logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Eurohold: O cerere de arbitraj pentru 500 de milioane de euro va fi depusă la o instanţă internaţională, în cazul Euroins România

Imagine din galeria Agerpres

Eurohold şi EIG au intentat un proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi pregătesc o cerere de arbitraj pentru suma de peste 500 de milioane de euro la o instanţă internaţională din SUA, potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES.

Cele două companii au informat deja oficial Guvernul României despre intenţia lor de a introduce un dosar de arbitraj internaţional, în octombrie 2023.

"Ca urmare a interpelării preşedintelui României de către europarlamentari, miercuri, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, în legătură cu revocarea licenţei de operare a Euroins România, precum şi în reacţie la răspunsurile şi comentariile domnului Klaus Iohannis pe acest subiect, conducerea Eurohold Bulgaria AD şi Euroins Insurance Group AD (EIG) afirmă următoarele: declaraţiile unor politicieni români de rang înalt conform cărora instanţa română a dat dreptate deciziei autorităţii române de reglementare ASF împotriva Euroins România sunt complet lipsite de temei, manipulatoare, iresponsabile şi dăunătoare", se precizează în comunicatul citat.

Potrivit reprezentanţilor Eurohold, este foarte neobişnuit ca un preşedinte al unei ţări să comenteze în mod părtinitor în confruntarea juridică dintre o autoritate de reglementare a pieţei şi o companie privată, în loc să se abţină de la orice comentariu care ar putea influenţa justiţia.

"Ar fi putut să răspundă 'nu comentez', dar în schimb a continuat să incrimineze compania ca fiind vinovată, deşi procesul nici nu a început", se mai spune în comunicat.

Reprezentanţii Eurohold susţin că "nicio instanţă din România nu s-a pronunţat încă asupra legalităţii deciziei autorităţii române de reglementare de a retrage licenţa Euroins România".

"Procesul în această speţă a început în urmă cu câteva zile şi încă nu au avut loc audierile pe fond. Până acum, a existat doar o hotărâre judecătorească cu privire la contestaţia Euroins Insurance Group (EIG) şi a filialei sale din România, prin care se urmărea suspendarea implementării deciziei autorităţii de reglementare din România de retragere a licenţei Euroins România, care a declanşat ulterior procedura de insolvenţă a companiei", se arată în comunicat.

Autoritatea Română de Supraveghere Financiară (ASF) a revocat licenţa Euroins România la 17 martie 2023.

Conform Eurohold, la începutul lunii iunie 2023 şi în primă instanţă, Tribunalul Bucureşti a dispus deschiderea procedurii falimentului Euroins România doar pentru că acesteia i-a fost revocată licenţa, refuzând să suspende dosarul de faliment până când Tribunalul Administrativ se va pronunţa dacă revocarea licenţei este legală.

"Dosarul în sine cu privire la legalitatea faptei autorităţii române de reglementare împotriva Euroins România a început în urmă cu câteva zile la Tribunalul Administrativ din Bucureşti şi este încă pe rol în primă instanţă, urmând să aibă loc audieri şi pledoarii pe fond", susţine documentul.

Doi eurodeputaţi din Germania şi Irlanda au ridicat miercuri în Parlamentul European, în cadrul dezbaterii cu preşedintele român Klaus Iohannis, problema falimentului societăţii de asigurări Euroins şi a modului în care a acţionat în acest caz Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), solicitându-i şefului statului să fie de acord cu o evaluare independentă a Comisiei Europene asupra situaţiei.

"Industria de asigurări majore din România a fost agitată în ultimii ani. Douăsprezece companii care furnizau asigurări majore au fost scoase din afaceri în numai 12 ani. Douăsprezece firme de asigurări în 12 ani ar trebui să ridice preocupări serioase despre mediul de reglementare dintr-un stat membru", a spus eurodeputatul german Gunnar Beck, din grupul Identitate şi democraţie (ID), în cadrul dezbaterii din plenul PE la Strasbourg.

