logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Martin (FPIOR): România nu are încă o Lege a turismului, deși se discută de aproape 20 de ani

Imagine din galeria Agerpres

România nu are încă o Lege a turismului care să coaguleze toate normativele referitoare la activitatea acestui domeniu, deși reprezentanții industriei discută cu autoritățile despre necesitatea unei asemenea legi și analizează diferite variante de aproape 20 de ani, susține Corina Martin, secretar general al Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR).

'Noi, cei din industrie, purtăm acest dialog de foarte mulți ani. Unii dintre noi, de aproape 20 de ani, nu mai știm exact a câta variantă de Lege a turismului este în analiză. Nu s-a reușit finalizarea niciuneia dintre aceste forme. Practic, România nu are nici în prezent o Lege a turismului care să coaguleze, să centralizeze toate normativele, ordinele de ministru sau ordonanțele care fac referire la activitatea de turism. Sigur că noi, industria, ne-am obișnuit cu această anormalitate, dar sperăm să începem un dialog bun cu actualul ministru care administrează și turismul, deși domnia sa nu vine din domeniu', a declarat Corina Martin, la Conferința Națională 'Tendințe în ospitalitate'.

Aceasta a precizat că reprezentanții din industrie așteaptă organizarea primei ședințe a Consiliului Consultativ al Turismului pentru a discuta principalele obiective ale sectorului, printre care și finalizarea unei Legi a turismului.

'Deciziile trebuie să se ia împreună, la această masă comună. Așteptăm prima ședință de Consiliu Consultativ, unde vom prezenta ministrului obiectivele pe care ni le dorim, desigur și finalizarea Legii turismului, care este probabil cel mai important dintre acestea, precum și promovarea sau lipsa de promovare mai exact, o altă temă foarte importantă pentru noi de foarte mulți ani. Este și motivul pentru care România nu atrage suficient de mulți turiști străini și suntem în continuare, din păcate, dependenți de turiștii naționali. Sigur că asta ne face dependenți și de tichetele de vacanță, pentru că turismul românesc se bazează solid, în proporție de peste 60%, poate chiar 70%, pe circulația tichetelor de vacanță. Ori, dacă ne-am pierde și turiștii români prin eliminarea tichetelor și în condițiile în care nu atragem suficient de mulți turiști străini, evident că am asista la o afectare absolut majoră, covârșitoare, a încasărilor din turism, un domeniu care contribuie din ce în ce mai mult la PIB-ul României. Ne apropiem de 6% contribuție la PIB, în acest domeniu care înseamnă imaginea României. Până la urmă, noi facem export de servicii turistice și de fapt reprezentăm și promovăm întregii lumi imaginea României', a explicat secretarul general al FPIOR.

De asemenea, reprezentanta federației a susținut că statul ar trebui să corecteze mecanismele prin care o cotă importantă de turism rămâne la negru.

'Din păcate, mecanismele și instituțiile statului nu reușesc să facă ordine și curățenie în ceea ce privește apartamentele care se închiriază fără a fi autorizate, în structuri de cazare care se închiriază fără să fie neapărat apartamente. Și asta lasă un procent însemnat din încasări în zona de turism la negru', a subliniat Corina Martin.

Potrivit sursei citate, principale trei probleme majore ale turismului românesc la ora actuală sunt lipsa de promovare, deficiențele în autorizarea structurilor de cazare și lipsa unei legislații coerente în turism.

'Pe primul loc noi plasăm întotdeauna lipsa de promovare, pentru că ne afectează pe toți, așa cum spuneam, și asta înseamnă și încasări mult prea mici pe care acest domeniu le aduce în bugetul național, față de potențialul pe care destinațiile românești, investitorii din turismul românesc îl au de fapt. Pe locul al doilea aș spune deficiențele în autorizarea structurilor de cazare și de alimentație publică, faptul că, în continuare, statul și instituțiile statului mențin această zonă în care avem o concurență neloială între cei care se declară, se autorizează, plătesc taxe și impozite, ies la vedere, adică antreprenorii serioși și responsabili, și cei care continuă să deruleze și să ofere servicii turistice fără a plăti absolut nimic, cu tarife care fac și concurență, dar și sunt și în nesiguranță pentru turiștii care se cazează sau merg în asemenea structuri de cazare sau de alimentație publică. Pe locul al treilea plasăm curățenia în legislație, respectiv faptul că nu avem această Lege a turismului. Noi am supraviețuit și fără ea, după cum vedeți, pentru că am învățat să ne dezvoltăm afacerile singuri, să ne promovăm afacerile singuri, în mediul online și cu ajutorul dumneavoastră, al mass-media', a menționat secretarul general al federației.

