logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Accesul la resurse tehnologice importante pot transforma România într-un exemplu de naţiune ''smart'' (asociaţie)

Imagine din galeria Agerpres

România are un potenţial uriaş să devină un exemplu de naţiune "smart" în Europa de Est, cu oraşe şi comune inteligente, dacă va avea acces la resurse importante pentru un avans tehnologic, consideră Asociaţia Română pentru Smart City (ARSC).

"România are toate resursele pentru a deveni cel mai reprezentativ exemplu al conceptului de smart city în Europa de Est. Previziunile pentru 2024 în domeniul oraşelor inteligente (smart city) în România ne arată că ne aflăm într-o perioadă de creştere şi inovare, cu accent pe dezvoltarea durabilă şi digitalizarea serviciilor publice. România traversează cea mai bună perioadă din punct de vedere al dezvoltării urbane - mixul oferit de sursele de finanţare, accesul la tehnologie şi expertiză locală alături de presiunea civică constituie reţeta accelerării proiectelor creativ-inteligente. Iar în contextul unui an electoral, aceste evoluţii pot fi şi mai pronunţate, deoarece iniţiativele tehnologice şi ecologice devin puncte centrale în agendele politice. România îşi consolidează poziţia pe harta regională smart city, cu o abordare multidimensională, axată pe inovare, sustenabilitate şi colaborare", a declarat Eduard Dumitraşcu, preşedintele ARSC, într-un comunicat de presă al organizaţiei, transmis luni AGERPRES.

Pe fondul dinamicii actuale a dezvoltării urbane şi a tehnologiei, Asociaţia propune o serie de direcţii principale prin care România poate avansa semnificativ în domeniul "smart city".

Astfel, o primă temă vizează accelerarea investiţiilor în tehnologie, care pot aduce transformări semnificative în gestionarea oraşelor. În viziunea experţilor, aceasta include tehnologii, precum: IoT (Internet of Things), AI (Inteligenţă Artificială), Big Data şi 5G. De asemenea, investiţiile ar trebui să se concentreze pe modernizarea infrastructurii existente şi pe implementarea de noi soluţii care să facă oraşele mai conectate, mai eficiente şi mai receptive la nevoile cetăţenilor.

O a doua direcţie de dezvoltare se referă la încheierea de parteneriate strategice între sectorul public şi cel privat. "Prin colaborarea cu companii tehnologice, universităţi şi organizaţii de cercetare, administraţiile locale pot accesa expertiza, tehnologiile şi finanţarea necesare pentru proiecte ambiţioase. Aceste parteneriate pot lua forma unor proiecte pilot care, dacă sunt reuşite, pot fi scalate la nivel naţional sau regional", notează ARSC.

Potrivit sursei citate, este nevoie şi de integrarea soluţiilor inovative în infrastructura urbană pentru transformarea oraşelor în comunităţi inteligente. Acest lucru implică: managementul traficului (implementarea sistemelor inteligente de semaforizare şi monitorizare a traficului în timp real pentru a reduce ambuteiajele şi a îmbunătăţi calitatea aerului), iluminatul public inteligent (trecerea la iluminat LED conectat, care poate fi ajustat în funcţie de condiţiile de mediu şi nevoile specifice, economisind energie şi reducând costurile); colectarea şi analiza datelor (utilizarea senzorilor şi a platformelor de analiză a datelor pentru a monitoriza şi gestiona diverse aspecte ale vieţii urbane, de la consumul de apă şi energie, până la calitatea aerului şi gestionarea deşeurilor).

În acelaşi timp, calitatea vieţii românilor va depinde de digitalizare, iar soluţiile tehnologice care facilitează accesul la servicii de sănătate, educaţie, transport şi administraţie publică ar trebui să devină mai accesibile şi mai eficiente.

