Cîmpean (DNSC): Avem tendinţa de a uita că securitatea cibernetică este un sport de echipă

Securitatea cibernetică este un domeniu în care, dacă eşti izolat, nu ai nicio şansă, iar cu toţii avem tendinţa de a uita că segmentul cyber este un sport de echipă, a declarat, vineri, în cadrul evenimentului Moldova Cybersecurity Forum 2024, Dan Cîmpean, directorul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC).
"Toţi avem tendinţa de a uita că securitatea cibernetică este un sport de echipă, este un sport de contact. Este un domeniu în care singur, în izolare, indiferent dacă sunteţi un expert, un guvern, o agenţie sau o companie, nu aveţi nicio şansă. Pentru că vorbim şi ne concentrăm asupra capacităţilor, acum doi ani una dintre primele mele reflecţii a fost "În regulă, de ce am nevoie?". Primul instinct este de a spune "Bine, avem nevoie de numerar, avem nevoie de resurse financiare". Desigur, cei mai mulţi dintre voi ştiţi că este greşit. E nevoie de instrumente, de finanţe şi de parteneri plus de un mediu de reglementare etc. În Uniunea Europeană avem un deficit uriaş de specialişti în securitate cibernetică din mai multe motive. Nu este doar pentru că aparent tehnologia se mişcă mult mai repede decât universităţile şi organizaţiile car nu pot ţine pasul cu formarea şi construirea cunoştinţelor şi schimbul de cunoştinţe. Pur şi simplu, avansul tehnologiei face ca suprafaţa de atac să crească exponenţial. Analiştii spun că 126 de dispozitive inteligente se conectează la Internet în fiecare secundă", a spus Cîmpean.
Specialistul DNSC a adăugat că, în privinţa nivelului de cunoştinţe IT, numărul persoanelor disciplinate în navigarea pe Internet continuă să fie insuficient.
"Pe de altă parte, dacă te uiţi la nivelul de cunoştinţe, avem un număr de oameni care, într-un mod sistematic şi foarte disciplinat, se concentrează pe securitatea cibernetică, dar nu este suficient. Una dintre primele mele preocupări pentru care sunt plătit este să-mi fac griji. Deci, dezvoltarea capacităţilor şi cum să remediem acest decalaj reprezintă o preocupare. Vestea proastă este că decalajul în acest moment nu scade, nu se micşorează, ci avansează din ce în ce mai mult, în ciuda tuturor eforturilor. Important este să nu neglijăm ecosistemul. Ce înţelegem în România prin ecosistem? Guvern, afaceri private, mediul academic şi parteneri internaţionali, aliaţi şi ţări sau contra-partide cu idei similare. Cu toţii vedem că majoritatea capacităţilor, de fapt, nu sunt în mâinile guvernelor, ci se află în mâinile întreprinderilor private. Suntem naivi să credem că guvernele vor fi în anumite domenii capabile să construiască la fel de rapid, la fel de eficient şi să ofere la fel de bine ca sectorul privat", a subliniat şeful DNSC.
Acesta a menţionat, totodată, că, în mediul tehnic al securităţii cibernetice, "avem tendinţa să uităm de utilizatorii obişnuiţi".
"În România sunt mai mult sau mai puţin de 12 milioane de utilizatori activi de Internet în fiecare zi. Ei instalează tot ce îţi poţi imagina, folosesc orice tehnologie pe care ţi-o poţi imagina, iar vârsta la care devin competenţi este din ce în ce mai scăzută. Vedem copii, de 3-4 ani, capabili să instaleze aplicaţii pe tablete şi să le folosească şi să facă lucruri pe Internet. Cum pot eu, în calitate de autoritate naţională de securitate cibernetică, să explic copiilor cum se pot comporta în siguranţă pe internet? Pur şi simplu nu ne ascultă. Ei îşi ascultă colegii, profesorii eventual, părinţii, influencerii şi aşa mai departe. Pentru a spune foarte direct, spun că uneori suntem prea serioşi ca profesionişti cibernetici. Tindem să uităm de masa mare de utilizatori pe care vrem să-i menţinem în siguranţă online, mai ales pe cei vârste foarte, foarte mici. Aşa că ar fi nevoie să schimbăm puţin paradigma în modul în care vrem să ne ocupăm de asta", a afirmat Dan Cîmpean.
