logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

FNGCIMM îşi diversifică produsele de garantare urmărind trendul european al produselor financiare

Imagine din galeria Agerpres

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) îşi va diversifica produsele de garantare urmărind trendul european al produselor financiare noi, cu accent pe digitalizare, tranziţie energetică şi tehnologică, conform unui comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, în perioada 5-9 februarie 2024 o delegaţie a FNGCIMM S.A - IFN a participat la o serie de evenimente în Regatul Belgiei şi în Marele Ducat al Luxemburgului, care au avut ca focus programele de creditare şi garantare dedicate sectorului IMM din Uniunea Europeană, cu scopul de a oferi resursele financiare consolidării unei Europe sustenabile, cu accent pe digitalizare, tranziţie energetică şi tehnologică.

Reuniunea Bordului de Directori ai Asociaţiei Europene a Instituţiilor de Garantare (AECM), care a avut loc la Bruxelles în data de 5 februarie, a prilejuit reprezentanţilor celor 18 instituţii membre ale Consiliului de administraţie, schimburi de informaţii cu privire la evoluţia programelor de creditare şi garantare dedicate sectorului IMM.

Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM şi vicepreşedinte AECM, a prezentat evoluţia programelor IMM Invest şi IMM Invest Plus derulate pe Cadrul Temporar de Criză Covid 19, respectiv CT de Criză Ucraina, programe plasate în poziţii de top în UE, conform studiului European Small Business Finance Outlook 2023, realizat de o echipă de experţi ai FEI.

FNGCIMM menţionează că a înregistrat recorduri europene, atât din perspectiva creşterii volumului de garanţii în vigoare, cât şi din perspectiva activităţii de acordare de noi garanţii. Complementar, reprezentanţii FNGCIMM au prezentat rezultatele programelor guvernamentale Noua Casă şi a garanţiilor acordate prin programele Femeia Manager şi Start up Nation.

În perspectiva anului 2024, FNGCIMM a prezentat şi cele 14 programe noi dedicate IMM-urilor, care urmează a fi lansate în perioada următoare, inclusiv patru noi produse propuse a fi implementate prin intermediul Invest EU.

În cadrul reuniunii, delegaţia FNGCIMM a aflat şi noile prevederi ale Regulamentului de Minimis, care urmează a fi implementat de către fiecare stat membru, iar preşedinta Fondului European de Investiţii, Marjut Falkstedt, a punctat necesităţile şi priorităţile bugetare necesar a fi adoptate de către Statele Membre, la propunerile Comisiei Europene pentru sprijinirea sectorului IMM la nivel european.

În Sesiunea Operaţională de Instruire organizată în data de 6 februarie de către AECM şi Wallonie Entreprendre (instituţie publică de promovare şi susţinere a IMM-urilor din regiunea Wallonia, Belgia), împreună cu participanţii din peste 20 de ţări, au fost prezentate produse financiare noi, pentru o Europă sustenabilă, cu accent pe digitalizare, tranziţie energetică şi tehnologică. Astfel de produse au fost prezentate de către Letonia, Germania, Belgia, Franţa, Finlanda şi Kosovo.

Conform Raportului anual al AECM, la 31 decembrie 2022, cei 45 de membri ai AECM susţinuseră peste 5,2 milioane IMM-uri, cu un volum de garanţii în sold de circa 267 miliarde euro, peste 49 miliarde euro fiind garanţii noi. Valoarea medie a unei garanţii a fost de 45.000 euro.

În partea a doua a programului, directorul general FNGCIMM, Dumitru Nancu, a participat la Forumul Grupului Băncii Europene de Investiţii, care s-a desfăşurat pe parcursul a două zile la Luxemburg, cu participarea lui Luc Frieden, prim ministrul Marelui Ducat al Luxemburgului, a lui Mairead McGuinness, comisar european pentru Stabilitate Financiară, Servicii Financiare şi Pieţe de Capital, a Nadiei Calvino, preşedinta Băncii Europene de Investiţii, alături de alţi înalţi oficiali ai CE şi ai BEI, miniştri şi politicieni de rang înalt, oameni de afaceri, reprezentanţi ai mediului academic, ai asociaţiilor oamenilor de afaceri şi ai societăţii civile.

