logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Grupul OMV Petrom a afișat un profit net în creștere cu 4%, la 4,2 miliarde de lei, anul trecut

Imagine din galeria Agerpres

Grupul OMV Petrom a afișat un profit net în creștere cu 4% anul trecut, la 4,2 miliarde de lei, însă rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale s-a redus cu 52%, la 5,7 miliarde de lei, pe fondul unor prețuri mai mici ale mărfurilor și al unui impact negativ al mediului de reglementare asupra activității de gaze și energie.

Potrivit unui comunicat al grupului, în segmentul Gaze și Energie, scăderea profitului din exploatare a fost cauzată de marjele mai mici la energia electrică, influențate de schimbările legislative, de marjele în scădere la gaze naturale și de un efect de bază ridicat ca urmare a reversării unui provizion în 2023.

Contribuția mai mică a segmentului Explorare și Producție a fost determinată, în principal, de scăderea volumelor vândute și a prețurilor.

Contribuția segmentului Rafinare și Marketing a fost în linii mari similară.

'Performanța noastră operațională a fost foarte bună în 2024: producția de hidrocarburi a fost peste cea planificată, cu cel mai mic declin din ultimii 7 ani, iar rafinăria și centrala electrică au funcționat la capacitate ridicată. Astfel, am contribuit semnificativ la piața de energie din România, cu circa o treime din cererea de carburanți, o treime din cea de gaze și 10% din producția de electricitate. În 2024, rezultatul din exploatare la costuri curente de aprovizionare excluzând elementele speciale a scăzut la 5,7 miliarde lei, într-un mediu cu prețuri mai mici și afectat negativ de modificările de reglementare introduse pentru gaze naturale și electricitate, care au condus la un rezultat negativ al activității de Gaze și Energie în trimestrele doi și patru ale anului trecut', a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom, citată în comunicat.

Potrivit acesteia, anul trecut a fost investită o sumă de 7,2 miliarde de lei pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep, pentru proiecte de energie regenerabilă și pentru extinderea rețelei de electro-mobilitate.

'Ne așteptăm ca 2025 să fie un an dificil și cu volatilitate, cu provocări fiscale și de reglementare. În condițiile unui mediu fiscal și de reglementare predictibil și competitiv, ne așteptăm să atingem un nivel record al investițiilor, de circa 8 miliarde de lei, care va contribui la securitatea energetică a României și la economia țării', a subliniat Verchere.

Pe segmentul Explorare și Producție, rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a fost de 3 miliarde lei, mai scăzut cu 29%, determinat în principal de prețurile scăzute la țiței și gaze și de volumele mai mici vânzărilor de hidrocarburi. Producția a fost peste așteptări, de 109.000 bep/zi, față de 113.000 bep/zi, o scădere de 3,8%, cea mai mică din ultimii 7 ani. Acest lucru s-a datorat rezultatelor bune ale reparațiilor capitale și forajelor care contrabalansează parțial declinul natural, precizează compania. Costul de producție a crescut cu 2%, la 16,2 USD/bep, din cauza scăderii producției disponibile la vânzare.

Pe segmentul Rafinare și Marketing, rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost de 2,4 miliarde de lei, marginal mai mic comparativ cu 2,5 miliarde de lei în 2023, reflectând marje mai mici de rafinare compensate în mare măsură de performanța canalelor de vânzări
Indicatorul marja de rafinare OMV Petrom de 9,2 USD/bbl, mai scăzut cu 34%, ca urmare a diferențialelor mai slabe pentru motorină și benzină. Rata de utilizare a rafinăriei de 97% comparativ cu 80% în 2023, deoarece 2023 a fost afectat de revizia planificată.

Vânzările totale de produse rafinate au fost mai mari cu 6% în timp ce vânzările cu amănuntul în România au crescut cu aproximativ 4%, susținute de creșterea cererii.

Pe segmentul Gaze și Energie, rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale de circa 400 milioane de lei, față de 2,1 miliarde de lei în 2023. Potrivit grupului, în pofida performanței operaționale bune, rezultatele au fost puternic afectate de schimbările legislative și de dinamica pieței.
Volumele de vânzări de gaze naturale au fost mai mici cu 7%, din cauza volumelor mai scăzute către angrosiști și consumatorii finali.

Producția netă de electricitate a centralei electrice Brazi a crescut la de 4,9 TWh, de la 4,2 TWh în 2023, reprezentând 10% din producția de energie electrică a României. Acesta a fost al doilea cel mai înalt nivel al producției atins de centrală de la începerea operațiunilor, după recordul stabilit în 2022, subliniază sursa citată.

În ceea ce privește dezvoltarea regională a gazelor, OMV Petrom amintește că Neptun Deep a progresat conform planului, cu 90% din buget deja contractat. Construcția platformei de producție a avansat la șantierele Saipem situate în Indonezia și Italia iar instalația de foraj a ajuns în România.

