logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Destinaţiile europene preferate de români în acest an au fost Londra, Milano şi Roma (agenţie online)

Imagine din galeria Agerpres

Oraşele Londra, Milano şi Roma au fost cele mai vizitate în acest an de către turiştii români, ele, fiind, de asemenea, şi cele mai ieftine destinaţii din punctul de vedere al preţurilor la biletele de avion, potrivit unei analize realizate de o agenţie de turism online.

"Aşa cum era de aşteptat, în topul celor mai vizitate oraşe din 2024 se află Londra, Milano, Roma, Bruxelles, Barcelona, Madrid, Paris, Viena şi Istanbul, oraşe cunoscute fie pentru comunităţile mari de români din ele, fie pentru potenţialul lor turistic, turiştii alegând frecvent vacanţele de tip city-break. Locuitorii din marile oraşe din România au avut preferinţe diferite în ceea ce priveşte destinaţiile spre care au zburat cel mai mult în 2024. Din Bucureşti, cei mai mulţi călători au ales Londra, Roma şi Milano. Clujenii au zburat cel mai des către Bucureşti, Paris şi Milano, la fel ca timişorenii. Nu în ultimul rând, ieşenii au optat cel mai des pentru Bruxelles, Paris şi Milano. Această diversitate evidenţiază, pe lângă preferinţa românilor pentru oraşele europene, şi o mai bună legătură aeriană creată între regiunile din România şi principalele huburi din Europa", se arată într-un comunicat al Vola.ro.

În ceea ce priveşte ţările cu cel mai mare flux de călători români, Italia, Spania şi Germania ocupă primele trei poziţii, urmate îndeaproape de Franţa şi Marea Britanie.

Tariful mediu pentru un bilet de avion în 2024 a fost de 152 de euro, cu variaţii semnificative în funcţie de lună. Ianuarie a fost luna cea mai accesibilă pentru călătorii, dar şi luna în care, an de an, Vola derulează campania Ieftinuarie, cu cele mai mici tarife din an la biletele de avion. De exemplu, biletele cumpărate de Ieftinuarie pentru luna august au fost, în medie, cu 27% mai ieftine decât ar fi fost dacă ar fi fost achiziţionate în luna plecării. La polul opus, august, luna de vacanţă prin excelenţă, a fost cea mai scumpă.

Perioada februarie-septembrie a fost, în general, mai ieftină comparativ cu 2023, ceea ce a încurajat mulţi români să profite de preţurile accesibile şi să rezerve noi vacanţe. Pe de altă parte, în restul lunilor au existat mici majorări tarifare, în special în decembrie, luna care a avut o cerere foarte mare pentru vacanţe de tip city-break la târgurile de Crăciun din Europa.

Milano rămâne cel mai ieftin oraş din punctul de vedere al preţurilor la biletele de avion, cu un tarif mediu de 107 euro în 2024. Urmează Roma, cu 122 euro, şi Londra, cu 123 euro.

"Există, însă, şi câteva recorduri interesante: cel mai ieftin bilet din 2024, de numai 40 de euro, a fost către Ouarzazate, Maroc, o ţară tot mai populară în rândul românilor. La polul opus, Insulele Cayman au fost cea mai scumpă destinaţie, cu un tarif mediu de 2.262 de euro", se mai arată în documentul citat.

Cele mai ieftine zile pentru a face o rezervare au fost marţea şi sâmbăta, zile în care călătorii au profitat de tarife mai accesibile pentru a-şi planifica vacanţele din timp. Duminica, în schimb, a fost ziua cea mai scumpă pentru astfel de tranzacţii, probabil din cauza obiceiului de a rezerva bilete în weekend, când oamenii au mai mult timp să caute oferte, ceea ce creşte cererea.

În ceea ce priveşte plecările, marţea şi miercurea s-au dovedit cele mai accesibile zile, călătorii alegând deseori aceste zile pentru zboruri mai ieftine şi mai puţin aglomerate. Vineri, duminică şi luni, în schimb, au fost zilele cu cele mai ridicate tarife, deoarece acestea coincid frecvent fie cu începutul, fie cu sfârşitul săptămânilor de lucru, dar şi cu escapadele de weekend.

