logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Procesul de aprobare a hotărârilor de Consiliu local necesită, anual, 37.752 de drumuri dus-întors (raport APSAP)

Imagine din galeria Agerpres

Procesul de aprobare a hotărârilor de Consiliu local necesită, anual, 37.752 de drumuri dus-întors pentru transportarea documentelor fizice între primăriile de comună și prefecturi, semn că, la ora actuală, digitalizarea în România rămâne sufocată sub teancuri de hârtie, este concluzia unui raport al Centrului de Formare APSAP, dat publicității miercuri.

'România continuă să se afunde într-un paradox birocratic care anulează orice progres în digitalizarea administrației publice. Deși autoritățile susțin modernizarea sistemului, birocrația continuă să domine: documentele 'digitale' ajung, în final, să fie tipărite, transportate fizic și arhivate în dosare prăfuite. Un exemplu elocvent este procesul de aprobare a hotărârilor de consiliu local (HCL), care generează 37.752 de drumuri dus-întors anual între primăriile de comună și prefecturi, doar pentru controlul de legalitate, potrivit unui calcul făcut de Centrul de Formare APSAP, cel mai mare centru de pregătire profesională a angajaților în numeroase domenii. Însă, realitatea arată că multe activități ale administrației publice implică generarea de documente, implicit duplicarea celor depuse online prin tipărirea lor, ceea ce se transformă într-o muncă ineficientă și cheltuieli ridicate (...) La nivel național, România are 3.146 de unități administrativ-teritoriale, excluzând primăriile municipiilor reședință de județ și Municipiul București', menționează sursa citată.

APSAP susține că acest proces ar putea fi complet digitalizat, însă România rămâne blocată într-o birocrație sufocantă, iar în loc să fie redusă cantitatea de hârtie folosită, este creat un sistem care doar adaugă noi documente electronice care, în final, trebuie tot printate, semnate și transportate fizic.

'În anul 2025, România continuă să funcționeze, în multe privințe, ca acum un secol. Dosarele voluminoase, pline cu hârtii, continuă să fie regula, iar procesul decizional, de la inițierea unui proiect de lege până la adoptarea acestuia, este un adevărat maraton birocratic ce implică, evident, multă hârtie. Digitalizarea administrației rămâne doar un deziderat frumos ambalat în discursuri optimiste, dar fără aplicabilitate reală. În ultimii ani, 'digitalizarea' a devenit un cuvânt la modă, folosit în aproape orice discurs politic. Însă, digitalizarea reală presupune eliminarea completă a hârtiilor și automatizarea proceselor, nu doar crearea unor noi formulare electronice care, în final, trebuie printate și arhivate fizic. În România, implementarea unui sistem de digitalizare nu înlocuiește birocrația tradițională, ci doar se adaugă la volumul uriaș de documente care continuă să fie tipărite', a declarat, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES, președintele Centrului de Formare APSAP, Bogdan Costin Fârșirotu.

În viziunea APSAP, în România, 'digitalizarea eșuează chiar acolo unde ar trebui să funcționeze impecabil: în accesarea fondurilor europene destinate digitalizării'.

'Banii europeni, puși la dispoziție prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) - Componenta 7, ar trebui să transforme administrația și economia, dar sunt sufocați de un paradox birocratic revoltător. România gestionează un buget de 1,62 miliarde de euro, însă procesul de accesare a acestor fonduri arată mai degrabă ca o parodie administrativă decât ca un program modernizat. Milioane de pagini tipărite, scanate și apoi semnate digital sunt evaluate, ironic, în format fizic, pe hârtie, de echipele de monitorizare de la minister, organismul intermediar regional sau autoritatea de management. O birocrație absurdă care demonstrează că, în România, digitalizarea este doar un slogan pompos pe hârtie... multă hârtie!', punctează Fârșirotu.

De asemenea, pentru cursuri finanțate din fonduri europene, statul solicită o cantitate mare de documente tipărite, în timp ce evaluarea și decontarea cheltuielilor se complică de cel puțin zece ori, transformând o inițiativă de sprijinire a educației într-un labirint birocratic aproape imposibil de parcurs.

Înființat în anul 2014, Centrul de Formare APSAP este o organizație neguvernamentală din România, specializată în furnizarea de programe de formare profesională pentru sectorul public și privat

Cursurile oferite de APSAP sunt diverse și acoperă domenii precum: resursele umane, protecția datelor, competențele digitale, marketingul digital și social media, public speaking, competențele antreprenoriale, managementul de proiect și multe altele. Toate programele sunt acreditate de Ministerul Muncii și Ministerul Educației.

În ultimii patru ani, Centrul a organizat peste 3.000 de programe de formare și conferințe naționale, cu peste 100.000 de participanți, printre care funcționari publici, personal contractual, demnitari și alte categorii profesionale din întreaga țară. AGERPRES/(AS - redactor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 478

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 30-04-2025 19:25

Ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine în valoare de 1,4 miliarde de lei, în 2025 (proiect)

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va acorda, în 2025, un ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine, în valoare de 1,4 miliarde de lei, proiectul de Ordonanță de Urgență pentru susținerea sectorului suin fiind publicat spre consultare publică pe

Economic 30-04-2025 18:50

Mihai Barbu va fi de luni noul președinte al Autorității pentru Reformă Feroviară

Mihai Barbu a fost numit în funcția de președinte al Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), potrivit unei decizii a premierului Marcel Ciolacu, publicată miercuri în Monitorul Oficial. ''Având în vedere propunerea ministrului Transporturilor și Infrastructurii formulată prin Adresa nr. 13.661 din 29 aprilie

Economic 30-04-2025 17:37

Burduja: România nu ajunge în beznă; fac un apel public către toți românii să se informeze din surse oficiale

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că nu există niciun risc de blackout în România în perioada primului tur al alegerilor pentru Președintele României, iar cei care răspândesc astfel de dezinformări pe rețele de socializare, ''prin care bagă spaima în populație'', trebuie să suporte consecințele.

