Grupul OMV Petrom a afișat un profit net în creștere cu 4%, la 4,2 miliarde de lei, anul trecut

Grupul OMV Petrom a afișat un profit net în creștere cu 4% anul trecut, la 4,2 miliarde de lei, însă rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale s-a redus cu 52%, la 5,7 miliarde de lei, pe fondul unor prețuri mai mici ale mărfurilor și al unui impact negativ al mediului de reglementare asupra activității de gaze și energie.
Potrivit unui comunicat al grupului, în segmentul Gaze și Energie, scăderea profitului din exploatare a fost cauzată de marjele mai mici la energia electrică, influențate de schimbările legislative, de marjele în scădere la gaze naturale și de un efect de bază ridicat ca urmare a reversării unui provizion în 2023.
Contribuția mai mică a segmentului Explorare și Producție a fost determinată, în principal, de scăderea volumelor vândute și a prețurilor.
Contribuția segmentului Rafinare și Marketing a fost în linii mari similară.
'Performanța noastră operațională a fost foarte bună în 2024: producția de hidrocarburi a fost peste cea planificată, cu cel mai mic declin din ultimii 7 ani, iar rafinăria și centrala electrică au funcționat la capacitate ridicată. Astfel, am contribuit semnificativ la piața de energie din România, cu circa o treime din cererea de carburanți, o treime din cea de gaze și 10% din producția de electricitate. În 2024, rezultatul din exploatare la costuri curente de aprovizionare excluzând elementele speciale a scăzut la 5,7 miliarde lei, într-un mediu cu prețuri mai mici și afectat negativ de modificările de reglementare introduse pentru gaze naturale și electricitate, care au condus la un rezultat negativ al activității de Gaze și Energie în trimestrele doi și patru ale anului trecut', a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom, citată în comunicat.
Potrivit acesteia, anul trecut a fost investită o sumă de 7,2 miliarde de lei pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep, pentru proiecte de energie regenerabilă și pentru extinderea rețelei de electro-mobilitate.
'Ne așteptăm ca 2025 să fie un an dificil și cu volatilitate, cu provocări fiscale și de reglementare. În condițiile unui mediu fiscal și de reglementare predictibil și competitiv, ne așteptăm să atingem un nivel record al investițiilor, de circa 8 miliarde de lei, care va contribui la securitatea energetică a României și la economia țării', a subliniat Verchere.
Pe segmentul Explorare și Producție, rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a fost de 3 miliarde lei, mai scăzut cu 29%, determinat în principal de prețurile scăzute la țiței și gaze și de volumele mai mici vânzărilor de hidrocarburi. Producția a fost peste așteptări, de 109.000 bep/zi, față de 113.000 bep/zi, o scădere de 3,8%, cea mai mică din ultimii 7 ani. Acest lucru s-a datorat rezultatelor bune ale reparațiilor capitale și forajelor care contrabalansează parțial declinul natural, precizează compania. Costul de producție a crescut cu 2%, la 16,2 USD/bep, din cauza scăderii producției disponibile la vânzare.
Pe segmentul Rafinare și Marketing, rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost de 2,4 miliarde de lei, marginal mai mic comparativ cu 2,5 miliarde de lei în 2023, reflectând marje mai mici de rafinare compensate în mare măsură de performanța canalelor de vânzări
Indicatorul marja de rafinare OMV Petrom de 9,2 USD/bbl, mai scăzut cu 34%, ca urmare a diferențialelor mai slabe pentru motorină și benzină. Rata de utilizare a rafinăriei de 97% comparativ cu 80% în 2023, deoarece 2023 a fost afectat de revizia planificată.
Vânzările totale de produse rafinate au fost mai mari cu 6% în timp ce vânzările cu amănuntul în România au crescut cu aproximativ 4%, susținute de creșterea cererii.
Pe segmentul Gaze și Energie, rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale de circa 400 milioane de lei, față de 2,1 miliarde de lei în 2023. Potrivit grupului, în pofida performanței operaționale bune, rezultatele au fost puternic afectate de schimbările legislative și de dinamica pieței.
Volumele de vânzări de gaze naturale au fost mai mici cu 7%, din cauza volumelor mai scăzute către angrosiști și consumatorii finali.
Producția netă de electricitate a centralei electrice Brazi a crescut la de 4,9 TWh, de la 4,2 TWh în 2023, reprezentând 10% din producția de energie electrică a României. Acesta a fost al doilea cel mai înalt nivel al producției atins de centrală de la începerea operațiunilor, după recordul stabilit în 2022, subliniază sursa citată.
