logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

România a acordat ajutoare de stat în valoare de 1,3 miliarde euro în perioada 2019-2023 (studiu)

Imagine din galeria Agerpres

Valoarea totală a ajutoarelor de stat aprobate în România a atins, în perioada 2019-2023, suma de 1,3 miliarde euro, iar peste 62% din proiectele de ajutor de stat aprobate au fost acordate companiilor străine, arată rezultatele unui studiu realizat de EY România, dat publicităţii luni.

Conform studiului, programele de ajutor de stat din ultimii cinci ani au avut un impact semnificativ asupra dezvoltării regionale şi creării de locuri de muncă, oferind finanţări nerambursabile sub formă de granturi. Aceste finanţări au facilitat construirea de noi fabrici, extinderea capacităţilor de producţie şi angajarea de personal, contribuind astfel la creşterea economică a României.

Printre măsurile cheie ale legislaţiei se numără schema de finanţare pentru investiţii în active (H.G. 807/2014) şi schema de finanţare pentru costurile salariale ale proiectelor ce creează cel puţin 100 de noi locuri de muncă (H.G. 332/2014). În cadrul schemei pentru investiţii în active, au fost aprobate 138 proiecte cu o valoare combinată de 2,9 miliarde euro, primind un miliard de euro în ajutoare de stat, se menţionează într-un comunicat al EY, remis AGERPRES.

"Prin sprijinirea sectoarelor cheie, precum industria auto, tehnologia şi industria medicală, aceste programe au contribuit semnificativ la dezvoltarea regională şi crearea a mii de locuri de muncă. Observăm un apetit crescut al companiilor străine, dar şi un potenţial în creştere pentru investiţiile locale. Extinderea schemelor de finanţare către noi domenii, cum ar fi digitalizarea, automatizarea şi decarbonarbonizarea, reflectă angajamentul României de a promova o creştere economică sustenabilă şi inovatoare", a declarat Sebastian Popescu, coordonator al liniei de servicii Consultanţă în domeniul granturilor şi stimulentelor, EY România.

La sfârşitul anului 2023, aproximativ 50% din finanţarea solicitată a fost aprobată în cadrul schemelor de ajutor de stat, finanţând 168 de proiecte de investiţii, cu o valoare totală de aproximativ 3,5 miliarde euro, anticipând crearea a peste 24.000 de noi locuri de muncă. Regiuni precum Prahova, Sibiu şi Argeş au devenit zone cheie pentru dezvoltare, cu investiţii majore atât în capacităţile de producţie disponibile, cât şi în alte proiecte.

Industria auto a primit unul dintre cele mai mari volume de ajutoare de stat, în valoare de peste 300 milioane euro până la sfârşitul anului 2023. Acest sector a creat peste 4.800 de locuri de muncă, consolidând poziţia României pe piaţa europeană auto. De asemenea, sectorul tehnologic a primit 25% din ajutoare în 2023, un salt semnificativ faţă de 13% în 2020, reflectând importanţa tehnologiei pentru inovare şi automatizare.

România continuă să atragă investiţii străine semnificative, cu peste 62% din ajutoarele de stat aprobate (92 de proiecte) mergând către companii străine. Investitorii din ţări precum Germania, Italia şi Olanda au arătat un interes deosebit, iar investiţiile locale devin tot mai relevante în peisajul investiţional al României.

Exemple de companii străine care au combinat strategic fuziunile şi achiziţiile (M&A) cu ajutoarele de stat pentru a-şi extinde afacerile includ De'Longhi şi Coca-Cola. În mod similar, Grupul Teraplast, un jucător de top în sectorul materialelor de construcţii, a valorificat fondurile nerambursabile în timp ce a urmărit activ oportunităţi de M&A pentru a-şi stimula creşterea. Alte companii notabile, precum Saint-Gobain, Knauf, Terasteel, Vrancart sau Leoni exemplifică succesul alinierii strategiilor de M&A cu programele de ajutor de stat pentru a-şi consolida dezvoltarea în România.

Guvernul român a anunţat noi scheme de ajutor de stat pentru a sprijini creşterea economică durabilă şi modernizarea industriei, inclusiv scheme pentru digitalizare, energie verde şi inovare tehnologică. Un exemplu este schema de ajutor de stat pentru investiţii strategice, care vizează proiectele de investiţii în industria prelucrătoare, cu un buget total de un miliard de euro, ce va fi implementată în perioada 2025-2030. Aceasta are ca scop atragerea investiţiilor majore care depăşesc 150 milioane euro şi generarea a peste 100 de noi locuri de muncă.