Subiectele în dezbatere au vizat teme mari, de la potenţialele structuri care vor modela viitorul, rezultatele alegerilor în 2024 în Europa şi SUA, extrem de sensibile în peisajul emergent, precum şi posibile căi de urmat pentru ca lumea să evite o "tragedie comună". Au fost recunoscute provocările majore cu care se confruntă spaţiul european, de la asigurarea unei energii curate şi accesibile, menţinerea competitivităţii industriale şi combaterea inegalităţii între statele membre, până la abordări concrete despre cum pot fi utilizate mai eficient resursele fiscale naţionale şi instrumentele de finanţare comune, precum şi impactul digitalizării finanţelor care va consolida avantajului competitiv al sistemului financiar şi al economiei reale în statele membre EU.

Prezentarea Raportului anual de investiţii al BEI a oferit o examinare aprofundată a ceea ce reprezintă provocările asigurării unei competitivităţi durabile, în vederea creşterii economiei europene, pe fundalul războiului, inflaţiei şi al condiţiilor financiare stricte, care s-au suprapus provocărilor structurale cronice, cum ar fi îmbătrânirea populaţiei şi de asemenea, rolul central al investiţiilor în consolidarea competitivităţii şi a rezilienţei UE. Participanţii au aflat direct de la creatorii de soluţii inovatoare cum pot valorifica investiţiile în tehnologiile verzi şi digitale pentru a stimula inovarea şi creşterea productivităţii, pe fondul unor deficite severe de competenţe.

În cadrul conferinţei "EU Bridging the Funding Gap", cele patru paneluri au reunit decideţi, experţi şi antreprenori inovatori, care au oferit soluţii la tematici de actualitate AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 12

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 17-05-2025 12:27

INS: Producția de cărbune a scăzut cu 2,2% în trimestrul I 2025; importurile s-au redus cu 50,5%

Producția de cărbune a României s-a cifrat în primele trei luni din 2025 la 505.000 tone echivalent petrol (tep), fiind cu 2,2% mai mică (minus 11.200 tep) față de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de cărbune au fost, în perioada men

Economic 16-05-2025 18:50

Bitdefender: Escrocherie deepfake cu candidații la Președinție

Producătorul global de soluții de securitate informatică Bitdefender avertizează asupra unei noi escrocherii online care folosește tehnologia deepfake pentru a crea videoclipuri false cu figuri politice cunoscute, în preajma alegerilor prezidențiale din România. 'Aceste clipuri generate cu ajutorul inteligenței artificiale &ici

Economic 16-05-2025 18:02

Greenpeace, despre cererea de chemare în judecată formulată de Romgaz: Nu am primit nicio înștiințare de plată

Greenpeace România transmite că nu a primit nicio înștiințare de plată privind cheltuielile de judecată către Romgaz, că nu este în incapacitatea de plată și că acest dosar este doar o încercare de intimidare. Aceste precizări vin în urma anunțului de vineri al ministrului Energiei, Sebastian Burduja, conform căro

Economic 16-05-2025 17:27

Control operativ al ANPC la depozitele Antrefrig din sectorul 2; amenzi de 207.000 lei

Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au efectuat vineri un control operativ la depozitele Antrefrig din sectorul 2 și au aplicat, în urma deficiențelor constatate, amenzi în valoare de 207.000 lei, informează ANPC printr-un comunicat.

