VIDEO Barbu, la Bruxelles: Dacă nu înţelegem că fermierii noştri au nevoie de un sprijin real, putem să plecăm cu toţii din funcţii

România îşi menţine poziţia conform căreia este obligatoriu ca derogarea de la standardele privind bunele condiţii agricole şi de mediu să fie prelungită, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, la reuniunea Consiliului Agricultură şi Pescuit (AGRIFISH), precizând că fermierii români au nevoie de un sprijin real, "nu de piedici suplimentare în obţinerea producţiei".
El a adăugat că, în cazul în care nu se va obţine acest ajutor, "putem să plecăm cu toţii din funcţiile pe care le deţinem", mesajul fiind adresat inclusiv comisarului european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.
"Domnule comisar, vă atrag atenţia că au trecut 6 luni de când am solicitat un răspuns al Comisiei. Acest răspuns nu a venit, în pofida unui vot pozitiv exprimat de 15 state membre. Nemulţumirea fermierilor noştri este reală şi se manifestă deja în stradă, în toată Uniunea Europeană. Dacă nu înţelegem că fermierii noştri au nevoie de sprijin real, nu de piedici suplimentare în obţinerea producţiei, putem să plecăm cu toţii din funcţiile pe care le deţinem. Inclusiv dumneavoastră, domnule comisar! Acesta este mandatul pe care îl am de la fermierii mei şi pe care nu îl pot ignora!", a transmis ministrul Agriculturii.
În urmă cu o zi, Florin Barbu declara la Târgu-Mureş, într-o discuţie cu fermierii, că va cere public demisia comisarului european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, în cadrul reuniunii Consiliului de Miniştri, pentru nerespectarea votului dat de 15 state privind derogarea de la standardele de mediu ce vizează rotaţia culturilor (GAEC 7) şi condiţia de a lăsa 4% din suprafaţa fermei nelucrată (GAEC 8).
De asemenea, în intervenţia sa de la Bruxelles, Florin Barbu a mai cerut crearea unei flexibilităţi sporite în adaptarea/modificarea planurilor strategice PAC, în funcţie de provocările cu care se confruntă fermierii la acest moment şi identificarea tuturor elementelor de sprijin care să stimuleze accelerarea dezvoltării economice a fermierilor, pentru a face faţă unei provocări fundamentale cu care se confruntă inclusiv zonele rurale din România.
"Competitivitatea sectorului agricol trebuie să fie integrată ca obiectiv prioritar în PAC, iar Comisia să propună măsuri concrete pentru îndeplinirea acestuia concomitent cu simplificarea cerinţelor de mediu şi climă", a subliniat Barbu.
El a mai transmis în cadrul reuniunii că asigurarea furnizării de alimente şi materii prime de către fermierii din UE, într-un mod proporţional cu obţinerea unui venit decent, este dependentă de mai mulţi factori, respectiv eficientizarea cadrului legislativ, cu caracter predictibil, care să conţină măsuri de susţinere reale pentru fermieri şi pentru toţi actorii lanţului agroalimentar şi să faciliteze asigurarea rezilienţei sistemului în scopul garantării securităţii alimentare a UE şi nu numai.
"În luarea deciziilor să se ţină cont de solicitările statelor membre - reiterăm solicitarea des exprimată în cadrul întâlnirilor AGRIFISH, începând cu luna iunie şi până în decembrie, de acordare a derogării de la GAEC 7 şi 8. Vă reamintesc domnule comisar că a fost susţinută de 15 state membre ale UE. Acordarea de stimulente financiare corespunzătoare şi identificarea de pachete noi de sprijin, pentru a asigura şi menţine stabilitatea fermelor şi creşterea rezilienţei acestora, în contextul situaţiilor extreme din ultimii doi ani", a adăugat şeful MADR.
Nu în ultimul rând, Barbu a punctat că trebuie găsite noi modalităţi de contracarare a efectelor crizelor, cum ar fi cea determinată de războiul din Ucraina, care să nu aibă impact negativ asupra fermierilor europeni şi identificarea de soluţii care să permită statelor membre atingerea ţintelor de mediu fără a impune reducerea suprafeţelor destinate producţiei agricole (respectiv, aplicarea GAEC 8) şi să nu pună astfel în pericol securitatea alimentară a UE şi securitatea economică a fermierilor", a mai spus Florin Barbu.