Un alt program este schema de ajutor de stat pentru decarbonizarea proceselor industriale. Destinată finanţării proiectelor de investiţii în industriile metalurgică şi chimică, axate pe decarbonizarea proceselor de producţie. Cu un buget total de un miliard euro, schema va fi operaţională în perioada 2025-2030. Proiectele eligibile trebuie să prioritizeze electrificarea, utilizarea hidrogenului din surse regenerabile şi îmbunătăţirea eficienţei energetice.

Schema pentru valorificarea resurselor minerale metalice sprijină investiţiile pentru exploatarea resurselor minerale metalice, având un buget total de 250 milioane euro şi fiind activă în perioada 2024-2025. Investiţiile eligibile trebuie să depăşească 75 milioane EUR.

De asemenea, schema de ajutor de stat pentru micii industriaşi este destinată sprijinirii investiţiilor în industriile uşoare, cum ar fi textilele, pielăria, încălţămintea şi produsele chimice. Cu un buget total de 740 milioane euro pe o perioadă de cinci ani, schema vizează investiţii cu valori între 500.000 euro şi 3 milioane euro, cu ajutoare de stat disponibile până la o valoare maximă de 1,8 milioane euro.

Fondurile de ajutor de stat în România au reprezentat un instrument esenţial pentru investitori, atât autohtoni, cât şi străini, fiind cruciale în special pentru investiţiile în industria manufacturieră. În viitor se anticipează că peste cinci miliarde euro de ajutoare de stat vor fi disponibile pentru companiile care implementează proiecte de investiţii în România.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 392.995 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 51,2 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2024. Reţeaua lor este cea mai integrată la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia îi ajută să le ofere clienţilor servicii prin care să beneficieze de oportunităţile din întreaga lume. Prezentă în România încă din anul 1992, EY furnizează, prin intermediul celor peste 1000 de angajaţi din România şi Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale. AGERPRES/(AS-autor: Constantin Balaban, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 69

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 14-05-2025 09:21

Producția industrială a scăzut cu 4,2% în primul trimestru din acest an

Producția industrială a scăzut, în primul trimestru din acest an comparativ cu perioada similară din 2024, atât ca serie brută cu 4,2%, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 3,1%, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). Astfel, în perioada 1 ianuarie - 31 m

Economic 13-05-2025 21:13

Pistol (CNAIR): Din data de 15 mai pot începe lucrările pentru construcția unei noi secțiuni a A8

Lucrările pentru construcția unei noi secțiuni a A8, pe secțiunea Târgu Mureș - Miercurea Nirajului, pot începe de joi, constructorul turc fiind mobilizat deja pentru faza de execuție, a anunțat directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Cristian Pistol. 'Din data de 15 mai pot în

Economic 13-05-2025 19:50

Fechet: Reforma Romsilva nu mai are cale de întoarcere; îmi doresc să nu ratăm momentul unei reorganizări temeinice

Reforma Romsilva nu mai are cale de întoarcere, iar o mai bună administrare a pădurilor și a resurselor Regiei înseamnă, în primul rând, să oprim risipa, iar apoi să ne concentrăm pe acele activități care pregătesc un sector forestier eficient la toate nivelurile, a transmis ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.

Economic 13-05-2025 19:11

Simu-Alexandru(CFR): Parteneriatul cu Primăria Sectorului 5 reprezintă un demers strategic în direcția valorificării responsabile a infrastructurii feroviare neutilizate

Parteneriatul CFR SA cu Primăria Sectorului 5 privind proiectul de reamenajare urbană și amenajare zonă de promenadă reprezintă un demers strategic în direcția valorificării responsabile a infrastructurii feroviare neutilizate, potrivit directorului general al companiei, Ion Simu-Alexandru. Compania Națională de Căi Ferate 'CFR'

Economic 13-05-2025 17:23

ANAF: Un dezvoltator imobiliar a fraudat bugetul statului cu peste 2,2 milioane lei

O societate din Suceava, care activează în domeniul construcțiilor rezidențiale și nerezidențiale, a vândut imobilele către persoane fizice și nu a fiscalizat întreaga valoare prevăzută în contractele de vânzare, încasând o parte din sume în contul bancar personal al administratorului, a anunțat marți Agenția Națională

