CONAF: Peste 300 de liceeni au participat la orele de educaţie antreprenorială de la Colegiul Tehnic ''Gheorghe Asachi'' Iaşi şi Colegiul Naţional

Sucursala Iaşi a Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) a organizat în premieră, la finele săptămânii trecute, la Iaşi, ore de educaţie antreprenorială la Colegiul Tehnic "Gheorghe Asachi" şi Colegiul Naţional, la care au participat peste 300 de liceeni.
Conform unui comunicat remis, luni, AGERPRES, orele au fost organizate în baza parteneriatului semnat pentru anul şcolar 2023 - 2024 cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi şi Primăria Municipiului Iaşi.
În cadrul celui mai amplu program dedicat dezvoltării competenţelor antreprenoriale în rândul liceenilor, "Maratonul pentru Educaţie Antreprenorială", orele de educaţie antreprenorială vor mai fi organizate şi în alte licee ieşene şi preced competiţia de planuri de afaceri desfăşurată în primă fază la nivel judeţean, urmată de cea la nivel naţional. Programul, aflat la cea de-a doua ediţie, va fi implementat în 23 de judeţe, în baza Acordului de colaborare Pactul pentru Educaţie Antreprenorială, semnat de CONAF cu Ministerul Educaţiei, în 2022.
Antreprenori cu notorietate şi experienţă îndelungată au susţinut orele în faţa liceenilor, şi anume Doina Cepalis - preşedinta CONAF Iaşi, Cristina Chiriac - preşedinta CONAF, Gianina Ioniţă - director executiv CONAF, Bianca Ionel - vicepreşedinta CONAF Iaşi, Marian Abutoaiei, Tiberiu Stoian. Aceştia le-au împărtăşit elevilor poveşti de succes din domeniul antreprenorial, subliniind provocările, dar şi riscurile pe care le implică dezvoltarea unei afaceri. În deschidere au luat cuvântul inspectorul pentru activităţi educative extraşcolare Andreea Neculau, directorul Colegiului Tehnic "Gheorghe Asachi", Neacşu Manuel, directoarea Colegiului Naţional, Elena Calistru.
Programul are drept scop descoperirea vocaţiei şi dezvoltarea educaţiei antreprenoriale cu aplicabilitate practică în rândul elevilor de liceu, pregătindu-i să contribuie la un ecosistem antreprenorial durabil şi competitiv. Educaţia antreprenorială devine o piesă esenţială pentru formarea viitorului adult responsabil, inovator, capabil să identifice rapid resurse şi oportunităţi. Prin intermediul acestui proces educaţional, liceenii vor reuşi să conecteze informaţiile şi cunoştinţele acumulate în cadrul orelor de educaţie antreprenorială cu realitatea economică. Astfel, vor fi pregătiţi să transforme ideile lor de afaceri în proiecte de succes, aducând beneficii atât pentru ei, cât şi pentru comunitate, se menţionează în comunicat.
"A venit timpul ca Iaşiul să se alăture unui program - fenomen. Am demarat la Brăila cu un pilot care s-a transformat, în numai două luni, într-un program naţional în 11 judeţe, cu o participare a peste 5.000 de elevi, dintre care 10% au depus proiecte muncite alături de profesorii lor. Acest maraton nu este născut numai din dorinţa unei Românii antreprenoriale, dar şi din nevoia tinerilor pentru o educaţie adaptată visurilor şi nevoilor unei generaţii ce ne urmează. Anul acesta vom include în caravana antreprenorială 23 de judeţe şi până astăzi avem deja ore de educaţie antreprenorială în opt dintre acestea, în 22 localităţi. Peste 3.500 de copii din 34 de licee şi 63 de antreprenori au luat deja startul pentru anul acesta şi vă promit că acest program va fi şi mai mare! Am văzut la Iaşi aceeaşi plusvaloare pe care o aduce culturii româneşti, transpusă în iniţiative sustenabile remarcabile ce-şi merită recunoaşterea naţională. Mulţumesc Inspectoratului Judeţean Iaşi şi Primăriei Municipiului Iaşi pentru deschidere şi susţinere şi tuturor elevilor şi profesorilor, pentru minunata lor energie!", a declarat Cristina Chiriac, preşedinta CONAF.
Andreea Neculau, inspector pentru activităţi educative extraşcolare ISJ Iaşi, a subliniat că multiplicarea activităţilor de interes pentru elevi va conduce, atât la creşterea gradului de autocunoaştere şi de motivare, cât şi la asumarea conştientă a parcursului educaţional şi profesional.
