Audieri miniştri/Florin Barbu - aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului.
Membrii comisiilor de specialitate au avizat nominalizarea lui Barbu pentru portofoliul de la Agricultură cu 26 de voturi "pentru", 14 voturi "împotrivă" şi nicio abţinere.
Florin Barbu a declarat în cadrul audierilor că agricultura se confruntă în continuare cu o situaţie foarte grea, iar fermierii români au trecut prin multe provocări în ultimii ani, unele dintre cele mai grele fiind legate de schimbările climatice.
"În ultimii ani, fermierii români au trecut prin multe provocări şi vorbim aici de schimbări climatice, vorbim de foarte multe lucruri care trebuiau modificate la nivelul Comisiei Europene astfel încât fermierii să nu mai aibă condiţionalităţi şi, bineînţeles, anumite lucrări pe care trebuiau să le facă fermierii români să fie mult mai uşoare şi noi ca şi stat, trebuia să venim alături de ei. În primul rând, vreau să vă spun că în anul 2024, Ministerul Agriculturii, cu sprijinul dumneavoastră în Parlamentul României, este pentru prima oară şi fără precedent când a avut un buget alocat de aproape 7 miliarde (n.r. euro). Practic este pentru prima oară când Ministerul Agriculturii s-a clasat în primele trei ministere ca şi buget", a susţinut Florin Barbu în comisiile de specialitate ale Parlamentului.
Acesta a precizat că au fost lansate foarte multe programe la Ministerul Agriculturii, majoritatea fiind deja implementate, însă 2024 este primul în care fermierii au primit în acelaşi an despăgubirile la secetă.
"Un singur lucru vreau să vă spun: am fost alături de fermierii români, aşa cum am fost şi în calitatea de preşedinte al Comisiei de agricultură.
S-au întâmplat lucruri fără precedent în cadrul Ministerului Agriculturii şi cu sprijinul Guvernului României, pentru că anul acesta este pentru prima oară când fermierii români au primit în acelaşi an despăgubiri la secetă şi nu ca în alţi ani când le primeau în anul fiscal următor. (...) De asemenea, Ministerul Agriculturii, prin Guvernul României, a acordat credite cu dobândă fixă de 1,95% iar ROBOR şi toate comisioanele au fost achitate de către Ministerul Agriculturii. Este fără precedent în momentul de faţă la Ministerul Agriculturii să avem în industria alimentară contracte semnate de 1,5 miliarde euro şi vorbim aici de Investalim - 900 de milioane de euro şi 600 de milioane de euro pe Programul Naţional Strategic", a mai spus Barbu.
Foto: (c) Cristian NISTOR / AGERPRES FOTO
El a precizat că în următorii 4 ani, dacă se vor implementa programele din industria alimentară, România va deveni furnizor şi nu importator, şi se va clasa pe primul loc în sud-estul Europei la produse agroalimentare.
"În momentul de faţă, Ministerul Agriculturii are mai multe paliere de dezvoltare. Vorbim de vegetal, acolo unde în sistemul de irigaţii din România avem aproape 2,7 milioane de hectare de reabilitate. În momentul de faţă sunt reabilitate 1,6 milioane de hectare. Şi anul acesta s-au plătit pentru partea de investiţii 200 de milioane de euro, pentru apă gratuită pentru fermierii români 100 de milioane, dar am plătit şi 50% din consumul pe staţiile de punere sub presiune la sistemul de irigaţii pentru fermierii români, sume care au fost şi achitate la fel, fără precedent, în acelaşi an în care s-a produs această secetă peste fermierii români", a transmis parlamentarilor Florin Barbu.
În opinia sa, cel mai important proiect - Canalul Siret-Bărăgan - este în prezent în licitaţie, iar în curând se va anunţa câştigătorul.
"Canalul Siret-Bărăgan va intra în construcţii montaj începând cu luna martie 2025. Din acest canal peste 400.000 de hectare nu se vor mai iriga cu consum de energie, totul se va face prin sistem gravitaţional", a afirmat Florin Barbu.
De asemenea, acesta a reamintit sprijinul acordat fermierilor români pe infrastructura secundară de irigaţii unde a existat o alocare de 400 de milioane de euro, respectiv un sprijin direct către organizaţiile de udători de 1,5 milioane de euro pe fiecare staţie, fără cofinanţare şi cu TVA inclus. "În continuare identificăm sume şi pentru achiziţionarea de echipamente de irigat, astfel încât în România să închidem acest ciclu în sistemul de irigaţii, infrastructură principală, secundară, dar şi instalaţii de irigat, iar plantele să beneficieze de apă. Vă spun cu durere în suflet: milioane de metri cubi de apă din Dunăre să duc în Marea Neagră. Datoria noastră, a tuturor de aici, este să luăm această apă dulce şi să o ducem în câmpia din România", a subliniat ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Agriculturii.