"În acest an electoral, mă aştept ca partidele politice să integreze în programele lor măsuri concrete pentru accelerarea digitalizării şi pentru adresarea provocărilor specifice, cum ar fi inegalităţile digitale şi securitatea cibernetică. Este posibil să vedem angajamente din partea candidaţilor pentru proiecte inovatoare care promovează transformarea digitală şi sustenabilitatea. Este crucial ca aceste promisiuni să fie urmate de acţiuni concrete, cu o focalizare pe colaborarea între guvern, sectorul privat, comunităţi şi organizaţii non-guvernamentale pentru a asigura implementarea eficientă a iniţiativelor de smart city. Toate proiectele ar trebui corelate cu agenda surselor de finanţare - în acest an vor fi lansate sute de apeluri cu finanţări care pot fi accesate de primăriile şi consiliile judeţene noastre. În acest sens, ARSC va lansa în perioada următoare Ghidul Alegătorului Smart - un manual despre ce este important pentru noi, pentru comunităţile noastre şi, mai ales, la ce să fim atenţi atunci când ne alegem primarii", a subliniat Dumitraşcu.

În plus, România poate deveni un reper în regiune privind conceptul de "smart village", care câştigă tot mai mult teren la nivel local.

ARSC a lansat proiectul Green Exchange, prin care companiile pot calcula impactul lor asupra mediului şi, implicit, pot compensa efectele amprentei CO2 prin achiziţia de credite de carbon. Cu ajutorul acestora, firmele pot investi în proiecte green, cum ar fi proiecte de reîmpădurire, conservarea biodiversităţii sau construirea de facilităţi de captare şi stocare a carbonului (CCS), pentru un mediu mai curat.

Asociaţia Română pentru Smart City este o organizaţie non-guvernamentală înfiinţată în anul 2016, cu scopul de a sprijini dezvoltarea oraşelor inteligente în România. Alături de peste 350 de membri şi parteneri, organizaţia încurajează inovaţia, digitalizarea şi noile tehnologii ca mijloace pentru transformarea comunităţilor locale în oraşe inteligente şi durabile, dezvoltând soluţii eficiente şi sustenabile pentru oraşele şi comunităţile din România. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 44

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 18-05-2025 10:01

INS: Producția de țiței a României a scăzut cu 7,4% în primul trimestru din 2025; importurile s-au majorat cu 28,5%

România a produs, în primele trei luni din 2025, o cantitate de țiței de 631.700 tone echivalent petrol (tep), cu 50.300 tep mai mică (-7,4%) față de cea din perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). În schimb, importurile de țiței au totalizat, în ianu

Economic 18-05-2025 09:29

Reportul la tragerea Joker depășește 3,7 milioane de euro

Reportul la tragerea Joker la categoria I a ajuns la peste 18,93 milioane de lei (peste 3,7 milioane de euro), informează Loteria Română. Duminică, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după ce la tragerile loto de joi Loteria Română a acordat peste 22.800 de câștiguri î

Economic 17-05-2025 12:27

INS: Producția de cărbune a scăzut cu 2,2% în trimestrul I 2025; importurile s-au redus cu 50,5%

Producția de cărbune a României s-a cifrat în primele trei luni din 2025 la 505.000 tone echivalent petrol (tep), fiind cu 2,2% mai mică (minus 11.200 tep) față de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de cărbune au fost, în perioada men

Economic 16-05-2025 18:50

Bitdefender: Escrocherie deepfake cu candidații la Președinție

Producătorul global de soluții de securitate informatică Bitdefender avertizează asupra unei noi escrocherii online care folosește tehnologia deepfake pentru a crea videoclipuri false cu figuri politice cunoscute, în preajma alegerilor prezidențiale din România. 'Aceste clipuri generate cu ajutorul inteligenței artificiale &ici

Economic 16-05-2025 18:02

Greenpeace, despre cererea de chemare în judecată formulată de Romgaz: Nu am primit nicio înștiințare de plată

Greenpeace România transmite că nu a primit nicio înștiințare de plată privind cheltuielile de judecată către Romgaz, că nu este în incapacitatea de plată și că acest dosar este doar o încercare de intimidare. Aceste precizări vin în urma anunțului de vineri al ministrului Energiei, Sebastian Burduja, conform căro

Economic 16-05-2025 17:27

Control operativ al ANPC la depozitele Antrefrig din sectorul 2; amenzi de 207.000 lei

Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au efectuat vineri un control operativ la depozitele Antrefrig din sectorul 2 și au aplicat, în urma deficiențelor constatate, amenzi în valoare de 207.000 lei, informează ANPC printr-un comunicat.