Corina Martin afirmă că toate aceste aspecte legate de promovare ar trebui făcute în primul rând de statul român, în condițiile în care la orice târg de turism internațional trebuie să te afli în pavilionul României, 'într-un stand reprezentativ al țării'.

'În standul României trebuie să prezentăm destinațiile, regiunile turistice cele mai importante și formele de turism ale țării, între care pot fi și gastronomia și circuitul vinurilor, niște nișe lăsate puțin mai deoparte. Dar avem turismul balnear, Delta Dunării, care este până la urmă unică în Europa, mitul Dracula, legenda Dracula, mit și adevăr, litoralul românesc și multe alte destinații: Transilvania, Bucovina, mănăstirile pictate, Maramureșul și Gorjul, pentru că nu vreau să închei fără Brâncuși', a mai spus reprezentanta FPIOR. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 260

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 06-05-2025 09:21

Prețurile producției industriale au crescut cu 3,3 % în ritm anual, în martie

Prețurile producției industriale pe total (piața internă și piața externă) au crescut cu 3,3% în martie 2025, față de luna martie 2024, dar au scăzut cu 2,4% comparativ cu februarie 2025, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, publicate marți. La nivelul pieței interne, indicele prețurilor producției industriale a în

Economic 05-05-2025 18:49

Bursa de la București a închis cu scăderi de aproape 3% pe majoritatea indicilor ședința de luni; tranzacțiile au depășit 133 milioane lei

Bursa de Valori București (BVB) a închis în scădere ședința de luni, prima după turul I al alegerilor prezidențiale, iar valoarea tranzacțiilor a urcat la 133,187 milioane de lei (26,758 milioane de euro), de la 35,82 milioane de lei (7,2 milioane de euro), în ședința de vineri. Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care incl

Economic 05-05-2025 17:24

Apartamentele noi din București sunt mai scumpe cu 18% decât acum un an (analiză)

Apartamentele noi din Capitală au ajuns să fie scoase la vânzare cu suma de 2.173 euro/mp util și sunt, de asemenea, cu 18% mai scumpe decât acum un an, conform indicelui Imobiliare.ro. Astfel, prețurile apartamentelor noi din București nu doar că au revenit la nivelul dinainte de perioada marcată de incertitudinile apărute pe fond

Economic 05-05-2025 16:40

Chiriac (CONAF): Orice flirt cu euroscepticismul sau discursuri izolaționiste pun în pericol ratingul, atragerea de investiții și chiar cursul valutar

Direcția politică a țării influențează direct capitalul, încrederea investitorilor și viitorul fiecărei afaceri, susține Cristina Chiriac, președinta Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), ea menționând că antreprenoriatul feminin, în special în zona IMM-urilor, este primul care resimte efectele unui climat politic incert.

Economic 05-05-2025 13:58

FCI: Numărul total al investitorilor la sfârșitul primul trimestru a crescut la aproape 246.000

Numărul total al investitorilor raportați de participanții la Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI) la sfârșitul trimestrului I al anului 2025 era de 245.934, în creștere cu 8,79% față de sfârșitul trimestrului anterior, potrivit comunicatului trimestrial transmis luni de FCI. Astfel, conform analizei, un număr de 55.343 din numărul tot

Economic 05-05-2025 13:24

Leul s-a depreciat, luni, în raport cu principalele valute

Moneda națională s-a depreciat, luni, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 4,9775 lei, în creștere cu 0,02 bani față de cotația precedentă, de 4,9773 lei. De asemenea, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,3903 lei, în creștere cu 0,52 ban