El a adăugat că din anul 2023 în MADR nu se mai investeşte haotic, ci pe programe clare pe cele trei paliere importante din agricultură: vegetal, zootehnie şi procesare.
"Programele la Ministerul Agriculturii vor continua, pentru că rolul meu ca ministru al Agriculturii este să construiesc, nu să demolez. Lucrul acesta probabil s-a întâmplat în ultimii 30 de ani. Va anunţ cu tărie că din anul 2023 în Ministerul Agriculturii nu se mai investeşte haotic, se investeşte pe programe clare, pe cele trei paliere importante din agricultură - vegetal, zootehnie şi procesare - astfel încât să avem cantităţile necesare de materie primă pentru a ajunge, aşa cum spuneam, în următorii 4 ani, cea mai puternică ţară din sud-estul Europei ca şi procesare", a transmis Barbu.
Acesta a anunţat că România va mai produce de anul acesta, din martie, 1,5 milioane de purcei, ceea ce înseamnă că "nu mai îl cumpărăm cu 125 euro din import ci îl producem la noi acasă cu 50 euro, iar aceşti bani rămân în conturile fermierilor şi fermierii pot să se dezvolte".
Nu în ultimul rând, ministrul propus pentru portofoliul Agriculturii a susţinut că România a ajuns în prezent la aproape 500 de milioane de pui.
"Practic am investit şi am finalizat încă 80 de milioane de locuri de cazare pentru creşterea în sectorul avicol din România. Şi mai mult de atât, România a ajuns la un record de a exporta aproape 40% din producţia de pui din România, pentru că are un pui de calitate. România are pui crescut cu 70-90% porumb. Ţările care consumă puiul din România - Franţa şi Italia - sunt negociate de mine la Comisia Europeană", a transmis în audieri Florin Barbu.
Miniştrii propuşi în noul Guvern Ciolacu sunt audiaţi luni în comisiile de specialitate ale Parlamentului, potrivit programului aprobat de Birourile permanente reunite. Audierile în comisii au început la ora 13:00 şi se vor încheia în jurul orei 16:30.
În noul Guvern vor fi 16 ministere - 8 cu miniştri PSD, 6 - PNL şi 2 - UDMR. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu, editorI online: Ady Ivaşcu, Irina Giurgiu)
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Producția industrială a scăzut cu 4,2% în primul trimestru din acest an
Producția industrială a scăzut, în primul trimestru din acest an comparativ cu perioada similară din 2024, atât ca serie brută cu 4,2%, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 3,1%, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). Astfel, în perioada 1 ianuarie - 31 m
Pistol (CNAIR): Din data de 15 mai pot începe lucrările pentru construcția unei noi secțiuni a A8
Lucrările pentru construcția unei noi secțiuni a A8, pe secțiunea Târgu Mureș - Miercurea Nirajului, pot începe de joi, constructorul turc fiind mobilizat deja pentru faza de execuție, a anunțat directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Cristian Pistol. 'Din data de 15 mai pot în
Fechet: Reforma Romsilva nu mai are cale de întoarcere; îmi doresc să nu ratăm momentul unei reorganizări temeinice
Reforma Romsilva nu mai are cale de întoarcere, iar o mai bună administrare a pădurilor și a resurselor Regiei înseamnă, în primul rând, să oprim risipa, iar apoi să ne concentrăm pe acele activități care pregătesc un sector forestier eficient la toate nivelurile, a transmis ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.