"Începutul lunii februarie aduce la Iaşi, prin Maratonul pentru Educaţie Antreprenorială, o valoroasă comunitate de antreprenori, cu o agendă de activităţi de impact menite să creioneze poveşti de succes, să ofere lecţii de viaţă, să reunească parteneri viabili de dialog şi să contureze profilul unui antreprenor autentic. Elevii de la Colegiul Naţional Iaşi şi de la Colegiul Tehnic 'Gheorghe Asachi' din Iaşi au avut ocazia de a primi şi valorifica un bagaj informaţional semnificativ oferit de invitaţi, menit să contribuie la alegerea conştientă a parcursului profesional. Astfel, comunitatea educaţională a binelui s-a îmbogăţit prin activităţi în care a fost încurajat şi şlefuit potenţialul elevilor ieşeni", a spus Andreea Neculau.
În prima ediţie a Maratonului pentru Educaţie Antreprenorială, care s-a desfăşurat timp de 150 de zile, peste 5.000 de elevi au participat la orele de educaţie antreprenorială din Argeş, Bacău, Braşov, Brăila, Bihor, Buzău, Constanţa, Galaţi, Neamţ, Timiş, Tulcea şi din municipiul Bucureşti, finalizate cu competiţia care a desemnat cele mai bune planuri de afaceri, cu potenţial şi sustenabilitate.
Prima ediţie a "Maratonului pentru Educaţie Antreprenorială" a fost câştigată de proiectul "City break", o aplicaţie creată de o echipă de elevi a Colegiului Naţional "Gheorghe Munteanu Murgoci" din Brăila, coordonată de profesorul Paul Pruş, prezentată în concurs de Mario Vlaviano şi achiziţionată de administraţia locală.
Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) este cea mai importantă confederaţie din România care militează pentru eficientizarea dialogului cu autorităţile, conlucrarea pentru elaborarea de politici publice care să conducă la creştere economică sustenabilă şi sprijină antreprenorii, recunoscându-le meritele. CONAF a luat fiinţă ca urmare a necesităţii de a crea o cultură antreprenorială modernă, sustenabilă şi echitabilă, nu numai pentru antreprenoriatul feminin, ci şi pentru întregul mediu de business. CONAF are în componenţa sa 2 federaţii, 10 patronate, 19 asociaţii, 27 sucursale şi peste 5.500 de companii, peste 170.000 de angajaţi.
CONAF organizează evenimente importante pentru societatea românească, centrate pe educaţie continuă, conştientizare şi găsire de soluţii pentru probleme şi domenii de larg interes public. Dezvoltă şi finalizează proiecte naţionale cu un impact puternic, atât pentru societate, cât şi pentru strategiile de dezvoltare ale autorităţilor centrale şi locale.
Printre proiectele CONAF se numără "Pactul pentru Tineri", "Maratonul pentru Educaţie Antreprenorială" "DigitalUP" "Pactul pentru Muncă" - în parteneriat cu FPPG, "Pactul pentru Educaţie Antreprenorială", Romanian Venture Forum şi seria de dialoguri deschise, "Turismul Românesc: Între impas şi oportunitate", ce au generat pe lângă ecourile în spaţiul public, decizii legislative schimbări pozitive de mentalităţi. Sute de speakeri şi mii de antreprenori au dezbătut în cele mai importante oraşe româneşti cele mai stringente probleme, în scopul găsirii soluţiilor optime şi celor mai bune strategii de viitor.
Consiliul director al CONAF este format din Cristina Chiriac, Dana Nuţă, Anca Damour, Alina Gamauf, Camelia Şucu, Tatian Diaconu, Marius Ghenea, Nicoleta Munteanu, Gabriela Montoiu, Hildegard Brandl, Corneliu Bodea, Amalia Năstase, Viorica Puşcaş. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Gherasi, editor: Oana Tilică, editor online: Gabriela Badea)
* Sursa foto: Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Iași / Facebook.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
INS: Producția de cărbune a scăzut cu 2,2% în trimestrul I 2025; importurile s-au redus cu 50,5%
Producția de cărbune a României s-a cifrat în primele trei luni din 2025 la 505.000 tone echivalent petrol (tep), fiind cu 2,2% mai mică (minus 11.200 tep) față de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de cărbune au fost, în perioada men
Bitdefender: Escrocherie deepfake cu candidații la Președinție
Producătorul global de soluții de securitate informatică Bitdefender avertizează asupra unei noi escrocherii online care folosește tehnologia deepfake pentru a crea videoclipuri false cu figuri politice cunoscute, în preajma alegerilor prezidențiale din România. 'Aceste clipuri generate cu ajutorul inteligenței artificiale &ici
Greenpeace, despre cererea de chemare în judecată formulată de Romgaz: Nu am primit nicio înștiințare de plată
Greenpeace România transmite că nu a primit nicio înștiințare de plată privind cheltuielile de judecată către Romgaz, că nu este în incapacitatea de plată și că acest dosar este doar o încercare de intimidare. Aceste precizări vin în urma anunțului de vineri al ministrului Energiei, Sebastian Burduja, conform căro
Control operativ al ANPC la depozitele Antrefrig din sectorul 2; amenzi de 207.000 lei
Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au efectuat vineri un control operativ la depozitele Antrefrig din sectorul 2 și au aplicat, în urma deficiențelor constatate, amenzi în valoare de 207.000 lei, informează ANPC printr-un comunicat.