"În 2019, autoritatea de reglementare în domeniul asigurărilor, ASF, a cerut Euroins România să cumpere pe atunci falimentara City Insurance. După numai trei ani, ASF a suspendat licenţa Euroins în România, din câte se pare pentru motive discutabile. (...) Anul trecut, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a ridicat întrebări pe lângă ministrul de Finanţe român despre acţiunile ASF şi a înaintat o propunere de rezoluţie (...)", a adăugat el.

Beck susţine că Autoritatea Europeană de Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA) a scris un raport despre afacerea Euroins, pe care însă nu a reuşit să-l vadă, în pofida demersurilor sale repetate.

"Într-un răspuns la o întrebare scrisă pe care am pus-o, Comisia Europeană pretinde că nu a văzut niciodată raportul. Până în prezent nu mi s-a permis accesul la toate detaliile raportului EIOPA. Ce încearcă ASF şi EIOPA să ascundă de Comisia Europeană şi de membrii Parlamentului European?", a întrebat retoric membrul grupului ID.

El a observat apoi că, "după decizia de a lăsa Euroins fără licenţă", ASF a acordat o licenţă Easy Asigurări, o subsidiară a Superbet. "Şi cine este preşedinte al Superbet? Unul dintre fraţii preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen".

"Excelenţa voastră, România este unul dintre cei mai mari beneficiari neţi de bani UE. Primiţi 10 miliarde de euro de la bugetul UE şi de la fondul Next Generation EU. Potrivit indexului general al percepţiei asupra corupţiei al Transparency International, sunteţi a doua cea mai coruptă ţară din UE. Niciunul dintre aceste lucruri nu este ideal pentru o ţară care speră să atragă investitori străini. Ce vă întreb este cum vă propuneţi să abordaţi acest lucru?", s-a interesat eurodeputatul german.

Afacerea Euroins a fost ridicată şi de colega sa de la spectrul opus al eşichierului politic, irlandeza Clare Daly, din grupul Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică (GUE/NGL) din PE.

" (...) îmi pare rău să văd cazuri precum cel ridicat de colegul meu despre problemele foarte serioase şi întrebările care rămân să primească răspuns privind operaţiunea autorităţii române de reglementare, ASF, din cauza impactului fundamental nu numai asupra propriilor dumneavoastră şoferi, ci şi asupra pieţei asigurărilor din Europa. Şi eu sunt unul dintre membrii acestui Parlament care, timp de mai multe luni, am pus întrebări despre decizia autorităţii de reglementare de a retrage licenţa Euroins România, care face parte din cel mai mare grup de asigurare din Europa centrală şi de sud-est", a spus Clare Daly în intervenţia ei.

Ea a adăugat că ştie că preşedintele Iohannis cunoaşte acest caz şi că "este foarte ciudat că autoritatea română de reglementare a acţionat împotriva acestei companii la trei ani după ce i-a cerut să preia City Insurance".

"Este un fapt cunoscut că atât autoritatea de reglementare din Bulgaria, cât şi BERD au ridicat întrebări despre acţiunile autorităţii de profil din România. Ambele au abordat autorităţile europene, una dintre organizaţii a produs un raport care avertizează împotriva consecinţelor, au produs chiar o propunere de rezoluţie care ar fi redus impactul, dar nimic nu s-a întâmplat şi ţara dumneavoastră riscă expunerea la un proces de 500 de milioane de euro (...)", a atras atenţia eurodeputata irlandeză de stânga.

Ea menţionat că acest caz a fost adus în atenţia EIOPA, care ar trebui să reducă riscul problemelor în domeniu, dar aceasta nu a putut pune la dispoziţia membrilor PE raportul întocmit.

"Sunt profund îngrijorată de securitatea din jurul acestui caz. Întrebarea mea către dumneavoastră, domnule preşedinte, este chiar simplă şi este în interesul cetăţenilor României şi nu numai: ne-aţi sprijini în apelul nostru către Comisia Europeană de a iniţia o analiză comprehensivă şi independentă a acestui caz?", a pledat Clare Daly.