Economic 16-05-2025 17:01

TPBI prelungește programul mai multor linii, pentru transportul spectatorilor meciului FCSB - Universitatea Craiova

Liniile 1, 4, 10, 40, 55, 86, 90, 104 și 311 vor avea un program de circulație prelungit în seara zilei de sâmbătă, 17 mai, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal FCSB - Universitatea Craiova, programat de la ora 20:00, pe Arena Națională, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucu

Economic 16-05-2025 16:37

O schemă frauduloasă de colectare a datelor personale și bancare utilizează identitatea brandului Notino (DNSC)

O tentativă de fraudă care folosește numele brandului Notino este în desfășurare în mediul online, iar această schemă este menită să colecteze datele personale și bancare ale utilizatorilor, atenționează Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-o

Economic 16-05-2025 15:45

Experții DNSC avertizează asupra unui risc cu impact ridicat de malware livrat prin Google Calendar

Un malware este livrat prin intermediul invitațiilor din Google Calendar care conțin linkuri către fișiere sau pagini controlate de către hackeri, avertizează experții Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-un articol postat, vineri, pe site-ul instituției. 'Cercetătorii în securitate cibernetică de

Economic 16-05-2025 15:43

BNR: Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025

Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025, pe fondul unor efecte de bază și al expirării schemei de plafonare a prețului la energia electrică, dar va descrește apoi, timp de patru trimestre, potrivit unui comunicat de presă al Băncii Naționale a României. În ședința de

Economic 16-05-2025 15:31

Prezidențiale2025 / Boloș: Am votat astăzi la Bruxelles pentru calea europeană a României

Ministrul Investițiile și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a transmis că a votat vineri, la Bruxelles, pentru calea europeană a României, deoarece Uniunea Europeană, 'cu toate rigiditățile ei', ne-a împins să facem reforme necesare pentru țară. 'Am votat astăzi la Bruxelles. Din inima Europei, pentru calea europeană

Economic 16-05-2025 15:29

BNR: Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală

Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală, iar în ultima perioadă, ieșirile de capital au crescut semnificativ, sub diverse forme, se arată într-un comunicat al Băncii Naționale a României. Potrivit BNR, aceste schimbări au avut un im

Economic 16-05-2025 15:05

BNR menține dobânda cheie la 6,50% pe an

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis, vineri, să mențină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50% pe an, informează banca centrală printr-un comunicat. De asemenea, CA al BNR a hotărât păstrarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% pe an și a ratei

Economic 16-05-2025 14:55

ANCOM: Sectorul de telecomunicații din România a raportat venituri în scădere cu 5%, în 2024

Veniturile sectorului de telecomunicații din România au scăzut, în cursul anului trecut, față de 2023, cu 5%, până la 16,1 miliarde de lei (aproximativ 3,2 miliarde de euro), reiese din datele publicate, vineri, de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Raportul de date statist

Economic 16-05-2025 14:25

Oamenii preferă divertismentul local și spectacolele live însă tehnologia rămâne un element esențial (studiu)

Activitățile locale (48%) și live (46%) reprezintă cele mai frecvente alegeri ale consumatorilor în materie de divertisment la nivel global în ultimul an, iar generațiile mai în vârstă apreciază formatele facilitate de tehnologie într-o măsură comparabilă cu Generația Z, relevă un studiu privind atitudinea consumatorilor în context

Economic 16-05-2025 13:51

Încep lucrările de modernizare la terminalele Aeroportului Internațional Henri Coandă, o investiție de peste 112,4 milioane de lei

Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) a transmis vineri ordinul de începere a lucrărilor de modernizare la terminalele Aeroportului Internațional Henri Coandă, o investiție de 112,422 milioane de lei, din fonduri proprii. 'Ca urmare a aprobării proiectului tehnic 'Modernizarea terminalelor și a corpurilor de clădire existente la AIHCB',

Economic 16-05-2025 13:39

Moneda națională continuă să se deprecieze față de euro, cursul ajunge la 5,1033 lei/euro

Moneda națională s-a depreciat vineri în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,1033 lei, în creștere cu 0,01 bani față de cotația precedentă, de 5,1032 lei. Leul a pierdut teren și în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5563 lei, în urcare cu 0,09 bani (+0,02%), comparati