Companiile aeriene low-cost, Wizz Air şi Ryanair, au fost alese cel mai des de români în 2024, avantajele lor fiind, pe lângă preţurile mai mici faţă de companiile de linie, şi portofoliile variate de rute. Acestea au fost urmate de TAROM şi de HiSky.

În ceea ce priveşte durata medie a sejurului, cei mai mulţi români au stat, în medie, 3-6 zile la destinaţie. Cea mai populară alegere rămâne varianta de patru zile, o dovadă în plus a faptului că vacanţele de tip city-break sunt în continuare preferatele românilor. Iar dacă cea mai scurtă şedere a durat doar o zi, Vola.ro a înregistrat şi cea mai lungă şedere la destinaţie: de 155 de zile.

În 2025, specialiştii companiei se aşteaptă să vadă oraşele europene în continuare în topul destinaţiilor populare. În acelaşi timp, odată cu renunţarea vizelor pentru Statele Unite ale Americii, este preconizată o creştere a cererii pentru această destinaţie, mai ales că există deja o companie aeriană care operează zboruri directe spre New York.

Vola.ro oferă o gamă completă de servicii de turism pentru persoane fizice şi companii, inclusiv rezervări de bilete de avion, opţiuni de bilete rambursabile, hoteluri, vacanţe, asigurări de călătorie. În 2024, Resource Partners, unul dintre cei mai importanţi manageri regionali de fonduri de tip private equity din Europa Centrală şi de Est a achiziţionat o participaţie de 80% din capitalul grupului ITH din care face parte Vola.ro. AGERPRES/(AS - autor: Andreea Marinescu, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 86

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 23-02-2025 20:40

VIDEO Controale ANPC la blocurile alimentare din două spitale din București; amenzi de 31.000 lei

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a inițiat, sâmbătă, un control operativ cu privire la respectarea legislației în vigoare pentru protecția consumatorilor de servicii medicale, în blocurile alimentare a două spitale din municipiul București, în urma căruia a aplicat amenzi în valoare totală de 31.000 lei.

Economic 23-02-2025 16:27

Burduja: Proiectul Neptun Deep va consolida poziția României în rândul producătorilor de gaze din UE

România este deja în fruntea topului producătorilor de gaze din UE, iar proiectul Neptun Deep ne va consolida această poziție, a scris, duminică, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pe pagina sa de Facebook. Potrivit ministrului, 'România are șansa istorică de a juca un rol important, dacă își va apăra direcția pe care a construi

Economic 23-02-2025 12:37

Voican: În anii tulburi, oamenii sunt prudenți cu vacanțele; la Târgul de Turism vom vedea încrederea în viitoarele luni

Oamenii sunt prudenți cu vacanțele în anii tulburi și dacă nu vor cumpăra sejururi la Târgul de Turism, cu aceste reduceri impresionante, va trebui să tragem un semnal de alarmă către Guvern, să-i spunem că are de făcut ceva și foarte repede, a declarat, pentru AGERPRES, vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) Adrian V

Economic 23-02-2025 11:27

ONRC: Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea a crescut cu 14,58% în 2024

Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea în 2024 a fost de 18.716, în creștere cu 14,58% comparativ cu anul anterior, conform datelor publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele mai multe companii care și-au suspendat activitatea au fost din București, respectiv 2.252 (număr în creștere cu 13,79 față de 2023)

Economic 23-02-2025 11:00

Florin Barbu: Pierderile în sectorul vegetal au fost anul trecut de peste 2,5 miliarde de euro

Pierderile înregistrate anul trecut din cauza fenomenelor meteo extreme au depășit 2,5 miliarde de euro în sectorul vegetal, iar statul a plătit fermierilor în jur de două miliarde de euro prin schemele de ajutor și pentru despăgubiri, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu. &#

Economic 23-02-2025 10:16

Un transport agabaritic record pentru România, de aproape 800 de tone, traversează țara către Termocentrala Mintia

Duminică, în jurul orei 09:00, a intrat în România prin punctul de trecere a frontierei Nădlac I transportul agabaritic care duce o turbină la termocentrala Mintia (județul Hunedoara), aflată în plin proces de retehnologizare, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Economic 23-02-2025 08:18

