CONAF: ''Pactul pentru Tineri'' în Craiova, un jalon în lupta împotriva abandonului şcolar

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) şi partenerii săi continuă seria dezbaterilor publice judeţene în Craiova pentru a identifica soluţii eficiente şi sustenabile pentru reducerea abandonului şcolar la nivel judeţean, a anunţat joi organizaţia.
Foto: (c) CONAF
Astfel, CONAF va organiza vineri, 9 februarie, la Colegiul Naţional Militar "Tudor Vladimirescu" din Craiova, începând cu ora 11:00, cea de-a patra dezbatere publică din cadrul programului naţional pentru reducerea abandonului şcolar "Pactul Pentru Tineri"- ediţia a II a, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi UNICEF, cu susţinerea sponsorului principal OMV Petrom.
Conform sursei citate, Programul Pactul pentru Tineri este dedicat problematicii reducerii abandonului şcolar, fenomen care a atins cote alarmante în România, cu consecinţe grave asupra tinerilor şi societăţii în ansamblu.
"Am ajuns la cea de-a zecea dezbatere la nivel naţional şi în al doilea an al Pactului pentru Tineri, în care căutăm soluţii punctuale pentru fiecare problemă care a dus la acest bulgăre al abandonului şcolar, şi implementăm procese, schimbăm mentalităţi şi arătăm importanţa unei sinergii şi abordări multi-sectoriale. Fiecare edil al fiecărui municipiu în care am coagulat mediul educaţional şi-a arătat dorinţa de a lupta alături de noi pentru o generaţie şi implicit o societate sănătoasă, iar prezenţa doamnei primar Lia Olguţa Vasilescu ne dă un plus de încredere că acest pact între ONG-uri, administraţie şi cei direct implicaţi, este şi un instrument de prosperitate viitoare pentru Craiova şi judeţul Dolj în ansamblu", a declarat Cristina Chiriac, preşedinta CONAF.
Potrivit acesteia, Caravana "Pactul pentru Tineri", miile de cadre didactice, sutele de elevi şi zecile de autorităţi centrale sau locale "au scos la iveală o serie impresionantă de probleme individuale care converg la un fenomen de o asemenea magnitudine şi cărora le-am adresat soluţii punctuale."
"Din nefericire educaţia românească s-a sedimentat în cutume învechite, iar problemele sunt departe de fi rezolvate în totalitate, dar am încredere că echipa creată în jurul acestui program, are capacitatea de a pune în continuare pe masa comitetului interministerial, soluţii, strategii şi acţiuni concrete pentru un viitor pe care tinerii noştri îl merită", a mai spus Cristina Chiriac.
Potrivit sursei citate, aproximativ 3,2 milioane de persoane trăiesc în sărăcie severă în ţară, conform Strategiei privind incluziunea socială şi reducerea sărăciei pentru perioada 2022-2027, iar sărăcia rămâne una dintre principalele cauze ale abandonului şcolar.
La nivelul Uniunii Europene, România rămâne în fruntea clasamentului în ceea ce priveşte numărul de mame minore, iar această realitate este reflectată şi în statistici alarmante.
Datele Institutului Naţional de Statistică din 2021 arată că există 16.500 de mame sub 18 ani în România, iar dintre acestea, 700 sunt sub 15 ani. Niciuna dintre aceste mame nu mai frecventa şcoala în momentul în care au devenit însărcinate.
În ultimii 4 ani, peste 109.000 de elevi de liceu (15-18 ani), echivalentul unui oraş ca Suceava, au abandonat şcoala. În mediul rural, un copil din patru nu merge la şcoală, iar 400.000 de copii de vârstă şcolară sunt în afara sistemului educaţional. Aceste date îngrijorătoare reprezintă doar vârful aisbergului.
Conform sursei citate, la finalul dezbaterii se vor organiza ateliere situaţionale care vor permite fiecărui participant, să contribuie individual la identificarea soluţiilor pentru reducerea abandonului şcolar.
"După prima ediţie a Pactului pentru Tineri a fost redactat un raport tehnic privind problemele copiilor care au generat sau generează abandon şcolar, aşa cum au fost acestea identificate în cadrul atelierelor situaţionale. În urma decelării şi analizării acestor cauze, CONAF a propus în cadrul comitetului interministerial o serie de soluţii, care pot fi adoptate pe termen scurt, mediu şi lung de către autorităţile responsabile identificate, şi astfel să fie diminuat în mod semnificativ abandonul şcolar. O astfel de măsură este instituirea primei burse pentru mamele minore, cu condiţia să îşi continue studiile. Dar şi modificările legislative cu privire la actul sexual cu un minor, mediatizate ulterior ca mesaj de interes public sunt tot consecinţa demersului CONAF", se mai precizează în comunicat.
Potrivit CONAF, următoarele dezbateri organizate în acest an vor fi în Slatina pe 12 martie, respectiv în Târgu Mureş pe 28 martie.
Pactul Pentru Tineri este programul naţional pentru reducerea abandonului şcolar, iniţiat de CONAF în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi UNICEF, cu susţinerea sponsorului principal OMV Petrom.
Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) este cea mai puternică confederaţie din România ce reuneşte interesele antreprenorilor în spiritul european al egalităţii de gen şi egalităţii de şanse. CONAF reprezintă cea mai mare entitate de acest gen din România, o organizaţie care promovează şi susţine antreprenoriatul românesc, lucru fără precedent, care deschide orizonturi de colaborare şi cooperare atât pe plan intern cât şi internaţional. CONAF a luat fiinţă ca urmare a necesitaţii de a crea o cultură antreprenorială modernă, sustenabilă şi echitabilă, nu numai pentru antreprenoriatul feminin, ci şi pentru întregul mediu de business. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Mariana Nica, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
INS: Producția de cărbune a scăzut cu 2,2% în trimestrul I 2025; importurile s-au redus cu 50,5%
Producția de cărbune a României s-a cifrat în primele trei luni din 2025 la 505.000 tone echivalent petrol (tep), fiind cu 2,2% mai mică (minus 11.200 tep) față de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de cărbune au fost, în perioada men
Bitdefender: Escrocherie deepfake cu candidații la Președinție
Producătorul global de soluții de securitate informatică Bitdefender avertizează asupra unei noi escrocherii online care folosește tehnologia deepfake pentru a crea videoclipuri false cu figuri politice cunoscute, în preajma alegerilor prezidențiale din România. 'Aceste clipuri generate cu ajutorul inteligenței artificiale &ici
Greenpeace, despre cererea de chemare în judecată formulată de Romgaz: Nu am primit nicio înștiințare de plată
Greenpeace România transmite că nu a primit nicio înștiințare de plată privind cheltuielile de judecată către Romgaz, că nu este în incapacitatea de plată și că acest dosar este doar o încercare de intimidare. Aceste precizări vin în urma anunțului de vineri al ministrului Energiei, Sebastian Burduja, conform căro
Control operativ al ANPC la depozitele Antrefrig din sectorul 2; amenzi de 207.000 lei
Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au efectuat vineri un control operativ la depozitele Antrefrig din sectorul 2 și au aplicat, în urma deficiențelor constatate, amenzi în valoare de 207.000 lei, informează ANPC printr-un comunicat.
TPBI prelungește programul mai multor linii, pentru transportul spectatorilor meciului FCSB - Universitatea Craiova
Liniile 1, 4, 10, 40, 55, 86, 90, 104 și 311 vor avea un program de circulație prelungit în seara zilei de sâmbătă, 17 mai, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal FCSB - Universitatea Craiova, programat de la ora 20:00, pe Arena Națională, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucu
O schemă frauduloasă de colectare a datelor personale și bancare utilizează identitatea brandului Notino (DNSC)
O tentativă de fraudă care folosește numele brandului Notino este în desfășurare în mediul online, iar această schemă este menită să colecteze datele personale și bancare ale utilizatorilor, atenționează Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-o
Experții DNSC avertizează asupra unui risc cu impact ridicat de malware livrat prin Google Calendar
Un malware este livrat prin intermediul invitațiilor din Google Calendar care conțin linkuri către fișiere sau pagini controlate de către hackeri, avertizează experții Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-un articol postat, vineri, pe site-ul instituției. 'Cercetătorii în securitate cibernetică de
BNR: Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025
Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025, pe fondul unor efecte de bază și al expirării schemei de plafonare a prețului la energia electrică, dar va descrește apoi, timp de patru trimestre, potrivit unui comunicat de presă al Băncii Naționale a României. În ședința de
Prezidențiale2025 / Boloș: Am votat astăzi la Bruxelles pentru calea europeană a României
Ministrul Investițiile și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a transmis că a votat vineri, la Bruxelles, pentru calea europeană a României, deoarece Uniunea Europeană, 'cu toate rigiditățile ei', ne-a împins să facem reforme necesare pentru țară. 'Am votat astăzi la Bruxelles. Din inima Europei, pentru calea europeană
BNR: Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală
Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală, iar în ultima perioadă, ieșirile de capital au crescut semnificativ, sub diverse forme, se arată într-un comunicat al Băncii Naționale a României. Potrivit BNR, aceste schimbări au avut un im
BNR menține dobânda cheie la 6,50% pe an
Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis, vineri, să mențină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50% pe an, informează banca centrală printr-un comunicat. De asemenea, CA al BNR a hotărât păstrarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% pe an și a ratei
ANCOM: Sectorul de telecomunicații din România a raportat venituri în scădere cu 5%, în 2024
Veniturile sectorului de telecomunicații din România au scăzut, în cursul anului trecut, față de 2023, cu 5%, până la 16,1 miliarde de lei (aproximativ 3,2 miliarde de euro), reiese din datele publicate, vineri, de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Raportul de date statist
Oamenii preferă divertismentul local și spectacolele live însă tehnologia rămâne un element esențial (studiu)
Activitățile locale (48%) și live (46%) reprezintă cele mai frecvente alegeri ale consumatorilor în materie de divertisment la nivel global în ultimul an, iar generațiile mai în vârstă apreciază formatele facilitate de tehnologie într-o măsură comparabilă cu Generația Z, relevă un studiu privind atitudinea consumatorilor în context
Încep lucrările de modernizare la terminalele Aeroportului Internațional Henri Coandă, o investiție de peste 112,4 milioane de lei
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) a transmis vineri ordinul de începere a lucrărilor de modernizare la terminalele Aeroportului Internațional Henri Coandă, o investiție de 112,422 milioane de lei, din fonduri proprii. 'Ca urmare a aprobării proiectului tehnic 'Modernizarea terminalelor și a corpurilor de clădire existente la AIHCB',
Moneda națională continuă să se deprecieze față de euro, cursul ajunge la 5,1033 lei/euro
Moneda națională s-a depreciat vineri în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,1033 lei, în creștere cu 0,01 bani față de cotația precedentă, de 5,1032 lei. Leul a pierdut teren și în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5563 lei, în urcare cu 0,09 bani (+0,02%), comparati