România a expus problema derogărilor încă din vara anului trecut, iar ulterior alte 15 state membre UE (Polonia, Franţa, Slovacia, Letonia, Slovenia, Cipru, Bulgaria, Italia, Malta, Lituania, Luxemburg, Estonia, Suedia, Ungaria şi Cehia) au susţinut necesitatea aplicării acestora.
La finalul lunii august 2023, ministrul Agriculturii a transmis Directoratului General pentru Agricultură al Comisiei Europene (DG AGRI) o analiză de impact privind necesitatea prelungirii derogărilor şi pentru anul 2024, având în vedere nevoia de predictibilitate a fermierilor, în contextul dificil în care aceştia îşi desfăşoară activitatea, din cauza efectelor războiului din Ucraina, a fenomenelor meteo extreme şi a inflaţiei care a generat majorări greu de suportat ale preţurilor la inputuri.
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) le-a solicitat duminică autorităţilor să facă toate demersurile posibile pentru a convinge Comisia Europeană şi statele membre să susţină măsurile de comerţ pentru produsele agricole din Ucraina şi acordarea derogării în 2024 de la standardele 7 şi 8 privind bunele condiţii agricole şi de mediu (Good agricultural and environmental conditions, GAEC).
AAC a venit şi cu o serie de propuneri, respectiv crearea şi implementarea, până la 30 aprilie 2024, a unui sistem european care să asigure că toate transporturile de produse agricole ucrainene sunt identificate înainte de intrarea în UE (prin tranzit, import normal şi/sau special/temporar), cântărite la intrare şi ieşire, introduse în sistem, unde să fie disponibile în mod transparent oricând, pentru orice persoană interesată, pentru a garanta că produsele ucrainene ajung la respectivele destinaţii şi nu rămân pe traseu sau sunt deturnate faţă de traseul/destinaţia iniţială, chiar şi parţial ca şi cantitate.
Nu în ultimul rând, fermierii români cer alertarea autorităţilor europene şi activarea automată a clauzei de salvgardare la nivel naţional în cazul constatării de încălcări ale legislaţiei aplicabile de către proprietarii şi transportatorii de produse agricole de pe teritoriul oricărui stat membru. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Oana Tilică, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
AFM a preluat în administrare șase depozite de deșeuri municipale pentru închidere și ecologizare
Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a preluat în administrare șase depozite neconforme de deșeuri municipale, în vederea închiderii și ecologizării acestora, se arată într-un comunicat de presă al instituției transmis, vineri, AGERPRES. 'Măsura reprezintă un pas esențial pentru îndeplinirea angajamentelor asumate de Rom&
Proiecte de peste 63 de milioane de euro pentru integrarea tinerilor pe piața muncii (minister)
Peste 63 milioane de euro sunt precontractate sau deja contractate pentru derularea de proiecte dedicate sprijinirii integrării tinerilor pe piața muncii, a transmis Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale (MMFTSS), într-o postare publicată, vineri, pe pagina de Facebook a instituției. Potrivit sursei citate, prin interm
Burduja: Romgaz cere în instanță dizolvarea Fundației Greenpeace CEE România, utilizată ca paravan de o altă entitate juridică
Romgaz a decis să formuleze, prin filiala sa implicată în proiectul Neptun Deep, o cerere de chemare în judecată, având ca obiect dizolvarea Fundației Greenpeace CEE (Central Eastern Europe) România, întrucât aceasta este insolvabilă și utilizată ca paravan de o altă entitate juridică cu aceeași denumire, pentru a eluda orice formă de răsp
Apele Române: 37 de subsectoare de plajă, adjudecate în cea de-a doua etapă a procedurii de licitație publică
Un număr de 122 de oferte dintre cele 187 primite au fost declarate valabile în cea de-a doua etapă a procedurii de licitație publică pentru închirierea a 77 de suprafețe de plajă în sezoanele estivale 2025 - 2034, a anunțat Administrația Națională 'Apele Române' (ANAR), într-un comunicat de presă transmis, vineri, AGERPRES.