Economic 05-05-2025 12:41

Bursa a reacționat negativ la rezultatul alegerilor; volatilitatea s-ar putea menține în următoarele săptămâni (brokeri)

Bursa a reacționat negativ la rezultatul alegerilor, iar volatilitatea ar putea să se manifeste până la rezultatul turului II al alegerilor prezidențiale, însă nu putem vorbi de panică, susțin brokerii consultați luni de AGERPRES. 'Ce se întâmplă acum pe piață este ca urmare a rezultatului alegerilor și îngrij

Economic 05-05-2025 12:15

Report de peste 3,61 milioane de euro la Joker și de peste 1,72 milioane de euro la Loto 6/49

Un report de peste 8,6 milioane de lei (peste 1,72 milioane de euro) se înregistrează la Loto 6/49, la categoria I, în timp ce la Noroc este în joc un report cumulat de peste 13,74 milioane de lei (peste 2,76 milioane de euro), iar la Joker, la categoria I, un report de peste 18 milioane de lei (peste 3,61 milioane de euro), informează Loteria Rom&a

Economic 05-05-2025 12:11

INHGA: Cod galben de inundații pe râuri din zece județe, până marți dimineața

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, luni, o atenționare Cod galben de inundații, valabilă până marți dimineața pe râuri din trei bazine hidrografice. Potrivit hidrologilor, în intervalul 5 mai, ora 13:00 - 6 mai, ora 9:00, având în vedere situația hidrometeorologică actuală și

Economic 05-05-2025 10:58

Bursa de la București a deschis pe roșu ședința de luni; scăderi de până la 2,11% pe indicii bursieri

Bursa de Valori București (BVB) a deschis în scădere pe toți indicii ședința de tranzacționare de luni, iar rulajul se cifra la 26,46 milioane de lei (5,3 milioane de euro), după 35 de minute de la debutul tranzacțiilor. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 1,40%,

Economic 05-05-2025 09:56

Statistică: Creștere de 11,3% a înmtriculărilor noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor, în T1

Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au crescut cu 11,3%, în primul trimestru din 2025 față de aceeași perioadă a anului anterior, în timp ce categoria de vehicule pentru transportul mărfurilor a raportat o creștere de 2,7%, arată datele provizorii publicate, luni, de Institutul Național de Statistică (INS).

Economic 05-05-2025 09:36

Rata șomajului s-a redus la 5,5%, în martie; șomajul în rândul tinerilor s-a menținut la un nivel ridicat

Rata șomajului în formă ajustată sezonier a fost de 5,5% în luna martie 2025, în scădere cu 0,1 puncte procentuale față de cea înregistrată în luna februarie 2024, potrivit datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS). Rata șomajului la bărbați a fost cu 0,2 puncte procentuale mai mare dec&aci

Economic 04-05-2025 15:26

Grindeanu: După ce se vor identifica motivele incidentului de la Constanța, voi dispune măsuri urgente pentru a evita, pe viitor, astfel de situații

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că inspectorii Autorității de Siguranță Feroviară Română și ai Agenției de Investigare Feroviară Română vor stabili cauza incidentului feroviar din Gara Constanța și, după ce vor fi identificate motivele, va dispune măsuri urgente pentru a evita, pe viitor, astfel de situații. &

Economic 04-05-2025 12:01

Bursa de la București a pierdut aproape 11 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână

Bursa de Valori București (BVB) a pierdut 10,87 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 2,97%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacțiilor cu acțiuni s-a diminuat cu 12,37 milioane de lei (7,6%), în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capi

Economic 04-05-2025 08:15

Reporturi importante la Loto 6/49, Noroc și Joker pentru tragerea de duminică

La Loto 6/49, la categoria I se înregistrează un report în valoare de peste 7,79 milioane de lei (peste 1,56 milioane de euro), la Noroc este un report cumulat de peste 13,65 milioane de lei (peste 2,74 milioane de euro), iar la Joker, la categoria I, un report de peste 17,68 milioane de lei (peste 3,55 milioane de euro), informează Loteria Română.