Oficialul a făcut referire şi la segmentul IMM din România, unde caracteristica-cheie este nivel de maturitate tehnică "foarte scăzut".
"În România avem aproximativ o jumătate de milion de întreprinderi mici şi mijlocii, care, din câte ştiu eu, în toate statele-membre ale Uniunii Europene, reprezintă coloana vertebrală a economiei. Ei angajează probabil cei mai mulţi oameni şi reprezintă o mare parte din PIB. Dar care este caracteristica lor cheie? O ştiţi cu toţii: nivel de maturitate foarte scăzut. De obicei nu au uneori nici măcar echipe IT, ca să nu mai vorbim de echipe cibernetice. Nu ştiu care sunt riscurile acolo, nu au habar despre atacuri, nu ştiu cum să răspundă, cum să limiteze un incident şi multe altele. Aşa că trebuie să facem faţă unor cantităţi masive de organizaţii cu un nivel de maturitate foarte scăzut. Ne gândim mult şi la ceea ce priveşte infrastructura critică, la marile companii de telecomunicaţii şi bănci, la companiile energetice şi la organismele guvernamentale(...) Totul are un preţ, inclusiv în cyber. Cred că nu vorbim suficient pentru a creşte gradul de conştientizare, mai ales cu factorii de decizie care ne aprobă bugetele. Nu vorbim suficient despre costul real al unui incident, costul real al neacţionării pentru prevenirea, detectarea, descurajarea, limitarea acestora.
Nu suntem obişnuiţi să măsurăm impactul financiar al acestora şi instinctiv ne gândim la impactul reputaţiei, la impactul operaţional, dar nu întotdeauna financiar. Vreau să fiu foarte clar: securitatea cibernetică are un preţ şi vine cu un cost. Vom fi naivi să credem că va funcţiona pentru totdeauna cu puţini entuziaşti care vor aloca puţin timp şi nu ne vor costa nimic. Nu. Ne va costa mult", a avertizat expertul.
În opinia lui Cîmpean, "fără bugete, fără investiţii, nu putem avea succes" şi "nu putem furniza efectiv securitate cibernetică".
"Un ultim punct pe care am vrut să vi-l împărtăşesc este legat de importanţa cooperării transfrontaliere. În mare măsură, trebuie să vorbim despre responsabilitatea statelor-membre. Singur nu poţi face nimic. Un atac poate veni de peste tot, dar aliaţii tăi ar trebui să fie la un click distanţă. Trebuie să continuăm să construim totul bazat pe încredere. Cred că trebuie să facem mult mai mult decât am făcut anul trecut, acum doi ani, acum trei ani în ceea ce priveşte construirea încrederii şi împărtăşirea mai multor informaţii", a susţinut directorul DNSC. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
INS: Producția de cărbune a scăzut cu 2,2% în trimestrul I 2025; importurile s-au redus cu 50,5%
Producția de cărbune a României s-a cifrat în primele trei luni din 2025 la 505.000 tone echivalent petrol (tep), fiind cu 2,2% mai mică (minus 11.200 tep) față de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de cărbune au fost, în perioada men
Bitdefender: Escrocherie deepfake cu candidații la Președinție
Producătorul global de soluții de securitate informatică Bitdefender avertizează asupra unei noi escrocherii online care folosește tehnologia deepfake pentru a crea videoclipuri false cu figuri politice cunoscute, în preajma alegerilor prezidențiale din România. 'Aceste clipuri generate cu ajutorul inteligenței artificiale &ici
Greenpeace, despre cererea de chemare în judecată formulată de Romgaz: Nu am primit nicio înștiințare de plată
Greenpeace România transmite că nu a primit nicio înștiințare de plată privind cheltuielile de judecată către Romgaz, că nu este în incapacitatea de plată și că acest dosar este doar o încercare de intimidare. Aceste precizări vin în urma anunțului de vineri al ministrului Energiei, Sebastian Burduja, conform căro
Control operativ al ANPC la depozitele Antrefrig din sectorul 2; amenzi de 207.000 lei
Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au efectuat vineri un control operativ la depozitele Antrefrig din sectorul 2 și au aplicat, în urma deficiențelor constatate, amenzi în valoare de 207.000 lei, informează ANPC printr-un comunicat.