Totodată, grupul a preluat participația TotalEnergies în blocul offshore Han Asparuh din Bulgaria, unde OMV Petrom este operator și a intrat într-un parteneriat cu NewMed Energy pentru continua explorarea acestui zăcământ.

Pe partea de energie regenerabilă, compania a încheiat tranzacțiile cu Renovatio și Janzten Renewables pentru capacități solare și eoliene totale de aproximativ 1,9 GW iar împreună cu parteneriatul anunțat cu CE Oltenia și propriul proiect fotovoltaic la Ișalnița formează un portofoliu de 2,4 GW.

'A fost luată decizia finală de investiție pentru construcția unei unități SAF/HVO și a două unități de hidrogen verde, poziționând Petrobrazi să devină primul mare producător de combustibili sustenabili din Europa de Sud-Est. De asemenea, compania a făcut demersuri pentru asigurarea materiilor prime pentru producerea de combustibili sustenabili: a semnat contracte de achiziție de ulei vegetal de la Expur și a achiziționat o participație de 50% din Respira Verde, cel mai mare colector și procesator de ulei de gătit uzat din țară. Tranzacția încheiată cu Renovatio contribuie la faptul că OMV Petrom deține cea mai mare rețea de încărcare a vehiculelor electrice din România, cu aproximativ 900 de puncte de încărcare la sfârșitul anului 2024', se mai arată în comunicat.

Grupul OMV Petrom a anunțat, de asemenea, optimizarea activităților tradiționale prin lansarea unei noi tehnologii de foraj automat în România și punerea în funcțiune, la rafinăria Petrobrazi, a celui mai mare rezervor de stocare a țițeiului din țară.

Totodată, OMV Petrom și-a extins activitățile de furnizare de gaze naturale în Bulgaria, adresându-se clienților finali.

'Inovație: o tehnologie inovatoare de captare și utilizare a carbonului a fost testată la Petrobrazi în cadrul proiectului ConsenCUS. De asemenea, OMV Petrom a devenit partener în InnoEnergy, un ecosistem unic și de încredere pentru a accelera inovația către tranziția energetică. Mai mult, compania a intrat într-un parteneriat cu Hycamite TCD Technologies, un startup de pionierat deep-tech specializat în producția de hidrogen curat și carbon solid', se mai precizează în comunicat.

Pe partea de proiecte sociale susținute direct și prin Fundația OMV Petrom, grupul a investit 26 milioane euro anul trecut în domeniile sănătății, educației și mediului.

Grupul austriac OMV Aktiengesellschaft deține 51,156% din acțiunile OMV Petrom iar statul român, prin Ministerul Energiei - 20,698%, potrivit datelor la 30 iunie 2024 afișate de Bursa de la București. AGERPRES/(AS - editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 184

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 12-02-2025 12:08

Asigurarea RCA de la Asirom poate fi adăugată în portofelul electronic al telefonului mobil

Polițele de asigurare RCA emise de Asirom pot fi adăugate în portofelul electronic al telefonului mobil, începând cu luna ianuarie, anunță compania de asigurări într-un comunicat. Această caracteristică a fost concepută pentru a simplifica accesul clienților la informațiile despre poliță și pentru a le oferi o experienț

Economic 12-02-2025 11:54

ADR: Se amână unele proceduri online și faze finale de licitație electronică, cu data de depunere 11-12 februarie

Toate procedurile online cu data de depunere 11-12 februarie 2025, ora 15:00 - și fazele finale de licitație electronică din aceleași zile, ora 16:00, se amână pentru 13 februarie, la aceleași ore de închidere, în contextul întreruperii serviciilor furnizate de platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), a anunțat miercuri Aut

Economic 12-02-2025 11:50

Patronatul Operatorilor de Service Auto: tarifele de manoperă plătite de unele companii de asigurări nu reflectă realitatea economică

Patronatul Operatorilor de Service Auto (POSA) semnalează că tarifele de manoperă plătite de unele companii de asigurări nu reflectă realitatea economică actuală, mulți asigurători plătind tarife de manoperă la nivelul anului 2014, deși costurile forței de muncă au crescut semnificativ în ultimul deceniu, arată POSA într-un comunicat transmis miercuri AGE

Economic 12-02-2025 11:41

BEI: 90% dintre firmele românești au luat măsuri pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

Majoritatea firmelor românești (90%) au luat măsuri pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, similar altor companii din Europa, însă este mai puțin probabil să-și fi îmbunătățit eficiența energetică, arată noile rezultate pe țară ale sondajului Grupului Băncii Europene de Investiții (EIBIS). Măsurile luate de compan

Economic 12-02-2025 11:26

Geană (Federația Silva): Salariile la Romsilva nu s-au dublat; funcționari din Ministerul Mediului câștigă dublu față de directorul RNP

