CSALB: Soluționarea alternativă a litigiilor dintre consumatori și bănci/IFN-uri poate fi făcută exclusiv în cadrul Centrului Sal Bancar
Soluționarea alternativă a litigiilor/diferendelor dintre consumatorii de servicii financiar - bancare și bănci/IFN-uri poate fi făcută exclusiv în cadrul CSALB, acesta fiind cadrul normativ național în domeniu, a precizat organizația, joi seara.
Reacția CSALB vine după ce Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat că există o decizie definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor Bancare a pierdut posibilitatea înscrierii pe lista entităților de soluționare alternativă a litigiilor (SAL) din România iar până la clarificarea situației privind funcționalitatea CSALB ca entitate SAL consumatorii care întâmpină dificultăți în relația cu operatorii economici financiar- bancari se pot adresa Direcției de Soluționare Alternativă a Litigiilor (DSAL), din cadrul ANPC.
În context, CSALB precizează că a inițiat procesul în contencios administrativ în august 2018, din cauza unei decizii emise de Ministrul Economiei, prin care era refuzat dreptul Centrului de a fi înscris pe lista organismelor SAL. De asemenea, CSALB a solicitat înregistrarea pe lista europeană a organismelor SAL (FIN-NET), demers care ar fi ajutat consumatorii de servicii financiar-bancare să-și rezolve și problemele trans-frontaliere cu băncile/IFN-urile din România, susține sursa citată.
'CSALB a fost înființat și funcționează legal în baza prevederilor OG nr. 38/2015 (articolele 21-24 sunt dedicate în mod exclusiv Centrului de soluționare alternativă a litigiilor din sistemul bancar și nu sunt singurele care se referă direct la CSALB) și va funcționa în continuare în sfera concilierii relației consumatori-bănci/IFN-uri în temeiul dispozițiilor legale precizate. Orice consumator trebuie să facă diferența între reclamațiile/sesizările pe care le poate adresa ANPC (și pe care le adresau și până acum acestei Autorități în baza reglementărilor în materie de protecție a consumatorilor) și soluționarea alternativă a litigiilor (în afara instanțelor de judecată), conform OG nr.38/2015 (ordonanță care transpune în legislația națională Directiva 2013/11/UE a Parlamentului European și a Consiliului, privind soluționarea alternativă a litigiilor în materie de consum), soluționare care poate fi făcută exclusiv în cadrul CSALB, pentru probleme financiar-bancare pe care le pot avea în relație cu băncile, IFN-urile', se arată în comunicatul CSALB.
Totodată, în document se precizează că Centrul a fost în mod intenționat organizat ca entitate cu personalitate juridică proprie (autonomă, neguvernamentală, apolitică și fără scop lucrativ), tocmai pentru a asigura echidistanța demersurilor de conciliere organizate pentru rezolvarea problemelor dintre consumatori și bănci/IFN-uri.
Potrivit comunicatului, finanțarea Centrului SAL Bancar respectă întru totul prevederile Directivei 2013/11/UE a Parlamentului European și a Consiliului (privind soluționarea alternativă a litigiilor în materie de consum): 'astfel, punctul 46 din expunerea de argumente a Directivei arată: ' () entitățile SAL ar trebui să fie încurajate să ia în considerare în mod special formele private de finanțare () Prezenta directivă nu ar trebui să aducă atingere posibilității ca întreprinderile sau organizațiile profesionale sau asociațiile de întreprinderi să finanțeze entități SAL'.
În plus, organizația menționează că procesul în contencios administrativ nu a vizat niciodată aspecte referitoare la legalitatea funcționării CSALB, iar toate alegațiile referitoare la componența și funcționarea Colegiului de coordonare sunt contrazise de prevederea din art. 23 alin. 1 din OG nr. 38/2015, potrivit căreia Colegiul de coordonare își desfășoară activitatea, deliberează și ia decizii în plen, care se întrunește valabil în prezența a cel puțin 3 dintre aceștia, și adoptă hotărâri cu votul majorității membrilor prezenți.