TPBI prelungește programul mai multor linii, pentru transportul spectatorilor meciului FCSB - Universitatea Craiova
Liniile 1, 4, 10, 40, 55, 86, 90, 104 și 311 vor avea un program de circulație prelungit în seara zilei de sâmbătă, 17 mai, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal FCSB - Universitatea Craiova, programat de la ora 20:00, pe Arena Națională, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucu
O schemă frauduloasă de colectare a datelor personale și bancare utilizează identitatea brandului Notino (DNSC)
O tentativă de fraudă care folosește numele brandului Notino este în desfășurare în mediul online, iar această schemă este menită să colecteze datele personale și bancare ale utilizatorilor, atenționează Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-o
Experții DNSC avertizează asupra unui risc cu impact ridicat de malware livrat prin Google Calendar
Un malware este livrat prin intermediul invitațiilor din Google Calendar care conțin linkuri către fișiere sau pagini controlate de către hackeri, avertizează experții Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-un articol postat, vineri, pe site-ul instituției. 'Cercetătorii în securitate cibernetică de
BNR: Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025
Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025, pe fondul unor efecte de bază și al expirării schemei de plafonare a prețului la energia electrică, dar va descrește apoi, timp de patru trimestre, potrivit unui comunicat de presă al Băncii Naționale a României. În ședința de
Prezidențiale2025 / Boloș: Am votat astăzi la Bruxelles pentru calea europeană a României
Ministrul Investițiile și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a transmis că a votat vineri, la Bruxelles, pentru calea europeană a României, deoarece Uniunea Europeană, 'cu toate rigiditățile ei', ne-a împins să facem reforme necesare pentru țară. 'Am votat astăzi la Bruxelles. Din inima Europei, pentru calea europeană
BNR: Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală
Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală, iar în ultima perioadă, ieșirile de capital au crescut semnificativ, sub diverse forme, se arată într-un comunicat al Băncii Naționale a României. Potrivit BNR, aceste schimbări au avut un im
BNR menține dobânda cheie la 6,50% pe an
Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis, vineri, să mențină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50% pe an, informează banca centrală printr-un comunicat. De asemenea, CA al BNR a hotărât păstrarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% pe an și a ratei
ANCOM: Sectorul de telecomunicații din România a raportat venituri în scădere cu 5%, în 2024
Veniturile sectorului de telecomunicații din România au scăzut, în cursul anului trecut, față de 2023, cu 5%, până la 16,1 miliarde de lei (aproximativ 3,2 miliarde de euro), reiese din datele publicate, vineri, de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Raportul de date statist
Oamenii preferă divertismentul local și spectacolele live însă tehnologia rămâne un element esențial (studiu)
Activitățile locale (48%) și live (46%) reprezintă cele mai frecvente alegeri ale consumatorilor în materie de divertisment la nivel global în ultimul an, iar generațiile mai în vârstă apreciază formatele facilitate de tehnologie într-o măsură comparabilă cu Generația Z, relevă un studiu privind atitudinea consumatorilor în context
Încep lucrările de modernizare la terminalele Aeroportului Internațional Henri Coandă, o investiție de peste 112,4 milioane de lei
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) a transmis vineri ordinul de începere a lucrărilor de modernizare la terminalele Aeroportului Internațional Henri Coandă, o investiție de 112,422 milioane de lei, din fonduri proprii. 'Ca urmare a aprobării proiectului tehnic 'Modernizarea terminalelor și a corpurilor de clădire existente la AIHCB',
Moneda națională continuă să se deprecieze față de euro, cursul ajunge la 5,1033 lei/euro
Moneda națională s-a depreciat vineri în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,1033 lei, în creștere cu 0,01 bani față de cotația precedentă, de 5,1032 lei. Leul a pierdut teren și în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5563 lei, în urcare cu 0,09 bani (+0,02%), comparati