În ceea ce privește dezvoltarea regională a gazelor, OMV Petrom amintește că Neptun Deep a progresat conform planului, cu 90% din buget deja contractat. Construcția platformei de producție a avansat la șantierele Saipem situate în Indonezia și Italia iar instalația de foraj a ajuns în România.
Totodată, grupul a preluat participația TotalEnergies în blocul offshore Han Asparuh din Bulgaria, unde OMV Petrom este operator și a intrat într-un parteneriat cu NewMed Energy pentru continua explorarea acestui zăcământ.
Pe partea de energie regenerabilă, compania a încheiat tranzacțiile cu Renovatio și Janzten Renewables pentru capacități solare și eoliene totale de aproximativ 1,9 GW iar împreună cu parteneriatul anunțat cu CE Oltenia și propriul proiect fotovoltaic la Ișalnița formează un portofoliu de 2,4 GW.
'A fost luată decizia finală de investiție pentru construcția unei unități SAF/HVO și a două unități de hidrogen verde, poziționând Petrobrazi să devină primul mare producător de combustibili sustenabili din Europa de Sud-Est. De asemenea, compania a făcut demersuri pentru asigurarea materiilor prime pentru producerea de combustibili sustenabili: a semnat contracte de achiziție de ulei vegetal de la Expur și a achiziționat o participație de 50% din Respira Verde, cel mai mare colector și procesator de ulei de gătit uzat din țară. Tranzacția încheiată cu Renovatio contribuie la faptul că OMV Petrom deține cea mai mare rețea de încărcare a vehiculelor electrice din România, cu aproximativ 900 de puncte de încărcare la sfârșitul anului 2024', se mai arată în comunicat.
Grupul OMV Petrom a anunțat, de asemenea, optimizarea activităților tradiționale prin lansarea unei noi tehnologii de foraj automat în România și punerea în funcțiune, la rafinăria Petrobrazi, a celui mai mare rezervor de stocare a țițeiului din țară.
Totodată, OMV Petrom și-a extins activitățile de furnizare de gaze naturale în Bulgaria, adresându-se clienților finali.
'Inovație: o tehnologie inovatoare de captare și utilizare a carbonului a fost testată la Petrobrazi în cadrul proiectului ConsenCUS. De asemenea, OMV Petrom a devenit partener în InnoEnergy, un ecosistem unic și de încredere pentru a accelera inovația către tranziția energetică. Mai mult, compania a intrat într-un parteneriat cu Hycamite TCD Technologies, un startup de pionierat deep-tech specializat în producția de hidrogen curat și carbon solid', se mai precizează în comunicat.
Pe partea de proiecte sociale susținute direct și prin Fundația OMV Petrom, grupul a investit 26 milioane euro anul trecut în domeniile sănătății, educației și mediului.
Grupul austriac OMV Aktiengesellschaft deține 51,156% din acțiunile OMV Petrom iar statul român, prin Ministerul Energiei - 20,698%, potrivit datelor la 30 iunie 2024 afișate de Bursa de la București. AGERPRES/(AS - editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Grindeanu: După ce se vor identifica motivele incidentului de la Constanța, voi dispune măsuri urgente pentru a evita, pe viitor, astfel de situații
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că inspectorii Autorității de Siguranță Feroviară Română și ai Agenției de Investigare Feroviară Română vor stabili cauza incidentului feroviar din Gara Constanța și, după ce vor fi identificate motivele, va dispune măsuri urgente pentru a evita, pe viitor, astfel de situații. &
Bursa de la București a pierdut aproape 11 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de Valori București (BVB) a pierdut 10,87 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 2,97%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacțiilor cu acțiuni s-a diminuat cu 12,37 milioane de lei (7,6%), în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capi
Reporturi importante la Loto 6/49, Noroc și Joker pentru tragerea de duminică
La Loto 6/49, la categoria I se înregistrează un report în valoare de peste 7,79 milioane de lei (peste 1,56 milioane de euro), la Noroc este un report cumulat de peste 13,65 milioane de lei (peste 2,74 milioane de euro), iar la Joker, la categoria I, un report de peste 17,68 milioane de lei (peste 3,55 milioane de euro), informează Loteria Română.
