ASFOR propune includerea IFN în componenţa Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului

Inventarul Forestier Naţional (IFN) ar trebui să intre în componenţa Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, în acest fel fiind asigurate finanţarea, imparţialitatea programului şi informaţiile necesare pentru realizarea de analize şi raportări, pentru a se propune politici publice în domeniu, consideră reprezentanţii Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR).
Specialiştii organizaţiei de profil au participat, miercuri, 8 februarie, la două întâlniri oficiale importante pentru prezentul şi viitorul sectorului forestier românesc. Prima s-a axat pe tema programului "Rabla pentru Sobe", un program iniţiat, susţinut şi promovat de ASFOR, ajuns într-una dintre ultimele faze ale procesului de legiferare.
De asemenea, membrii Consiliului Director al Asociaţiei au fost primiţi la Guvernul Românei de o echipă a prim-ministrului Marcel Ciolacu, respectiv Mihaela Frăsineanu şi Daniel Botănoiu, consilieri de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului.
"Dialogul, atitudinea constructivă, perseverenţa şi comunicarea raţională, bazată pe argumente reale, fără nicio agendă ascunsă, sunt instrumentele pe care ASFOR le utilizează în promovarea intereselor legitime ale breslei forestierilor. Am ţinut mereu la aceste lucruri, iar rezultatele care se regăsesc în politicile publice confirmă faptul că suntem pe drumul corect. Este adevărat, viteza de reacţie a decidenţilor nu este foarte mare - uneori poate fi foarte lentă - dar noi considerăm construcţia mai importantă decât demolarea, scandalul sau invectiva", susţine ASFOR, într-un comunicat de presă transmis, vineri, AGERPRES.
Potrivit sursei citate, a fost prezentată oficialităţilor o listă cu zece măsuri ce derivă din programul de viziune "România verde în 10 paşi".
"Propunem trecerea Inventarului Forestier Naţional în componenţa Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României. Astfel, se asigură finanţarea, imparţialitatea programului, dar şi informaţiile necesare pentru realizarea de analize şi raportări de către departament, pentru a propune politici publice în domeniu", se menţionează în comunicat.
De asemenea, pe listă se află propunerea privind înmatricularea utilajelor utilizate în exploatarea lemnului prin impunerea înregistrării acestora doar la primărie, fără obligativitatea CIV şi respectiv a ITP-ului, indiferent de tonaj, cu exonerarea aplicării dispoziţiilor în materie pentru anul 2024, concomitent cu modificarea corespunzătoare a proiectului de lege aflat în dezbatere în Senatul României.
În plus, se doreşte crearea premiselor pentru recuperarea taxelor de drum şi a accizelor pentru carburantul non-rutier (motorină şi benzină) folosit în operaţiunile specifice din pădure, efort bugetar estimat la 21 milioane de euro, dar şi permiterea unei toleranţe de 10% la cântărirea masei lemnoase transportate din pădure.
"Finanţarea prin fondul de mediu aflat la dispoziţia AFM a achiziţiei de utilaje forestiere specializate pentru curăţiri şi rărituri (lucrările cele mai importante pentru asigurarea continuităţii pădurii). Introducerea obligaţiei ca în cazul construcţiilor publice lemnul să reprezinte cel puţin 20% din materialele folosite. Separarea activităţilor de administrare de cele de exploatare a lemnului în fondul forestier proprietate publică a statului, iar activităţile de exploatare, sortare şi transport din pădurile proprietate publică a statului să fie realizate, în principal, cu operatori economici din mediul privat, iar acolo unde este posibilă organizarea pe bazinete prin contractarea acestor servicii pe o perioadă de 2-4 ani. Valorificarea lemnului este o activitate economică şi, istoric, s-a dovedit că statul are o reacţie mult mai greoaie când vine vorba de adaptarea la nevoile pieţei concurenţiale. Valorificarea întregii cantităţi de lemn pe picior într-o singură licitaţie la începutul anului, şi publicarea unui grafic pe luni şi volume pentru lemnul fasonat", reprezintă următoare propuneri ale ASFOR.
