S&P a confirmat ratingurile României la 'BBB-/A-3', dar a revizuit perspectiva de la stabilă la negativă

S&P Global a confirmat vineri ratingurile României la 'BBB-/A-3', dar a revizuit perspectiva de la stabilă la negativă, din cauza riscurilor fiscale și externe ridicate, se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară.
S&P semnalează că mediul politic fragmentat și nesigur din România va întârzia probabil agenda de consolidare fiscală a noului Guvern și că toate cheltuielile mari înainte de alegeri au împins deficitul fiscal aproape de 8,7% din PIB în 2024, cu mult peste așteptările agenției, ceea ce semnalează, de asemenea, provocări în privința controlului costurilor într-o economie care încetinește.
Politicile fiscale mai laxe vor menține deficitele de cont curent mari și vor fi tot mai mult finanțate prin fluxuri care generează datorii, expunând astfel potențial România la șocuri legate de încrederea investitorilor străini.
'Prin urmare, ne-am revizuit perspectiva de la stabilă la negativă și am confirmat ratingurile noastre de credit suveran 'BBB-/A-3' pentru România', se menționează în comunicat.
Potrivit sursei citate, perspectiva negativă reflectă opinia S&P privind sporirea riscurilor la adresa finanțelor publice ale României în următorii ani. Aceste evoluții urmează după deficite medii de 7,6% din PIB începând din 2020, în timp ce ponderea datoriei în PIB a crescut cu peste 15%.
În cazul scenariului negativ, S&P ar putea înrăutăți ratingurile dacă politicile Guvernului, alături de creșterea economică modestă, duc la deficite mai mari decât se estima pe termen mediu. În opinia agenției, aceasta ar avea ca rezultat o majorare mai semnificativă a datoriei publice și a poverii dobânzilor, afectând, de asemenea, deficitele de cont curent ale României.
În cazul scenariului pozitiv, S&P ar putea modifica perspectiva la stabilă dacă deficitele externe și fiscale ale României se reduc substanțial.
Agenția a înrăutățit perspectiva la negativă pentru a reflecta riscurile la adresa finanțelor publice ale României. În opinia S&P, livrarea planului de consolidare al Guvernului ar putea fi dificilă, nu în ultimul rând din cauza sporirii fragmentării politice, evidențiată de rezultatele alegerilor de anul trecut, precum și de perspectivele de creștere economică mai lentă.
'În absența unor măsuri suplimentare, ne așteptăm ca deficitele să nu scadă sub 6% din PIB înainte de 2028. Datoria publică va depăși 60% din PIB până în 2027 iar nota de plată cu dobânzile a Guvernului se va situa probabil în jur de 8% din venituri pe termen mediu. Deficitele fiscale ale României din ultimii ani, în special deficitul din 2024 de aproape 8,7% din PIB, au depășit substanțial și consistent așteptările agenției. Depășirile persistente de buget au avut ca rezultat creșterea datoriei publice nominale cu un factor de 2,5x începând din 2020 și costurile cu dobânzile au crescut cu peste 3.0x, majorând necesitățile de rostogolire a datoriei guvernamentale. Politicile fiscale prea laxe au agravat, de asemenea, dezechilibrele economice existente, cum ar fi unul dintre cele mai ridicate deficite de cont curent de pe piețele globale emergente, în medie aproape de 7% din PIB în următorii ani', se mai arată în comunicat.
Eforturile de consolidare ale noii administrații au loc într-un mediu politic polarizat, în urma anulării alegerilor prezidențiale din decembrie 2024 și a perspectivelor de creștere economică mai slabe, agravate de stagnarea activității economice a principalilor parteneri comerciali ai României, cum ar fi Germania. Întârzierea consolidării va menține probabil mai mult timp dezechilibrele macroeconomice ridicate. Ar putea, de asemenea, avea ca rezultat o întârziere suplimentară a fondurilor UE disponibile pentru România dacă eforturile de consolidare nu reușesc să îndeplinească corecțiile fiscale minime cerute de reglementările UE. Țara este în procedura de deficit excesiv (EDP) din 2020.
Creșterea economică în 2024 a fost sub așteptările S&P în contextul în care cererea internă solidă a avut ca rezultat majorarea importurilor, iar agenția crede că perspectivele de creștere ale României rămân dificile în 2025.