Economic 16-05-2025 17:01

TPBI prelungește programul mai multor linii, pentru transportul spectatorilor meciului FCSB - Universitatea Craiova

Liniile 1, 4, 10, 40, 55, 86, 90, 104 și 311 vor avea un program de circulație prelungit în seara zilei de sâmbătă, 17 mai, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal FCSB - Universitatea Craiova, programat de la ora 20:00, pe Arena Națională, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucu

Economic 16-05-2025 16:37

O schemă frauduloasă de colectare a datelor personale și bancare utilizează identitatea brandului Notino (DNSC)

O tentativă de fraudă care folosește numele brandului Notino este în desfășurare în mediul online, iar această schemă este menită să colecteze datele personale și bancare ale utilizatorilor, atenționează Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-o

Economic 16-05-2025 15:45

Experții DNSC avertizează asupra unui risc cu impact ridicat de malware livrat prin Google Calendar

Un malware este livrat prin intermediul invitațiilor din Google Calendar care conțin linkuri către fișiere sau pagini controlate de către hackeri, avertizează experții Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-un articol postat, vineri, pe site-ul instituției. 'Cercetătorii în securitate cibernetică de

Economic 16-05-2025 15:43

BNR: Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025

Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025, pe fondul unor efecte de bază și al expirării schemei de plafonare a prețului la energia electrică, dar va descrește apoi, timp de patru trimestre, potrivit unui comunicat de presă al Băncii Naționale a României. În ședința de

Economic 16-05-2025 15:31

Prezidențiale2025 / Boloș: Am votat astăzi la Bruxelles pentru calea europeană a României

Ministrul Investițiile și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a transmis că a votat vineri, la Bruxelles, pentru calea europeană a României, deoarece Uniunea Europeană, 'cu toate rigiditățile ei', ne-a împins să facem reforme necesare pentru țară. 'Am votat astăzi la Bruxelles. Din inima Europei, pentru calea europeană

Economic 16-05-2025 15:29

BNR: Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală

Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală, iar în ultima perioadă, ieșirile de capital au crescut semnificativ, sub diverse forme, se arată într-un comunicat al Băncii Naționale a României. Potrivit BNR, aceste schimbări au avut un im

Economic 16-05-2025 15:05

BNR menține dobânda cheie la 6,50% pe an

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis, vineri, să mențină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50% pe an, informează banca centrală printr-un comunicat. De asemenea, CA al BNR a hotărât păstrarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% pe an și a ratei

Economic 16-05-2025 14:55

ANCOM: Sectorul de telecomunicații din România a raportat venituri în scădere cu 5%, în 2024

Veniturile sectorului de telecomunicații din România au scăzut, în cursul anului trecut, față de 2023, cu 5%, până la 16,1 miliarde de lei (aproximativ 3,2 miliarde de euro), reiese din datele publicate, vineri, de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Raportul de date statist

Economic 16-05-2025 14:25

Oamenii preferă divertismentul local și spectacolele live însă tehnologia rămâne un element esențial (studiu)

Activitățile locale (48%) și live (46%) reprezintă cele mai frecvente alegeri ale consumatorilor în materie de divertisment la nivel global în ultimul an, iar generațiile mai în vârstă apreciază formatele facilitate de tehnologie într-o măsură comparabilă cu Generația Z, relevă un studiu privind atitudinea consumatorilor în context