VIDEO Chiriac: CONAF a primit, pentru a doua oară, recunoașterea Parlamentului European, pentru că ne implicăm și ne pasă și de generațiile viitoare

Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) este singura organizație patronală din România care a primit recunoașterea Parlamentului European, pentru a doua oară, a declarat, miercuri, Cristina Chiriac, președinta CONAF la Gala 'Women in Economy' 2025, ediția a VII-a.
'Anul acesta este o onoare magnifică pentru noi, cei din această organizație, să primim recunoașterea Parlamentului European pentru a doua oară. Suntem singura organizație patronală din România care primește această recunoaștere și nu pentru că suntem o organizație de femei, pentru că nu suntem, suntem o organizație care susține antreprenoriatul românesc, ci pentru că ne facem treaba extraordinar de bine. Am înțeles că după 35 de ani nu mai e loc de vorbe, că vorbele trebuie să devină fapte, că aceia care promit și nu livrează trebuie amendați. Am primit această recunoaștere pentru că ne implicăm, pentru că ne pasă nu doar de noi, ci și de generațiile viitoare', a spus Cristina Chiriac.
Potrivit acesteia, anul 2024 a fost pentru CONAF un an al diplomației economice și al parteneriatelor. Reprezentanți ai CONAF au discutat, la Washington, la Departamentul de Stat, printre altele, despre rolul securității, al femeilor în economie și despre 'paradigma care sparge tabloul egalității de gen și se duce în competitivitate'.
Totodată, președinta CONAF consideră că o economie care nu este competitivă 'nu face altceva decât să se târască'.
'Am continuat, apoi, la propriu, în tranșee. În luna septembrie am ajuns la Kiev, la summitul de securitate europeană, și am dormit într-un adăpost subteran. Unii dintre voi m-ați întrebat dacă îmi lipsește ceva acasă? Vă asigur că nu-mi lipsește nimic. Am vrut să văd ceea ce nu trebuie să trăim noi niciodată, să apreciem pacea pe care o considerăm un dar, dar care, de fapt, este extrem de scumpă. Și dacă nu vom înțelege care este prețul acestei păci, îmi este teamă că vor trebui încă 35 de ani să-i trăim în întuneric. Nu îmi doresc ca vreodată țara pe care o iubesc să fie în această situație! De aceea, avem o responsabilitate imensă să ne gândim la cei care nu pot, să-i apreciem pe cei care pot și să încetăm să ne judecăm pentru că facem asta mult prea des', a mai spus Cristina Chiriac.
Gala CONAF 'Women in Economy' 2025 se desfășoară pentru al doilea an consecutiv sub Înaltul Patronaj al Parlamentului European și, în premieră, sub Patronajul Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
În cadrul Galei CONAF 'Women in Economy', șefa organizației a anunțat lansarea primei reviste a unei organizații patronale din România - 'Women in Economy'.
Eliminarea diferențelor între gradul de ocupare al bărbaților și cel al femeilor ar duce la creșterea PIB-ului Europei cu 2.000 până la 3.000 de miliarde de euro până în 2050, a declarat, la rândul său, Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, într-un mesaj adresat participanților la Gala CONAF 'Women in Economy'.
'Parlamentul European lucrează la schimbarea de paradigmă de care avem nevoie urgentă pentru a permite fiecărei femei să aibă succes aici în Europa. Asta include integrarea egalității de gen în toate inițiativele legislative pe care le adoptăm sau politicile pe care le promovăm, dar și în directive ambițioase precum cele referitoare la prezența femeilor în consiliile de administrație sau cea referitoare la transparența salariilor, care deschid calea pentru prezența femeilor în funcțiile de conducere, în ideea de a rezolva decalajele între salariile și pensiile de care beneficiază bărbații și femeile. Închiderea acestor decalaje nu este doar un lucru corect, are sens și din punct de vedere economic. Eliminarea diferențelor între gradul de ocupare al bărbaților și cel al femeilor ar duce la creșterea PIB-ului Europei cu 2.000 până la 3.000 de miliarde de euro până în 2050, ceea ce ne-ar face nu doar mai egali, dar și mai competitivi', a afirmat Roberta Metsola.
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a transmis, prin consilierul său onorific Dragoș Atanasiu, un mesaj în care și-a declarat hotărârea și dedicarea pentru a menține țara pe un parcurs pro-european și euroatlantic.
'În același timp, să ne aducem aminte de gândirea antreprenorială care ne învață că în orice criză avem și oportunități ce pot fi valorificate cu abordarea potrivită. În acest context, o prioritate a României pe plan intern trebuie să rămână stabilitatea climatului economic, iar implementarea cu succes a proiectelor finanțate din fonduri europene, alături de atragerea investițiilor și un dialog constructiv între mediul privat și instituțiile publice, rămân esențiale pentru asigurarea nivelului de securitate economică pe care ni-l dorim', a apreciat șeful statului.