Metz (AHK România): Relațiile dintre Germania și România se axează tot mai mult pe IT, cercetare-dezvoltare și industria de apărare
Relațiile dintre Germania și România nu se mai limitează la cooperarea în domeniul producției industriale, ci se axează tot mai mult pe IT, cercetare-dezvoltare și industria de apărare, a afirmat directorul general al Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane (AHK România), Sebastian Metz, în cadrul unei întâlniri cu mediul polit
O companie de ridesharing din București a prejudiciat statul cu peste 6,7 milioane de lei
Inspectorii Direcției generale antifraudă fiscală (DGAF) au identificat un prejudiciu de peste 6,7 milioane de lei, în domeniul ridesharing, la o societate din București, a informat, vineri, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Potrivit unui comunicat, în cazul unui operator economic din București care activează pe piața de transport a
Boloș: 2,6 miliarde euro din Politica de Coeziune vor intra în țară în perioada următoare
O sumă de 2,6 miliarde euro din Politica de Coeziune urmează să intre în țară în perioada următoare, a anunțat, joi seara, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'Discuții cheie la Bruxelles: 2,6 miliarde euro din Politica de Coeziune vor intra în țară în perioada următoare. După cum știți, a
ANPC a dispus închiderea temporară, de până la 6 luni,pentru un procesator/producător produse din carne, din Ilfov
Comisari din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Ilfov au efectuat joi un control la societatea ZENA SRL din Domnești, județul Ilfov, și au dispus, pentru deficiențele constatate, oprirea temporară a activității de până la 6 luni, aplicând, totodată, sancțiuni în valoare de 30.000 lei. 'În
Efectivele de porcine și de ovine și caprine ale României au crescut anul trecut, însă au scăzut la bovine și păsări
Efectivele de porcine și de ovine și caprine ale României au crescut anul trecut, comparativ cu 2023, în timp ce la bovine și păsări au scăzut, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, date joi publicității. Cu un efectiv de ovine și caprine de 11,87 milioane de capete, România ocupă la nivelul anului 2024 locul
Fluctuațiile cursului valutar și ROBOR pot influența direct românii cu credite ipotecare și viitoarele împrumuturi (analiză)
Volatilitatea cursului leu/euro și fluctuațiile înregistrate de ROBOR pot avea implicații directe atât asupra românilor care au deja credite ipotecare, cât și asupra celor care mizează pe un împrumut pentru a deveni proprietari sau se află pe ultima sută de metri spre finalizarea unei achiziții imobiliare, susțin consultanții în cr
Pistol (CNAIR): Am avizat studiul de fezabilitate pentru ultimul sector al autostrăzii Moldovei, cuprins între Suceava și Siret
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a avizat joi studiul de fezabilitate pentru ultimul sector al autostrăzii Moldovei (A7), cuprins între Suceava și Siret, a anunțat directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, pe pagina sa de Facebook. Traseul are o lungime de aproximativ de 55,7 kilometri, din care 26
Patronatul European al Femeilor de Afaceri lansează Indexul Antreprenoriatului Feminin
Patronatul European al Femeilor de Afaceri (PEFA) lansează, în premieră în România, Indexul Antreprenoriatului Feminin, un instrument strategic care măsoară nivelul de participare, performanță și impact al femeilor în mediul de afaceri românesc, corelat cu obiectivele europene privind egalitatea de gen, a anunțat joi organizația, printr-
VIDEO Grindeanu: Drumul expres Arad-Oradea e veriga lipsă ce va face cel mai scurt drum nord-sud în Europa
Drumul expres Arad - Oradea este veriga lipsă pentru cel mai scurt drum din nordul Europei în sudul Europei, a declarat, joi, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu. Acesta a participat la semnarea contractului pentru execuția primului lot, de 33,7 kilometri, al drumului expres Arad - Oradea de către reprezentanții
Aproape 1.700 de elevi și studenți înscriși în programul de securitate cibernetică UNbreakable 2025
UNbreakable România, cel mai mare program de educație în securitate cibernetică pentru liceeni și studenți, a încheiat ediția a opta cu un record de participare: aproape 1.700 de tineri din toată țara s-au înscris pentru a lua parte la sesiuni de pregătire, competiții locale și naționale. Potrivit unui comunicat, î
ANAT cere introducerea urgentă a unui mecanism obligatoriu de protecție împotriva insolvenței companiilor aeriene
Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), alături de Asociația Europeană a Agențiilor de Turism și Touroperatorilor (ECTAA), solicită introducerea de urgență a unui mecanism obligatoriu de protecție împotriva insolvenței companiilor aeriene în Europa, după ce Air Belgium a intrat în faliment. 'Este inacceptabil c