Totodată, experţii Asociaţiei propun ca valorificarea lemnului fasonat (lucru/foc) din proprietatea publică a statului să fie făcută doar din depozite supravegheate video (trecerea la lemn fasonat a creat o reală problemă de gestionare a stocurilor în platformele primare şi implicit a dus la alterarea lemnului valoros), iar acolo unde acest lucru nu este posibil, exploatarea să fie realizată pe picior şi lemnul să fie măsurat la părăsirea fondului forestier.
În acelaşi timp, o altă măsură prevede eliminarea sancţiunii de interzicere a participării la licitaţie timp de şase luni, în cazul operatorilor economici care au reziliat partizi, dar cu introducerea unei penalităţi ce constă în creşterea graduală a procentului de garanţie reţinut, în funcţie de numărul de rezilieri în ultimele 12 luni. "Pentru a se asigura o piaţă corectă, echilibrată şi transparentă este nevoie de implementarea unui sistem de reţinere temporară a garanţiei de participare la licitaţie", notează Asociaţia.
Elaborarea unei legi privind Bioeconomia, cu aplicarea principiilor economiei circulare, reprezintă o altă propunere din partea ASFOR.
"Am subliniat faptul că România este singurul stat european în care activitatea sectorului forestier este gestionată printr-un sistem informatic dezvoltat de un serviciu secret, ceea ce conduce la o serie de probleme legate de accesul operatorilor la propriile informaţii sau de gestionarea informaţiilor ce fac parte din viaţa economică privată a unui sector de activitate, precum şi la o lipsă de transparenţă în dezvoltarea aplicaţiilor informatice. De asemenea, am insistat pe faptul că sectorul forestier susţine şi încurajează comunicarea eficientă pentru a promova politici adaptate nevoilor reale ale celor implicaţi în această activitate economică şi pentru a evita acele situaţii când adoptarea unor acte normative conduce la blocaje birocratice fără vreun fel de plus-valoare (precum publicarea în Monitorul Oficial a amenajamentelor silvice - circa 500 de pagini/exemplar). Lemnul este o resursă naturală, naţională, care trebuie să stea la baza dezvoltării mediului de afaceri românesc şi a comunităţilor locale, pentru prezentul şi viitorul României", se arată în comunicatul citat.
ASFOR este organizaţia patronală şi profesională a operatorilor economici din exploatări forestiere şi industrializarea lemnului, ce reprezintă, promovează, susţine şi apără interesele economice, juridice şi sociale ale membrilor săi în plan naţional şi internaţional. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
INS: Producția de cărbune a scăzut cu 2,2% în trimestrul I 2025; importurile s-au redus cu 50,5%
Producția de cărbune a României s-a cifrat în primele trei luni din 2025 la 505.000 tone echivalent petrol (tep), fiind cu 2,2% mai mică (minus 11.200 tep) față de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de cărbune au fost, în perioada men
Bitdefender: Escrocherie deepfake cu candidații la Președinție
Producătorul global de soluții de securitate informatică Bitdefender avertizează asupra unei noi escrocherii online care folosește tehnologia deepfake pentru a crea videoclipuri false cu figuri politice cunoscute, în preajma alegerilor prezidențiale din România. 'Aceste clipuri generate cu ajutorul inteligenței artificiale &ici
Greenpeace, despre cererea de chemare în judecată formulată de Romgaz: Nu am primit nicio înștiințare de plată
Greenpeace România transmite că nu a primit nicio înștiințare de plată privind cheltuielile de judecată către Romgaz, că nu este în incapacitatea de plată și că acest dosar este doar o încercare de intimidare. Aceste precizări vin în urma anunțului de vineri al ministrului Energiei, Sebastian Burduja, conform căro
Control operativ al ANPC la depozitele Antrefrig din sectorul 2; amenzi de 207.000 lei
Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au efectuat vineri un control operativ la depozitele Antrefrig din sectorul 2 și au aplicat, în urma deficiențelor constatate, amenzi în valoare de 207.000 lei, informează ANPC printr-un comunicat.
