Ministerul Energiei lansează două apeluri de proiecte pentru sprijinirea investiţiilor de modernizare şi reabilitare a reţelei de termoficare

Ministerul Energiei lansează joi, 1 februarie 2024, la ora 12:00, prin platforma MYSMIS, două apeluri de proiecte pentru sprijinirea investiţiilor de modernizare şi reabilitare a reţelei de termoficare, conform unui comunicat al instituţiei.
Apelurile de proiecte se vor lansa în platforma MySMIS2021 prin procedură cu depunere continuă, până la epuizarea bugetului total alocat sau până la împlinirea termenului limită de depunere, oricare dintre acestea intervine primul, corelat cu cadrul de performanţă al Fondului pentru Modernizare (FM).
"Am văzut acum câteva săptămâni cum zeci sau sute de mii de români stau în frig şi fără apă caldă în casele lor. Nu ne-am oprit la a vedea problema, ci am promis că lucrăm la o soluţie. Ne-am respectat încă o dată promisiunea. Lansăm astfel, prin Ministerul Energiei, din Fondul pentru Modernizare, un apel de 590 milioane euro nerambursabili, pentru modernizarea sistemelor de termoficare. Bucureştiul şi alte oraşe din ţară vor putea să investească în reţelele vechi de zeci de ani, ceea ce va reduce facturile la întreţinere pentru sute de mii de români şi va asigura condiţii normale în casele lor. Odată cu lansarea acestui apel, cei care îi ţin pe oameni în frig nu vor mai avea nicio scuză. Grantul acoperă până la 100% din costurile investiţiilor şi este gândit ca principală soluţie la problemele legate de lipsa apei calde şi a căldurii cauzate de un sistem de termoficare învechit. Susţinem sistemele centralizate de termoficare pentru că sunt mai eficiente şi mai puţin poluante. În paralel, în perioada următoare, vom lansa tot prin Fondul pentru Modernizare un apel de investiţii pentru noi CET-uri, grupuri pe gaz, care vor putea acomoda şi hidrogen, pe viitor. Aceste investiţii trebuie gândite în mod integrat, inclusiv prin prisma deciziei recente adoptate de Guvernul României pentru susţinerea fuziunii între Elcen şi Termoenergetica, care formează cel mai important sistem de termoficare din România. Investiţiile sunt cheia dezvoltării şi prin investiţii putem avea condiţii decente de trai în toate oraşele noastre, iar Ministerul Energiei e hotărât să îşi îndeplinească mandatul şi să pună cat mai multe fonduri la bătaie pentru proiectele de care românii au atâta nevoie", a menţionat ministrul Sebastian Burduja.
Finanţarea din Fondul pentru Modernizare în temeiul acestui ghid lansat joi vizează două tipuri de apeluri de proiecte. Apel de proiecte de tip A, în cadrul căruia finanţarea intră sub incidenţa schemei de ajutor de stat conform Regulamentului (UE) 2023/1315 al Comisiei din 23 iunie 2023 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 651/2014. Alocarea netă corespunzătoare acestui apel din Fondul pentru Modernizare (FM) este de 200 milioane de euro.
Apel de proiecte de tip B, în cadrul căruia finanţarea nu intră sub incidenţa ajutorului de stat. Sunt finanţate investiţiile în proiectele care fac parte din infrastructura energetică şi este exploatată în cadrul unui "monopol natural", în condiţiile prevăzute la paragraful 375 din Comunicarea Comisiei 2022/C 80/01 - Orientările din 2022 privind ajutoarele de stat pentru climă, protecţia mediului şi energie, care nu intră sub incidenţa ajutorului de stat. Alocarea netă corespunzătoare acestui apel din Fondul pentru Modernizare (FM) este de 390 milioane de euro.
Data de deschidere pentru apelul de proiecte de tip A-B este 1 februarie 2024, ora 12:00, iar data şi ora începerii de depunere de proiecte de tip A-B este 1 februarie 2024, ora 12:00.
Data şi ora închiderii depunerii de proiecte tip A este 30 iunie 2024, ora 12:00, iar data şi ora închiderii depunerii de proiecte tip B este 1 ianuarie 2027, ora 12:00.
Solicitanţii eligibili sunt unităţi administrativ teritoriale (UAT)/subdiviziuni administrativ-teritoriale, definite la art. 96 din Ordonanţa de urgenţă nr. 57/2019 privind Codul administrativ, care produc energie termică în scopul furnizării în reţeaua de transport şi distribuţie/care deţin sistemul de distribuţie şi transport pentru asigurarea serviciului public de alimentare cu energie termică sau pentru consumul propriu (pentru proiecte de tip A-B) sau operatori de transport şi/sau distribuţie a energiei termice definiţi conform cadrului legal în vigoare (pentru proiecte de tip A-B).