În cuvântul său, vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, a menționat că, la Bruxelles, în ultimii ani au fost introduse reglementări care permit creșterea transparenței salariale, astfel încât femeile să fie plătite egal pentru muncă egală. De asemenea, fost modificată legislația privind extinderea finanțărilor europene pentru antreprenoare și au fost extinse drepturile care protejează femeile împotriva atacurilor discriminatorii.
'Să ne asigurăm că nu avem o economie dominată de un singur gen, ci o economie în care toți au șanse egale', a mai declarat Negrescu.
Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Asociația Națională a Antreprenorilor (ANAA) și Patronatul Femeilor Antreprenor (PFA) au organizat Gala 'Women in Economy', eveniment sub Înaltul Patronaj al Parlamentului European și, în premieră, sub Patronajul Ministerului Afacerilor Externe.
Sub tema 'Empowered to Act, Inspired to Succeed', CONAF recunoaște meritele femeilor care, prin determinare și viziune, au demonstrat că pot acționa și reuși în cele mai importante domenii pentru România: sănătate, tehnologie, energie, educație, antreprenoriat și multe altele.
Evenimentul a reunit oficialități guvernamentale, diplomați, lideri din mediul de afaceri, și personalități marcante din societatea românească.
În cadrul Galei CONAF au fost acordate zece trofee și un premiu special femeilor care au avut un impact major în anul precedent, contribuind la dezvoltarea unei comunități puternice, reziliente și pregătite să construiască viitorul. Premiantele au fost: Loredana Urzică-Mirea (director executiv al Asociației eLiberare și președinte al Federației ProTECT), Raluca Fiterman (CEO Arcadia), Andreea Raicu (fondatoarea AMELIN), Andreea Oanță (fondator Caresta), Simona Gemeneanu (founding partener Morphosis Capital), Anca Macovei (Mark Twain International School și Romania Education Alliance), Amalia Săftoiu (fondatoarea Ami Amelia), Violeta Luca (CEO Vodafone Cehia), Claudia Griech (CEO E.On Energie România), Bernadette Szöcs (jucătoare română de tenis de masă). Premiul special i-a fost decernat Teodorei Tompea, jurnalist Digi 24.
Trofeul Women in Economy, simbolul suprem al excelenței feminine în economie, este o distincție unică, forjată în metal aurit. 'Conceput acum șapte ani special pentru CONAF de artista vizuală Misha Diaconu, trofeul este o operă de artă plină de simboluri. Această distincție de lux se acordă exclusiv femeilor vizionare care modelează economia și comunitatea de afaceri prin rezultate excepționale', arată organizatorii.
Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin a luat ființă ca urmare a necesității de a crea o cultură antreprenorială modernă, sustenabilă și echitabilă, nu numai pentru antreprenoriatul feminin, ci și pentru întregul mediu de business. CONAF are în componența sa 30 sucursale, două federații, 12 patronate, 38 asociații și peste 5.500 de companii, peste 220.000 de angajați.
Printre proiectele CONAF se numără 'Pactul pentru Tineri', 'Maratonul pentru Educație Antreprenorială' 'DigitalUP' 'Pactul pentru Munca' - în parteneriat cu FPPG, 'Pactul pentru Educație Antreprenorială', 'Romanian Venture Forum' seria de dialoguri deschise, 'Turismul Românesc: Între impas și oportunitate'. AGERPRES/(A - redactor: Cristian Anghelache, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Andreea Preda)
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine în valoare de 1,4 miliarde de lei, în 2025 (proiect)
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va acorda, în 2025, un ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine, în valoare de 1,4 miliarde de lei, proiectul de Ordonanță de Urgență pentru susținerea sectorului suin fiind publicat spre consultare publică pe
Mihai Barbu va fi de luni noul președinte al Autorității pentru Reformă Feroviară
Mihai Barbu a fost numit în funcția de președinte al Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), potrivit unei decizii a premierului Marcel Ciolacu, publicată miercuri în Monitorul Oficial. ''Având în vedere propunerea ministrului Transporturilor și Infrastructurii formulată prin Adresa nr. 13.661 din 29 aprilie
Burduja: România nu ajunge în beznă; fac un apel public către toți românii să se informeze din surse oficiale
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că nu există niciun risc de blackout în România în perioada primului tur al alegerilor pentru Președintele României, iar cei care răspândesc astfel de dezinformări pe rețele de socializare, ''prin care bagă spaima în populație'', trebuie să suporte consecințele.