Loteria Română suplimentează câștigurile la Loto 6/49, Joker și Loto 5/40, de Dragobete

Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Dragobete, suplimentând fondul de câștiguri al categoriei I pentru jocurile Loto 6/49 (100.000 de lei), Joker (50.000 de lei) și Loto 5/40 (25.000 de lei), a anunțat compania. La Loto 6/49 se înregistrează la categoria I un report de peste 18,71 milioane de lei (pe

Economic 22-02-2025 15:30

Daraban (CCIR): Nu există niciun fel de implicare a mea într-un eventual dosar de corupție

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, care deține 10,38% din acțiunile SC Global Defense Logistics SRL, susține că nu este implicat în niciun fel într-un eventual dosar de corupție, după ce DNA a anunțat sâmbătă că firma și doi reprezentanți ai acesteia sunt urmăriți penal pentru dare de mită. 

Economic 22-02-2025 14:51

România își propune o absorbție de 47 de miliarde de lei prin PNRR în acest an (ministru)

România își propune o absorbție de 47 de miliarde de lei prin PNRR în acest an după ce a beneficiat deja de 32 de miliarde de lei din acest program, a anunțat duminică, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, pe pagina sa de Facebook. 'Fondurile PNRR sunt esențiale pentru România. Am beneficiat deja de 32 de miliarde de lei din

Economic 22-02-2025 12:56

INS: Producția de cărbune a scăzut cu 14,2% în 2024; importurile s-au redus cu 1%

Producția de cărbune a României a depășit, anul trecut, 1,924 milioane tone echivalent petrol (tep), fiind cu 14,2% mai mică (minus 319.700 tep) față de cea din 2023, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de cărbune au fost, în perioada menționată, de 195.600 tep, în scădere cu 1.900 tep (minus 1

Economic 22-02-2025 12:04

Cristian Popa: Europa trebuie să redevină competitivă; singura cale este prin mai mult liberalism

Europa trebuie să redevină competitivă, iar singura cale pentru a ajunge acolo este prin mai mult liberalism, mai multă ordine spontană și mai puține reglementări și birocrație, susține Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR), într-un articol de opinie postat pe Linkedin. 'Europa va fi clăd

Economic 22-02-2025 11:47

România ar putea deveni cel mai puternic stat pe procesare din sud-estul Europei în următorii 4 ani (ministru)

România ar putea deveni, în următorii 3-4 ani, cel mai puternic stat din sud-estul Europei pe procesarea alimentelor, după finalizarea proiectelor de peste 1,7 miliarde de euro contractate pe Investalim și prin Planul Strategic 2023-2027, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii, Florin Barbu. 'Am semnat pe programul

Economic 22-02-2025 11:24

Ministrul Finanțelor: Ratingul României va depinde, în mare măsură, de capacitatea de a ne respecta angajamentele

Agenția Fitch a dat un semnal clar că România trebuie să continue măsurile de consolidare fiscală și de restabilire a echilibrului bugetar pentru a întări credibilitatea fiscală a țării iar ratingul va depinde, în mare măsură, de capacitatea noastră de a ne respecta angajamentele, susține ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. Reacția șefului d

Economic 22-02-2025 10:38

Reduceri de până la 65% la vacanțe, la Târgul de Turism al României

Vacanțe tradiționale, sejururi la mare și la munte, în țară și străinătate sau city break-uri în marile capitale europene pot fi găsite în aceste zile la Târgul de Turism al României, ediția de primăvară, cu prețuri mai mici chiar și cu 65% pe durata evenimentului. Un număr de 193 de expozanți, mai mult de jumătate dintre ei veniț

Economic 22-02-2025 08:45

Fitch a confirmat ratingul României la 'BBB minus', cu perspectivă negativă

Fitch Ratings a confirmat vineri ratingul României pe termen lung în valută la 'BBB minus', cu perspectivă negativă, se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară. Ratingul României pe termen lung 'BBB minus' este sprijinit de apartenența la UE și intrările de capital conexe care sprijină convergența veni