În cazul în care reţelele de transport şi/sau distribuţie sunt în proprietatea statului, potenţialii beneficiari sunt persoanele juridice concesionari ai reţelelor şi titulari ai licenţei de transport şi/sau distribuţie şi care au dreptul de a le moderniza/reabilita.
Beneficiarii depun proiecte numai individual. Sunt finanţabile următoarele acţiuni: sprijinirea modernizării/reabilitării reţelei inteligente de termoficare: modernizarea/reabilitarea reţelelor termice primare şi secundare, inclusiv a punctelor termice din sistemele de alimentare cu energie termică prin implementarea tehnologiilor moderne, performante, care să îndeplinească toate cerinţele actuale privind pierderile de căldură şi de fluid şi care să conducă la reducerea emisiilor de CO2; achiziţionarea/modernizarea/reabilitarea echipamentelor necesare bunei funcţionări a sistemelor de pompare a agentului termic; implementarea de Sisteme de Management Energetic (măsurare, control şi automatizare a SACET).
Sunt eligibile următoarele activităţi: proiecte integrate de termoficare modernizate în vederea asigurării sustenabilităţii investiţiilor iniţiale, orientate spre îmbunătăţirea calităţii aerului şi luând în considerare evoluţiile în domeniul eficienţei energetice la nivelul centrelor urbane.
Proiectele integrate vor conţine următoarele tipuri de acţiuni: modernizarea/reabilitarea reţelelor termice primare şi secundare din sistemele de alimentare cu energie termică, inclusiv a punctelor termice; achiziţionarea/modernizarea/înlocuirea echipamentelor necesare bunei funcţionări a reţelei de transport şi distribuţie, inclusiv a sistemelor de pompare a agentului termic; implementarea de Sisteme de Management (măsurare, control şi automatizare Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică SACET); produse, servicii (inclusiv software) şi lucrări aferente reţelelor inteligente.
Produsele, serviciile (inclusiv software) şi lucrări aferente reţelelor inteligente vor avea următoarele obiective: creşterea securităţii furnizării energiei termice prin reducerea numărului de întreruperi, crearea infrastructurii necesare pentru dezvoltarea unor activităţi economice noi, precum şi dezvoltarea infrastructurii energetice termice naţionale la standarde europene aplicabile în domeniu, creşterea eficienţei energetice în sistemele centralizate de transport şi/sau distribuţie a energiei termice, prin optimizarea reţelelor de distribuţie/transport a/al agentului termic, precum şi prin implementarea unui sistem de conducte dotate cu sistem de detectare, semnalizare şi localizare a pierderilor, utilizarea raţională a resurselor energetice termice, respectiv reducerea pierderilor, minimizarea impactului negativ asupra mediului, reducerea costurilor de mentenanţă ale reţelelor de distribuţie a energiei termice.
Principalele rezultate urmărite prin promovarea investiţiilor în domeniul energiei şi eficienţei energetice vizează reducerea pierderilor în sistemele de transport şi/sau distribuţie a energiei termice şi, implicit, creşterea eficienţei energetice şi reducerea emisiilor de carbon.
De asemenea, se are în vedere digitalizarea reţelelor de transport şi distribuţie energie termică prin colectarea şi întreţinerea tuturor datelor necesare modelării tehnice şi georeferenţiale ale elementelor de reţea. Aceasta contribuie fundamental la implementarea conceptului de reţea inteligentă de distribuţie energie termică, creşterea capacităţii de integrare a unor noi forme de producţie/consum şi facilitarea unor noi modele de afaceri şi structuri de piaţă. Sistemele şi reţelele informatice trebuie să fie interoperabile şi cloud ready/cloud nativ.
Alte activităţi / echipamente decât cele de mai sus pot fi considerate eligibile numai dacă solicitantul dovedeşte faptul că sunt absolut necesare în conformitate cu programul-cheie 5: Cogenerare de înaltă eficienţă şi modernizarea reţelelor de termoficare - Sprijin pentru modernizarea şi realizarea de centrale în cogenerare de înaltă eficienţă şi pentru modernizarea reţelelor de termoficare - Domeniul de investiţii 5.3: Sprijin pentru modernizarea şi dezvoltarea reţelei inteligente de termoficare. AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Oana Tilică, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bitdefender: Escrocherie deepfake cu candidații la Președinție
Producătorul global de soluții de securitate informatică Bitdefender avertizează asupra unei noi escrocherii online care folosește tehnologia deepfake pentru a crea videoclipuri false cu figuri politice cunoscute, în preajma alegerilor prezidențiale din România. 'Aceste clipuri generate cu ajutorul inteligenței artificiale &ici
Greenpeace, despre cererea de chemare în judecată formulată de Romgaz: Nu am primit nicio înștiințare de plată
Greenpeace România transmite că nu a primit nicio înștiințare de plată privind cheltuielile de judecată către Romgaz, că nu este în incapacitatea de plată și că acest dosar este doar o încercare de intimidare. Aceste precizări vin în urma anunțului de vineri al ministrului Energiei, Sebastian Burduja, conform căro
Control operativ al ANPC la depozitele Antrefrig din sectorul 2; amenzi de 207.000 lei
Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au efectuat vineri un control operativ la depozitele Antrefrig din sectorul 2 și au aplicat, în urma deficiențelor constatate, amenzi în valoare de 207.000 lei, informează ANPC printr-un comunicat.