Economic 13-05-2025 16:31

Lucian Romașcanu, membru din partea României la Curtea de Conturi Europeană

Consiliul Uniunii Europene l-a numit marți în funcție pe Lucian Romașcanu ca membru din partea României la Curtea de Conturi Europeană, potrivit unui comunicat de presă al instituției. 'Domnul Romașcanu a deținut mai multe funcții publice în România: ministru al Culturii, senator și, cel mai recent, președinte al Co

Economic 13-05-2025 16:29

Ministrul Agriculturii: De când a intrat în vigoare plafonarea adaosului comercial, vânzarea produselor a crescut cu 30%

Vânzarea produselor a crescut cu 30%, de când a intrat în vigoare plafonarea adaosului comercial, fiind realizate scăderi ale prețurilor cuprinse între 7% și 33% la produsele vizate de această măsură, potrivit ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț Barbu. 'Vorbim despre plafonarea adaosului com

Economic 13-05-2025 15:51

Peste 180 de companii, din 20 de țări, prezente la Metal Show & TIB 2025

Peste 180 de companii, din 20 de țări, participă la Metal Show & TIB 2025 - cel mai important târg dedicat industriei de prelucrare a metalelor, tehnologiilor și echipamentelor industriale din România-, care se desfășoară în perioada 13-16 mai, la Romexpo. Participanții la expoziție, organizată de Euroexpo Fairs și Romexp

Economic 13-05-2025 15:19

Societatea Națională a Sării: Infiltrațiile la Salina Praid s-au diminuat semnificativ

Specialiștii Societății Naționale a Sării SA (SNS SA) împreună cu autoritățile locale, respectiv ISU Harghita, Apele Române (ABA Mureș/SGA Mureș), Primăria Comunei Praid și Prefectura Harghita, au reușit să diminueze semnificativ din infiltrațiile produse la Salina Praid, ca urmare a precipitațiilor abundente din ultima perioadă. &

Economic 13-05-2025 15:05

Câștigătoarea de la tragerea loto 6/49 de duminică și-a ridicat cele peste 1,96 milioane de euro

Câștigătoarea premiului de categoria I la tragerea loto 6/49 de duminică și-a ridicat cele peste 1,96 milioane de euro și nu a dorit să-și facă publică identitatea, a anunțat, marți, Loteria Română. 'Cea mai mare bucurie este că pot împărtăși norocul meu cu cei care au cea mai mare nevoie, familia mea', este mesajul c

Economic 13-05-2025 15:01

Președinție2025/Daraban: Există o dezamăgire în mediul de business, că misiunile diplomatice ale României în străinătate nu au subiectul economie pe agendă

Misiunile diplomatice ale României în străinătate nu au subiectul economic pe agendă și ar trebui să existe un target pentru diplomați, a declarat, marți, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, la o dezbatere electorală pe teme economice, organizată la sediul CCIR. 'Diplomația rom&ac

Economic 13-05-2025 14:14

Ministrul Finanțelor: România va încasa 1,3 miliarde de euro, pe 10 iunie, din tranșa a treia din PNRR

România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru Programul Național de Redresare și Reziliență, a anunțat, marți, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'România va încasa 1,3 milioane de euro, pe 10 iunie, din tranșa a treia de plată pentru PNRR. Este un aspect important, este o fi

Economic 13-05-2025 14:05

Wellness, natură și experiențe memorabile, tendințele turismului european în 2025 (analiză)

Pasiunile și dorința de a trăi experiențe cu sens continuă să fie factori esențiali în modelarea industriei turismului, deși cursul valutar și contextul geopolitic pot influența comportamentul de consum, relevă raportul anual de Tendințe în turism 2025, lansat de Mastercard Economics Institute (MEI). Potrivit documentului care anal

Economic 13-05-2025 13:17

Barbu: Ministerul Agriculturii are un program de stimulare a exporturilor inclusiv în Programul Național Strategic

Ministerul Agriculturii are un program de stimulare a exporturilor inclusiv în Programul Național Strategic (PNS), unde există o componentă pentru promovarea produselor românești, a precizat, marți, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț Barbu, la cea de-a opta ediție a FoodIntelForum, eveniment reprezentativ pentru agribusiness, produ

Economic 13-05-2025 13:14

Președinție 2025/Daraban: Dacă străinii pleacă din România, noi închidem lumina, la propriu și la figurat

O temă importantă pentru mediul de afaceri este rolul capitalului străin în economia românească, iar dacă străinii pleacă din România, noi închidem lumina la propriu și la figurat, a declarat, marți, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, la o