Trei noi contracte de investiţii în infrastructura de turism, semnate joi

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan Radu Oprea, a semnat joi contractele de finanţare în cadrul Programului pentru dezvoltarea investiţiilor în turism - Masterplanul investiţiilor în turism pentru proiecte în domeniul turismului depuse de Consiliul Judeţean Călăraşi, Primăria municipiului Reşiţa şi Primăria oraşului Borsec, informează ministerul de resort printr-un comunicat.
Este vorba despre proiectele: "Zonă de agrement" depus de către Consiliul Judeţean Călăraşi şi semnat joi de către preşedintele consiliului judeţean Vasile Iliuţă; "Dezvoltarea zonei turistice Semenic", depus de către Primăria municipiului Reşiţa, judeţul Caraş Severin, şi semnat de către primarul Ioan Popa şi "Realizarea unui parc de aventură, oraş Borsec, faza II (Realizarea parcului de agrement Speranţa în oraşul Borsec, judeţul Harghita)" depus de către Primăria oraşului Borsec, judeţul Harghita şi semnat astăzi de primarul Mik Jozsef.
"Mă bucur foarte mult că am reuşit să deblocăm aceste investiţii, foarte importante pentru dezvoltarea turismului românesc. Avem peisaje şi locuri spectaculoase, dar trebuie să avem şi infrastructură necesară şi activităţi pe care să le oferim turiştilor. Sper să reuşim să avem cât mai multe proiecte. Totodată, pe dumneavoastră, reprezentanţii autorităţilor locale, vă rog să aveţi în vedere şi crearea de OMD-uri pentru a dezvolta şi mai mult turismul în zonă. Am făcut modificări legislative pentru a simplifica procesul de creare a unui OMD şi sper ca acest lucru să determine creşterea numărului acestora, fie că vorbim de OMD-uri locale, judeţene sau regionale. Acest lucru ne ajută şi pe partea de promovare externă, la târguri şi expoziţii unde reprezentarea a evoluat mult în acest an. Luna aceasta la Varşovia, România a fost premiată de organizatori la categoria Trade Fair Exibition, ca o recunoaştere a modului profesionist de promovare a destinaţiilor turistice ale ţării noastre", a precizat ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, citat în comunicat.
MEAT derulează, începând cu anul 2009, un program de susţinere financiară a autorităţilor administraţiei publice locale (la nivel de judeţ, municipiu, oraş, comună), în completarea surselor proprii ale acestora, pentru finanţarea proiectelor de investiţii în infrastructura de turism. Finanţarea se realizează în temeiul legal al Hotărârii Guvernului nr. 558/2017 privind aprobarea Programului pentru dezvoltarea investiţiilor în turism - Masterplanul investiţiilor în turism - şi a criteriilor de eligibilitate a proiectelor de investiţii în turism, cu modificările şi completările ulterioare şi a Ordonanţei de urgenţă nr. 10/2019 pentru stabilirea unor măsuri privind finanţarea investiţiilor în turism şi modificarea unor acte normative.
Prin Masterplanul investiţiilor în turism, iniţiat în 2009 şi continuat de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, au fost finanţate şi finalizate 57 investiţii, sumele alocate depăşind 900 milioane de lei.
Proiectul "Zonă de agrement", depus de Consiliul Judeţean Călăraşi, presupune construirea unui complex destinat pentru sport şi agrement. Acesta va fi dotat cu un aqua parc cu o suprafaţa interioară de aproximativ 23.000 metri pătraţi, cu bazine cu aproximativ 1.000 metri pătraţi luciu apă, bazin hidromasaj, zonă de relaxare şi agrement - zonă şezlonguri, alimentaţie publică, zonă food area, zonă administrative, zonă spa - sauna, baie de aburi, tropical relax room, masaj, terapii, dar şi o amenajare exterioară cu suprafaţa de aproximativ 15.000 metri pătraţi cu bazine adulţi şi copii, ansamblu tobogane, bazine wave pool, plajă exterioară, zone umbrite, construcţii de alimentaţie publică, grupuri sanitare. De asemenea sunt prevăzute parcări şi staţii de încărcare vehicule electrice.