Economic 30-04-2025 16:40

Inspectorii antifraudă din Oradea au confiscat marfă nedeclarată în valoare de peste 4,88 milioane de lei

Inspectorii antifraudă din cadrul Direcției regionale antifraudă fiscală (DRAF) Oradea au confiscat, în luna aprilie, bunuri în valoare totală de peste 4,88 milioane de lei, de la un operator economic specializat în comerțul cu marochinărie și încălțăminte, se arată într-un comunicat de presă al Agenției Naționale pentru Administrare Fis

Economic 30-04-2025 16:20

Primul tren produs de polonezi se estimează că va ajunge în România pe 31 mai

Prima ramă electrică regională (RE-R) produsă de polonezi se estimează că va sosi în România la sfârșitul lunii viitoare, urmând să fie certificată, omologată, autorizată și pusă în circulație de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF). Într-o

Economic 30-04-2025 15:46

PIB-ul global ar putea crește cu încă 15 puncte procentuale până în 2035, datorită inteligenței artificiale (raport)

Inteligența artificială (AI) are potențialul de a crește economia globală cu până la 15 puncte procentuale în următorul deceniu, arată raportul ''Value in Motion'', realizat de PwC la nivel global. Această evoluție ar adăuga efectiv peste un punct procentual la rata anuală de creștere, la egalitate cu creșterea econ

Economic 30-04-2025 15:25

ANAR: O nouă licitație pentru închirierea a 77 de suprafețe de plajă pe următorii zece ani

Un număr de 187 de oferte au fost depuse în cea de-a doua procedură de licitație publică pentru închirierea a 77 de suprafețe de plajă în sezoanele estivale 2025 - 2034, a anunțat Administrația Națională ''Apele Române'' (ANAR), într-un comunicat de presă transmis, miercuri, AGERPRES. Subsectoarele

Economic 30-04-2025 14:49

TPBI prelungește programul mai multor linii, pentru transportul spectatorilor meciului FCSB - Dinamo

Liniile 10, 55, 86, 90, 104 și 311 vor avea un program de circulație prelungit în seara zilei de luni, 5 mai, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal FCSB - Dinamo București, programat de la ora 20:30, pe ''Arena Națională'', iar parcul liniilor de noapte N1 și N10 va fi suplimentat în intervalul orar 2

Economic 30-04-2025 14:41

Angajamentele pentru beneficiarii Pachetului 4 ''Culturi verzi'' - Intervenția DR-02, adaptate la PAC 2023-2027

Angajamentele de plată aflate în derulare din Campania 2024 pentru beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ''Culturi verzi'' se adaptează în anul 2025 la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027, informează miercuri Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Economic 30-04-2025 14:35

Activele nete ale fondurilor de investiții au crescut în luna martie cu 0,9%

Activele nete ale celor 246 de fonduri deschise și închise, locale și străine, au crescut în luna martie cu 0,9% până la nivelul de 49,5 miliarde lei (9,9 miliarde euro), iar intrările nete ale lunii au totalizat 452 milioane lei (90,8 milioane euro), conform unui comunicat al Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF), transmis, miercuri, AGERPR

Economic 30-04-2025 14:33

MIPE finanțează dotarea spitalelor care tratează AVC; un nou apel de proiecte în valoare de 58 de milioane de euro

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) deschide un nou apel de proiecte prin Programul Sănătate 2021-2027, în valoare de 58,496 milioane de euro, destinat unităților sanitare publice care tratează pacienți critici cu patologie vasculară cerebrală acută, potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES. ''Acest ape

Economic 30-04-2025 14:00

Prețurile la biletele de avion pentru minivacanța de 1 Mai, mai mici cu 20%; Londra, Paris și Roma, în topul preferințelor

Prețurile la biletele de avion pentru minivacanța de 1 Mai au fost cu 20% mai mici, raportat la 2024, românii optând în principal pentru orașele Londra, Paris sau Roma, relevă datele Vola.ro. ''Minivacanța de 1 Mai rămâne și în acest an un reper important î

Economic 30-04-2025 12:48

Aproape 33.000 de locuri de muncă vacante în România; 267 de joburi disponibile în țările UE

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) are în evidențe 32.888 de locuri de muncă, iar în rețeaua EURES se află 267 de joburi în spațiul european, cele mai multe în Norvegia, Italia și Germania, informează miercuri instituția. Potrivit datelor furnizate de agenții economici privind locurile de muncă va

Economic 30-04-2025 12:32

PIB-ul nominal al României ar putea depăși 700 miliarde de euro în 2034 (raport)

PIB-ul nominal al României ar putea depăși 700 miliarde de euro în 2034 și se poate apropia de 800 de miliarde de euro în 2035, la un ritm de creștere reală de aproximativ 3% anual și o inflație medie similară, potrivit macroeconomiștilor din ING Bank. Aceste estimări ar poziționa România în competiție cu țări precum Austria și Su

Economic 30-04-2025 11:17

AFM a semnat contractul de finanțare pentru realizarea a 26 de fabrici de reciclare, cu bani din PNRR

Contractul de finanțare pentru construirea a 26 de fabrici de reciclare, în valoare de aproape 674,75 milioane de lei, a fost semnat miercuri, a anunțat președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Florin Bănică, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES. 'Am semnat cele 26 de contracte de finanțare care reprezintă ținta asumată