Salariile la Romsilva au fost corelate cu creșterea salariului minim brut garantat pe țară, nicidecum nu s-au dublat, și dacă ne uităm la Ministerul Mediului sunt funcționari care câștigă dublu față de directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor (RNP), din bani publici, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, președintele Federației Sindicatelor din Silvic

Economic 12-02-2025 11:12

APCE: Locatarii blocurilor de locuințe pot utiliza energie produsă de panouri fotovoltaice montate pe acoperișuri

Locatarii blocurilor de locuințe pot utiliza, în mod direct, energia regenerabilă produsă de panouri fotovoltaice montate pe acoperișuri, aceasta fiind o soluție inovatoare pentru facturi mai mici, susțin reprezentanții Asociației Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (APCE). În acest sens, asociația a prezen

Economic 12-02-2025 10:24

ADR: Platformele Ghișeul.ro, SEAP, PCUE și SIAE vor redeveni funcționale miercuri, la ora 18:00

Termenul pentru repunerea în funcțiune a Ghișeul.ro, Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), Punctul de Contact Unic Electronic (PCUE) și Sistemul Informatic de Atribuire Electronică în Transporturi (SIAE) a fost prelungit până miercuri, la ora 18:00, informează Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), într-un comunicat

Economic 12-02-2025 10:11

Anumite zone din jurul viitoarelor linii de metrou prezintă vulnerabilități (studiu)

Anumite zone din jurul traseelor de metrou M4 și M5, dar și în zona Piața Unirii din Capitală, ce urmează să fie sub-traversate de infrastructura de transport, prezintă deformări importante, relevă un studiu realizat de o companie de tehnologii de instrumentare și monitorizare a riscurilor structurale și geotehnice. Cel mai recent studiu

Economic 12-02-2025 09:57

(P) Eficientizează Colectarea Deșeurilor: Alege Cosul de Gunoi Ideal pentru Fiecare Spațiu

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de mediu, colectarea selectivă a deșeurilor devine o necesitate. Fie că este vorba despre acasă, birou sau spații publice, alegerea unui cos de gunoi adecvat joacă un rol esențial.  În acest articol, vom explora cele mai bune opțiuni de pubela, europubele și cos

Economic 12-02-2025 09:46

Geană (Federația Silva): Cele mai mari bonusuri de pensionare la Romsilva le-au luat directorii cu susținere liberală și pesedistă

Cele mai mari bonusuri la pensionare din Romsilva le-au luat directorii cu susținere politică liberală și pesedistă, nefiind membri de sindicat, iar bonusul de pensionare a fost introdus în lege de către un deputat liberal pentru a fideliza personalul silvic și nu este o invenție, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, președintele Federației Sindicatelor din Si

Economic 11-02-2025 21:11

Patronatul Operatorilor de Service Auto solicită asigurătorilor să actualizeze tarifele de manoperă

Menținerea unor tarife de manoperă sub nivelul pieței pune presiune pe service-urile auto și poate compromite calitatea reparațiilor iar companiile de asigurări ar trebui să adopte o atitudine responsabilă și să actualizeze tarifele de manoperă conform realităților economice, susținea Patronatul Operatorilor de Service Auto (POSA). Potrivit sursei citate, deși

Economic 11-02-2025 19:02

Ministrul Energiei: Ne așteptăm ca până la finalul săptămânii viitoare să avem o decizie finală privind mecanismul de plafonare a prețurilor

Decizia privind mecanismul de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale va fi luată în Guvern și ne așteptăm ca până la finalul săptămânii viitoare să avem o decizie finală, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Așa cum am declarat de la început, decizia privind mecanismul de plafonare a prețurilor la

Economic 11-02-2025 16:06

Ministrul Energiei: Ne-am propus să trecem iarna cu gazul din producția proprie

Ne-am propus să trecem iarna cu gazul din producția proprie care înseamnă 25 de milioane de metri cubi zilnic plus ceea ce se extrage din depozite, iar românii trebuie să stea liniștiți, pentru că nu rămâne nimeni fără gaz și sunt protejați prin schema de compensare-plafonare, a declarat, marți, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Ne-

Economic 11-02-2025 15:15

Burduja: Anul trecut a fost cel mai secetos pentru producția hidro din ultimul deceniu

Anul trecut a fost cel mai secetos din ultimul deceniu pentru producția hidro, aceasta fiind cu un sfert mai mică față de cea din 2023, iar seceta continuă, a declarat, marți, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la finalul întâlnirii pe care a avut-o cu miniștrii Agriculturii și Mediului. 'Apa, hrana și energia sunt elemente pe care le conec

Economic 11-02-2025 15:03

Barbu: Sistemul de irigații din România se va extinde anul acesta

Sistemul de irigații din România se va extinde anul acesta, iar planul nostru este ca, până în 2027, să ajungem la 2,7 milioane de hectare irigate prin infrastructura principală de irigații, a declarat, marți, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu. 'Am avut o întâlnire foarte bună cu formele asociative din