Prin contractul de finanţare semnat, contribuţia Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului este de 70% din capitolul IV "Cheltuieli pentru investiţia de bază", respectiv suma de 54,941 milioane lei cu TVA.
Proiectul "Dezvoltarea zonei turistice Semenic", depus de către Primăria municipiului Reşiţa, judeţul Caraş Severin, are ca obiectiv amenajarea domeniului schiabil. Astfel, vor fi realizate 3 pârtii de schi şi o instalaţie de transport pe cablu de tip telegondolă cu 10 locuri, pod pietonal, o instalaţie de înzăpezire artificială-captare de apă, lac de acumulare, staţie de pompare, reţea de distribuţie, cămine hidranţi, 99 generatoare de zăpadă tip lance şi 34 tunuri mobile.
Contribuţia Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului este de 70% din capitolul IV "Cheltuieli pentru investiţia de bază", respectiv suma de 137,791 milioane lei cu TVA.
Cel de-al treilea proiect, "Realizarea unui parc de aventură, oraş Borsec, faza II (Realizarea parcului de agrement Speranţa în oraşul Borsec, judeţul Harghita)" depus de către Primăria oraşului Borsec, judeţul Harghita, constă în realizarea unui loc de joacă pentru copii, cu tiroliană, nautic jet, hidrobliciclete, un parc de aventuri pentru adulţi, tubing, bandă urcare, tiroliană adulţi, patinoar, perete căţărare, turn de observaţie, clădire administrativă (cabinet medical, birouri, depozite, recepţie, grup sanitar), alei pietonale, parcare.
Prin contractul de finanţare contribuţia Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului este de 90% din capitolul IV "Cheltuieli pentru investiţia de bază", respectiv suma de 13,931 milioane lei cu TVA.
La finalul ceremoniei de semnarea a contractelor de finanţare, ministrul Oprea a subliniat că dialogul este esenţial şi dacă specialiştii din teritoriu şi cei din minister colaborează îndeaproape, se pot concretiza mai multe astfel de proiecte, într-un timp mult mai scurt, se mai menţionează în comunicat. AGERPRES/(AS-editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Grindeanu: O asociere de constructori români și turci a câștigat licitația pentru construcția lotului Miercurea Nirajului - Sărățeni
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat, miercuri, o asociere de constructori români și turci drept câștigătoare a licitației pentru execuția lotului Miercurea Nirajului - Sărățeni al Autostrăzii Unirii, a anunțat ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook.
Camelia Taină (Ministerul Economiei): Curând vor fi migrate în cloud-ul guvernamental o serie de platforme cu impact pentru mediul de afaceri
O serie de platforme cu impact pentru mediul de afaceri vor fi migrate în cadrul cloud-ului guvernamental, în perioada imediat următoare, acesta fiind un pas important către debirocratizare, a afirmat miercuri Camelia Taină, director general al Direcției Generale Antreprenoriat și Finanțări pentru IMM-uri, Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenori
Leul s-a depreciat, miercuri, în raport cu euro, dar a crescut față de dolarul american
Moneda națională s-a depreciat, miercuri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,1036 lei, în creștere cu 0,45 bani (+0,09%) față de cotația precedentă, de 5,0991 lei. În schimb, leul a câștigat teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5335 lei, în scădere cu 5,
Mediul de afaceri semnalează deteriorarea accelerată a climatului de afaceri și erodarea credibilității României
Contextul electoral prelungit a acutizat deficite, a încetinit reforme asumate de care depinde accesul la finanțare, stabilitatea locurilor de muncă și continuarea investițiilor planificate, atrag atenția reprezentanții a opt organizații ce reprezintă mediul de afaceri din România. 'Mediul de afaceri din România, reprezentat de organizați
Burnete: În următorii 2- 3 ani, fondurile europene sunt cheie; ne paște recesiunea dacă nu aducem fiecare euro în țară
Fondurile europene sunt cheie pentru economia României, în următorii doi-trei ani, existând riscul de recesiune dacă nu va fi absorbit fiecare euro, a afirmat miercuri directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, Radu Burnete, în cadrul unui eveniment de specialitate. 'În următorii doi-trei ani, fondurile europene