Preşedintele Klaus Iohannis a răspuns la sfârşitul dezbaterii la această interpelare, dar ca poziţie de principiu, fără a comenta cazul concret al Euroins.

"Am auzit că o autoritate de reglementare a avut o problemă cu o companie. Şi, ca peste tot în democraţie şi în statul de drept, dacă oamenii simt că decizia nu este atât de bună, merg în faţa unui judecător. Este ceea ce s-a întâmplat. Judecătorii au decis că decizia este corectă. Asta este ceea ce înţeleg dacă vorbim despre statul de drept. Toată lumea are aceleaşi drepturi, toată lumea are dreptul la un proces corect şi toată lumea trebuie să accepte rezultatul", a afirmat Iohannis.

Eurohold Bulgaria AD este un grup energetic şi financiar lider care operează în Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est. Este listată la Bursa de Valori din Bulgaria şi Varşovia. Eurohold deţine Euroins Insurance Group AD (EIG), unul dintre cele mai importante grupuri de asigurări din regiune. EIG oferă o gamă completă de produse de asigurare, deserveşte peste 2 milioane de clienţi în 10 ţări şi are peste 2000 de angajaţi.

Eurohold este proprietarul Electrohold, un grup energetic lider din Bulgaria care deţine cel mai mare distribuitor, furnizor şi comerciant de energie electrică din ţară, are 3000 de angajaţi şi deserveşte peste 3 milioane de consumatori.

Euroins Insurance Company AD este principalul asigurător din Bulgaria, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere Financiară. Compania operează în Grecia (prin sucursală), Polonia, Olanda, Spania, Italia şi Germania, oferind întreaga gamă de produse de asigurare şi este lider în asigurări de călătorie pe piaţa bulgară.

Euroins Bulgaria face parte din Euroins Insurance Group AD (EIG), unul dintre cele mai importante grupuri de asigurări din regiune. Acţionarul majoritar al EIG este Eurohold Bulgaria, un grup energetic şi financiar lider. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) este acţionar minoritar al EIG cu aproape 10% din capital. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Oana Tilică, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 14

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 17-05-2025 12:27

INS: Producția de cărbune a scăzut cu 2,2% în trimestrul I 2025; importurile s-au redus cu 50,5%

Producția de cărbune a României s-a cifrat în primele trei luni din 2025 la 505.000 tone echivalent petrol (tep), fiind cu 2,2% mai mică (minus 11.200 tep) față de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de cărbune au fost, în perioada men

Economic 16-05-2025 18:50

Bitdefender: Escrocherie deepfake cu candidații la Președinție

Producătorul global de soluții de securitate informatică Bitdefender avertizează asupra unei noi escrocherii online care folosește tehnologia deepfake pentru a crea videoclipuri false cu figuri politice cunoscute, în preajma alegerilor prezidențiale din România. 'Aceste clipuri generate cu ajutorul inteligenței artificiale &ici

Economic 16-05-2025 18:02

Greenpeace, despre cererea de chemare în judecată formulată de Romgaz: Nu am primit nicio înștiințare de plată

Greenpeace România transmite că nu a primit nicio înștiințare de plată privind cheltuielile de judecată către Romgaz, că nu este în incapacitatea de plată și că acest dosar este doar o încercare de intimidare. Aceste precizări vin în urma anunțului de vineri al ministrului Energiei, Sebastian Burduja, conform căro

Economic 16-05-2025 17:27

Control operativ al ANPC la depozitele Antrefrig din sectorul 2; amenzi de 207.000 lei

Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au efectuat vineri un control operativ la depozitele Antrefrig din sectorul 2 și au aplicat, în urma deficiențelor constatate, amenzi în valoare de 207.000 lei, informează ANPC printr-un comunicat.