TPBI prelungește programul mai multor linii, pentru transportul spectatorilor meciului FCSB - Universitatea Craiova
Liniile 1, 4, 10, 40, 55, 86, 90, 104 și 311 vor avea un program de circulație prelungit în seara zilei de sâmbătă, 17 mai, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal FCSB - Universitatea Craiova, programat de la ora 20:00, pe Arena Națională, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucu
O schemă frauduloasă de colectare a datelor personale și bancare utilizează identitatea brandului Notino (DNSC)
O tentativă de fraudă care folosește numele brandului Notino este în desfășurare în mediul online, iar această schemă este menită să colecteze datele personale și bancare ale utilizatorilor, atenționează Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-o
Experții DNSC avertizează asupra unui risc cu impact ridicat de malware livrat prin Google Calendar
Un malware este livrat prin intermediul invitațiilor din Google Calendar care conțin linkuri către fișiere sau pagini controlate de către hackeri, avertizează experții Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-un articol postat, vineri, pe site-ul instituției. 'Cercetătorii în securitate cibernetică de
BNR: Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025
Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025, pe fondul unor efecte de bază și al expirării schemei de plafonare a prețului la energia electrică, dar va descrește apoi, timp de patru trimestre, potrivit unui comunicat de presă al Băncii Naționale a României. În ședința de
Prezidențiale2025 / Boloș: Am votat astăzi la Bruxelles pentru calea europeană a României
Ministrul Investițiile și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a transmis că a votat vineri, la Bruxelles, pentru calea europeană a României, deoarece Uniunea Europeană, 'cu toate rigiditățile ei', ne-a împins să facem reforme necesare pentru țară. 'Am votat astăzi la Bruxelles. Din inima Europei, pentru calea europeană
BNR: Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală
Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală, iar în ultima perioadă, ieșirile de capital au crescut semnificativ, sub diverse forme, se arată într-un comunicat al Băncii Naționale a României. Potrivit BNR, aceste schimbări au avut un im
BNR menține dobânda cheie la 6,50% pe an
Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis, vineri, să mențină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50% pe an, informează banca centrală printr-un comunicat. De asemenea, CA al BNR a hotărât păstrarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% pe an și a ratei
ANCOM: Sectorul de telecomunicații din România a raportat venituri în scădere cu 5%, în 2024
Veniturile sectorului de telecomunicații din România au scăzut, în cursul anului trecut, față de 2023, cu 5%, până la 16,1 miliarde de lei (aproximativ 3,2 miliarde de euro), reiese din datele publicate, vineri, de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Raportul de date statist
Oamenii preferă divertismentul local și spectacolele live însă tehnologia rămâne un element esențial (studiu)
Activitățile locale (48%) și live (46%) reprezintă cele mai frecvente alegeri ale consumatorilor în materie de divertisment la nivel global în ultimul an, iar generațiile mai în vârstă apreciază formatele facilitate de tehnologie într-o măsură comparabilă cu Generația Z, relevă un studiu privind atitudinea consumatorilor în context
Încep lucrările de modernizare la terminalele Aeroportului Internațional Henri Coandă, o investiție de peste 112,4 milioane de lei
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) a transmis vineri ordinul de începere a lucrărilor de modernizare la terminalele Aeroportului Internațional Henri Coandă, o investiție de 112,422 milioane de lei, din fonduri proprii. 'Ca urmare a aprobării proiectului tehnic 'Modernizarea terminalelor și a corpurilor de clădire existente la AIHCB',
Moneda națională continuă să se deprecieze față de euro, cursul ajunge la 5,1033 lei/euro
Moneda națională s-a depreciat vineri în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,1033 lei, în creștere cu 0,01 bani față de cotația precedentă, de 5,1032 lei. Leul a pierdut teren și în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5563 lei, în urcare cu 0,09 bani (+0,02%), comparati