Economia României continuă să se confrunte cu dificultăți structurale, inclusiv tendințe demografice adverse, care vor persista pe termen lung. Scăderea populației aptă de muncă ar putea afecta creșterea economiei, alături de absența eforturilor de reformă pentru rezolvarea lipsei de competențe sau îmbunătățirea mediului de afaceri. În ultimul deceniu, populația aptă de muncă a României a scăzut cu aproximativ 1,1% pe an, iar S&P se așteaptă ca tendința să se modereze doar marginal în următorii ani
Cheltuielile preelectorale au împins deficitul general guvernamental la aproape de 8,7% din PIB în 2024, iar S&P nu se așteaptă să scadă sub 6% din PIB înainte de 2028.
Politica fiscală prociclică a adâncit deficitul de cont curent, care va rămâne ridicat, la peste 7% din PIB, în medie, între 2025-2028. Totuși, agenția crede că influxurile de fonduri europene vor modera creșterea datoriei externe între 2025-2028.
Politica fiscală a dus parțial la cel mai ridicat nivel al inflației din Europa Centrală și de Est (CEE). În opinia S&P, creșterile de prețuri vor rămâne probabil peste intervalul țintă al Băncii Naționale a României, cel puțin în următorii doi ani.
Deficitele generale guvernamentale ale României au depășit substanțial așteptările anterioare ale agenției, și, per ansamblu, deficitele se vor situa probabil în 2024 la 8,7% din PIB în termeni cash, comparativ cu previziunea anterioară a S&P, de 7,3% din PIB. Aceasta va face consolidarea fiscală în următorii ani mai dificilă decât se aștepta agenția.
Autoritățile au anunțat o serie de măsuri de consolidare, inclusiv măsuri pe partea de venituri. Dar, deși autoritățile încearcă să consolideze mai rapid finanțele publice, S&P se așteaptă ca deficitele să rămână peste 7,5% din PIB în 2025 și să scadă ușor sub 6% din PIB până în 2028, în absența unor ajustări fiscale suplimentare. AGERPRES/(AS-autor: Mihaela Dicu, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Consiliul de Administrație al Electrica propune un dividend brut pe acțiune de 0,1767 lei, în creștere cu 50%
Consiliul de Administrație al Electrica propune Adunării Generale a Acționarilor companiei distribuirea sub formă de dividende a sumei de 59,999 milioane de lei din profitul aferent anului trecut, ceea ce reprezintă un dividend brut pe acțiune de 0,1767 lei. Potrivit unui comunicat transmis Bursei de la București, dividendul brut pe acțiune aferent anului 2024
ANPC a dat amenzi de 161.000 lei unor operatori economici din Gara de Nord
Comisarii de la Protecția Consumatorilor au aplicat amenzi de 161.000 lei unor operatori economici din Gara de Nord iar pentru mai multe unități a fost dispusă suspendarea temporară a activității în urma neregulilor constatate în cadrul controalelor realizate joi. 'Au fost aplicate 23 sancțiuni contravenționale principale &icir
Grindeanu: Au fost depuse 7 oferte pentru construcția Drumului Expres Bacău-Piatra Neamț
Constructori din România, Bulgaria, Turcia și Ucraina au ofertat pentru adjudecarea contractului necesar proiectării și execuției celor 51 de km ai noului drum expres care va asigura conexiunea Municipiului Piatra Neamț cu A7 (Autostrada Moldovei), a anunțat, joi, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Contractul, estimat la 6,7 mil
Antreprenorii români din construcții sunt sceptici că vor putea participa la reconstrucția Ucrainei
Antreprenorii români din sectorul construcțiilor sunt sceptici că vor putea participa la reconstrucția Ucrainei, a reieșit din dezbatere de specialitate 'Forecast Brunch, forumul managerilor din industria materialelor și echipamentelor de construcții', care a avut loc joi, la București. Iulian Bucur, directorul de vânzări C
Prețurile locuințelor și-ar putea încetini ritmul de creștere pe parcursul acestui an (platformă imobiliară)
Majorări ale prețurilor locuințelor vor putea fi observate pe parcursul acestui an, în special în principalele centre urbane ale țării, acolo unde și cererea se menține la un nivel ridicat, dar creșterea va fi, însă, una mai temperată, ritmul înregistrat în 2024 nefiind sustenabil pe termen lung, reiese dintr-o analiză de piață, realizat
Anul 2025 ar putea fi foarte bun pentru construcții dacă sunt continuate investițiile prin PNRR (specialiști)
Anul 2025 ar putea fi un an foarte bun pentru sectorul construcțiilor din România, dacă sunt continuate investițiile prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a declarat, joi, la o dezbatere de specialitate, Cosmin Răileanu, fondator Vindem-ieftin.ro, primul market network din domeniul materialelor de construcții. 'Av&a
CFR SA: 80 de trenuri vor fi afectate de trecerea României la ora de vară
Un număr de 80 de trenuri vor fi afectate de trecerea României la ora oficială de vară, în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când ora 03:00 va deveni ora 04:00, informează CFR SA. 'Compania Națională de Căi Ferate 'CFR' SA informează publicul călător că, în noaptea de sâmbătă spre duminică
VIDEO Burduja: Am solicitat Primăriei Capitalei să bugeteze datoriile către ELCEN și să-și eficientizeze cheltuielile
Ministerul Energiei își dorește să se aprobe cât mai repede bugetul Primăriei Capitalei și prima solicitare făcută este să bugeteze cât mai mult din datoriile pe care le are către ELCEN, iar a doua să-și eficientizeze cheltuielile, a declarat, joi, la briefingul de la finalul ședinței de Guvern, ministrul de resort, Sebastian Burduja.