Lucian Judele (PMB): Emisiunea de obligațiuni în valoare de 555,1 milioane lei a fost finalizată cu succes
Emisiunea de obligațiuni în valoare de 555,1 milioane de lei, cu scadență la șase ani și o dobândă fixă de 8,47%, a fost finalizată cu succes demonstrând încrederea investitorilor în capacitatea financiară a Capitalei, a declarat, miercuri, Lucian Judele, administrator public al Municipiului București. 'Astăzi este un moment i
Ordinul de începere pentru lotul Chiribiș-Biharia (A3) a fost emis
Compania Națională de Investiții Rutiere a emis, miercuri, ordinul de începere pentru contractul lotului Chiribiș - Biharia al Autostrăzii Transilvania (A3) și a stabilit ca dată de începere 20 mai, termen de la care se calculează durata contractuală de 24 de luni, potrivit unui comunicat al CNIR. 'Am emis, astăzi, ordinul pentru începere
Hanga (BVB): O stabilitate scăzută se traduce într-o cost de finanțare mai mare
O stabilitate scăzută, o lipsă de predictibilitate într-un anumit context, pentru orice entitate, că e companie, că e autoritate publică, că e stat, se traduce într-o cost de finanțare mai mare, a afirmat, miercuri, președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București, Radu Hanga, la evenimentul de listare la BVB a celei de-a VIII-a emisiuni de
Investițiile străine directe au scăzut cu peste 30% în primul trimestru, la 1,67 miliarde de euro
Investițiile directe ale nerezidenților în România au scăzut la 1,672 miliarde de euro în primul trimestru al acestui an, de la 2,481 miliarde de euro în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Băncii Naționale a României, publicate miercuri. Participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit estimat) au îns
Deficitul de cont curent a crescut cu 80% în primul trimestru, la peste 7,6 miliarde de euro
Contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 7,656 miliarde de euro în perioada ianuarie-martie 2025, comparativ cu 4,201 miliarde de euro în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Băncii Naționale a României, publicate miercuri. Balanța bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 1,997 miliarde de euro,
Producția industrială a scăzut cu 4,2% în primul trimestru din acest an
Producția industrială a scăzut, în primul trimestru din acest an comparativ cu perioada similară din 2024, atât ca serie brută cu 4,2%, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 3,1%, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). Astfel, în perioada 1 ianuarie - 31 m
Pistol (CNAIR): Din data de 15 mai pot începe lucrările pentru construcția unei noi secțiuni a A8
Lucrările pentru construcția unei noi secțiuni a A8, pe secțiunea Târgu Mureș - Miercurea Nirajului, pot începe de joi, constructorul turc fiind mobilizat deja pentru faza de execuție, a anunțat directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Cristian Pistol. 'Din data de 15 mai pot în
Fechet: Reforma Romsilva nu mai are cale de întoarcere; îmi doresc să nu ratăm momentul unei reorganizări temeinice
Reforma Romsilva nu mai are cale de întoarcere, iar o mai bună administrare a pădurilor și a resurselor Regiei înseamnă, în primul rând, să oprim risipa, iar apoi să ne concentrăm pe acele activități care pregătesc un sector forestier eficient la toate nivelurile, a transmis ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.
Simu-Alexandru(CFR): Parteneriatul cu Primăria Sectorului 5 reprezintă un demers strategic în direcția valorificării responsabile a infrastructurii feroviare neutilizate
Parteneriatul CFR SA cu Primăria Sectorului 5 privind proiectul de reamenajare urbană și amenajare zonă de promenadă reprezintă un demers strategic în direcția valorificării responsabile a infrastructurii feroviare neutilizate, potrivit directorului general al companiei, Ion Simu-Alexandru. Compania Națională de Căi Ferate 'CFR'
ANAF: Un dezvoltator imobiliar a fraudat bugetul statului cu peste 2,2 milioane lei
O societate din Suceava, care activează în domeniul construcțiilor rezidențiale și nerezidențiale, a vândut imobilele către persoane fizice și nu a fiscalizat întreaga valoare prevăzută în contractele de vânzare, încasând o parte din sume în contul bancar personal al administratorului, a anunțat marți Agenția Națională