Inspectorii antifraudă din Oradea au confiscat marfă nedeclarată în valoare de peste 4,88 milioane de lei
Inspectorii antifraudă din cadrul Direcției regionale antifraudă fiscală (DRAF) Oradea au confiscat, în luna aprilie, bunuri în valoare totală de peste 4,88 milioane de lei, de la un operator economic specializat în comerțul cu marochinărie și încălțăminte, se arată într-un comunicat de presă al Agenției Naționale pentru Administrare Fis
Primul tren produs de polonezi se estimează că va ajunge în România pe 31 mai
Prima ramă electrică regională (RE-R) produsă de polonezi se estimează că va sosi în România la sfârșitul lunii viitoare, urmând să fie certificată, omologată, autorizată și pusă în circulație de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF). Într-o
PIB-ul global ar putea crește cu încă 15 puncte procentuale până în 2035, datorită inteligenței artificiale (raport)
Inteligența artificială (AI) are potențialul de a crește economia globală cu până la 15 puncte procentuale în următorul deceniu, arată raportul ''Value in Motion'', realizat de PwC la nivel global. Această evoluție ar adăuga efectiv peste un punct procentual la rata anuală de creștere, la egalitate cu creșterea econ
ANAR: O nouă licitație pentru închirierea a 77 de suprafețe de plajă pe următorii zece ani
Un număr de 187 de oferte au fost depuse în cea de-a doua procedură de licitație publică pentru închirierea a 77 de suprafețe de plajă în sezoanele estivale 2025 - 2034, a anunțat Administrația Națională ''Apele Române'' (ANAR), într-un comunicat de presă transmis, miercuri, AGERPRES. Subsectoarele
TPBI prelungește programul mai multor linii, pentru transportul spectatorilor meciului FCSB - Dinamo
Liniile 10, 55, 86, 90, 104 și 311 vor avea un program de circulație prelungit în seara zilei de luni, 5 mai, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal FCSB - Dinamo București, programat de la ora 20:30, pe ''Arena Națională'', iar parcul liniilor de noapte N1 și N10 va fi suplimentat în intervalul orar 2
Angajamentele pentru beneficiarii Pachetului 4 ''Culturi verzi'' - Intervenția DR-02, adaptate la PAC 2023-2027
Angajamentele de plată aflate în derulare din Campania 2024 pentru beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ''Culturi verzi'' se adaptează în anul 2025 la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027, informează miercuri Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Activele nete ale fondurilor de investiții au crescut în luna martie cu 0,9%
Activele nete ale celor 246 de fonduri deschise și închise, locale și străine, au crescut în luna martie cu 0,9% până la nivelul de 49,5 miliarde lei (9,9 miliarde euro), iar intrările nete ale lunii au totalizat 452 milioane lei (90,8 milioane euro), conform unui comunicat al Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF), transmis, miercuri, AGERPR
MIPE finanțează dotarea spitalelor care tratează AVC; un nou apel de proiecte în valoare de 58 de milioane de euro
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) deschide un nou apel de proiecte prin Programul Sănătate 2021-2027, în valoare de 58,496 milioane de euro, destinat unităților sanitare publice care tratează pacienți critici cu patologie vasculară cerebrală acută, potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES. ''Acest ape
Prețurile la biletele de avion pentru minivacanța de 1 Mai, mai mici cu 20%; Londra, Paris și Roma, în topul preferințelor
Prețurile la biletele de avion pentru minivacanța de 1 Mai au fost cu 20% mai mici, raportat la 2024, românii optând în principal pentru orașele Londra, Paris sau Roma, relevă datele Vola.ro. ''Minivacanța de 1 Mai rămâne și în acest an un reper important î
Aproape 33.000 de locuri de muncă vacante în România; 267 de joburi disponibile în țările UE
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) are în evidențe 32.888 de locuri de muncă, iar în rețeaua EURES se află 267 de joburi în spațiul european, cele mai multe în Norvegia, Italia și Germania, informează miercuri instituția. Potrivit datelor furnizate de agenții economici privind locurile de muncă va
PIB-ul nominal al României ar putea depăși 700 miliarde de euro în 2034 (raport)
PIB-ul nominal al României ar putea depăși 700 miliarde de euro în 2034 și se poate apropia de 800 de miliarde de euro în 2035, la un ritm de creștere reală de aproximativ 3% anual și o inflație medie similară, potrivit macroeconomiștilor din ING Bank. Aceste estimări ar poziționa România în competiție cu țări precum Austria și Su
AFM a semnat contractul de finanțare pentru realizarea a 26 de fabrici de reciclare, cu bani din PNRR
Contractul de finanțare pentru construirea a 26 de fabrici de reciclare, în valoare de aproape 674,75 milioane de lei, a fost semnat miercuri, a anunțat președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Florin Bănică, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES. 'Am semnat cele 26 de contracte de finanțare care reprezintă ținta asumată