ANSVSA: Fermierii din zonele afectate de pesta micilor rumegătoare pot solicita autorizarea temporară a punctelor de sacrificare
Fermierii din zonele afectate de pesta micilor rumegătoare pot solicita, în această perioadă, autorizarea temporară a punctelor de sacrificare la nivelul exploatației, cu respectarea condițiilor stricte de igienă și bunăstare animală, sub supravegherea medicilor veterinari, informează joi Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor
VIDEO Burduja: Pe termen mediu, aș spune, România va avea prețuri foarte competitive la energie electrică
România va avea prețuri foarte competitive la energie electrică pe termen mediu, acestea depinzând de capacitatea proprie de producție, a afirmat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, după ședința de Guvern. 'Pe termen mediu, aș spune, România va avea prețuri foarte competitive la energie electrică. Prețurile depin
VIDEO Burduja, despre jalonul privind guvernanța corporativă: Aproape un sfert dintre persoanele identificate în scrisoarea CE au fost deja revocate
Revocarea persoanelor identificate în scrisoarea Comisiei Europene că nu îndeplinesc prevederile jalonului 121 din Planul Național de Redresare și Reziliență a început, iar din circa 40 de persoane vizate în estimarea preliminară a Comisiei, undeva la un sfert au fost deja revocate, a declarat, joi, la briefingul de la finalul ședinței de Guve
Circulația feroviară a fost reluată pe secția Valea Cernei - Orșova
Circulația feroviară pe Magistrala 100, secția Valea Cernei - Orșova, a fost complet reluată, după finalizarea investigațiilor de la locul accidentului în care a murit o persoană, după ce a fost lovită de trenul IR 1692 Timișoara Nord - București Nord, informează joi CFR SA. 'Compania Națională de Căi Ferate 'CFR' SA informea
VIDEO Industria energointensivă beneficiază de o nouă schemă de ajutor de stat, cu un buget total de 150 milioane euro pe an (ministru)
Industria energointensivă beneficiază de o nouă schemă de ajutor de stat, cu un buget total de 150 milioane euro pe an, cu plata în două tranșe, anual, în loc de o singură tranșă, a anunțat joi ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la briefingul de la finalul ședinței de Guvern. 'Astăzi (joi, n.r.) a fost o ședință de Guvern i
VIDEO Burduja: Estimarea conservatoare pentru rezervele din Neptun Deep e de minimum 100 de miliarde de normal metri cubi
Estimarea conservatoare pentru rezervele din Neptun Deep este de minimum 100 de miliarde de normal metri cubi, ceea ce înseamnă că timp de 10 - 12 ani România își va dubla producția, iar proiectul înseamnă cel puțin 20 de miliarde de euro bani intrați în buzunarele românilor, în bugetul de stat, a declarat, joi, ministrul Ene
Bucura-Oprescu: Astăzi facem un pas major în digitalizarea gestionării relațiilor de muncă; înregistrarea elementelor contractului de muncă va fi complet digitalizată
Înregistrarea elementelor contractului de muncă va fi complet digitalizată, printr-un sistem informatic nou, Reges - Online, care va înlocui vechiul sistem, a anunțat, joi, ministrul Muncii, Familiei Tineretului și Solidarității Sociale. 'Astăzi facem un pas major în digitalizarea gestionării relațiilor de muncă în