Chirițoiu, despre eliminarea subvențiilor la energie: Eu recunosc că sunt mai preocupat de firme; trebuie să ajutăm marii consumatori
Marii consumatori de energie trebuie ajutați după eliminarea subvențiilor la energie și cred că trebuie să venim cu ceva ce arată a ajutor de stat, este de părere președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. 'Toți am vrea să cumpărăm totul foarte ieftin, dar nici n-o să poată statul să subvenționeze. Și energia costă și nu poate să o subvențione
Chirițoiu: O să spunem în iunie care sunt recomandările OECD pe care le preluăm; ne uităm la concentrările sub prag
Pregătirea judecătorilor pe subiecte de concurență și ''ușoare'' modificări la legislație legat de concentrările sub prag sunt două dintre recomandările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică pe care Consiliul Concurenței le va prelua, a declarat, pentru AGERPRES, președintele instituției, Bogdan Chirițoiu. '
ANCOM: A fost identificată o rețea de site-uri clonate, utilizată pentru promovarea de conținut înșelător
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) avertizează în legătură cu prezența în spațiul autohton online a unei rețele de site-uri de tip Doppelganger. 'A fost identificată o rețea de site-uri clonate, care imită întocmai imaginea paginilor oficiale de internet ale unor institu
Bursa de la București a închis în scădere sesiunea de tranzacționare de vineri
Bursa de Valori București (BVB) a închis vineri în scădere pe aproape indicii, iar valoarea tranzacțiilor a coborât la 35,82 milioane de lei (7,2 milioane de euro), față de de 54,79 milioane de lei (11 milioane de euro) în ședința precedentă. Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care include cele mai t
Rezervele valutare ale BNR au crescut la 62,414 miliarde euro, în aprilie
Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României (BNR) totalizau 62,414 miliarde de euro la finele lunii aprilie 2025, în creștere cu 0,67% comparativ cu nivelul de 61,993 miliarde de euro înregistrat la 31 martie 2025, se arată într-un comunicat al Băncii Centrale, transmis vineri AGERPRES. În cursul lunii apri
Burduja: Nu sunt probleme în sistemul energetic național; nu există un risc de blackout
Nu sunt probleme în sistemul energetic național, nu anticipăm probleme în sistemul energetic național în zilele următoare, cu atât mai puțin în ziua alegerilor și nu există un risc de blackout în România, a precizat, vineri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o postare pe Facebook. '
Poșta Română investește patru milioane de euro pentru curierat și transport mai eficiente
Poșta Română a demarat procedura de achiziție a 80 de autoutilitare moderne, pentru un transport mai rapid, mai sigur și mai eficient, investiția totală estimată pentru această achiziție fiind de 18,96 milioane lei, fără TVA. 'Achiziția face parte dintr-un amplu proces de transformare și digitalizare a companiei, alături de investiți
BNS își reafirmă, de 1 Mai, angajamentul de a apăra drepturile celor care prin muncă susțin România
Blocul Național Sindical (BNS) își reafirmă, de 1 Mai - Ziua Internațională a Muncii, angajamentul de a apăra drepturile celor care prin muncă susțin prezentul și viitorul României, potrivit unei postări pe pagina oficială de Facebook a confederației sindicale. 'Munca trebuie să fie fundamentul pe care se construiește respectul
Simona Bucura Oprescu le mulțumește românilor care lucrează și sunt la datorie, de 1 Mai
Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, le-a mulțumit persoanelor care lucrează de 1 Mai, într-o postare publicată, joi, pe pagina oficială de Facebook a ministerului de resort. 'Astăzi e despre voi - despre oamenii care muncesc cu responsabilitate, care pun suflet în ceea ce fac
CNPP: 404.668 beneficiari de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, în martie 2025
Un număr de 404.668 de persoane beneficiau, în luna martie 2025, de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, cu 2.531 mai puține față de luna anterioară, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Cel mai mare număr de persoane, respectiv 189.482, se înregistra în cazul beneficiarilor d
Boloș, de 1 Mai: Nu sărbătorim doar munca în sine, ci și oamenii care o învață
De 1 Mai, nu sărbătorim doar munca în sine, ci și oamenii care o învață, a afirmat, joi, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, într-o postare pe Facebook. 'Azi serbăm toate mâinile care clădesc, repară, îngrijesc, hrănesc, modelează, rezolvă. Așa ne învață Sfânta Scriptură:
Ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine în valoare de 1,4 miliarde de lei, în 2025 (proiect)
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va acorda, în 2025, un ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine, în valoare de 1,4 miliarde de lei, proiectul de Ordonanță de Urgență pentru susținerea sectorului suin fiind publicat spre consultare publică pe