Economic 16-05-2025 17:01

TPBI prelungește programul mai multor linii, pentru transportul spectatorilor meciului FCSB - Universitatea Craiova

Liniile 1, 4, 10, 40, 55, 86, 90, 104 și 311 vor avea un program de circulație prelungit în seara zilei de sâmbătă, 17 mai, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal FCSB - Universitatea Craiova, programat de la ora 20:00, pe Arena Națională, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucu

Economic 16-05-2025 16:37

O schemă frauduloasă de colectare a datelor personale și bancare utilizează identitatea brandului Notino (DNSC)

O tentativă de fraudă care folosește numele brandului Notino este în desfășurare în mediul online, iar această schemă este menită să colecteze datele personale și bancare ale utilizatorilor, atenționează Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-o

Economic 16-05-2025 15:45

Experții DNSC avertizează asupra unui risc cu impact ridicat de malware livrat prin Google Calendar

Un malware este livrat prin intermediul invitațiilor din Google Calendar care conțin linkuri către fișiere sau pagini controlate de către hackeri, avertizează experții Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-un articol postat, vineri, pe site-ul instituției. 'Cercetătorii în securitate cibernetică de

Economic 16-05-2025 15:43

BNR: Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025

Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025, pe fondul unor efecte de bază și al expirării schemei de plafonare a prețului la energia electrică, dar va descrește apoi, timp de patru trimestre, potrivit unui comunicat de presă al Băncii Naționale a României. În ședința de

Economic 16-05-2025 15:31

Prezidențiale2025 / Boloș: Am votat astăzi la Bruxelles pentru calea europeană a României

Ministrul Investițiile și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a transmis că a votat vineri, la Bruxelles, pentru calea europeană a României, deoarece Uniunea Europeană, 'cu toate rigiditățile ei', ne-a împins să facem reforme necesare pentru țară. 'Am votat astăzi la Bruxelles. Din inima Europei, pentru calea europeană

Economic 16-05-2025 15:29

BNR: Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală

Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală, iar în ultima perioadă, ieșirile de capital au crescut semnificativ, sub diverse forme, se arată într-un comunicat al Băncii Naționale a României. Potrivit BNR, aceste schimbări au avut un im

Economic 16-05-2025 15:05

BNR menține dobânda cheie la 6,50% pe an

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis, vineri, să mențină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50% pe an, informează banca centrală printr-un comunicat. De asemenea, CA al BNR a hotărât păstrarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% pe an și a ratei

Economic 16-05-2025 14:55

ANCOM: Sectorul de telecomunicații din România a raportat venituri în scădere cu 5%, în 2024

Veniturile sectorului de telecomunicații din România au scăzut, în cursul anului trecut, față de 2023, cu 5%, până la 16,1 miliarde de lei (aproximativ 3,2 miliarde de euro), reiese din datele publicate, vineri, de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Raportul de date statist

Economic 16-05-2025 14:25

Oamenii preferă divertismentul local și spectacolele live însă tehnologia rămâne un element esențial (studiu)

Activitățile locale (48%) și live (46%) reprezintă cele mai frecvente alegeri ale consumatorilor în materie de divertisment la nivel global în ultimul an, iar generațiile mai în vârstă apreciază formatele facilitate de tehnologie într-o măsură comparabilă cu Generația Z, relevă un studiu privind atitudinea consumatorilor în context

Economic 16-05-2025 13:51

Încep lucrările de modernizare la terminalele Aeroportului Internațional Henri Coandă, o investiție de peste 112,4 milioane de lei

Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) a transmis vineri ordinul de începere a lucrărilor de modernizare la terminalele Aeroportului Internațional Henri Coandă, o investiție de 112,422 milioane de lei, din fonduri proprii. 'Ca urmare a aprobării proiectului tehnic 'Modernizarea terminalelor și a corpurilor de clădire existente la AIHCB',

Economic 16-05-2025 13:39

Moneda națională continuă să se deprecieze față de euro, cursul ajunge la 5,1033 lei/euro

Moneda națională s-a depreciat vineri în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,1033 lei, în creștere cu 0,01 bani față de cotația precedentă, de 5,1032 lei. Leul a pierdut teren și în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5563 lei, în urcare cu 0,09 bani (+0,02%), comparati