TPBI prelungește programul mai multor linii, pentru transportul spectatorilor meciului FCSB - Universitatea Craiova
Liniile 1, 4, 10, 40, 55, 86, 90, 104 și 311 vor avea un program de circulație prelungit în seara zilei de sâmbătă, 17 mai, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal FCSB - Universitatea Craiova, programat de la ora 20:00, pe Arena Națională, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucu
O schemă frauduloasă de colectare a datelor personale și bancare utilizează identitatea brandului Notino (DNSC)
O tentativă de fraudă care folosește numele brandului Notino este în desfășurare în mediul online, iar această schemă este menită să colecteze datele personale și bancare ale utilizatorilor, atenționează Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-o
Experții DNSC avertizează asupra unui risc cu impact ridicat de malware livrat prin Google Calendar
Un malware este livrat prin intermediul invitațiilor din Google Calendar care conțin linkuri către fișiere sau pagini controlate de către hackeri, avertizează experții Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-un articol postat, vineri, pe site-ul instituției. 'Cercetătorii în securitate cibernetică de
BNR: Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025
Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025, pe fondul unor efecte de bază și al expirării schemei de plafonare a prețului la energia electrică, dar va descrește apoi, timp de patru trimestre, potrivit unui comunicat de presă al Băncii Naționale a României. În ședința de
Prezidențiale2025 / Boloș: Am votat astăzi la Bruxelles pentru calea europeană a României
Ministrul Investițiile și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a transmis că a votat vineri, la Bruxelles, pentru calea europeană a României, deoarece Uniunea Europeană, 'cu toate rigiditățile ei', ne-a împins să facem reforme necesare pentru țară. 'Am votat astăzi la Bruxelles. Din inima Europei, pentru calea europeană
BNR: Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală
Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală, iar în ultima perioadă, ieșirile de capital au crescut semnificativ, sub diverse forme, se arată într-un comunicat al Băncii Naționale a României. Potrivit BNR, aceste schimbări au avut un im
BNR menține dobânda cheie la 6,50% pe an
Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis, vineri, să mențină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50% pe an, informează banca centrală printr-un comunicat. De asemenea, CA al BNR a hotărât păstrarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% pe an și a ratei
ANCOM: Sectorul de telecomunicații din România a raportat venituri în scădere cu 5%, în 2024
Veniturile sectorului de telecomunicații din România au scăzut, în cursul anului trecut, față de 2023, cu 5%, până la 16,1 miliarde de lei (aproximativ 3,2 miliarde de euro), reiese din datele publicate, vineri, de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Raportul de date statist
Oamenii preferă divertismentul local și spectacolele live însă tehnologia rămâne un element esențial (studiu)
Activitățile locale (48%) și live (46%) reprezintă cele mai frecvente alegeri ale consumatorilor în materie de divertisment la nivel global în ultimul an, iar generațiile mai în vârstă apreciază formatele facilitate de tehnologie într-o măsură comparabilă cu Generația Z, relevă un studiu privind atitudinea consumatorilor în context
Încep lucrările de modernizare la terminalele Aeroportului Internațional Henri Coandă, o investiție de peste 112,4 milioane de lei
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) a transmis vineri ordinul de începere a lucrărilor de modernizare la terminalele Aeroportului Internațional Henri Coandă, o investiție de 112,422 milioane de lei, din fonduri proprii. 'Ca urmare a aprobării proiectului tehnic 'Modernizarea terminalelor și a corpurilor de clădire existente la AIHCB',
Moneda națională continuă să se deprecieze față de euro, cursul ajunge la 5,1033 lei/euro
Moneda națională s-a depreciat vineri în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,1033 lei, în creștere cu 0,01 bani față de cotația precedentă, de 5,1032 lei. Leul a pierdut teren și în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5563 lei, în urcare cu 0,09 bani (+0,02%), comparati
AFM a preluat în administrare șase depozite de deșeuri municipale pentru închidere și ecologizare
Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a preluat în administrare șase depozite neconforme de deșeuri municipale, în vederea închiderii și ecologizării acestora, se arată într-un comunicat de presă al instituției transmis, vineri, AGERPRES. 'Măsura reprezintă un pas esențial pentru îndeplinirea angajamentelor asumate de Rom&