'Procesul în contencios administrativ a fost inițiat în august 2018, de către CSALB, din cauza unei decizii emise de Ministrul Economiei (la acea dată acest minister era autoritatea competentă), prin care era refuzat dreptul CSALB de a fi înscris pe lista organismelor SAL; de asemenea, CSALB a solicitat înregistrarea pe lista europeană a organismelor SAL (FIN-NET), demers care ar fi ajutat consumatorii de servicii financiar-bancare să-și rezolve și problemele trans-frontaliere cu băncile/IFN-urile din România. Procesul în contencios administrativ nu a vizat niciodată aspecte referitoare la legalitatea funcționării CSALB, iar toate alegațiile referitoare la componența și funcționarea Colegiului de coordonare sunt contrazise de prevederea din art. 23 alin. 1 din OG nr. 38/2015: Colegiul de coordonare își desfășoară activitatea, deliberează și ia decizii în plen, care se întrunește valabil în prezența a cel puțin 3 dintre aceștia, și adoptă hotărâri cu votul majorității membrilor prezenți (această condiție a fost îndeplinită în permanență, în întreaga perioadă de activitate a Centrului)', se mai menționează în comunicat.
În aceste condiții, CSALB a subliniat că nu a primit motivarea deciziei emise de Înalta Curte de Casație și Justiție în faza de recurs, urmând ca, după ce o va primi, să o analizeze pentru a decide asupra a ceea ce este de făcut în continuare (în sensul înregistrării CSALB pe lista entităților SAL).
CSALB susține că, până acum, a reușit să gestioneze problemele întâmpinate cu băncile de peste 5.000 oameni/consumatori și a obținut beneficii de aproximativ 14 milioane euro în favoarea acestora, cu un număr mic de personal.
'Conform prevederilor ordonanței precizate (art. 21 alin. 2), CSALB este o entitate unică în România pentru consumatorii de servicii financiar-bancare, de aceea consumatorii accesează serviciile CSALB într-un număr din ce în ce mai mare, mai ales că tot procesul de conciliere este gratuit și rapid pentru ei, iar soluțiile de conciliere sunt identificate de conciliatori reputați (avocați, profesori universitari, juriști, economiști), care respectă condițiile de independență și imparțialitate în fiecare cauză pe care o gestionează. CSALB a manifestat întotdeauna deschidere către asociațiile de consumatori inclusiv în ceea ce privește eventualele demersuri ale acestora de a-și desemna un reprezentant în Colegiul de coordonare (reprezentanții asociațiilor de consumatori au însoțit în anii trecuți CSALB în caravanele de informare desfășurate în țară și în conferințele organizate de CSALB)', se mai arată în comunicat.
Potrivit documentului, pe site-ul csalb.ro sunt postate trimestrial rapoartele de activitate, sunt organizate anual conferințe de presă care prezintă activitatea din anul anterior și sunt transmise cel puțin lunar comunicate de presă în legătură cu diverse aspecte ale activității desfășurate, inclusiv din perspectiva educației financiare. AGERPRES/(AS - editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
APIA a autorizat Cereri de plată aferente anului 2024 pentru peste 90% din totalul fermierilor
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată peste 90% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024, se arată într-un comunicat de presă al instituției, transmis vineri AGERPRES. Astfel, în perioada 2 decembrie 2024 - 17 ianuarie 2025, au fost autoriz
ONRC: Fără termene și sancțiuni pentru înregistrarea mențiunii privind actualizarea obiectului de activitate
Un termen limită pentru înregistrarea mențiunii privind actualizarea obiectului de activitate, în conformitate cu noua clasificare, pentru societăți, persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale (II) și familiale (IF) nu este prevăzut, precizează Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Instituția fac
Barbu: Din discuțiile cu președintele ANSVSA, nu trebuie sacrificați toți porcii la apariția unui focar de pestă
În cazul apariției unui focar de pestă porcină nu vor mai fi sacrificați toți porcii, ci se va acționa pe fiecare sector în parte, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, după vizita premierului Marcel Ciolacu la ministerul de resort. 'Ca ministru al Agriculturii, mă interesează partea de zootehnie. Partea de
Grindeanu: Avansează lucrările la podul Cernica din Lotul 4 (Pantelimon-Glina) al A0 Nord
Lucrările la podul Cernica (1.300 m), cea mai dificilă structură a Lotului 4 (Pantelimon-Glina) al A0 Nord (Autostrada de Centură), avansează, stadiul fizic pe întregul șantier ajungând la 30%, a anunțat, vineri, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook. 'Constructorul român
Barbu: Anul acesta vom produce 1,5 milioane de purcei în plus pe fermele pe care le-am început în 2023
România va avea anul acesta 1,5 milioane de porci în plus în fermele deschise în 2023, iar pe sectorul zootehnic există un program pentru dezvoltarea de ferme la vaca de lapte, astfel încât să acoperim gradul de autosuficiență în următorii 3 ani și pe partea de lactate, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, Florin Barbu
Ministerul Finanțelor a atras, vineri, 90 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitațiile de joi
Ministerul Finanțelor a atras, vineri, 90 milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitațiile de joi, când a împrumutat 800 de milioane de lei, la dobânzi de 7,75% pe an, respectiv 7,98% pe an, prin două emisiuni de obligațiuni de stat de tip benchmark, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).