Simu-Alexandru(CFR): Parteneriatul cu Primăria Sectorului 5 reprezintă un demers strategic în direcția valorificării responsabile a infrastructurii feroviare neutilizate
Parteneriatul CFR SA cu Primăria Sectorului 5 privind proiectul de reamenajare urbană și amenajare zonă de promenadă reprezintă un demers strategic în direcția valorificării responsabile a infrastructurii feroviare neutilizate, potrivit directorului general al companiei, Ion Simu-Alexandru. Compania Națională de Căi Ferate 'CFR'
ANAF: Un dezvoltator imobiliar a fraudat bugetul statului cu peste 2,2 milioane lei
O societate din Suceava, care activează în domeniul construcțiilor rezidențiale și nerezidențiale, a vândut imobilele către persoane fizice și nu a fiscalizat întreaga valoare prevăzută în contractele de vânzare, încasând o parte din sume în contul bancar personal al administratorului, a anunțat marți Agenția Națională
Lucian Romașcanu, membru din partea României la Curtea de Conturi Europeană
Consiliul Uniunii Europene l-a numit marți în funcție pe Lucian Romașcanu ca membru din partea României la Curtea de Conturi Europeană, potrivit unui comunicat de presă al instituției. 'Domnul Romașcanu a deținut mai multe funcții publice în România: ministru al Culturii, senator și, cel mai recent, președinte al Co
Ministrul Agriculturii: De când a intrat în vigoare plafonarea adaosului comercial, vânzarea produselor a crescut cu 30%
Vânzarea produselor a crescut cu 30%, de când a intrat în vigoare plafonarea adaosului comercial, fiind realizate scăderi ale prețurilor cuprinse între 7% și 33% la produsele vizate de această măsură, potrivit ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț Barbu. 'Vorbim despre plafonarea adaosului com
Peste 180 de companii, din 20 de țări, prezente la Metal Show & TIB 2025
Peste 180 de companii, din 20 de țări, participă la Metal Show & TIB 2025 - cel mai important târg dedicat industriei de prelucrare a metalelor, tehnologiilor și echipamentelor industriale din România-, care se desfășoară în perioada 13-16 mai, la Romexpo. Participanții la expoziție, organizată de Euroexpo Fairs și Romexp
Societatea Națională a Sării: Infiltrațiile la Salina Praid s-au diminuat semnificativ
Specialiștii Societății Naționale a Sării SA (SNS SA) împreună cu autoritățile locale, respectiv ISU Harghita, Apele Române (ABA Mureș/SGA Mureș), Primăria Comunei Praid și Prefectura Harghita, au reușit să diminueze semnificativ din infiltrațiile produse la Salina Praid, ca urmare a precipitațiilor abundente din ultima perioadă. &
Câștigătoarea de la tragerea loto 6/49 de duminică și-a ridicat cele peste 1,96 milioane de euro
Câștigătoarea premiului de categoria I la tragerea loto 6/49 de duminică și-a ridicat cele peste 1,96 milioane de euro și nu a dorit să-și facă publică identitatea, a anunțat, marți, Loteria Română. 'Cea mai mare bucurie este că pot împărtăși norocul meu cu cei care au cea mai mare nevoie, familia mea', este mesajul c
Președinție2025/Daraban: Există o dezamăgire în mediul de business, că misiunile diplomatice ale României în străinătate nu au subiectul economie pe agendă
Misiunile diplomatice ale României în străinătate nu au subiectul economic pe agendă și ar trebui să existe un target pentru diplomați, a declarat, marți, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, la o dezbatere electorală pe teme economice, organizată la sediul CCIR. 'Diplomația rom&ac
Ministrul Finanțelor: România va încasa 1,3 miliarde de euro, pe 10 iunie, din tranșa a treia din PNRR
România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru Programul Național de Redresare și Reziliență, a anunțat, marți, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'România va încasa 1,3 milioane de euro, pe 10 iunie, din tranșa a treia de plată pentru PNRR. Este un aspect important, este o fi
Wellness, natură și experiențe memorabile, tendințele turismului european în 2025 (analiză)
Pasiunile și dorința de a trăi experiențe cu sens continuă să fie factori esențiali în modelarea industriei turismului, deși cursul valutar și contextul geopolitic pot influența comportamentul de consum, relevă raportul anual de Tendințe în turism 2025, lansat de Mastercard Economics Institute (MEI). Potrivit documentului care anal
Barbu: Ministerul Agriculturii are un program de stimulare a exporturilor inclusiv în Programul Național Strategic
Ministerul Agriculturii are un program de stimulare a exporturilor inclusiv în Programul Național Strategic (PNS), unde există o componentă pentru promovarea produselor românești, a precizat, marți, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț Barbu, la cea de-a opta ediție a FoodIntelForum, eveniment reprezentativ pentru agribusiness, produ
Președinție 2025/Daraban: Dacă străinii pleacă din România, noi închidem lumina, la propriu și la figurat
O temă importantă pentru mediul de afaceri este rolul capitalului străin în economia românească, iar dacă străinii pleacă din România, noi închidem lumina la propriu și la figurat, a declarat, marți, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, la o