarele de stat acordate în România.
Autoritatea de concurență a avizat peste 650 de măsuri de ajutor de stat în Regas 1, unde peste 280.000 de contracte au fost semnate de furnizorii de ajutor de stat cu companiile beneficiare.
Regas 1, sistemul de monitorizare a respectării legislației în domeniul ajutorului de stat a fost dezvoltat pentru a îndeplini condiționalitatea ex-ante impusă de Comisia Europeană pentru utilizarea fondurilor structurale în perioada de programare 2014-2020. Regas 1 a fost dezvoltat cu sprijinul STS în perioada 2014-2015 și a început să fie utilizat în 2016.
În cadrul Regas 1 sunt înrolate peste 400 de instituții furnizoare de ajutor de stat/de minimis și există peste 180.000 de utilizatori, din care 105.000 sunt din partea companiilor beneficiare de ajutor de stat. AGERPRES/(AS-redactor: Nicoleta Gherasi, editor: Andreea Marinescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine în valoare de 1,4 miliarde de lei, în 2025 (proiect)
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va acorda, în 2025, un ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine, în valoare de 1,4 miliarde de lei, proiectul de Ordonanță de Urgență pentru susținerea sectorului suin fiind publicat spre consultare publică pe
Mihai Barbu va fi de luni noul președinte al Autorității pentru Reformă Feroviară
Mihai Barbu a fost numit în funcția de președinte al Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), potrivit unei decizii a premierului Marcel Ciolacu, publicată miercuri în Monitorul Oficial. ''Având în vedere propunerea ministrului Transporturilor și Infrastructurii formulată prin Adresa nr. 13.661 din 29 aprilie
Burduja: România nu ajunge în beznă; fac un apel public către toți românii să se informeze din surse oficiale
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că nu există niciun risc de blackout în România în perioada primului tur al alegerilor pentru Președintele României, iar cei care răspândesc astfel de dezinformări pe rețele de socializare, ''prin care bagă spaima în populație'', trebuie să suporte consecințele.
Inspectorii antifraudă din Oradea au confiscat marfă nedeclarată în valoare de peste 4,88 milioane de lei
Inspectorii antifraudă din cadrul Direcției regionale antifraudă fiscală (DRAF) Oradea au confiscat, în luna aprilie, bunuri în valoare totală de peste 4,88 milioane de lei, de la un operator economic specializat în comerțul cu marochinărie și încălțăminte, se arată într-un comunicat de presă al Agenției Naționale pentru Administrare Fis
Primul tren produs de polonezi se estimează că va ajunge în România pe 31 mai
Prima ramă electrică regională (RE-R) produsă de polonezi se estimează că va sosi în România la sfârșitul lunii viitoare, urmând să fie certificată, omologată, autorizată și pusă în circulație de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF). Într-o
PIB-ul global ar putea crește cu încă 15 puncte procentuale până în 2035, datorită inteligenței artificiale (raport)
Inteligența artificială (AI) are potențialul de a crește economia globală cu până la 15 puncte procentuale în următorul deceniu, arată raportul ''Value in Motion'', realizat de PwC la nivel global. Această evoluție ar adăuga efectiv peste un punct procentual la rata anuală de creștere, la egalitate cu creșterea econ
ANAR: O nouă licitație pentru închirierea a 77 de suprafețe de plajă pe următorii zece ani
Un număr de 187 de oferte au fost depuse în cea de-a doua procedură de licitație publică pentru închirierea a 77 de suprafețe de plajă în sezoanele estivale 2025 - 2034, a anunțat Administrația Națională ''Apele Române'' (ANAR), într-un comunicat de presă transmis, miercuri, AGERPRES. Subsectoarele
TPBI prelungește programul mai multor linii, pentru transportul spectatorilor meciului FCSB - Dinamo
Liniile 10, 55, 86, 90, 104 și 311 vor avea un program de circulație prelungit în seara zilei de luni, 5 mai, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal FCSB - Dinamo București, programat de la ora 20:30, pe ''Arena Națională'', iar parcul liniilor de noapte N1 și N10 va fi suplimentat în intervalul orar 2
Angajamentele pentru beneficiarii Pachetului 4 ''Culturi verzi'' - Intervenția DR-02, adaptate la PAC 2023-2027
Angajamentele de plată aflate în derulare din Campania 2024 pentru beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ''Culturi verzi'' se adaptează în anul 2025 la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027, informează miercuri Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Activele nete ale fondurilor de investiții au crescut în luna martie cu 0,9%
Activele nete ale celor 246 de fonduri deschise și închise, locale și străine, au crescut în luna martie cu 0,9% până la nivelul de 49,5 miliarde lei (9,9 miliarde euro), iar intrările nete ale lunii au totalizat 452 milioane lei (90,8 milioane euro), conform unui comunicat al Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF), transmis, miercuri, AGERPR
MIPE finanțează dotarea spitalelor care tratează AVC; un nou apel de proiecte în valoare de 58 de milioane de euro
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) deschide un nou apel de proiecte prin Programul Sănătate 2021-2027, în valoare de 58,496 milioane de euro, destinat unităților sanitare publice care tratează pacienți critici cu patologie vasculară cerebrală acută, potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES. ''Acest ape
Prețurile la biletele de avion pentru minivacanța de 1 Mai, mai mici cu 20%; Londra, Paris și Roma, în topul preferințelor
Prețurile la biletele de avion pentru minivacanța de 1 Mai au fost cu 20% mai mici, raportat la 2024, românii optând în principal pentru orașele Londra, Paris sau Roma, relevă datele Vola.ro. ''Minivacanța de 1 Mai rămâne și în acest an un reper important î
Aproape 33.000 de locuri de muncă vacante în România; 267 de joburi disponibile în țările UE
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) are în evidențe 32.888 de locuri de muncă, iar în rețeaua EURES se află 267 de joburi în spațiul european, cele mai multe în Norvegia, Italia și Germania, informează miercuri instituția. Potrivit datelor furnizate de agenții economici privind locurile de muncă va
PIB-ul nominal al României ar putea depăși 700 miliarde de euro în 2034 (raport)
PIB-ul nominal al României ar putea depăși 700 miliarde de euro în 2034 și se poate apropia de 800 de miliarde de euro în 2035, la un ritm de creștere reală de aproximativ 3% anual și o inflație medie similară, potrivit macroeconomiștilor din ING Bank. Aceste estimări ar poziționa România în competiție cu țări precum Austria și Su
AFM a semnat contractul de finanțare pentru realizarea a 26 de fabrici de reciclare, cu bani din PNRR
Contractul de finanțare pentru construirea a 26 de fabrici de reciclare, în valoare de aproape 674,75 milioane de lei, a fost semnat miercuri, a anunțat președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Florin Bănică, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES. 'Am semnat cele 26 de contracte de finanțare care reprezintă ținta asumată