Inflația din România este cea mai mare din UE pentru a zecea lună la rând (Eurostat)
Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a urcat în decembrie până la 2,7%, de la un nivel de 2,5% în noiembrie, iar România este, pentru a zecea lună la rând, țara cu cea mai ridicată inflație din blocul comunitar, cu un avans anual al prețurilor de 5,5%, arată datele publicate vineri de Oficiul european pentru Statistică (Eur
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,94% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut vineri la 5,94% pe an, de la 5,93% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul anului trecut, indicele era de 6,21%.
Zboruri TAROM dus-întors către Belgrad și Sofia, de la 199 de euro, începând cu 1 martie
Pasagerii TAROM vor beneficia de prețuri promoționale pentru zboruri dus-întors către Belgrad și Sofia, între 1 martie și 31 mai (data ultimului retur), începând de la 199 de euro, prin achiziționarea biletelor de avion în perioada 17-19 ianuarie 2025. Conform unui comunicat al companiei, prețul biletelor pentru o
Românii au primit despăgubiri de 130 milioane lei pentru refacerea locuințelor în primele 9 luni din 2024
Companiile de asigurări au achitat în primele 9 luni ale anului trecut despăgubiri de 130 milioane lei în baza asigurărilor pentru locuințe, conform datelor oficiale publicate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), preluate de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR). Sp
Grindeanu: A fost emisă autorizația de construire pentru secțiunea 3 (Leghin-Târgu Neamț) a autostrăzii Târgu Mureș-Târgu Neamț
Autorizația de construire pentru secțiunea Leghin - Târgu Neamț a autostrăzii Târgu Mureș - Târgu Neamț a fost emisă, a anunțat, vineri, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook. 'A fost emisă autorizația de construire pentru secțiunea 3 (Leghin - Târgu Neamț) a autostr
România, cel mai ieftin stat din UE la alimente și băuturi nealcoolice în 2023 (statistică)
România înregistra cele mai prețuri la alimente și băuturi nealcoolice în anul 2023, urmată de Polonia și Slovacia, arată datele publicate, vineri, de Institutul Național de Statistică (INS). Conform INS, care are la bază datele Eurostat, România era în 2023 cel mai ieftin stat din UE pentru grupa 'Alimente și
Banca Mondială înrăutățește previziunile privind evoluția economiei României
Economia românească va înregistra un avans de 2,1% în acest an, față de un nivel de 3,8% previzionat în iunie 2024, conform celui mai recent raport privind 'Perspectivele Economice Globale' (Global Economic Prospects), publicat joi de Banca Mondială. De asemenea, în 2026 creșterea PIB-ului României a
O structură din ANPC poate prelua reclamațiile privind litigiile din sectorul bancar
Consumatorii care întâmpină dificultăți în relația cu operatorii economici financiar-bancari se pot adresa Direcției de Soluționare Alternativă a Litigiilor (DSAL), din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), printr-o reclamație pe platforma specială a acesteia. 'În contextul deciziei definitive a Î