TPBI prelungește programul mai multor linii, pentru transportul spectatorilor meciului FCSB - Universitatea Craiova
Liniile 1, 4, 10, 40, 55, 86, 90, 104 și 311 vor avea un program de circulație prelungit în seara zilei de sâmbătă, 17 mai, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal FCSB - Universitatea Craiova, programat de la ora 20:00, pe Arena Națională, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucu
O schemă frauduloasă de colectare a datelor personale și bancare utilizează identitatea brandului Notino (DNSC)
O tentativă de fraudă care folosește numele brandului Notino este în desfășurare în mediul online, iar această schemă este menită să colecteze datele personale și bancare ale utilizatorilor, atenționează Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-o
Experții DNSC avertizează asupra unui risc cu impact ridicat de malware livrat prin Google Calendar
Un malware este livrat prin intermediul invitațiilor din Google Calendar care conțin linkuri către fișiere sau pagini controlate de către hackeri, avertizează experții Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-un articol postat, vineri, pe site-ul instituției. 'Cercetătorii în securitate cibernetică de
BNR: Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025
Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025, pe fondul unor efecte de bază și al expirării schemei de plafonare a prețului la energia electrică, dar va descrește apoi, timp de patru trimestre, potrivit unui comunicat de presă al Băncii Naționale a României. În ședința de
Prezidențiale2025 / Boloș: Am votat astăzi la Bruxelles pentru calea europeană a României
Ministrul Investițiile și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a transmis că a votat vineri, la Bruxelles, pentru calea europeană a României, deoarece Uniunea Europeană, 'cu toate rigiditățile ei', ne-a împins să facem reforme necesare pentru țară. 'Am votat astăzi la Bruxelles. Din inima Europei, pentru calea europeană
BNR: Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală
Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală, iar în ultima perioadă, ieșirile de capital au crescut semnificativ, sub diverse forme, se arată într-un comunicat al Băncii Naționale a României. Potrivit BNR, aceste schimbări au avut un im
BNR menține dobânda cheie la 6,50% pe an
Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis, vineri, să mențină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50% pe an, informează banca centrală printr-un comunicat. De asemenea, CA al BNR a hotărât păstrarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% pe an și a ratei
ANCOM: Sectorul de telecomunicații din România a raportat venituri în scădere cu 5%, în 2024
Veniturile sectorului de telecomunicații din România au scăzut, în cursul anului trecut, față de 2023, cu 5%, până la 16,1 miliarde de lei (aproximativ 3,2 miliarde de euro), reiese din datele publicate, vineri, de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Raportul de date statist
Oamenii preferă divertismentul local și spectacolele live însă tehnologia rămâne un element esențial (studiu)
Activitățile locale (48%) și live (46%) reprezintă cele mai frecvente alegeri ale consumatorilor în materie de divertisment la nivel global în ultimul an, iar generațiile mai în vârstă apreciază formatele facilitate de tehnologie într-o măsură comparabilă cu Generația Z, relevă un studiu privind atitudinea consumatorilor în context
Încep lucrările de modernizare la terminalele Aeroportului Internațional Henri Coandă, o investiție de peste 112,4 milioane de lei
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) a transmis vineri ordinul de începere a lucrărilor de modernizare la terminalele Aeroportului Internațional Henri Coandă, o investiție de 112,422 milioane de lei, din fonduri proprii. 'Ca urmare a aprobării proiectului tehnic 'Modernizarea terminalelor și a corpurilor de clădire existente la AIHCB',
Moneda națională continuă să se deprecieze față de euro, cursul ajunge la 5,1033 lei/euro
Moneda națională s-a depreciat vineri în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,1033 lei, în creștere cu 0,01 bani față de cotația precedentă, de 5,1032 lei. Leul a pierdut teren și în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5563 lei, în urcare cu 0,09 bani (+0,02%), comparati